انجمن آثار و مفاخر فرهنگی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ایجاد)
 
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند ویرایش فنی}}
+
==تاریخچه انجمن==
== تاریخچه انجمن ==
 
  
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی-که در گذشته «انجمن آثار ملی» نام داشت - در پاییز 1301 هـ .ش به همت گروهی از رجال دانشور و علاقه‌مند به آثار تاریخی و حفظ آن‌، بر اساس اساسنامه ای در 14 ماده و با هدف «ازدیاد علاقه عامه به آثار قدیم تاریخی و علمی و صنعتی ایران و به منظور نگاهداری صنایع مستظرفه و صنایع دستی و حفظ سبک و شیوه قدیم آنها» تأسیس شد.
+
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی - که در گذشته «انجمن آثار ملی» نام داشت - در پاییز ۱۳۰۱ هـ.ش به همت گروهی از رجال دانشور و علاقه‌مند به آثار تاریخی و حفظ آن‌، بر اساس اساسنامه ای در ۱۴ ماده و با هدف «ازدیاد علاقه عامه به آثار قدیم تاریخی و علمی و صنعتی ایران و به منظور نگاهداری صنایع مستظرفه و صنایع دستی و حفظ سبک و شیوه قدیم آنها» تأسیس شد.
  
 +
==محل کنونی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی==
  
== محل کنونی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ==
+
انجمن در بدو تأسیس مکان مشخصی نداشت و هر بار در خانه یکی از اعضاء مؤسس تشکیل می شد. پس از تجدید فعالیت انجمن در ۱۳۲۳ هـ.ش و گسترش تدریجی دامنه فعالیت های آن‌، نیاز به محلی برای استقرار انجمن ضرورت یافت. از این رو در سال ۱۳۴۶ هـ.ش خانه قدیمی و بزرگ حسین پاشا خان ملقب به امیر بهادر، وزیر دربار مظفرالدین شاه واقع در محل معروف به سر پل امیر بهادر – که به حسینیه امیر بهادر معروف بود - با حدود سه هزار مترمربع وسعت، جهت استقرار انجمن آثار ملی خریداری شد. بنای این ساختمان به سال ۱۳۱۸ هـ.ق/۱۲۷۹ هـ.ش/۱۹۰۰ میلادی بازمی‌گردد و دارای تالار بزرگ آئینه کاری در طبقه هم کف و تالار بزرگ سخنرانی در طبقه اول است.
 
 
انجمن در بدو تأسیس مکان مشخصی نداشت و هر بار در خانه یکی از اعضاء مؤسس تشکیل می شد. پس از تجدید فعالیت انجمن در 1323هـ .ش و گسترش تدریجی دامنه فعالیت های آن‌، نیاز به محلی برای استقرار انجمن ضرورت یافت. از این رو، در سال 1346 هـ .ش خانه قدیمی و بزرگ حسین پاشا خان ملقب به امیر بهادر، وزیر دربار مظفرالدین شاه واقع در محل معروف به سر پل امیر بهادر –که به حسینیه امیر بهادر معروف بود- با حدود سه هزار مترمربع وسعت، جهت استقرار انجمن آثار ملی خریداری شد. بنای این ساختمان به سال 1318هـ .ق/1279 هـ .ش /1900 میلادی باز می‌گردد و دارای تالار بزرگ آئینه کاری در طبقه هم کف و تالار بزرگ سخنرانی در طبقه اول است.
 
  
 
انجمن پس از خریداری بنای مذکور و انجام تعمیرات اساسی و مفصل با رعایت شیوه اصیل و قدیمی بنا، آن را مقر دائمی خود قرار داد.
 
انجمن پس از خریداری بنای مذکور و انجام تعمیرات اساسی و مفصل با رعایت شیوه اصیل و قدیمی بنا، آن را مقر دائمی خود قرار داد.
  
 +
==فعالیت انجمن از بدو تأسیس تا پیروزی انقلاب اسلامی==
  
== فعالیت انجمن از بدو تأسیس تا پیروزی انقلاب اسلامی ==
+
انجمن در ابتدا فعالیت خود نخست بنای آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی را در توس احداث کرد. همچنین کنگره بین‌المللی فردوسی را به مناسبت هزارمین سال تولد این حکیم نامدار ایرانی در سال ۱۳۱۳ هـ.ش برگزار نمود. پس از برگزاری جشن هزاره فردوسی، انجمن که یک سازمان ملی و فاقد درآمد و اعتبار مخصوص بود تا ۱۳۲۳ هـ.ش از فعالیت‌ بازماند.
 
