التبیین فی أصحاب الإمام أمیرالمؤمنین و الرواة عنه (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۲۰ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (مهدی موسوی صفحهٔ التبيين في أصحاب الإمام أمير المؤمنين عليه‌السلام و الرواة عنه (کتاب) را به [[التبیین فی أصحاب الإمام أمیرالمؤمنین و ال...)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

کتاب «التبیین فی أصحاب الإمام أمیرالمؤمنین و الرواة عنه» تألیف عبدالحسین شبسترى (م، ۱۳۹۵ ش) به زبان عربى است، که در آن اصحاب امیرالمؤمنین امام على (علیه‌السلام) و راویان سخنان آن حضرت، گردآورى و معرفی اجمالی شده‌اند.

Ketab71.jpg

محتوای کتاب

کتاب «التبیین فی أصحاب الإمام أمیرالمؤمنین و الرواة عنه»، مشتمل بر مقدمه نویسنده و متن اثر به ترتیب حروف الفباست. نویسنده، مقدمه را با این عبارت آغاز کرده که در قدیم و جدید پیرامون زندگى امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) آثار فراوانى نوشته شده و از سیره پاکیزه و مفاخر عظیم و اصحاب و روات آن حضرت بحث شده است. وى هدف از تألیف این کتاب را مشارکت در سختى‌ها و ثواب‌هاى مؤلفین گذشته دانسته است.

مباحث این اثر با ذکر نام امام على(ع)، نسب، کنیه، نام مادر و این خصوصیات که آن حضرت متولد در مکه، اولین مسلمان، اولین امام، کامل‌ترین انسان پس از رسول خدا(صلی الله علیه وآله)، مدافع نبى(ص)، زوج فاطمه زهرا(س) و نیز با ذکر حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) آغاز شده است. آیات و روایات فراوانى در حق امام على(ع) نازل شده و افراد مختلف در منقبت آن حضرت مطالب زیادى گفته‌اند که در ادامه مباحث گردآورى شده است.

اولین شخصیت از اصحاب امیرالمؤمنین که نام او در کتاب ذکر شده «آمنه بنت شرید» همسر عمرو بن حمق خزاعى است. وى از شیعیان آن حضرت و شخصی فصیح و حاضرجواب بوده است. داستان او پس از شهادت همسرش توسط معاویه و به زندان افتادنش و ایستادگى وى در برابر معاویه خواندنى است.

حضرت فاطمه زهرا(علیهاالسلام)، همسر و از اصحاب امیرالمؤمنین(ع) است. نویسنده، معتقد است که آیات زیادى در حق ایشان نازل شده است و احادیث فراوانى در فضل و جلالت قدر آن حضرت وجود دارد که شیعه و سنی نقل کرده‌اند. آن حضرت اشعارى در سوگ رسول‌الله(ص) سروده‌اند که نویسنده به آنها اشاره کرده است.

همچنین کمیل بن زیاد نخعى از جمله اصحاب نبى اکرم(ص) بوده و همچنین از اعاظم اصحاب امیرالمؤمنین(ع) و از اصحاب سرّ و مکاشفه آن حضرت بدون واسطه بوده است. دعاى کمیل به وى منسوب است و از ثقات محدثین از امیرالمؤمنین(ع) و البته قلیل الحدیث بوده است. وى در واقعه صفین در سال ۳۷ ق. حضور داشته است.

شیوه نگارش نویسنده بدین ترتیب است که در متن عبارات به منابع و گوینده‌هاى اقوال اشاره نکرده و پس از شرح حال هر راوى، منابع مورد استفاده را همراه با جلد و صفحه ذکر نموده است.

منابع

  • "التبیین فی أصحاب الإمام أمیرالمؤمنین و الرواة عنه"، ویکی نور.