اوصاف المهدی (علیه‌السلام) (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «بندانگشتی|اوصاف المهدی(عج) '''اوصاف المهدى(عج): در بيان اسامى...» ایجاد کرد)
 
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab160.jpg|بندانگشتی|اوصاف المهدی(عج)]]
+
'''«اوصاف المهدى؛ در بیان اسامى، القاب، اوصاف و کنیه‌هاى امام زمان (علیه‌السلام)»''' اثر احمد سعیدى، کتابی شامل معرفى و توضیح مجموعه‌اى از نام‌ها، [[کنیه|کنیه‌ها]] و القاب [[حضرت مهدی|حضرت مهدى]] (علیه‌السلام) مى‌باشد که به زبان فارسى و در سال ۱۳۵۸ ش. تدوین شده است.
 +
{{مشخصات کتاب
  
'''اوصاف المهدى(عج): در بيان اسامى، القاب، اوصاف و كنيه‌هاى امام زمان(عج)''' اثر [[سعیدی، احمد|احمد سعيدى]]، معرفى، ترجمه و توضيح مجموعه‌اى گسترده از نام‌ها، القاب و كنيه‌هاى حضرت مهدى(عج) مى‌باشد كه به زبان فارسى و در سال 1358ش تدوين گرديده است.
+
|عنوان=
  
== ساختار ==
+
|تصویر= [[پرونده:Ketab160.jpg|240px|وسط]]
  
 +
|نویسنده=احمد سعیدى
  
مقدمه مؤلف در بيان چند نكته پيرامون كتاب، آغازگر مباحث بوده و مطالب بر پايه روايات، ادعيه و زيارت و از منابع كهن تهيه گريده است.
+
|موضوع= اسامى و اوصاف امام زمان
  
در اين مجموعه، پانصد و ده لقب و اسم به ترتيب حروف الفبا، براى آن حضرت شناسايى شده و معنا و مفهوم آن مشخص گرديده است.
+
|زبان= فارسی
  
روش مؤلف بر اين بوده كه فقط اسم، لقب يا كنيه امام زمان(عج) يا توصيفى كه براى آن حضرت شده است را ذكر كند، سپس آن را ترجمه نموده، اگر آيه‌اى از قرآن بر آن اشاره داشت، يا حديثى از امامان(ع) پيرامون آن صادر شده و يا بخشى از دعا يا زيارتى كه مخصوص آن حضرت است، به آن اشاره دارد، آن را به عنوان مؤيد نقل كند؛ يعنى حد وسط بين شرح و تفصيل مفصل و ذكر نام و ترجمه آن.
+
|تعداد جلد= ۱
  
برخى از اين اسامى و القاب، نام‌هايى است كه پيامبر(ص) و امامان معصوم(ع) براى امام زمان(عج) انتخاب كرده‌اند و برخى را ديگران، چه از علماى شيعه و يا عامه، حتى برخى پيروان ساير مذاهب و مكاتب و حتى كسانى كه پيرو هيچ دين و آئينى نيستند.
+
|عنوان افزوده1=
  
از آن جا كه گاه تفكيك اسم از لقب و توصيف مشكل به نظر مى‌رسيده، مؤلف تمام آن‌ها را به صورت الفبايى منظم كرده است؛ هر چند كه خود اعتراف دارد، اگر هر كدام از اسم، لقب، كنيه و وصف را به صورت جداگانه و در فصل مخصوص مى‌آورد، بهتر بود.
+
|افزوده1=
  
== گزارش محتوا ==
+
|عنوان افزوده2=
  
 +
|افزوده2=
  
به عنوان نمونه، به چند مورد از اين اسامى و القاب اشاره مى‌شود:
+
|لینک=
 +
}}
 +
==محتوای کتاب==
  
مؤلف «اباصالح» را از معروفترين كنيه‌هاى امام زمان(عج) دانسته و معتقد است، بيشتر در مواقع اضطرار و گم شدن در صحرا و بيابان و يا گمگشتگى فكرى و فرهنگى، مى‌توان آن حضرت را با آن به يارى طلبيد و از [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]] نيز حديثى بدين مضمون روايت مى‌كند كه «هر گاه از راهى گم شديد، ندا كنيد: اى صالح يا اى اباصالح».
+
در کتاب «اوصاف المهدی»، پانصد و ده لقب و اسم به ترتیب حروف الفبا، براى [[امام زمان]] (عجل الله تعالی فرجه) شناسایى شده و معنا و مفهوم آن مشخص گردیده است.  
  