 
انجمن در ابتدا فعالیت خود نخست بنای آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی را در توس احداث کرد. همچنین کنگره بین‌المللی فردوسی را به مناسبت هزارمین سال تولد این حکیم نامدار ایرانی در سال 1313 هـ .ش برگزار نمود. پس از برگزاری جشن هزاره فردوسی، انجمن که یک سازمان ملی و فاقد درآمد و اعتبار مخصوص بود تا 1323 هـ . ش از فعالیت‌ باز ماند.
 
 
 
در 22 آذر ماه 1323 هـ . ش انجمن که برای مدتی فعالیت نداشت‌، به دنبال تصویب اساسنامه‌ای جدید از نو آغاز به کار کرد و اقدامات مهمی را در این دوره از فعالیت خود به شرح زیر انجام داد:
 
 
 
1. ساخت آرامگاه برای بزرگان نامور ایران چون فردوسی، ابن سینا، سعدی، نادرشاه، خیام، شیخ عطار، کمال‌الملک، باباطاهر، صائب تبریزی، شیخ روز بهان بقلی، سیبویه، شیخ ابوالحسن خرقانی، شاه شجاع، ابن یمین فریومدی، ابوالحسن بیهقی، اوحدی مراغه ای و بسیاری بزرگان دیگر؛ احداث بنای معظمی در گورستان تاریخی سرخاب تبریز در مجاورت بقعه متبرک سید حمزه و آرامگاه شادروان ثقة الاسلام شهید به یاد سرایندگان و ادبای مدفون در خطه آذربایجان.
 
 
 
2. کمک به بازسازی بناهای تاریخی ایران در اصفهان، شیراز و خراسان
 
 
 
3. طبع و نشر آثار بزرگان ایران و کتابهای مربوط به جغرافیای تاریخی شهرهای ایران و باستانشناسی.
 
 
 
4. سفارش به ساخت 7 طرح سیاه قلم از شعرا و دانشمندان ایران و همچنین 13 تندیس توسط انجمن از جنس گچ – سنگ مرمر، سپری و از جنس برنز به شرح ذیل:
 
 
 
1- مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر، هدیه دولت ایران به دولت ایتالیا
 
 
 
2- مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر در باغ آرامگاه فردوسی در شهر طوس
 
 
 
3- مجسمه برنزی عظیم الجثه در باغ نادری در شهر مشهد مقدس
 
 
 
4- مجسمه نیم تنه خیام از سنگ مرمر در آرامگاه خیام در شهر نیشابور
 
 
 
5- مجسمه نشسته خیام از سنگ مرمر در پارک لاله تهران
 
 
 
6- مجسمه ایستاده فردوسی از سنگ مرمر در میدان فردوسی تهران
 
 
 
7- کتیبه نیم برجسته از صورت کمال الملک در آرامگاه کمال الملک در شهر نیشابور
 
 
 
8- نیم تنه نادرشاه در موزه نادری آرامگاه نادرشاه در شهر مشهد مقدس
 
 
 
9- مجسمه امیرکبیر در ایتالیا
 
 
 
10- مجسمه یعقوب لیث صفاری در زابل
 
 
 
11- مجسمه بوعلی سینا از سنگ مرمریت در شهر مشهد مقدس
 
 
 
12- مجسمه سعدی از سنگ مرمریت در شهر شیراز
 
 
 
13- مجسمه فرشته عدالت از سنگ مرمریت در کاخ دادگستری
 
 
 
(لازم به ذکر است، کلیه آثار فوق توسط زنده یاد استاد ابوالحسن خان صدیقی ساخته شده است)
 
 
 
5. برگزاری کنگره بین المللی ابن سینا در سال 1333 هـ .ش و چاپ و انتشار کتابها و رسالات فارسی او مشتمل بر 19 اثر، کتاب جشن نامه ابن سینا ( 4 مجلد) و ترجمه مجلد اول جشن نامه به زبان فرانسه.
 
 
 
 
 
== انجمن آثار و مفاخر فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ==
 
 
 
 
 
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و ایجاد بستر مناسب دینی و فرهنگی مبتنی بر تعالیم اسلام‌، شورای عالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه جدید «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» را در سال 1366 هـ .ش و متمم آن را در سال 1373 هـ .ش از تصویب گذراند و بدین ترتیب انجمن دوره سوم فعالیت خود را آغاز کرد.
 
