رعایت ادبیات دانشنامه ای متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

آستان قدس رضوی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (پروژه4)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
آستان قدس رضوی در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر امام رضا(ع) است ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی حرم مطهر، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی، صنعتی، کشاورزی، درمانی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا(ع) است.
+
'''«آستان قدس رضوی»''' در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر [[امام رضا علیه السلام|امام رضا]] (علیه‌السلام) است، ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی [[حرم امام رضا علیه السلام|حرم مطهر]]، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا (علیه‌السلام) است.
 +
[[پرونده:آستان قدس.jpg|بندانگشتی|]]
  
== مفهوم آستان قدس رضوی ==
+
==مفهوم آستان قدس رضوی==
'''آستان''' در لغت به معنای بخش پیشین اتاقِ متصل به در، درگاه، ساحت، کفش‌کَن، عتبه و آستانه است. در اماکن مقدسه و نیز حرم مطهر امام رضا(ع) به اولین و نزدیک‌ترین ورودی به سوی ضریح مطهر، آستان یا آستانه یا عتبه می‌گویند.آستان قدس رضوی در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر امام رضا(ع) است ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی حرم مطهر، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی، صنعتی، کشاورزی، درمانی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا(ع) است.
+
«آستان» در لغت به معنای بخش پیشین اتاقِ متصل به در، درگاه، ساحت، کفش‌کَن، عتبه و آستانه است. در اماکن مقدسه و نیز [[حرم امام رضا علیه السلام|حرم مطهر امام رضا]](علیه‌السلام) به اولین و نزدیک‌ترین ورودی به سوی [[ضریح]] مطهر، آستان یا آستانه یا عتبه می‌گویند. آستان قدس رضوی در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر امام رضا(ع) است ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی حرم مطهر، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی، صنعتی، کشاورزی، درمانی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا(ع) است.
  
== معنای باطنی استان==
+
مفهوم باطنی آستانه و درگاه، برخاسته از نقش آن به عنوان معبرِ میان بیرون و درون (قدسی) است. درگاه در آنِ واحد هم نماد جدایی و هم امکان همبستگی، وحدت و آشتی دارد. این امکان همبستگی، وقتی واقعی می‌شود که آن را که بر آستانه‌ی در وارد شده است، بپذیرند و به درون برند؛ اما نماد دوری و جدایی خواهد بود، اگر او بر آستانه بماند و کسی او را نپذیرد.
مفهوم باطنی درگاه، برخاسته از نقش آن به عنوان معبرِ میان بیرون و درون(قدسی) است. درگاه در آنِ واحد هم نماد جدایی و هم امکان همبستگی، وحدت و آشتی دارد. این امکان همبستگی، وقتی واقعی می‌شود که آن را که بر آستانه‌ی در وارد شده است، بپذیرند و به درون برند.اما نماد دوری و جدایی خواهد بود، اگر او بر آستانه بماند و کسی او را نپذیرد.
+
بارگاه ملکوتی [[امام رضا علیه السلام|حضرت رضا]](ع)، دروازه‌ای است گشوده بر حقیقت. این بارگاه ملکوتی، پناهگاهی است برای هرکس که با راز و نیاز به سویش می‌شتابد و علی بن موسی الرضا(ع) آغوش رحمتش را به سوی مشتاقانش گشوده و با عطر حضورش در دیار طوس، روح زائران و مجاورانش را نوازش می‌دهد.  
بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع)، دروازه‌ای است گشوده بر حقیقت. این بارگاه ملکوتی، پناهگاهی است برای هرکس که با راز و نیاز به سویش می‌شتابد و [[علی بن موسی الرضا(ع)]] آغوش رحمتش را به سوی مشتاقانش گشوده و با عطر حضورش در دیار توس، روح زائران و مجاورانش را نوازش می‌دهد.  
 
  
==معرفی آستان قدس رضوی==
+
==فعالیت آستان قدس رضوی==
«آستان قدس رضوی» عنوان رسمی مجموعه‌ایست که حرم مطهر رضوی‌‌‌‌‌‌‎‎‎‎‎‎‎، موقوفات و متعلقات آن را سرپرستی و مدیریت می‌کند و در جهت احیاء درست موقوفات گام برمی‌دارد. این مجموعه تمام توان خود را به کار گرفته تا خدمات مورد نیاز زائران و مجاوران حضرت رضا(ع) را با اتکا بر نذورات و اوقاف زائران حرم رضوی تأمین کند.
+
«آستان قدس رضوی» عنوان رسمی مجموعه‌ای است که حرم مطهر رضوی‌‌‌‌‌‌‎‎‎‎‎‎‎، [[وقف|موقوفات]] و متعلقات آن را سرپرستی و مدیریت می‌کند و در جهت احیاء درست موقوفات گام برمی‌دارد. این مجموعه تمام توان خود را به کار گرفته تا خدمات مورد نیاز زائران و مجاوران [[امام رضا علیه السلام|حضرت رضا]](ع) را با تکیه بر [[نذر|نذورات]] و اوقاف زائران حرم رضوی تأمین کند.
نوسازی و بازسازی حریم مقدّس حرم، نگهداری و آماده‌سازی اماکن متبرّکه جهت میزبانی زائران، ایجاد امکانات مختلف برای انجام زیارتی آسوده همراه با شناخت، راهنمایی زائران و... از جمله خدمات آستان قدس رضوی است که در یک نگاه اجمالی، به چشم می‌آید؛ اما محدوده‌ی فعالیت‌های آستان قدس رضوی، فراتر از ابعاد گسترده‌ی حرم مطهر است. موزه‌ها، کتابخانه‌ها، دانشگاه‌ها و مدارس، مراکز بیمارستانی و درمانی و مراکز صنعتی، از دیگر فعالیت‌های آستان قدس رضوی است.
 