به نقل از ذخيره الالباب ذكر شده كه به موعود آخر الزمان در تورات، به لغت تركوم،«اوقيدمو» گفته مى‌شود.
+
مطالب این مجموعه بر پایه روایات، [[دعا|ادعیه]] و [[زیارت|زیارات]] و از منابع کهن تهیه گریده است.
  
به امام زمان(عج) «بِئرُ المُعَطَّله» گفته شده و نويسنده در روايتى از [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]] نقل مى‌كند كه ايشان در تفسير «وَ بِئرٍ مُعَطَلَةٍ وَ قَصرٍ مَشِيدٍ» فرموده است اين مثلى است كه براى آن محمد(ص) جارى شده و منظور امامى است كه غايب شده و از علوم او استفاده نمى‌شود.
+
روش مؤلف بر این بوده که فقط اسم، لقب یا [[کنیه]] یا توصیفى که براى آن حضرت شده است را ذکر کند، سپس آن را ترجمه و توضیح نموده، اگر آیه‌اى از [[قرآن]] بر آن اشاره داشت، یا [[حدیث|حدیثى]] از [[ائمه|امامان]] [[معصوم]] (علیهم السلام) پیرامون آن صادر شده و یا بخشى از دعا یا زیارتى که مخصوص آن حضرت است، به آن اشاره دارد، آن را به عنوان مؤید نقل کند.
  
از ديگر اسامى و القاب ذكر شده مى‌توان به: تِلاد نِعَم، ثار الله، جَوار الكنس، حاشر، خسرو، ديّان، ذوالحلم، ركن الانام، زند افريس، سديد، شماطيل، صمصام منتقم، ضرغامه، طامس، ظَهر، عماد، غاشيه، فيذموا، قابض، كوكما، لنديطارا، مجلى، نازح، واقيذ، هادِم الشرك، يمين و... اشاره كرد.
+
برخى از این اسامى و القاب، نام‌هایى است که [[پیامبر|پیامبر]](ص) و امامان(ع) براى امام زمان(عج) انتخاب کرده‌اند و برخى را دیگران، چه از علماى [[شیعه]] و یا [[عامه]]، حتى برخى پیروان سایر مذاهب و مکاتب و حتى کسانى که پیرو هیچ [[دین]] و آئینى نیستند.
  
== وضعيت كتاب ==
+
از آنجا که گاه تفکیک اسم از لقب و توصیف، مشکل به نظر مى‌رسیده، مؤلف تمام آن‌ها را به صورت الفبایى منظم کرده است؛ هرچند که خود اعتراف دارد، اگر هر کدام از اسم، لقب، کنیه و وصف را به صورت جداگانه و در فصل مخصوص مى‌آورد، بهتر بود.
  
 +
برای نمونه، به چند مورد از این اسامى و القاب اشاره مى‌شود:
  
فهرست تفصيلى مطالب در انتهاى كتاب آمده است.
+
مؤلف، «اباصالح» را از معروفترین کنیه‌هاى امام زمان(عج) دانسته و معتقد است، بیشتر در مواقع اضطرار و گم شدن در صحرا و بیابان و یا گمگشتگى فکرى و فرهنگى، مى‌توان آن حضرت را با آن به یارى طلبید و از [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق]](ع) نیز حدیثى بدین مضمون روایت مى‌کند که «هر گاه از راهى گم شدید، ندا کنید: اى صالح یا اى اباصالح».
  
پاورقى‌ها به ذكر منابع و ترجمه آيات پرداخته است.
+
همچنین به امام زمان(عج) «بِئرُ المُعَطَّله» گفته شده و نویسنده در روایتى از امام صادق(ع) نقل مى‌کند که ایشان در [[تفسیر]] آیه {{متن قرآن|«... وَ بِئرٍ مُعَطَلَةٍ وَ قَصرٍ مَشِیدٍ»}} ([[سوره حج]]، ۴۵) فرموده است این مثلى است که براى آل [[محمد]](ص) جارى شده و منظور [[امام|امامى]] است که غایب شده و از علوم او استفاده نمى‌شود.
  
