محمدعلی ناصری
آیت الله محمدعلی ناصری (۱۳۰۹ - ۱۴۰۱ ش) مجتهد، استاد اخلاق، عاشق و شیفته امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، که حوزه علمیه حضرت ولی عصر علیه السلام و تعدادی از مراکز دینی - فرهنگی تحت اشراف ایشان می باشد. وی سالیان متمادی در مسجد کمرزرین اصفهان به اشاعه محبت آقا بقیه الله الاعظم علیه السلام مشغول بودند.
نام کامل | محمدعلی ناصری دولت آبادی |
زادروز | 1309 شمسی |
زادگاه | اصفهان |
وفات | 1401 شمسی |
مدفن | گلستان شهدای اصفهان |
اساتید |
حضرات آیات: حاج آقا رحیم ارباب، سید عبدالهادی شیرازی، سید محمد رضوی کشمیری و سید ابوالقاسم خویی و امام خمینی |
شاگردان |
سید ابوالحسن مهدوی و جعفر ناصری |
آثار |
آب حیات، رسم بندگی، در امتداد نور و ... |
محتویات
جد
ملا عباد طغیانی دولت آبادی در دولت آباد برخوار اصفهان می زیسته است.
ولادت و خاندان
آیت الله محمدعلی ناصری در سال 1309 ش در دولت آباد اصفهان و در خانوادهای اهل زهد و تقوا به دنیا آمد. پدر او محمّدباقر ناصری دولت آبادی (۱۲۷۰ - ۱۳۶۱ ش)، از علمای زاهد اصفهان و از شاگردان عالم ربّانی حاج آقا رحیم ارباب بود و مزار او در امامزاده محمود دولت آباد است.[۱]
تحصیلات
آیت الله ناصری تحصیلات خود را ابتدا در دولت آباد آغاز کرد و سپس در حوزه علمیه اصفهان ادامه داد. در چهارده سالگی با مهاجرت پدرش به نجف اشرف راهی نجف شد. بعد از سه سال، پس از برگشت پدر به ایران، او همچنان به ادامه تحصیل در نجف پرداخت و وارد مدرسه صدر نجف شد. پدر پیش از جدائی از فرزند، او را نخست به حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام و زان پس به مرحوم آیتالله شيخ محمّد حسین دهاقانی كه در شمار اعلام و اوتاد آن شهر مقدّس بود، سپرد.
ایشان در این دوران بخشی از علوم ادبی، حاشیه ملا عبدالله بر متن منطق تفتازانی و قسمتی از شرح لمعه را نزد مرحوم آیت اله مدرس افغانی فرا گرفت. ادامه شرح لمعه را از محضر آیت ا.. مجتبی لنکرانی، مکاسب را محضر مرحوم آیت الله حاج شیخ عبدالکریم کرونی اصفهانی که بعدها داماد ایشان می شود . کفایه را از محضر آیت الله حاج شیخ محمد حسین دهاقانی و برای دومین مرتبه باز در محضر آیت اله شیخ صدر را بادکوبه ای، خارج مکاسب صلاه آیات را از محضر آیت اله سید عبدالهادی شیرازی و خارج بیع و خیارات را از محضر امام خمینی استفاده کرد. گذاشته از این در شماری دیگر از دروسی همچون بحث خارج کتاب الحج آیت اله سید محمود شاهرودی نیز شرکت و یک دوره کامل اصول الفقه را از محضر آیت اله العظمی حاج سید ابوالقاسم خویی فرا گرفت.
وی علاوه بر علوم رسمی به بهرهگیری علوم معنوی نزد محمد کوفی، سید محمد کشمیری، شیخ عباس قوچانی، سید هاشم حداد و سید جمالالدین گلپایگانی پرداخت. همچنین با شخصیتهای عرفانی و اخلاقی چون علامه طباطبایی، محمداسماعیل دولابی، حاج عبدالرضا گردعاوی، مولوی قندهاری، آشنایی و ارتباط داشت. هم چنین ایشان در غالب سفرهای ماهیانه به قم محضر آیه الله بهجت میرسیدند و بطوریکه شیخ علی آقا بهجت می گفتند: هیچ کس مثل ایشان با آیت الله بهجت نشست صمیمانه ندارند. لازم به ذکر است آیت الله ناصری و عارف گمنام مولوی قندهاری، عقد اخوتی بینشان بسته شده بود.
