ابواحمد نیشابوری: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Zamani صفحهٔ حاکم نیشابوری را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به ابو احمد حاکم نیشابوری منتقل کرد)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
 +
'''«ابواحمد محمد نیشابوری»''' (ح ۳۷۸-۲۹۰ ق)، مشهور به [[محدث]] خراسان و حاکم کبیر، حافظ و محدث قرن ۴ قمری است.
  
'''حاکم نیشابوری، ابواحمد محمد'''
+
وی در نیشابور نشو و نما یافت. پس از بیست سالگى به طلب [[حدیث]] برآمد و در [[خراسان]] و [[عراق]] و [[شام]] و جزیره و [[حجاز]] و جبال از خلق بسیارى چون احمد ماسرجسى، ابوخزیمه، عبداللَّه بن زیدان، ابوبکر باغندى، ابوالقاسم بغوى، ابوالعباس سرّاج، عباس بن شاذان رازى، على بن عبدالحمید غضائرى و ابن ابى‌حاتم رازى حدیث شنید.
  
قرن: 4
+
همچنین، [[حاکم نیشابوری|ابوعبداللَّه حاکم نیشابورى]]، ابوعبدالرحمن سُلمى، محمد بن على اصفهانى جصّاص، محمد جارودى، ابوبکر ابن ‌منجویه و ابوسعد محمد کنجرودى، از شاگردان و راویان وى بودند.
  
(ح 378-290 ق)
+
نیشابوری در ۳۳۳ ق. عهده‌دار منصب [[قضاوت]] شد و در ساس مدتى حکم کرد و مدتى نیز در طوس قضاوت نمود. وى در ۳۴۵ ق. به نیشابور بازگشت و ملازم منزل و [[مسجد]] شد و در پایان عمر بینایى خود را نیز از دست داد و سرانجام در نیشابور درگذشت.
  
حافظ و محدث. مشهور به محدث [[خراسان]] و حاكم كبیر. در [[نیشابور]] نشو و نما یافت. پس از بیست سالگى به طلب [[حدیث]] برآمد و در خراسان و [[عراق]] و [[شام]] و جزیره و [[حجاز]] و جبال از خلق بسیارى چون احمد ماسرجسى و ابوخزیمه و عبداللَّه بن زیدان و ابوبكر باغندى و ابوالقاسم بغوى و ابوالعباس سرّاج و عباس بن شاذان رازى و على بن عبدالحمید غضائرى و ابن ابى‌حاتم رازى حدیث شنید.
+
او را تصانیف بسیارى است، از جمله:  
 
 
ابوعبداللَّه حاكم نیشابورى و ابوعبدالرحمن سُلمى و محمد بن على اصفهانى جصّاص و محمد جارودى و ابوبكر ابن ‌منجویه و ابوسعد محمد كنجرودى از شاگردان و راویان وى بودند. در 333 ق عهده‌دار منصب قضاوت شد و در ساس مدتى حكم كرد و مدتى نیز در طوس قضاوت نمود و مدتى نسز در طوس قضاوت نمود.
 
 
 
سرانجام در 345 ق به نیشابور بازگشت و ملازم منزل و مسجد شد و خود را آماده تصنیف كرد و در پایان عمر بینایى خود را نیز از دست داد. وى در نیشابور درگذشت. او را تصانیف بسیارى است. از جمله آثار وى: «الاسماء والكنى» یا «الكنى فى المحدثین والوزراء والولاة»، در چند مجلد؛ كتاب «العلل»؛ كتاب «الشروط»؛ «المخرّج على كتاب المزنى»؛ «الشیوخ والابواب»؛ شرح «جامع الصحیح» بخارى؛ شرح «صحیح» مسلم؛ شرح «جامع» ترمذى.
 
  
 +
# الاسماء و الکُنى، یا «الکنى فى المحدثین والوزراء والولاة»، در چند مجلد؛
 +
# کتاب العلل؛
 +
# کتاب الشروط؛
 +
# المخرّج على کتاب المزنى؛
 +
# الشیوخ و الابواب؛
 +
# شرح «[[صحیح بخاری (کتاب)|جامع بخاری]]»؛
 +
# شرح «[[صحیح مسلم (کتاب)|صحیح مسلم]]»؛
 +
# شرح «[[سنن ترمذی (کتاب)|سنن ترمذى]]».
 
==منابع==
 
==منابع==
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج2، ص239.
+
*[[اثر آفرینان (کتاب)|اثرآفرینان]]، [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، ج۲، ص۲۳۹.
 
+
[[رده:عالمان قرن چهارم]][[رده:محدثان]]
[[رده:محدثان]]
 

نسخهٔ ‏۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۰۱

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

«ابواحمد محمد نیشابوری» (ح ۳۷۸-۲۹۰ ق)، مشهور به محدث خراسان و حاکم کبیر، حافظ و محدث قرن ۴ قمری است.

وی در نیشابور نشو و نما یافت. پس از بیست سالگى به طلب حدیث برآمد و در خراسان و عراق و شام و جزیره و حجاز و جبال از خلق بسیارى چون احمد ماسرجسى، ابوخزیمه، عبداللَّه بن زیدان، ابوبکر باغندى، ابوالقاسم بغوى، ابوالعباس سرّاج، عباس بن شاذان رازى، على بن عبدالحمید غضائرى و ابن ابى‌حاتم رازى حدیث شنید.

همچنین، ابوعبداللَّه حاکم نیشابورى، ابوعبدالرحمن سُلمى، محمد بن على اصفهانى جصّاص، محمد جارودى، ابوبکر ابن ‌منجویه و ابوسعد محمد کنجرودى، از شاگردان و راویان وى بودند.

نیشابوری در ۳۳۳ ق. عهده‌دار منصب قضاوت شد و در ساس مدتى حکم کرد و مدتى نیز در طوس قضاوت نمود. وى در ۳۴۵ ق. به نیشابور بازگشت و ملازم منزل و مسجد شد و در پایان عمر بینایى خود را نیز از دست داد و سرانجام در نیشابور درگذشت.

او را تصانیف بسیارى است، از جمله:

  1. الاسماء و الکُنى، یا «الکنى فى المحدثین والوزراء والولاة»، در چند مجلد؛
  2. کتاب العلل؛
  3. کتاب الشروط؛
  4. المخرّج على کتاب المزنى؛
  5. الشیوخ و الابواب؛
  6. شرح «جامع بخاری»؛
  7. شرح «صحیح مسلم»؛
  8. شرح «سنن ترمذى».

منابع