  
 +
نوسازی و بازسازی حریم مقدّس حرم رضوی، نگهداری و آماده‌سازی اماکن متبرّکه جهت میزبانی زائران، ایجاد امکانات مختلف برای انجام زیارتی آسوده همراه با شناخت، راهنمایی زائران و...، از جمله خدمات آستان قدس رضوی است که در یک نگاه اجمالی، به چشم می‌آید؛ اما محدوده‌ی فعالیت‌های آستان قدس رضوی، فراتر از ابعاد گسترده‌ی حرم مطهر است. موزه‌ها، کتابخانه‌ها، دانشگاه‌ها و مدارس، مراکز بیمارستانی و درمانی و مراکز صنعتی، از دیگر فعالیت‌های آستان قدس رضوی است.
 +
==منابع==
  
 +
* [http://news.aqr.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&ID=5b0d20c2-73b1-4014-8558-7be85b795729&WebPartID=274dfd9c-bac6-4eaa-b4d0-2902bead3453&CategoryID=2bba2156-1abf-495e-aa36-4e7496e257eb سایت آستان قدس رضوی]
  
== مطالب مرتبط: ==
+
==مطالب مرتبط==
[http://news.aqr.ir/portal/home/?news/38388/62900/281185/ آستان قدس رضوی در گذر زمان]
 
 
 
[http://news.aqr.ir/Portal/home/?news/19163/136088/135503/%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA%20%D8%A2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%20%D9%82%D8%AF%D8%B3%20%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C تولیت آستان قدس رضوی]
 
 
 
 
 
== منبع ==
 
[http://news.aqr.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&ID=5b0d20c2-73b1-4014-8558-7be85b795729&WebPartID=274dfd9c-bac6-4eaa-b4d0-2902bead3453&CategoryID=2bba2156-1abf-495e-aa36-4e7496e257eb آستان قدس رضوی]
 
  
 +
* [http://news.aqr.ir/portal/home/?news/38388/62900/281185/ آستان قدس رضوی در گذر زمان]
 +
* [http://news.aqr.ir/Portal/home/?news/19163/136088/135503/%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA%20%D8%A2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%20%D9%82%D8%AF%D8%B3%20%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C تولیت آستان قدس رضوی]
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۷

«آستان قدس رضوی» در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر امام رضا (علیه‌السلام) است، ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی حرم مطهر، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا (علیه‌السلام) است.

آستان قدس.jpg

مفهوم آستان قدس رضوی

«آستان» در لغت به معنای بخش پیشین اتاقِ متصل به در، درگاه، ساحت، کفش‌کَن، عتبه و آستانه است. در اماکن مقدسه و نیز حرم مطهر امام رضا(علیه‌السلام) به اولین و نزدیک‌ترین ورودی به سوی ضریح مطهر، آستان یا آستانه یا عتبه می‌گویند. آستان قدس رضوی در لغت به معنی بارگاه پاک و مطهر امام رضا(ع) است ولی در اصطلاح و به طور عموم به مجموعه‌ی حرم مطهر، دستگاه‌ها، نهادها، ادارات فرهنگی، صنعتی، کشاورزی، درمانی و... گفته می‌شود که منتسب به حضرت رضا(ع) است.

مفهوم باطنی آستانه و درگاه، برخاسته از نقش آن به عنوان معبرِ میان بیرون و درون (قدسی) است. درگاه در آنِ واحد هم نماد جدایی و هم امکان همبستگی، وحدت و آشتی دارد. این امکان همبستگی، وقتی واقعی می‌شود که آن را که بر آستانه‌ی در وارد شده است، بپذیرند و به درون برند؛ اما نماد دوری و جدایی خواهد بود، اگر او بر آستانه بماند و کسی او را نپذیرد. بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع)، دروازه‌ای است گشوده بر حقیقت. این بارگاه ملکوتی، پناهگاهی است برای هرکس که با راز و نیاز به سویش می‌شتابد و علی بن موسی الرضا(ع) آغوش رحمتش را به سوی مشتاقانش گشوده و با عطر حضورش در دیار طوس، روح زائران و مجاورانش را نوازش می‌دهد.

فعالیت آستان قدس رضوی

«آستان قدس رضوی» عنوان رسمی مجموعه‌ای است که حرم مطهر رضوی‌‌‌‌‌‌‎‎‎‎‎‎‎، موقوفات و متعلقات آن را سرپرستی و مدیریت می‌کند و در جهت احیاء درست موقوفات گام برمی‌دارد. این مجموعه تمام توان خود را به کار گرفته تا خدمات مورد نیاز زائران و مجاوران حضرت رضا(ع) را با تکیه بر نذورات و اوقاف زائران حرم رضوی تأمین کند.

نوسازی و بازسازی حریم مقدّس حرم رضوی، نگهداری و آماده‌سازی اماکن متبرّکه جهت میزبانی زائران، ایجاد امکانات مختلف برای انجام زیارتی آسوده همراه با شناخت، راهنمایی زائران و...، از جمله خدمات آستان قدس رضوی است که در یک نگاه اجمالی، به چشم می‌آید؛ اما محدوده‌ی فعالیت‌های آستان قدس رضوی، فراتر از ابعاد گسترده‌ی حرم مطهر است. موزه‌ها، کتابخانه‌ها، دانشگاه‌ها و مدارس، مراکز بیمارستانی و درمانی و مراکز صنعتی، از دیگر فعالیت‌های آستان قدس رضوی است.

منابع

مطالب مرتبط