 
 
مطابق با اساسنامه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی هدف و وظایف این انجمن به شرح زیر است :
 
 
 
 
 
 
 
=== هدف ===
 
 
 
  
معرّفي و بزرگداشت عالمان و متفكّران عرصة فرهنگ و تمدّن اسلام و ايران و احيا و انتشار آثار ارزندة آنان و همچنين معرّفي آثار فرهنگ و تمدّن اسلام و ايران و نقش و سهم ايرانيان در اعتلا و ارتقاي آن.
+
در ۲۲ آذر ماه ۱۳۲۳ هـ.ش انجمن که برای مدتی فعالیت نداشت‌، به دنبال تصویب اساسنامه‌ای جدید از نو آغاز بکار کرد و اقدامات مهمی را در این دوره از فعالیت خود به شرح زیر انجام داد:
  
ماده 2- رئوس وظايف
+
* ساخت آرامگاه برای بزرگان نامور ایران چون فردوسی، ابن سینا، سعدی، نادرشاه، خیام، شیخ عطار، کمال‌الملک، باباطاهر، صائب تبریزی، شیخ روز بهان بقلی، سیبویه، شیخ ابوالحسن خرقانی، شاه شجاع، ابن یمین فریومدی، ابوالحسن بیهقی، اوحدی مراغه ای و بسیاری بزرگان دیگر؛ احداث بنای معظمی در گورستان تاریخی سرخاب تبریز در مجاورت بقعه متبرک سید حمزه و آرامگاه شادروان ثقة الاسلام شهید به یاد سرایندگان و ادبای مدفون در خطه آذربایجان.
 +
* کمک به بازسازی بناهای تاریخی ایران در اصفهان، شیراز و خراسان
 +
* طبع و نشر آثار بزرگان ایران و کتاب های مربوط به جغرافیای تاریخی شهرهای ایران و باستانشناسی.
 +
* سفارش به ساخت ۷ طرح سیاه قلم از شعرا و دانشمندان ایران و همچنین ۱۳ تندیس توسط انجمن از جنس گچ – سنگ مرمر، سپری و از جنس برنز به شرح ذیل:
  
الف- تهيه و انتشار زندگي نامة عالمان و متفكّراني كه در اعتلاي فرهنگ و تمدّن اسلام و ايران منشاء اثر بوده‌‌اند و احياي آثار آنان.
+
# مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر، هدیه دولت ایران به دولت ایتالیا
 +
# مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر در باغ آرامگاه فردوسی در شهر طوس
 +
# مجسمه برنزی عظیم الجثه در باغ نادری در شهر [[مشهد]] مقدس
 +
# مجسمه نیم تنه خیام از سنگ مرمر در آرامگاه خیام در شهر نیشابور
 +
# مجسمه نشسته خیام از سنگ مرمر در پارک لاله تهران
 +
# مجسمه ایستاده فردوسی از سنگ مرمر در میدان فردوسی تهران
 +
# کتیبه نیم برجسته از صورت کمال الملک در آرامگاه کمال الملک در شهر نیشابور
 +
# نیم تنه نادرشاه در موزه نادری آرامگاه نادرشاه در شهر مشهد مقدس
 +
# مجسمه امیرکبیر در ایتالیا
 +
# مجسمه یعقوب لیث صفاری در زابل
 +
# مجسمه بوعلی سینا از سنگ مرمریت در شهر مشهد مقدس
 +
# مجسمه سعدی از سنگ مرمریت در شهر شیراز
 +
# مجسمه فرشته [[عدالت]] از سنگ مرمریت در کاخ دادگستری
  
ب - برگزاري مجامع تحقيقي و برپائي مراسم بزرگداشت و كمك به ساختن بناهاي يادبود و امثال آن و مشاركت مؤثّر در سمينارها، مجامع و نمايشگاه‌هاي فرهنگي مهمّ ايران و جهان.
+
(لازم به ذکر است، کلیه آثار فوق توسط زنده یاد استاد ابوالحسن خان صدیقی ساخته شده است).
  
