ده گفتار (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۷: سطر ۷:
 
|نویسنده= مرتضی مطهری
 
|نویسنده= مرتضی مطهری
  
|موضوع= مقاله ها و خطابه های اسلام
+
|موضوع= مقاله‌ها و خطابه‌های دینی
  
 
|زبان= فارسی
 
|زبان= فارسی
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد= ۱
  
 
|عنوان افزوده1=
 
|عنوان افزوده1=
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
}}
 
}}
این کتاب، مشتمل بر نُه سخنرانی و یک مقاله است. گفتار اول تا گفتار هفتم شامل سخنرانی هایی است که در فاصله ی مهر ماه 1339 تا مهر ماه 1341 شمسی در محفلی ماهانه به نام «انجمن ماهانه ی دینی» در تهران ایراد شده است. عناوین این جلسات از این قرار است: تقوا (دوجلسه)، امر به معروف و نهی از منکر، اصل اجتهاد در اسلام، احیای فکر دینی، فرضیه ی علم، رهبری نسل جوان.
+
کتاب «ده گفتار»، مشتمل بر نُه سخنرانی و یک مقاله از [[مرتضی مطهری|شهید مرتضی مطهری]] (م، ۱۳۵۸ ش) است. این سخنرانی ها در فاصله مهر ۱۳۳۹ تا مهر ۱۳۴۱ شمسی در محفلی ماهانه به نام «انجمن ماهانه دینی» در [[تهران]] ایراد شده است.
  
گفتارهای هشتم و نهم تحت عنوان «خطابه و منبر» در حدود سالهای 39-41 شمسی در انجمن اسلامی مهندسین ایراد شده و در کتابی به نام گفتار عاشورا در همان سالها چاپ و منتشر گردیده است. بخش آخر کتاب نیزبه مقاله ی «مشکل اساسی در سازمان روحانیت» اختصاص یافته است. این مقاله در سال 1341 شمسی در کتابی به نام "بحثی درباره ی مرجعیت و روحانیت" چاپ و منتشر شد.
+
==مؤلف==
 +
[[مرتضی مطهری]] (۱۲۹۸ - ۱۳۵۸ش) از اساتید [[حوزه علمیه]] و معروفترین سخنران در دو دهه قبل از انقلاب اسلامی بود. او در ۱۲ بهمن ۱۲۹۸ش، در شهرستان فریمان در نزدیکى شهر [[مشهد]] چشم به جهان گشود.
 +
 
 +
از جمله اساتید ایشان در راه کسب علم و دانش، [[علامه طباطبایى|علامه طباطبائی]]، [[سید محمد حجت کوه کمره ای|سید محمد حجت]]، و [[امام خمینی|امام خمینى]] را می توان نام برد.
 +
 
 +
استاد مطهرى در طول حیاتش سعی نمود ایدئولوژى اصیل اسلامى را از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب ارائه نماید. برخی دیگر از آثار ایشان عبارتند از: [[تعلیم و تربیت در اسلام (کتاب)|تعلیم و تربیت در اسلام]]، [[خدمات متقابل اسلام و ایران (کتاب)|خدمات متقابل اسلام و ایران]] و [[حماسه حسینی (کتاب)|حماسه حسینی]].
 +
 
 +
شهید مطهری سرانجام، در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۸ توسط منافقین به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسیدند.
 +
 
 +
== محتوای کتاب ==
 +
گفتار اول تا گفتار هفتم این مجموعه، شامل سخنرانی هایی است که در فاصله مهر ماه ۱۳۳۹ تا مهر ماه ۱۳۴۱ شمسی در محفلی ماهانه به نام «انجمن ماهانه دینی» در [[تهران]] ایراد شده است. عناوین این جلسات از این قرار است: [[تقوا]] (دو جلسه)، [[امر به معروف و نهی از منکر|امر به معروف و نهی از منکر]]، اصل [[اجتهاد]] در [[اسلام]]، احیای فکر دینی، فرضیه ی علم، رهبری نسل جوان.
 +
 
 +
گفتارهای هشتم و نهم تحت عنوان «خطابه و منبر» در حدود سالهای ۳۹-۴۱ شمسی در انجمن اسلامی مهندسین ایراد شده و در کتابی به نام «گفتار عاشورا» در همان سالها چاپ و منتشر گردیده است. بخش آخر کتاب نیز به مقاله ی «مشکل اساسی در سازمان روحانیت» اختصاص یافته است. این مقاله در سال ۱۳۴۱ شمسی در کتابی به نام "بحثی درباره ی مرجعیت و روحانیت" چاپ و منتشر شد.
  
