علویان طبرستان (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
}}
 
}}
"علويان طبرستان" کتابی است از بهاءالدین قهرمانی نژادشائق و دومین کتاب از مجموعه دولت ابرار است که توسط پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام تدوین گردیده است و به تحليل و تاليف حكومت‌هاى شيعى اختصاص دارد.
+
'''"علویان طبرستان"''' کتابی است از بهاءالدین قهرمانی نژادشائق و دومین کتاب از مجموعه «دولت ابرار» است که توسط [[پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام|پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام]] تدوین گردیده است و به تحلیل و تألیف حکومت‌هاى [[شیعه|شیعى]] اختصاص دارد.
  
 
==سبک کتاب==
 
==سبک کتاب==
  
تنظيم مطالب اين كتاب بر اساس فصل بندي خاصي نيست بلكه مطالب به ترتيب اهميت آن در توالي هم بيان شده است.  
+
تنظیم مطالب این کتاب بر اساس فصل بندی خاصی نیست، بلکه مطالب به ترتیب اهمیت آن در توالی هم بیان شده است.  
  
 
==محتوای کتاب==
 
==محتوای کتاب==
  
ابتدا سخن پژوهشكده و پيشگفتار و سپس درباره ارتباط با علويان، ريشه لغوي، جغرافياي آن، طبرستان قبل و بعد از اسلام، تاريخ آن تا پايان قرن دوم سخن به ميان آمده است.
+
در این کتاب ابتدا سخن پژوهشکده و پیشگفتار و سپس درباره ارتباط با [[علویان|علویان]]، ریشه لغوی، جغرافیای آن، طبرستان قبل و بعد از [[اسلام]]، تاریخ آن تا پایان قرن دوم سخن به میان آمده است.
  
تمايز بين علويان، آغاز حضور آنها در ايران، حضور [[امام رضا]] عليه السلام در ايران، آغاز حضور در طبرستان و انسجام آنها در قرن سوم قمري، "حسن بن زيد" و رسميت يافتن دولت علوي، افكار و فضائل علمي و ادبي او از جمله مباحث اين كتاب است.
+
تمایز بین علویان، آغاز حضور آنها در [[ایران|ایران]]، حضور [[امام رضا]] علیه السلام در ایران، آغاز حضور در طبرستان و انسجام آنها در قرن سوم قمری، "حسن بن زید" و رسمیت یافتن دولت علوی، افکار و فضائل علمی و ادبی او از جمله مباحث این کتاب است.
  
در بخش ديگر به شرح دوران حكومت "محمد بن زيد"، اقدامات او، حكومت "اطروش" يا "ناصركبير" و اقدامات او، حكومت "حسن بن قاسم" ملقب به "داعي صغير"، اقدامات فرهنگي و اجتماعي علويان، وقايع مهم در دوران امارت علويان چون خلافت "مستعين" و جانشينان او پرداخته شده است.
+
در بخش دیگر به شرح دوران حکومت "محمد بن زید"، اقدامات او، حکومت "اطروش" یا "ناصرکبیر" و اقدامات او، حکومت "حسن بن قاسم" ملقب به "داعی صغیر"، اقدامات فرهنگی و اجتماعی علویان، وقایع مهم در دوران امارت علویان چون خلافت "[[مستعین|مستعین]]" و جانشینان او پرداخته شده است.
  
شهادت امام دهم و يازدهم، ميلاد امام زمان علیه السلام، روند تسريع در مهاجرت سادات به ايران، قيام هاي علويان در نقاط مختلف، ظهور "صاحب الزنج"، قرامطه و فاطميين مصر، ظهور و افول سلسله هاي مرتبط با علويان، گرايش به علم حديث در بين آنها، ماهيت زيديه و تاريخچه و انشعابات و پيرامون بررسي زيدي بودن علويان و در ادامه عوامل داخلي و خارجي افول حاكميت از جمله مباحث اين كتاب است. در انتهاي كتاب نيز از مباحث مطرح شده نتيجه گيري به عمل آمده است.
+
شهادت [[امام هادی علیه السلام|امام دهم]] و [[امام حسن عسکری علیه السلام|امام یازدهم]]، میلاد [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|امام زمان]] علیه السلام، روند تسریع در مهاجرت [[سادات]] به ایران، قیام های علویان در نقاط مختلف، ظهور "[[صاحب الزنج]]"، قرامطه و فاطمیین [[مصر]]، ظهور و افول سلسله های مرتبط با علویان، گرایش به [[علوم حدیث|علم حدیث]] در بین آنها، ماهیت [[زیدیه|زیدیه]] و تاریخچه و انشعابات و پیرامون بررسی زیدی بودن علویان و در ادامه عوامل داخلی و خارجی افول حاکمیت، از جمله مباحث این کتاب است.  
 +
 
 +
در انتهای کتاب نیز از مباحث مطرح شده نتیجه گیری به عمل آمده است.
  