ج- تجليل، تشويق و حمايت از پديدآورندگان آثار فرهنگي و علمي ارزنده و همكاري در امر انتخاب كتاب‌هاي برگزيدة سال.
+
* برگزاری کنگره بین المللی ابن سینا در سال ۱۳۳۳ هـ.ش و چاپ و انتشار کتاب ها و رسالات فارسی او مشتمل بر ۱۹ اثر، کتاب جشن نامه ابن سینا (۴ مجلد) و ترجمه مجلد اول جشن نامه به زبان فرانسه.
  
د- مبادلة اطّلاعات و همكاري با مؤسّسات فرهنگي و كتابخانه‌هاي داخل و خارج كشور در زمينة تهيّه و تكميل فهرست مجموعه ‌هاي نفيس فرهنگي و هنري و كتاب‌ها و نسخ خطّي و تلاش در نشر اين كتاب‌ها و نسخ و تشويق و ترغيب به تحقيق در آثار ارزندة فرهنگ اسلام و ايران.
+
==انجمن آثار و مفاخر فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی==
  
ﻫ - معرّفي تاريخ فرهنگ اسلام در ايران به ويژه سهم ايرانيان در خدمت به اسلام و تمدّن اسلامي و ميراث اسلام در ايران
+
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و ایجاد بستر مناسب دینی و فرهنگی مبتنی بر تعالیم اسلام‌، شورای عالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه جدید «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» را در سال ۱۳۶۶ هـ.ش و متمم آن را در سال ۱۳۷۳ هـ.ش از تصویب گذراند و بدین ترتیب انجمن دوره سوم فعالیت خود را آغاز کرد.
  
 +
مطابق با اساسنامه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی هدف و وظایف این انجمن به شرح زیر است:
  
=== اعضاي هيأت امنا ===
+
===هدف===
بر اساس ماده 3 اساسنامه این انجمن اعضای هیئت امنا به شرح زیر است:
 
  
    1..رياست جمهوري (رياست عاليه)
+
معرفی و بزرگداشت عالمان و متفکران عرصه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و احیا و انتشار آثار ارزنده آنان و همچنین معرفی آثار فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و نقش و سهم ایرانیان در اعتلا و ارتقای آن.
    2.وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي
 
    3.وزير فرهنگ و آموزش عالي
 
    4.سه نفر از استادان و شخصيّت‌‌هاي دانشگاهي به معرّفي وزير فرهنگ و آموزش عالي و تأييد شوراي عالي انقلاب فرهنگي
 
    5.سه نفر از علما و شخصيّت‌‌هاي فرهنگي و هنري كشور به معرّفي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و تأييد شوراي عالي انقلاب فرهنگي
 
  
 +
'''ماده ۲: رئوس وظایف:'''
  
=== اعضاي هيأت مديره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ===
+
* الف- تهیه و انتشار زندگینامه عالمان و متفکرانی که در اعتلای فرهنگ و تمدن اسلام و ایران منشاء اثر بوده‌‌اند و احیای آثار آنان.
  
 +
* ب- برگزاری مجامع تحقیقی و برپائی مراسم بزرگداشت و کمک به ساختن بناهای یادبود و امثال آن و مشارکت مؤثر در سمینارها، مجامع و نمایشگاه‌های فرهنگی مهم ایران و جهان.
  
براساس بند الف مادة2 متمم اساسنامة انجمن، اعضاي جديد هيأت مديره و رئيس انجمن برای دو سال به پيشنهاد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و تأیید هیأت امنا به شرح ذیل انتخاب گرديدند:
+
* ج- تجلیل، تشویق و حمایت از پدیدآورندگان آثار فرهنگی و علمی ارزنده و همکاری در امر انتخاب کتاب‌های برگزیده سال.
  
1- جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای محمد جواد ادبی (رئیس انجمن)
+
* د- مبادله اطلاعات و همکاری با مؤسّسات فرهنگی و کتابخانه‌های داخل و خارج کشور در زمینه تهیه و تکمیل فهرست مجموعه ‌های نفیس فرهنگی و هنری و کتاب‌ها و نسخ خطی و تلاش در نشر این کتاب‌ها و نسخ و تشویق و ترغیب به تحقیق در آثار ارزنده فرهنگ اسلام و ایران.
  
