الهدایة (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
{{مشخصات کتاب
+
كتاب '''«الهدایة (فی الأصول و الفروع)»''' از تألیفات [[شیخ صدوق]] (م، ۳۸۱ ق)، مشتمل بر مباحثی در اصول [[عقاید|اعتقادی]] و مسائل [[فقه|فقهی]] است.{{مشخصات کتاب
  
 
|عنوان=
 
|عنوان=
سطر ۲۶: سطر ۲۶:
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
  
محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی(۳۰۵ -۳۸۱ق) متولد شهر قم، معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه، از بزرگ‌ترین محدّثین قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. کتاب من لایحضره الفقیه از کتب اربعه شیعه اثر اوست. و از آثار وی: مدینة العلم، كمال‌الدین و تمام النعمة، التوحید، الخصال، معانی الأخبار، عیون أخبار الرضا(ع)، أمالی شیخ صدوق،  المقنع فی الفقه،  الهدایة (فی الأصول و الفروع) می باشد. از اساتید وی می توان به محمد بن حسن بن احمد بن ولید، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن، محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال 381 ه. وفات نمود.
+
محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی(۳۰۵ -۳۸۱ ق) معروف به [[شیخ صدوق]] و ابن بابویه، متولد شهر [[قم]]، از بزرگ‌ترین [[محدث|محدّثین]] قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. کتاب من لایحضره الفقیه از [[کتب اربعه]] شیعه اثر اوست. و از آثار دیگر وی: مدینة العلم، [[کمال الدین و تمام النعمه|کمال‌الدین و تمام النعمة]]، [[التوحید (کتاب)|التوحید]]، [[الخصال (کتاب)|الخصال]]، [[معانى الأخبار (کتاب)|معانی الأخبار]]، [[عیون اخبارالرضا (کتاب)|عیون أخبار الرضا]](ع)، [[الأمالی شیخ صدوق (کتاب)|أمالی شیخ صدوق]] و [[المقنع (کتاب)|المقنع فی الفقه]] می باشد. از اساتید وی می توان به [[محمد بن حسن بن ولید]]، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال ۳۸۱ هـ. وفات نمود و در شهر ری به خاک سپرده شد.
  
==زندگي‌نامه و اظهارنظرها==
+
==معرفى اجمالى کتاب==
  
بر اثر دعاى حضرت حجت عليه السلام كودكى به دنيا آمد كه او را محمد ناميدند. [[شيخ صدوق]] از نبوغ خاصى برخوردار بود و از كودكى در مسير علم و فراگيرى [[احاديث]] معصومان بود.  
+
کتاب الهدایه (فی الأصول و الفروع) دو بخش دارد: بخش نخست مربوط به اصول [[عقاید|اعتقادى]] از قبیل [[توحید]]، [[نبوت]]، [[امامت]]، [[تقیه]]، [[اسلام]] و [[ایمان]]، [[امر به معروف و نهی از منکر]]، [[جهاد]]، ارکان الاسلام و [[نیت|نیت]] است. اما بخش دوم در فروع [[فقه|فقهى]] است که از ابواب طهارت شروع مى شود و به ابواب [[ارث]] پایان مى پذیرد.
  
در نوجوانى شروع به تأليف كتاب نمود و مرجعى صادق در بيان گفتار معصومان بود. وى فقيهى كامل، محدثى جامع، نويسنده اى ماهر و از استعداد و حافظه اى قوى برخوردار بود و در حفظ و ضبط احاديث يكتاى آن زمان بشمار مى رفت. صدوق عمر خويش را به تأليف كتب و ارشاد مردم عصر خويش گذرانيد. جمع تأليفات او را تا سيصد جلد نوشته اند. صدوق با آل بويه معاصر بود. او در شهر رى وفات كرد و اكنون قبرش زيارتگاه شده است. در زمان قاجار، هنگام اصلاح قبرش، جسد تازه او نمايان گرديد و حتى رنگ حناى ناخن دست او پس از قرن‌ها مشهود بود.
+
در طول قرون فقهاى [[شیعه|شیعه]]، اهتمام و توجه خاصى به این کتاب داشته اند و آن از مصادر فقهى و روایى معتبر در نزد آن‌ها بوده است؛ تا جایى  که بزرگان شیعه آنچه در این کتاب ذکر شده به عنوان حدیث تلقى کرده اند.  
  
==استادان شیخ صدوق==
+
==وضعیت نشر کتاب==
  
* محمد بن حسن بن احمد بن وليد
+
این کتاب به همت مؤسسة الامام الهادى در [[قم]] به سال ۱۴۱۸ ق چاپ و منتشر شده است.
 
* احمد بن على بن ابراهيم بن هاشم قمى
 
 
* احمد بن محمد بن يحيى عطار اشعرى
 
 
* محمد بن احمد بن على اسدى معروف به ابن جرادة بروعى
 
 
* احمد بن محمد بن صقر صائغ العدل
 
 
* احمد بن محمد بن حسن قطان
 
 
* حسين بن احمد بيهقى
 
 
* احمد بن ابراهيم بن بكر خوزى
 
 
* على بن ثابت دواليبى
 
 
* محمد بن بكران نقاش
 
 
* حسن بن محمد بن عمرو بصرى...
 