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
اولین چاپ اين كتاب در 152 در اسفند 1381ش توسط انتشارات نور النبي پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام در [[قم]] انجام گرفته است.  
+
اولین چاپ این کتاب در ۱۵۲ در اسفند ۱۳۸۱ش توسط انتشارات نور النبی پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام در [[قم]] انجام گرفته است.  
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام، [http://www.pajoohe.ir دانشنامه پژوهه]، بازیابی: 21 بهمن 1391
+
 
*معرفی پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام، [http://www.hadith.ac.ir/default.aspx?pageid=980 پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث].
+
*پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام، [http://www.pajoohe.ir دانشنامه پژوهه]، بازیابی: ۲۱ بهمن ۱۳۹۱.
 +
*معرفی پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام، [http://www.hadith.ac.ir/default.aspx?pageid=980 پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث].
  
 
[[رده:منابع تاریخ تشیع]]
 
[[رده:منابع تاریخ تشیع]]

نسخهٔ ‏۱۰ مهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۴۲

علویان طبرستان.jpg
نویسنده بهاءالدین قهرمانی نژادشائق
موضوع تاریخ تشیع
زبان فارسی
تعداد جلد 1
تهیه کننده پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام

"علویان طبرستان" کتابی است از بهاءالدین قهرمانی نژادشائق و دومین کتاب از مجموعه «دولت ابرار» است که توسط پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام تدوین گردیده است و به تحلیل و تألیف حکومت‌هاى شیعى اختصاص دارد.

سبک کتاب

تنظیم مطالب این کتاب بر اساس فصل بندی خاصی نیست، بلکه مطالب به ترتیب اهمیت آن در توالی هم بیان شده است.

محتوای کتاب

در این کتاب ابتدا سخن پژوهشکده و پیشگفتار و سپس درباره ارتباط با علویان، ریشه لغوی، جغرافیای آن، طبرستان قبل و بعد از اسلام، تاریخ آن تا پایان قرن دوم سخن به میان آمده است.

تمایز بین علویان، آغاز حضور آنها در ایران، حضور امام رضا علیه السلام در ایران، آغاز حضور در طبرستان و انسجام آنها در قرن سوم قمری، "حسن بن زید" و رسمیت یافتن دولت علوی، افکار و فضائل علمی و ادبی او از جمله مباحث این کتاب است.

در بخش دیگر به شرح دوران حکومت "محمد بن زید"، اقدامات او، حکومت "اطروش" یا "ناصرکبیر" و اقدامات او، حکومت "حسن بن قاسم" ملقب به "داعی صغیر"، اقدامات فرهنگی و اجتماعی علویان، وقایع مهم در دوران امارت علویان چون خلافت "مستعین" و جانشینان او پرداخته شده است.

شهادت امام دهم و امام یازدهم، میلاد امام زمان علیه السلام، روند تسریع در مهاجرت سادات به ایران، قیام های علویان در نقاط مختلف، ظهور "صاحب الزنج"، قرامطه و فاطمیین مصر، ظهور و افول سلسله های مرتبط با علویان، گرایش به علم حدیث در بین آنها، ماهیت زیدیه و تاریخچه و انشعابات و پیرامون بررسی زیدی بودن علویان و در ادامه عوامل داخلی و خارجی افول حاکمیت، از جمله مباحث این کتاب است.

در انتهای کتاب نیز از مباحث مطرح شده نتیجه گیری به عمل آمده است.

وضعیت نشر

اولین چاپ این کتاب در ۱۵۲ در اسفند ۱۳۸۱ش توسط انتشارات نور النبی پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام در قم انجام گرفته است.

منابع