2- جناب آقاي دكتر مهدي محقّق
+
* ﻫ - معرفی تاریخ فرهنگ اسلام در ایران به ویژه سهم ایرانیان در خدمت به اسلام و تمدن اسلامی و میراث اسلام در ایران
  
3- جناب آقاي بهمن درّی
+
===اعضای هیأت امنا===
  
4- جناب آقاي دکتر غلامرضا خواجه سروی
+
بر اساس ماده ۳ اساسنامه این انجمن اعضای هیئت امنا به شرح زیر است:
  
5- جناب آقاي دکتر علی اکبر رزمجو
+
# ریاست جمهوری (ریاست عالیه)
 +
# وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
 +
# وزیر فرهنگ و آموزش عالی
 +
# سه نفر از استادان و شخصیت‌‌های دانشگاهی به معرفی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی
 +
# سه نفر از علما و شخصیت‌‌های فرهنگی و هنری کشور به معرفی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی
  
 +
===اعضای هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی===
  
=== فعالیت های انجمن پس از پیروزی انقلاب اسلامی ===
+
بر اساس بند الف ماده ۲ و ماده ۳ متمم اساسنامه انجمن، اعضای جدید هیأت مدیره و رئیس انجمن به پيشنهاد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و تأیید هیأت امنا هر دو سال یکبار تعیین می گردد.
  
 +
===فعالیت های انجمن پس از پیروزی انقلاب اسلامی===
  
انجمن از زمان تصویب اساسنامه در سال 1366 هـ . ش در شورای عالی انقلاب تا تصویب متمم اساسنامه در 1373 هـ . ش - که از آن می‌توان به عنوان قانون تأسیس انجمن نام برد - فعالیت خاصی نداشت و تنها به چاپ 11 جلد کتاب که در قبل از انقلاب سفارش آنها را داده بود، اقدام نمود. اما از سال 1373 هـ . ش فعالیت های انجمن آغاز گردید.
+
انجمن از زمان تصویب اساسنامه در سال ۱۳۶۶ هـ.ش در شورای عالی انقلاب تا تصویب متمم اساسنامه در ۱۳۷۳ هـ.ش - که از آن می‌توان به عنوان قانون تأسیس انجمن نام برد - فعالیت خاصی نداشت و تنها به چاپ ۱۱ جلد کتاب که در قبل از انقلاب سفارش آنها را داده بود، اقدام نمود. اما از سال ۱۳۷۳ هـ.ش فعالیت های انجمن آغاز گردید.
  
انجمن در طول فعالیت خود از 1373هـ تا کنون مبادرت به برگزاری بیش از 130 مراسم بزرگداشت در تهران و 42 مراسم در شهرستانها و همچنین 12 مراسم نکوداشت برای مفاخر ایران و اسلام (شخصیتهای بین‌المللی) کرده است.
+
انجمن در طول فعالیت خود از ۱۳۷۳ هـتاکنون مبادرت به برگزاری بیش از ۱۳۰ مراسم بزرگداشت در تهران و ۴۲ مراسم در شهرستان ها و همچنین ۱۲ مراسم نکوداشت برای مفاخر ایران و اسلام (شخصیت های بین‌المللی) کرده است.
  
==منبع==
+
==منابع==
[http://anjom.ir/pishineh.html سایت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، درباره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي]، بازیابی:19 بهمن 1391
+
*[http://anjom.ir/pishineh.html سایت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، درباره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی]، بازیابی: ۱۹ بهمن ۱۳۹۱.
 +
*[http://anjom.ir/about-anjoman/about/asasnameh-anjoman اساسنامه انجمن]، بازیابی: ۱۳ شهریور ۱۳۹۸.
  
 
[[رده:مراکز و موسسات]]
 
[[رده:مراکز و موسسات]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۲۷

تاریخچه انجمن

انجمن آثار و مفاخر فرهنگی - که در گذشته «انجمن آثار ملی» نام داشت - در پاییز ۱۳۰۱ هـ.ش به همت گروهی از رجال دانشور و علاقه‌مند به آثار تاریخی و حفظ آن‌، بر اساس اساسنامه ای در ۱۴ ماده و با هدف «ازدیاد علاقه عامه به آثار قدیم تاریخی و علمی و صنعتی ایران و به منظور نگاهداری صنایع مستظرفه و صنایع دستی و حفظ سبک و شیوه قدیم آنها» تأسیس شد.