  
==شاگردان ایشان==
+
==متن کتاب==
 +
* [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/37809/الهداية--في-الأصول-و-الفروع ''' الهداية''']
  
* [[شيخ مفيد]]
+
* [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39457/الهداية-في-الأصول-الفروع ''' الهدایة''']
 
* حسين بن على بن موسى
 
 
* حسن بن حسين بن على
 
 
* على بن احمد پدر نجاشى
 
 
* ابوالقاسم على بن محمد بن خزازى
 
 
* حسين بن عبيدالله  غضائرى
 
 
* هارون بن موسى تلعكبرى
 
 
* محمد بن طلحه نعالى بغدادى
 
 
* ابوبكر محمد بن احمد بن على
 
 
 
==تأليفات شیخ صدوق==
 
 
 
* من لايحضره الفقيه
 
 
* عيون الاخبار
 
 
* جامع الاخبار
 
 
* معانى الاخبار
 
 
* ثواب الاعمال و عقاب الاعمال
 
 
* علل الشرائع
 
 
 
* اوصاف النبى
 
 
* اثبات الوصية
 
 
* اثبات الخلافة صفات الشيعة
 
 
* فضل الشيعة
 
 
* ذكر المجالس
 
 
* خصال
 
 
* توحيد
 
 
 
* اعتقادات
 
 
* الاوائل والاواخر
 
 
* دعائم الاسلام
 
 
* هدايه
 
 
* مقنع
 
 
 
* مصابيح
 
 
* مصباح
 
 
* معراج
 
 
* ابطال
 
 
* اختيار
 
 
* كتاب طهارت
 
 
* كتاب صلات
 
 
* كتاب صوم و...<ref> گنجينه دانشمندان، محمد شريف رازى، ج 1، ص 101-102؛ علماى بزرگ شيعه از كلينى تا خمينى، ص 13؛ موسوعة طبقات الفقهاء، مؤسسه [[امام صادق]] علیه‌السلام، 1418 ق، ج 4، ص 434؛ مقدمه  كتاب الهداية.</ref>
 
 
 
==معرفى اجمالى كتاب==
 
 
 
اين كتاب دو بخش دارد: بخش نخست مربوط به اصول اعتقادى از قبيل [[توحيد]]، [[نبوت]]، [[امامت]]، [[تقيه]]، [[اسلام]] و [[ایمان]]، [[امر به معروف و نهی از منكر]]، جهاد، اركان الاسلام و نيت است. بخش دوم در فروع فقهى است كه از ابواب طهارت شروع مى شود و به ابواب ارث پايان مى پذيرد.
 
 
 
در طول قرون فقهاى شيعه، اهتمام و توجه خاصى به اين كتاب داشته اند و آن از مصادر فقهى و روايى معتبر در نزد آن‌ها بوده است؛ تا جايى  كه بزرگان شيعه آنچه در اين كتاب ذكر شده به عنوان حديث تلقى كرده اند. شيخ انصارى مى فرمايد: «...كما عمل بفتاوى على بن بابويه لتنزيل فتواه منزلة روايته...».<ref> فرائد الاصول، ص 78.</ref>
 
 
 
==وضعيت نشر کتاب==
 
 
 
اين كتاب به همت مؤسسة الامام الهادى در [[قم]] به سال 1418 ق چاپ و منتشر شده است.
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي/ نویسنده: محمدرضا ضميري
 
 
==متن کتاب الهداية==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/37809/الهداية--في-الأصول-و-الفروع 1. الهداية]
 
  
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39457/الهداية-في-الأصول-و-الفروع 2. الهدایه]
+
* کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، نویسنده: محمدرضا ضمیری.
  
==پانویس ==
 
<references />
 
 
[[رده:کتابهای اعتقادی]]
 
[[رده:کتابهای اعتقادی]]
 
[[رده:منابع فقهی]]
 
[[رده:منابع فقهی]]
 
[[رده:آثار شیخ صدوق]]
 
[[رده:آثار شیخ صدوق]]

نسخهٔ ‏۱۸ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۴۳

كتاب «الهدایة (فی الأصول و الفروع)» از تألیفات شیخ صدوق (م، ۳۸۱ ق)، مشتمل بر مباحثی در اصول اعتقادی و مسائل فقهی است.

الهداية.jpg
نویسنده شیخ صدوق
موضوع فقه شیعه
زبان عربی
تعداد جلد 1
التحقيق مؤسسة الإمام الهادي(ع)

الهدایه

مؤلف

محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی(۳۰۵ -۳۸۱ ق) معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه، متولد شهر قم، از بزرگ‌ترین محدّثین قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. کتاب من لایحضره الفقیه از کتب اربعه شیعه اثر اوست. و از آثار دیگر وی: مدینة العلم، کمال‌الدین و تمام النعمة، التوحید، الخصال، معانی الأخبار، عیون أخبار الرضا(ع)، أمالی شیخ صدوق و المقنع فی الفقه می باشد. از اساتید وی می توان به محمد بن حسن بن ولید، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال ۳۸۱ هـ. وفات نمود و در شهر ری به خاک سپرده شد.

معرفى اجمالى کتاب

کتاب الهدایه (فی الأصول و الفروع) دو بخش دارد: بخش نخست مربوط به اصول اعتقادى از قبیل توحید، نبوت، امامت، تقیه، اسلام و ایمان، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد، ارکان الاسلام و نیت است. اما بخش دوم در فروع فقهى است که از ابواب طهارت شروع مى شود و به ابواب ارث پایان مى پذیرد.

در طول قرون فقهاى شیعه، اهتمام و توجه خاصى به این کتاب داشته اند و آن از مصادر فقهى و روایى معتبر در نزد آن‌ها بوده است؛ تا جایى که بزرگان شیعه آنچه در این کتاب ذکر شده به عنوان حدیث تلقى کرده اند.

وضعیت نشر کتاب

این کتاب به همت مؤسسة الامام الهادى در قم به سال ۱۴۱۸ ق چاپ و منتشر شده است.

متن کتاب

منابع

  • کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، نویسنده: محمدرضا ضمیری.