دانشگاه قرآن و حدیث: تفاوت بین نسخهها
سطر ۵۳: | سطر ۵۳: | ||
* [[مرکز اسناد انقلاب اسلامی]]، [[فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی]]، مدخل "دانشکدهی علوم حدیث" از سید محمدمهدی بهشتینژاد، در دسترس در [http://daneshnameh.irdc.ir/?p=1757 پایگاه دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ ایران]، بازیابی: 18 مهرماه 1392. | * [[مرکز اسناد انقلاب اسلامی]]، [[فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی]]، مدخل "دانشکدهی علوم حدیث" از سید محمدمهدی بهشتینژاد، در دسترس در [http://daneshnameh.irdc.ir/?p=1757 پایگاه دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ ایران]، بازیابی: 18 مهرماه 1392. | ||
− | + | ||
[[رده:دارالحدیث]] | [[رده:دارالحدیث]] | ||
[[رده:دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران]] | [[رده:دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران]] |
نسخهٔ ۲ نوامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۵:۱۷
دانشکدهی علوم حدیث، یکی دیگر از مؤسسات آموزش عالی غیردولتی ـ غیرانتفاعی است که در سال ۱۳۷۸ با مجوز رسمی شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعالیت خود را آغاز کرد. این دانشکده در جوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام قرار دارد.
اهداف دانشکده در اساسنامه این چنین آمده است:
با توجه به نقش اساسی احادیث پیشوایان معصوم در شناخت معارف اصیل اسلامی و دستورالعملهای نجاتبخش و سعادتآفرین این دین آسمانی، دانشکدهی علوم حدیث با رعایت اصل آموزش علوم حدیث، اهداف بلندی را پیگیری میکند که از آن جمله، میتوان به این موارد اشاره نمود:
- تربیت و تأمین دبیران و مربیان متخصص در علوم حدیث و معارف دینی به منظور رفع نیاز مراکز آموزشی
- تربیت و تأمین محققان و کارشناسان مطالعات و تحقیقات اسلامی در شاخههای مربوط به علم حدیث
- تربیت مبلغان اسلامی برای داخل و خارج از کشور و تأمین نیازمندیهای رایزنیها و خانههای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
- جذب داوطلبان مطالعات و تحقیقات علوم حدیث از کشورهای خارجی و پاسخگویی به نیازهای مراکز اسلامی خارج از کشور
- فراهم آوردن امکانات برای ارتقای سطح علمی ـ فرهنگی کارشناسان سازمانهای دولتی و نهادهای اسلامی در زمینهی مسائل مختلف اسلامی
- شناخت استعدادها و فراهم آوردن امکانات برای ادامهی تحصیل افراد مستعد در دورههای بالاتر جهت تربیت محدث، مبلغ، محقق و اسلامشناس
همچنین در ارتباط با برنامهها و سرفصل دروس رشتهی علوم حدیث در مقطع کارشناسی با تلاشهایی که در سال ۱۳۷۴ صورت گرفت، شورای گسترش آموزش عالی تعداد واحدهای درسی مقطع کارشناسی علوم حدیث را ۱۳۵ واحد به شرح زیر تصویب کرد:
- دروس عمومی: (۱۱) واحد شامل فارسی، زبان خارجی
- دروس پایه: (۷۴) واحد شامل اخلاق، تاریخ تشیع، علوم بلاغی
- دروس تخصصی: (۵۳) واحد شامل اصطلاحات حدیثی، مبانی فهم حدیث و...
بر اساس آییننامههای آموزشی مصوب و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته رشتهی علوم حدیث، برابر با چهار نیم سال تحصیلی است. دروس این مقطع در ۲۸ واحد درسی و ۴ واحد پایاننامه تنظیم شده است.
در حال حاضر، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشکدهی علوم حدیث در سه گرایش تفسیر، کلام و عقاید و نهجالبلاغه پذیرش شدهاند. کار طراحی و کسب مجوزهای لازم برای گرایشهای دیگر در مقطع کارشناسی ارشد و دکترای علوم حدیث در حال پیگیری و اقدام است.
دانشکدهی علوم حدیث در راستای تداوم روند رشد علمی و فرهنگی خود، همزمان با دانشآموختگی اولین دورهی کارشناسی با تشکیل کمیتههای تخصصی برنامه و سرفصلهای دروس گرایشهای رشتهی علوم حدیث در مقطع کارشناسی ارشد را تدوین و در سال ۱۳۸۲ به تصویب شورای گسترش آموزش عالی رساند و در همان سال نیز مجوز اجرای دورهی کارشناسی ارشد را دریافت کرد.
ساختمان دانشکده با زیربنای بیست هزار مترمربع در جوار حرم حضرت عبدالعظیم علیه السلام در شهر ری احداث گردیده و فضاهای آموزشی، پژوهشی، اداری و رفاهی مورد نیاز در آن پیشبینی شده است:
- برخورداری از فضای مناسب آموزشی
- امکانات کمک آموزشی از قبیل رایانه و آموزشگاه (لابراتوار) زبان
- کتابخانهی تخصصی علوم حدیث، علوم قرآن و تاریخ با ظرفیت ۲۵۰ هزار جلد کتاب
- مرکز اطلاعرسانی و اینترنت
- مرکز نجوم و ستارهشناسی (شامل رصدخانه و آسمان نما)
- تالار همایش با ظرفیت پانصد نفر
- مجموعهی ورزشی شامل استخر، سونا و سالن بدنسازی
- تالار مطالعهی جداگانه برای خواهران و برادران
دانشکدهی علوم حدیث، در کنار موفقیتهای درخشانی که در بخش آموزش حضوری بدست آورده، این توفیق را داشته است که به عنوان یکی از مراکز پیشتاز دانشگاهی در زمینهی آموزش الکترونیکی، دروس خود را از طریق شبکهی اینترنت در اختیار عموم علاقهمندان قرار دهد.
در این دانشکدهی مجازی که اولین نمونه در نوع خود است، دروس این رشته به صورت چند رسانهای و تعاملی ارائه میگردد. شیوهی آموزشی و امکانات جانبی این دانشکدهی اینترنتی به گونهای طراحی شده که بازده و کیفیت آموزشی در حد مطلوبی حفظ شود.
این دانشکده دارای چهار معاونت است که مستقیماً زیر نظر رئیس دانشکده فعالیت مینمایند:
- معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی که دارای چهار بخش مدیریت امور آموزشی، مدیریت تحصیلات تکمیلی، دفتر نظارت و ارزشیابی و دفتر سنجش و گزینش دانشجو است.
- معاونت پژوهشی که دارای دو بخش مدیریت پژوهشی و همایشهای علمی و همچنین مدیریت کتابخانه و اطلاعرسانی است.
- معاونت فرهنگی و دانشجویی که دارای دو بخش مدیریت امور دانشجویی و نیز مدیریت فرهنگی و فوق برنامه است.
- معاونت اداری و مالی که دارای سه بخش مدیریت اداری و تشکیلات، مدیریت خدمات و پشتیبانی و مدیریت مالی و بودجه است.
ریاست این دانشکده از بدو تأسیس بر عهدهی حجتالاسلام محمدی ریشهری بوده که توسط هیئت امنای دانشکده انتخاب گردیده است.
منابع
- مرکز اسناد انقلاب اسلامی، فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی، مدخل "دانشکدهی علوم حدیث" از سید محمدمهدی بهشتینژاد، در دسترس در پایگاه دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ ایران، بازیابی: 18 مهرماه 1392.