محل کنونی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

انجمن در بدو تأسیس مکان مشخصی نداشت و هر بار در خانه یکی از اعضاء مؤسس تشکیل می شد. پس از تجدید فعالیت انجمن در ۱۳۲۳ هـ.ش و گسترش تدریجی دامنه فعالیت های آن‌، نیاز به محلی برای استقرار انجمن ضرورت یافت. از این رو در سال ۱۳۴۶ هـ.ش خانه قدیمی و بزرگ حسین پاشا خان ملقب به امیر بهادر، وزیر دربار مظفرالدین شاه واقع در محل معروف به سر پل امیر بهادر – که به حسینیه امیر بهادر معروف بود - با حدود سه هزار مترمربع وسعت، جهت استقرار انجمن آثار ملی خریداری شد. بنای این ساختمان به سال ۱۳۱۸ هـ.ق/۱۲۷۹ هـ.ش/۱۹۰۰ میلادی بازمی‌گردد و دارای تالار بزرگ آئینه کاری در طبقه هم کف و تالار بزرگ سخنرانی در طبقه اول است.

انجمن پس از خریداری بنای مذکور و انجام تعمیرات اساسی و مفصل با رعایت شیوه اصیل و قدیمی بنا، آن را مقر دائمی خود قرار داد.

فعالیت انجمن از بدو تأسیس تا پیروزی انقلاب اسلامی

انجمن در ابتدا فعالیت خود نخست بنای آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی را در توس احداث کرد. همچنین کنگره بین‌المللی فردوسی را به مناسبت هزارمین سال تولد این حکیم نامدار ایرانی در سال ۱۳۱۳ هـ.ش برگزار نمود. پس از برگزاری جشن هزاره فردوسی، انجمن که یک سازمان ملی و فاقد درآمد و اعتبار مخصوص بود تا ۱۳۲۳ هـ.ش از فعالیت‌ بازماند.

در ۲۲ آذر ماه ۱۳۲۳ هـ.ش انجمن که برای مدتی فعالیت نداشت‌، به دنبال تصویب اساسنامه‌ای جدید از نو آغاز بکار کرد و اقدامات مهمی را در این دوره از فعالیت خود به شرح زیر انجام داد:

  • ساخت آرامگاه برای بزرگان نامور ایران چون فردوسی، ابن سینا، سعدی، نادرشاه، خیام، شیخ عطار، کمال‌الملک، باباطاهر، صائب تبریزی، شیخ روز بهان بقلی، سیبویه، شیخ ابوالحسن خرقانی، شاه شجاع، ابن یمین فریومدی، ابوالحسن بیهقی، اوحدی مراغه ای و بسیاری بزرگان دیگر؛ احداث بنای معظمی در گورستان تاریخی سرخاب تبریز در مجاورت بقعه متبرک سید حمزه و آرامگاه شادروان ثقة الاسلام شهید به یاد سرایندگان و ادبای مدفون در خطه آذربایجان.
  • کمک به بازسازی بناهای تاریخی ایران در اصفهان، شیراز و خراسان
  • طبع و نشر آثار بزرگان ایران و کتاب های مربوط به جغرافیای تاریخی شهرهای ایران و باستانشناسی.
  • سفارش به ساخت ۷ طرح سیاه قلم از شعرا و دانشمندان ایران و همچنین ۱۳ تندیس توسط انجمن از جنس گچ – سنگ مرمر، سپری و از جنس برنز به شرح ذیل:
  1. مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر، هدیه دولت ایران به دولت ایتالیا
  2. مجسمه نشسته فردوسی از سنگ مرمر در باغ آرامگاه فردوسی در شهر طوس
  3. مجسمه برنزی عظیم الجثه در باغ نادری در شهر مشهد مقدس
  4. مجسمه نیم تنه خیام از سنگ مرمر در آرامگاه خیام در شهر نیشابور
  5. مجسمه نشسته خیام از سنگ مرمر در پارک لاله تهران
  6. مجسمه ایستاده فردوسی از سنگ مرمر در میدان فردوسی تهران
  7. کتیبه نیم برجسته از صورت کمال الملک در آرامگاه کمال الملک در شهر نیشابور
  8. نیم تنه نادرشاه در موزه نادری آرامگاه نادرشاه در شهر مشهد مقدس
  9. مجسمه امیرکبیر در ایتالیا
  10. مجسمه یعقوب لیث صفاری در زابل
  11. مجسمه بوعلی سینا از سنگ مرمریت در شهر مشهد مقدس
  12. مجسمه سعدی از سنگ مرمریت در شهر شیراز
  13. مجسمه فرشته عدالت از سنگ مرمریت در کاخ دادگستری

(لازم به ذکر است، کلیه آثار فوق توسط زنده یاد استاد ابوالحسن خان صدیقی ساخته شده است).