اساتید
حضرات آیات:
- مدرس افغانی
- مجتبی لنکرانی
- سید عبدالاعلی سبزواری
- عبدالکریم کرونی اصفهانی
- سید محمد رضوی کشمیری
- صدرا بادکوبهای
- میرزا هاشم آملی
- سید عبدالهادی شیرازی
- امام خمینی
- سید محمود شاهرودی
- سید ابوالقاسم خویی
بازگشت به ایران
آیتالله ناصری دولت آبادی به امر استادش آیتالله سید محمد کشمیری به اصفهان بازگشت، گذشته از مجالس تدریس فقه و اصول و تفسیر قرآنی که سالياني دراز در حوزه علمیه این شهر اقامه نمود و به تربیت نفوس مستعدّ همّت گماشت و به همراه جلسات درس اخلاق ایشان که در مدارس علمیه این شهر برگزار میشد، نماز جماعت و مجالس وعظ و سخنرانی ایشان در مسجد کمرزرین اصفهان برقرار می نمود.
شاگردان
- آیت الله سید ابوالحسن مهدوی
- حجه الاسلام جعفر ناصری
آثار
- آب حیات: مجموعه سخنرانيهاي حضرت آیت الله ناصری درباره حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه
- در امتداد نور: مجموعه سخنرانیهای حضرت آیت الله درباره آیات تاویل شده به حضرت ولی عصر علیه السلام و آخرالزمان
- رسم بندگی: این کتاب شرح فرازهایی از خطبه بلند حضرت امیرالمومنین علیه السلام در مورد حالات و خصوصیات اخلاقی متقین است.
- سخن دوست: گزیده ای از سخنرانی های ایشان درباره قطب عالم امکان حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه
فعالیت ها
مراکز دینی ذیل در شهرهای اصفهان و قم، تحت اشراف حضرت آیت الله می باشد
- حوزه علمیه حضرت ولی عصر علیه السلام
- حوزه علمیه صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
- حوزه علمیه نرجس خاتون سلام الله علیها
- مرکز دیجیتال حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف در دولت آباد
- موسسه تحقیقات نجوم اسلامی
- موسسه دارالهدی قم
- بنیاد علمی - فرهنگی هاد
آیت الله ناصری علاوه بر تلاش های علمی و دینی و هدایت و راهنمایی مردم طلاب و اهل علم در کارهای خیر نیز مشارک جدی دارد از جمله این اقدامات می توان به تلاشهای ایشان برای ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی اشاره کرد.
- مرکز درمانی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی و بخش دیالیز 20 تختخوابی ان با اهدای ۶ هزار متر زمین و دو هزار متر ساختمان در سال ۸۷ توسط ایشان آغاز و در سال ۹۱ افتتاح شد.