شما می توانید با مطالعه ی کتاب «ده گفتار» به پاسخ سؤالات خود دست یافته مطالب متنوع دیگری را هم مطالعه کنید.
+
این جلسات هر چند نتوانست به حیات خود ادامه دهد، اما منشأ خیرات و برکات معنوی فراوانی شد و موجب یک سلسله اصلاحات و جنبشهائی در سطحی وسیعتر و گسترده تر در کار مسائل تبلیغی و ارشادی اسلامی گردید.
  
* تقوا یعنی چه؟ آیا می توان در عین ارتباط مفید با جامعه ی امروز، تقوا را هم رعایت کرد؟ یا لازمه ی تقوا داشتن دوری نمودن از مردم و گوشه نشینی است؟
+
شما می توانید با مطالعه ی کتاب «ده گفتار» به پاسخ سؤالات خود دست یافته، مطالب متنوع دیگری را هم مطالعه کنید.
  
* آیا هر کس می تواند در هر شرایطی امر به معروف و نهی از منکر کند؟ یا دارای شرایط خاصی است که در صورت نبودن آن شرایط این اصل از عهده ی انسان ساقط می شود؟
+
*تقوا یعنی چه؟ آیا می توان در عین ارتباط مفید با جامعه ی امروز، تقوا را هم رعایت کرد؟ یا لازمه ی تقوا داشتن دوری نمودن از مردم و گوشه نشینی است؟
  
* اجتهاد و تقليد چيست؟ شرايط و مقدمات اجتهاد و انواع آن كدام است؟
+
*آیا هر کس می تواند در هر شرایطی امر به معروف و نهی از منکر کند؟ یا دارای شرایط خاصی است که در صورت نبودن آن شرایط این اصل از عهده ی انسان ساقط می شود؟
  
* آیا امر به معروف و نهی از منکر با گرفتن و بستن و ضرب و جرح اجرا می شود؟ یا دارای مراتبی است و در هر مرتبه نوع خاصی از مواجهه را می طلبد؟
+
*اجتهاد و تقلید چیست؟ شرایط و مقدمات اجتهاد و انواع آن کدام است؟
  
* یکی از مسائل مهم و اساسی در کشور ما مسأله رهبری نسل جوان است آیا برای راهنمایی نسل جوان همان شیوه های قدیمی کافی است یا باید با روش جدید به این مهم پرداخت؟
+
*آیا امر به معروف و نهی از منکر با گرفتن و بستن و ضرب و جرح اجرا می شود؟ یا دارای مراتبی است و در هر مرتبه نوع خاصی از مواجهه را می طلبد؟
  
* اسلام چه روش هایی را برای برخورد برای فلسفه ی قیام حسینی علیه السلام اشاره می کند و در گفتاری دیگر مشکل اساسی در سازمان روحانیت و راه اصلاح آن را بیان می نماید.  
+
*یکی از مسائل مهم و اساسی در کشور ما مسأله رهبری نسل جوان است. آیا برای راهنمایی نسل جوان همان شیوه های قدیمی کافی است یا باید با روش جدید به این مهم پرداخت؟
  
==مؤلف==
+
*اسلام چه روش هایی را برای برخورد برای فلسفه ی قیام [[امام حسین علیه السلام|حسینی]] علیه السلام اشاره می کند و در گفتاری دیگر مشکل اساسی در سازمان روحانیت و راه اصلاح آن را بیان می نماید.
مرتضی مطهری (1298 - 1358ش) از اساتید حوزه علمیه و معروفترین سخنران در دو دهه قبل از انقلاب اسلامی بود. در 12 بهمن 1298ش، مطابق با 12 جمادى‌الأولى 1338ق (1920م) در شهرستان فریمان در نزدیکى شهر مشهد چشم به جهان گشود. از جمله اساتید ایشان در راه کسب علم و دانش، علامه طباطبائی، سيد محمد حجت، سيد صدرالدين صدر و سيد محمدتقى خوانسارى را می توان نام برد. از مهم‌ترین خدمات استاد مطهرى در طول حیاتش ارائه ایدئولوژى اصیل اسلامى از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب بود. و برخی از آثار ایشان عبارتند از: تعلیم و تربیت در اسلام، خدمات متقابل اسلام و ایران و حماسه حسینی. سرانجام ایشان ، در 12 اردیبهشت 1358 به شهادت رسیدند.
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* معرفی کتب استاد مطهری، در دسترس در [http://www.islamenab.ir/index.php?action=show_news&news_id=1850 اسلام ناب]، بازیابی: 16 آذر 1392.
+
 
 +
*معرفی کتب استاد مطهری، در دسترس در [http://www.islamenab.ir/index.php?action=show_news&news_id=1850 اسلام ناب]، بازیابی: ۱۶ آذر ۱۳۹۲.
  
