امامزاده زبیده خاتون نراق

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۶ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۴۵ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (مهدی موسوی صفحهٔ زبیده خاتون علیها السلام را به امامزاده زبیده خاتون نراق منتقل کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

کشور

ایران

شهر

۷ کيلومترى شهر نراق، بيدشک

  • طول:"32.7'14°50 شرقی
  • عرض:"53.7'35°30 شمالی
امامزاده زبیده خاتون در نقشه.PNG
مشاهده در نقشه

زبیده خاتون علیهاالسلام از دختران امام جواد علیه‌السلام است که همراه تعدادی از سادات از مدینه به ایران آمدند؛ امّا سپاه دشمن به آنان هجوم آورده و ایشان به شهادت رسیدند. امامزاده‌ای منسوب به ایشان در ۷ کیلومترى جنوب غربى شهر نراق در منطقه‌اى به نام بیدشک واقع گردیده که زیارتگاه شیعیان است.

زندگی‌نامه

مرحوم شیخ مفید در کتاب الارشاد، در فصل «شهادة الإمام الجواد و أولاده» در ذکر نام فرزندان امام جواد (علیه السلام)، آورده است: «وَ خَلَّفَ بَعْدَهُ مِنَ الْوُلْدِ عَلِیاً ابْنَهُ الْإِمَامَ مِنْ بَعْدِهِ وَ مُوسَی وَ فَاطِمَةَ وَ أمَامَةَ ابْنَتَیهِ؛ و فرزندان آن حضرت یکی پسرش علی بن محمد است که بعد از او امام بود و دیگری موسی پسر دیگرش بود، و دو دختر داشت به نام فاطمه و امامه.»

محقق و مؤلف محترم اسماعیل محمدی، مدیر کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومه (علیها السلام)، یکی از رخدادهای عصر امام هادی (علیه السلام) را هجرت سادات به ویژه فرزندان امام جواد (علیه السلام) به سمت ایران و قم می داند. ایشان در تحلیل خود آورده است: «همچنین زبیده خاتون (فاطمه صغری) نیز با تعدادی از سادات به سمت قم آمدند؛ امّا سپاه دشمن به آنان هجوم آوردند و ایشان به شهادت رسیدند. قبر شریف این بانو در شهر نراق زیارتگاه شیعیان است».

در پایگاه دانشنامه تخصّصی گردشگری ایران نیز آمده است: «به نقل مشهور، کاروانی از سادات از مدینه به سوی ایران حرکت می کند که در بین آنها دختر ۹ ساله امام جواد (علیه السلام) که از جایگاه بلندی در تقوا و علم برخوردار بوده است نیز وجود داشته است. حکومت وقت با اطلاع از این مهاجرت و ترس از نفوذ سادات علوی در ایران، آنها را از مدینه تعقیب و در منطقه فعلی (نراق) تنها و غریب محاصره کرده و تعداد زیادی از بانوان مکرّمه بنی هاشمیان را که در رکاب و ملتزم آن حضرت بوده اند به شهادت می رساند».

امامزاده زبيده خاتون

طبق شواهد و قرائن متعدد از جمله: نقل مشهور از مردم منطقه و قدمای نراقی، شجره‌نامه‌ای که شیخ علی فلسفی درباره حضرت زبیده خاتون نگاشته است، وجود وقفیات فراوان در مزارع مختلف شهر نراق جهت روضه خوانی و عزاداری در امامزاده زبیده خاتون، گنبد سابق امامزاده با قدمت بیش از چند قرن و سایر شواهد تاریخی و نقلی، حرم مطهر زبیده خاتون فاطمه بنت الجواد (علیها السلام) در ۷ کیلومتری جنوب غربی شهر نراق در منطقه بیدشک واقع شده است.

روز شهادت بی‌بی زبیده خاتون (علیها السلام) همزمان با اربعین سالار شهیدان ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) است که هر ساله در این روز از نقاط مختلف کشور شیفتگان اهل بیت (علیهم السلام) خود را به آنجا می رسانند و هیأتهای فراوانی با پای پیاده از نراق رهسپار حرم مطهر بی بی (علیها السلام) می شوند.

در پایگاه اطلاع‌رسانی امامزادگان، نام بی‌بی زبیده خاتون (علیها السلام) در ردیف ۱۲۸ امامزادگان و اماکن متبرّکه استان مرکزی قرار دارد. همچنین این بقعه شریفه به شماره ۶۹۷۲ در آثار تاریخی ثبت شده است.

حجت‌الاسلام مهدی‌زاده نراقی -تولیت و عضو هیأت امنای امامزاده زبیده خاتون (علیها السلام)- در اشاره ای به کرامات بی‌بی زبیده (علیها السلام) نقل می کنند که حضرت، بسیاری از بیماران لاعلاج را شفا داده اند. همچنین خانواده های مختلفی به کرامت حضرت صاحب فرزند شده اند.

منابع