  • برگزاری کنگره بین المللی ابن سینا در سال ۱۳۳۳ هـ.ش و چاپ و انتشار کتاب ها و رسالات فارسی او مشتمل بر ۱۹ اثر، کتاب جشن نامه ابن سینا (۴ مجلد) و ترجمه مجلد اول جشن نامه به زبان فرانسه.

انجمن آثار و مفاخر فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی

پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و ایجاد بستر مناسب دینی و فرهنگی مبتنی بر تعالیم اسلام‌، شورای عالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه جدید «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» را در سال ۱۳۶۶ هـ.ش و متمم آن را در سال ۱۳۷۳ هـ.ش از تصویب گذراند و بدین ترتیب انجمن دوره سوم فعالیت خود را آغاز کرد.

مطابق با اساسنامه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی هدف و وظایف این انجمن به شرح زیر است:

هدف

معرفی و بزرگداشت عالمان و متفکران عرصه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و احیا و انتشار آثار ارزنده آنان و همچنین معرفی آثار فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و نقش و سهم ایرانیان در اعتلا و ارتقای آن.

ماده ۲: رئوس وظایف:

  • الف- تهیه و انتشار زندگینامه عالمان و متفکرانی که در اعتلای فرهنگ و تمدن اسلام و ایران منشاء اثر بوده‌‌اند و احیای آثار آنان.
  • ب- برگزاری مجامع تحقیقی و برپائی مراسم بزرگداشت و کمک به ساختن بناهای یادبود و امثال آن و مشارکت مؤثر در سمینارها، مجامع و نمایشگاه‌های فرهنگی مهم ایران و جهان.
  • ج- تجلیل، تشویق و حمایت از پدیدآورندگان آثار فرهنگی و علمی ارزنده و همکاری در امر انتخاب کتاب‌های برگزیده سال.
  • د- مبادله اطلاعات و همکاری با مؤسّسات فرهنگی و کتابخانه‌های داخل و خارج کشور در زمینه تهیه و تکمیل فهرست مجموعه ‌های نفیس فرهنگی و هنری و کتاب‌ها و نسخ خطی و تلاش در نشر این کتاب‌ها و نسخ و تشویق و ترغیب به تحقیق در آثار ارزنده فرهنگ اسلام و ایران.
  • ﻫ - معرفی تاریخ فرهنگ اسلام در ایران به ویژه سهم ایرانیان در خدمت به اسلام و تمدن اسلامی و میراث اسلام در ایران

اعضای هیأت امنا

بر اساس ماده ۳ اساسنامه این انجمن اعضای هیئت امنا به شرح زیر است:

  1. ریاست جمهوری (ریاست عالیه)
  2. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
  3. وزیر فرهنگ و آموزش عالی
  4. سه نفر از استادان و شخصیت‌‌های دانشگاهی به معرفی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی
  5. سه نفر از علما و شخصیت‌‌های فرهنگی و هنری کشور به معرفی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی

اعضای هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

بر اساس بند الف ماده ۲ و ماده ۳ متمم اساسنامه انجمن، اعضای جدید هیأت مدیره و رئیس انجمن به پيشنهاد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و تأیید هیأت امنا هر دو سال یکبار تعیین می گردد.

فعالیت های انجمن پس از پیروزی انقلاب اسلامی

انجمن از زمان تصویب اساسنامه در سال ۱۳۶۶ هـ.ش در شورای عالی انقلاب تا تصویب متمم اساسنامه در ۱۳۷۳ هـ.ش - که از آن می‌توان به عنوان قانون تأسیس انجمن نام برد - فعالیت خاصی نداشت و تنها به چاپ ۱۱ جلد کتاب که در قبل از انقلاب سفارش آنها را داده بود، اقدام نمود. اما از سال ۱۳۷۳ هـ.ش فعالیت های انجمن آغاز گردید.

انجمن در طول فعالیت خود از ۱۳۷۳ هـ.ش تاکنون مبادرت به برگزاری بیش از ۱۳۰ مراسم بزرگداشت در تهران و ۴۲ مراسم در شهرستان ها و همچنین ۱۲ مراسم نکوداشت برای مفاخر ایران و اسلام (شخصیت های بین‌المللی) کرده است.

منابع