 
[[رده:آثار شهید مطهری]]
 
[[رده:آثار شهید مطهری]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۳۶

ده-گفتار.jpg
نویسنده مرتضی مطهری
موضوع مقاله‌ها و خطابه‌های دینی
زبان فارسی
تعداد جلد ۱

کتاب «ده گفتار»، مشتمل بر نُه سخنرانی و یک مقاله از شهید مرتضی مطهری (م، ۱۳۵۸ ش) است. این سخنرانی ها در فاصله مهر ۱۳۳۹ تا مهر ۱۳۴۱ شمسی در محفلی ماهانه به نام «انجمن ماهانه دینی» در تهران ایراد شده است.

مؤلف

مرتضی مطهری (۱۲۹۸ - ۱۳۵۸ش) از اساتید حوزه علمیه و معروفترین سخنران در دو دهه قبل از انقلاب اسلامی بود. او در ۱۲ بهمن ۱۲۹۸ش، در شهرستان فریمان در نزدیکى شهر مشهد چشم به جهان گشود.

از جمله اساتید ایشان در راه کسب علم و دانش، علامه طباطبائی، سید محمد حجت، و امام خمینى را می توان نام برد.

استاد مطهرى در طول حیاتش سعی نمود ایدئولوژى اصیل اسلامى را از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب ارائه نماید. برخی دیگر از آثار ایشان عبارتند از: تعلیم و تربیت در اسلام، خدمات متقابل اسلام و ایران و حماسه حسینی.

شهید مطهری سرانجام، در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۸ توسط منافقین به شهادت رسیدند.

محتوای کتاب

گفتار اول تا گفتار هفتم این مجموعه، شامل سخنرانی هایی است که در فاصله مهر ماه ۱۳۳۹ تا مهر ماه ۱۳۴۱ شمسی در محفلی ماهانه به نام «انجمن ماهانه دینی» در تهران ایراد شده است. عناوین این جلسات از این قرار است: تقوا (دو جلسه)، امر به معروف و نهی از منکر، اصل اجتهاد در اسلام، احیای فکر دینی، فرضیه ی علم، رهبری نسل جوان.

گفتارهای هشتم و نهم تحت عنوان «خطابه و منبر» در حدود سالهای ۳۹-۴۱ شمسی در انجمن اسلامی مهندسین ایراد شده و در کتابی به نام «گفتار عاشورا» در همان سالها چاپ و منتشر گردیده است. بخش آخر کتاب نیز به مقاله ی «مشکل اساسی در سازمان روحانیت» اختصاص یافته است. این مقاله در سال ۱۳۴۱ شمسی در کتابی به نام "بحثی درباره ی مرجعیت و روحانیت" چاپ و منتشر شد.

این جلسات هر چند نتوانست به حیات خود ادامه دهد، اما منشأ خیرات و برکات معنوی فراوانی شد و موجب یک سلسله اصلاحات و جنبشهائی در سطحی وسیعتر و گسترده تر در کار مسائل تبلیغی و ارشادی اسلامی گردید.

شما می توانید با مطالعه ی کتاب «ده گفتار» به پاسخ سؤالات خود دست یافته، مطالب متنوع دیگری را هم مطالعه کنید.

  • تقوا یعنی چه؟ آیا می توان در عین ارتباط مفید با جامعه ی امروز، تقوا را هم رعایت کرد؟ یا لازمه ی تقوا داشتن دوری نمودن از مردم و گوشه نشینی است؟
  • آیا هر کس می تواند در هر شرایطی امر به معروف و نهی از منکر کند؟ یا دارای شرایط خاصی است که در صورت نبودن آن شرایط این اصل از عهده ی انسان ساقط می شود؟
  • اجتهاد و تقلید چیست؟ شرایط و مقدمات اجتهاد و انواع آن کدام است؟
  • آیا امر به معروف و نهی از منکر با گرفتن و بستن و ضرب و جرح اجرا می شود؟ یا دارای مراتبی است و در هر مرتبه نوع خاصی از مواجهه را می طلبد؟
  • یکی از مسائل مهم و اساسی در کشور ما مسأله رهبری نسل جوان است. آیا برای راهنمایی نسل جوان همان شیوه های قدیمی کافی است یا باید با روش جدید به این مهم پرداخت؟
  • اسلام چه روش هایی را برای برخورد برای فلسفه ی قیام حسینی علیه السلام اشاره می کند و در گفتاری دیگر مشکل اساسی در سازمان روحانیت و راه اصلاح آن را بیان می نماید.

منابع

  • معرفی کتب استاد مطهری، در دسترس در اسلام ناب، بازیابی: ۱۶ آذر ۱۳۹۲.