- بخش دیالیز بیمارستان گلدیس شاهین شهر
- بخش دیالیز بیمارستان محمد رسول الله صلی الله علیه و آله میمه
- اورژانس شبانه روزی دولت آباد
رحلت
آیت الله ناصری صبح جمعه چهارم شهریورماه در سن 92 سالگی به دلیل بیماری و کهولت سن دعوت حق را لبیک گفت و به ملکوت اعلا پیوست. تشییع پیکر ایشان در میان خیل عظیم از دوستدارانش در روز یکشنبه ششم شهریور در اصفهان برگزارشد و در جوار شهدا، در گلستان شهدای اصفهان به خاک سپرده شد.[۲]
نمونه هایی از سخنان آیت الله ناصری
- حضرت علی علیه السلام می فرماید: «أنتُمْ کَالْمَرْضَی و اللهُ ربُّ العالَمینَ کالطَّبیبِ فصلاحُ المَرْضَی فیما یعلَمَهُ الطبیبُ و یُدَبِّرُهُ بهِ لا فیما یَشْتَهیهِ المریضُ».1 شما مانند بیمارید و خداوند رب العالمین مانند طبیب. پزشک درد مریض را تشخیص می دهد و نسخه می نویسد. قرآن هم نسخة خداست؛ ولی ما آنطور که باید قدر آن را نمی دانیم. علتش این است که به راحتی به دست ما رسیده. نه نوبت گرفته ایم، نه حق ویزیت داده ایم، به همین جهت، اجر و مقام این نسخه را هم نمی دانیم. نمی دانیم که چقدر برای این نسخه هزینه شده است تا به دست ما رسیده. غافلیم که چقدر خون برای آن داده شده تا این نسخه، سالم به دست من و شما برسد: خون پیامبر اعظم، امیرمؤمنان، حسین بن علی و سایر ائمة اطهار علیهم السلام و شهدای دیگر.[۳]
- امام زمان است! نه تنها من و شما را! هیچ کدام از موجودات را فراموش نمی کند. از تمام اعمال و رفتار و کردار و گفتار ما مطلع است و می بیند. ما را دوست دارد و به ما دعا می کند. شب و نصف شب، مدینه مشرف می شود، مکه مشرف می شود، حرم جدش امیرالمؤمنین علیه السلام مشرف می شود و شروع به دعا می کند. در روایات متعددی دارد، عصر به عصر پرونده ما را به دستش می دهند. نگاه می کند که این بنده چقدر مخالفت کرده است! محاسنش را روی دست می گیرد و می گوید: خداوندا! این بنده را به من ببخش و خدا هم می بخشد. یکی از منافع امام زمان علیه السلام همین است.
- خدا شاهد است امام زمان علیه السلام به همه شماها لطف دارد، عنایت دارد، توجه دارد. هر مشکلی دارید، در هر بعدی از ابعاد «یابن الحسن، یابن الحسن» را فراموش نکنید.[۴]
- حضرت، امامِ زمان است. امام زمان علیه السلام مقدم بر زمان است. ما یک زمان داریم و یک زمانیات. زمان، مقدار گذشت وقت است. آنچه در این وقت قرار بگیرد را زمانی می گویند. امام زمان علیه السلام خارج از زمان و زمانیات است. نه داخل در زمان است و نه داخل در زمانیات؛ بلکه امامِ زمان و مقدم بر زمان است؛ یعنی در عالم امر و در عالم مجردات است. محیط به عالم وجود است؛ لذا زمان در حضرت اثر نمی کند. آن چیزی که جوان را پیر می کند، آن چیزی که نو را کهنه می کند، آن چیزی که دور را نزدیک می کند، زمان است و امام زمان علیه السلام خارج از زمان و مقدم بر زمان است. ما، مؤخر از زمان هستیم.[۵]
گزیده سخنان آیت الله ناصری ( +پوستر)
پانویس
پیوندها
- صفحه اختصاصی آیت الله در سایت هاد : https://bonyadhad.ir/a-naseri
منابع
- اعلام اصفهان : سید صلاحالدین مهدوی
- سایت بنیاد علمی فرهنگی هاد
آرشیو عکس و تصویر
محمدعلی ناصری دولت آبادی (نفر دوم از چپ) در نجف اشرف
حسن صافی اصفهانی و محمدعلی ناصری دولت آبادی
محمدعلی ناصری دولت آبادی و حسین مظاهری
محمدعلی ناصری دولت آبادی و سید اسماعیل هاشمی
از راست: سید جعفر سیدان، سید حسن فقیه امامی، مجتبی بهشتی و محمدعلی ناصری دولت آبادی
محمدعلی ناصری دولت آبادی و محمدتقی بهجت
محمدعلی ناصری دولت آبادی در مسجدالنبی
محمدعلی ناصری دولت آبادی در وادی السلام
محمدعلی ناصری دولت آبادی بر سر مزار سید علی قاضی طباطبایی در وادی السلام نجف
از راست: جعفر ناصری دولت آبادی، محمدعلی ناصری دولت آبادی و سید علی حسینی خامنه ای
محمدعلی ناصری دولت آبادی و جعفر ناصری دولت آبادی در عزاداری روز عاشورا
تشییع پیکر محمدعلی ناصری دولت آبادی در اصفهان