== منابع مقاله ==
+
از دیگر اسامى و القاب ذکر شده مى‌توان به: تِلاد نِعَم، ثار الله، جَوار الکُنّس، حاشر، خسرو، دیان، ذوالحلم، رکن الانام، سدید، صمصام منتقم، ضرغامه، طامس، ظَهر، عماد، غاشیه، هادِم الشرک، یمین و... اشاره کرد.
  
 +
==منابع==
  
#مقدمه و متن كتاب.
+
* نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
#پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى (عليه‌السلام) و مهدويت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج2 ص748.
+
[[رده:امام زمان (عج)]]
 
+
[[رده:کتابهای با موضوع امام مهدی (عج)]]
== منبع ==
 
ویکی نور
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۴

«اوصاف المهدى؛ در بیان اسامى، القاب، اوصاف و کنیه‌هاى امام زمان (علیه‌السلام)» اثر احمد سعیدى، کتابی شامل معرفى و توضیح مجموعه‌اى از نام‌ها، کنیه‌ها و القاب حضرت مهدى (علیه‌السلام) مى‌باشد که به زبان فارسى و در سال ۱۳۵۸ ش. تدوین شده است.

Ketab160.jpg
نویسنده احمد سعیدى
موضوع اسامى و اوصاف امام زمان
زبان فارسی
تعداد جلد ۱

محتوای کتاب

در کتاب «اوصاف المهدی»، پانصد و ده لقب و اسم به ترتیب حروف الفبا، براى امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) شناسایى شده و معنا و مفهوم آن مشخص گردیده است.

مطالب این مجموعه بر پایه روایات، ادعیه و زیارات و از منابع کهن تهیه گریده است.

روش مؤلف بر این بوده که فقط اسم، لقب یا کنیه یا توصیفى که براى آن حضرت شده است را ذکر کند، سپس آن را ترجمه و توضیح نموده، اگر آیه‌اى از قرآن بر آن اشاره داشت، یا حدیثى از امامان معصوم (علیهم السلام) پیرامون آن صادر شده و یا بخشى از دعا یا زیارتى که مخصوص آن حضرت است، به آن اشاره دارد، آن را به عنوان مؤید نقل کند.

برخى از این اسامى و القاب، نام‌هایى است که پیامبر(ص) و امامان(ع) براى امام زمان(عج) انتخاب کرده‌اند و برخى را دیگران، چه از علماى شیعه و یا عامه، حتى برخى پیروان سایر مذاهب و مکاتب و حتى کسانى که پیرو هیچ دین و آئینى نیستند.

از آنجا که گاه تفکیک اسم از لقب و توصیف، مشکل به نظر مى‌رسیده، مؤلف تمام آن‌ها را به صورت الفبایى منظم کرده است؛ هرچند که خود اعتراف دارد، اگر هر کدام از اسم، لقب، کنیه و وصف را به صورت جداگانه و در فصل مخصوص مى‌آورد، بهتر بود.

برای نمونه، به چند مورد از این اسامى و القاب اشاره مى‌شود:

مؤلف، «اباصالح» را از معروفترین کنیه‌هاى امام زمان(عج) دانسته و معتقد است، بیشتر در مواقع اضطرار و گم شدن در صحرا و بیابان و یا گمگشتگى فکرى و فرهنگى، مى‌توان آن حضرت را با آن به یارى طلبید و از امام صادق(ع) نیز حدیثى بدین مضمون روایت مى‌کند که «هر گاه از راهى گم شدید، ندا کنید: اى صالح یا اى اباصالح».

همچنین به امام زمان(عج) «بِئرُ المُعَطَّله» گفته شده و نویسنده در روایتى از امام صادق(ع) نقل مى‌کند که ایشان در تفسیر آیه «... وَ بِئرٍ مُعَطَلَةٍ وَ قَصرٍ مَشِیدٍ» (سوره حج، ۴۵) فرموده است این مثلى است که براى آل محمد(ص) جارى شده و منظور امامى است که غایب شده و از علوم او استفاده نمى‌شود.

از دیگر اسامى و القاب ذکر شده مى‌توان به: تِلاد نِعَم، ثار الله، جَوار الکُنّس، حاشر، خسرو، دیان، ذوالحلم، رکن الانام، سدید، صمصام منتقم، ضرغامه، طامس، ظَهر، عماد، غاشیه، هادِم الشرک، یمین و... اشاره کرد.

منابع

  • نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.