درویش محمد نطنزی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Zamani صفحهٔ کمال الدين نظری را به درویش محمد نطنزی منتقل کرد)
سطر ۱: سطر ۱:
درویش محمد فرزند عالم جلیل شیخ حسن عاملی یکی از اعلام ما در اواخر قرن دهم هجری است. کمال الدین از اهالی جبل عامل بود اما سالها در [[اصفهان]] و کاشان می زیست. کمال الدین جد مادری [[محمدتقی مجلسی|مجلسی اول]] است و مرحوم مجلسی اول و [[علامه مجلسى|مجلسی دوم]] نوۀ دختری او می شوند.  
+
کمال الدّین درویش محمّد بن شیخ حسن عاملی نطنزی اصفهانی از علماء و محدثین موثق و از صلحاء و زُهاد قرن دهم هجری است. او جد مادری ملّا [[محمدتقی مجلسی|محمّدتقی مجلسی]] بوده و از شیخ [[محقق کرکی، علی بن حسین|علی محقق کرکی]] روایت می کند. علّامه مجلسی در اجازه خود به میر سیّد محمّد خلخال می نویسد او اولین [[شیعه امامیه]] است که [[احادیث]] [[امامیه]] را در [[اصفهان]] رواج داده است. قاضی ابواشرف اصفهانی، شیخ عبداللَّه بن جابر عاملی و ملّا محمّد قاسم بن درویش محمّد عاملی نطنزی از او روایت می کنند.
  
او از اکابر تلامذ [[شهید ثانی]] و [[محقق ثانی]] بود که خود در علم [[فقه]] و [[حدیث]] مهارت داشت. کمال الدین اولین عالمی است که در اصفهان به نشر احادیث و اخبار [[معصوم|معصومین]] جدیت می نمود.
 
  
او مردی عابد و متقی بود و سالها در نطنز و کاشان ترویج مکتب می نمود و در اواخر قرن دهم (حدود ۹۹۵ ق) در همان جا وفات نمود.
+
او تا سال 939ق زنده بوده و پس از آن وفات یافته است. در «الفیض القدسی» به نقل از «مناقب الفضلاء» می نویسد: [[قبر]] او در نطنز است و بقعه و بارگاه آن معروف است.
 +
 
 +
[برخی نوشته اند که ملّا محمّدتقی مجلسی از جدّ مادری خود کمال الدّین درویش محمّد روایت می کند. این قول بنا به دلایلی نادرست است از جمله این که در سلسله راویان ملّا محمّدتقی مجلسی، دیده می شود که او به واسطه محدثین دیگری چون ابواشرف اصفهانی و عبداللَّه بن جابر عاملی از جدّ مادری خود نقل حدیث کرده است و نه مستقیم و بدون واسطه.<ref>فوائد الرضویه، ص177؛ اجازات الحدیث لعلّامه المجلسی، ص142؛ فیض قدسی، صص 177 و 178؛ دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص602؛ زندگینامه علّامه مجلسی، ج1، صص 381 و 382.</ref>
 +
 
 +
 
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 +
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
پایگاه شعائر
+
[http://lib.eshia.ir/10111/2/892 درویش محمد نطنزی، سایت کتابخانه مدرسه فقاهت]، بازیابی: 14 اسفند 1398.
 +
 
 +
 
 
[[رده:علمای قرن دهم]]
 
[[رده:علمای قرن دهم]]

نسخهٔ ‏۴ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۰۳

کمال الدّین درویش محمّد بن شیخ حسن عاملی نطنزی اصفهانی از علماء و محدثین موثق و از صلحاء و زُهاد قرن دهم هجری است. او جد مادری ملّا محمّدتقی مجلسی بوده و از شیخ علی محقق کرکی روایت می کند. علّامه مجلسی در اجازه خود به میر سیّد محمّد خلخال می نویسد او اولین شیعه امامیه است که احادیث امامیه را در اصفهان رواج داده است. قاضی ابواشرف اصفهانی، شیخ عبداللَّه بن جابر عاملی و ملّا محمّد قاسم بن درویش محمّد عاملی نطنزی از او روایت می کنند.


او تا سال 939ق زنده بوده و پس از آن وفات یافته است. در «الفیض القدسی» به نقل از «مناقب الفضلاء» می نویسد: قبر او در نطنز است و بقعه و بارگاه آن معروف است.

[برخی نوشته اند که ملّا محمّدتقی مجلسی از جدّ مادری خود کمال الدّین درویش محمّد روایت می کند. این قول بنا به دلایلی نادرست است از جمله این که در سلسله راویان ملّا محمّدتقی مجلسی، دیده می شود که او به واسطه محدثین دیگری چون ابواشرف اصفهانی و عبداللَّه بن جابر عاملی از جدّ مادری خود نقل حدیث کرده است و نه مستقیم و بدون واسطه.[۱]


پانویس

  1. فوائد الرضویه، ص177؛ اجازات الحدیث لعلّامه المجلسی، ص142؛ فیض قدسی، صص 177 و 178؛ دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج2، ص602؛ زندگینامه علّامه مجلسی، ج1، صص 381 و 382.


منابع

درویش محمد نطنزی، سایت کتابخانه مدرسه فقاهت، بازیابی: 14 اسفند 1398.