منابع و پی نوشتهای متوسط
مقاله بدون شناسه یا دارای شناسه ضعیف است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

شهید عطاءالله اشرفی اصفهانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(هجرت به قم)
 
(۱۳ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}{{مقاله از یک نشریه}}
 
{{خوب}}{{مقاله از یک نشریه}}
آیت الله عطاءالله اشرفی ‌اصفهانی (1281 - 1361 ش) مجتهد شیعی، از شاگردان آیت الله بروجردی و نماینده ایشان در باختران،  از شخصیت های تاثیرگذار انقلاب اسلامی و نماینده امام خمینی (ره) در کرمانشاه بود. وی به مبارزه ای طولانی و جدّی با رژیم پهلوی و پس از آن با عناصر ضد انقلاب برخاست که سرانجام جان خود را نیز در این راه اهدا کرد.
+
'''«شهید عطاءالله اشرفی ‌اصفهانی»''' (۱۲۸۱-۱۳۶۱ ش)، عالم مجاهد [[شیعه]] معاصر و از شاگردان [[سید محمدمهدی درچه ای|سید محمدمهدی درچه‌ای]] و [[آیت الله بروجردی|آیت‌الله بروجردی]] بود. او همچنین از شخصیت‌های تأثیرگذار انقلاب اسلامی [[ایران]] و نماینده [[امام خمینی]] و [[امام جمعه]] در کرمانشاه بود و به مبارزه طولانی با رژیم پهلوی و پس از آن با عناصر ضدّ انقلاب برخاست. آیت‌الله اشرفی ‌اصفهانی سرانجام در ۲۳ مهر ۱۳۶۱، بر اثر عملیات تروریستی منافقین، به درجه رفیع [[شهادت در راه خدا|شهادت]] نائل شد و چهارمین «شهید محراب» لقب گرفت.  
 
 
او در ۲۳ مهر ۱۳۶۱ بر اثر عملیات تروریستی منافقین، به درجه رفیع شهادت نائل شد تا چهارمین شهید محراب لقب بگیرد.  
 
 
 
 
{{شناسنامه عالم
 
{{شناسنامه عالم
|نام کامل = عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)  
+
|نام کامل = عطاءالله اشرفی (اصفهانی)  
|تصویر=[[پرونده:Ashrafi.jpg|220px|center]]
+
|تصویر=[[پرونده:Ashrafi.jpg|۲۳۰px|center]]
|زادروز =  1281 شمسی
+
|زادروز =  ۱۲۸۱ شمسی
|زادگاه =  خمینی شهر
+
|زادگاه =  خمینی‌شهر، [[اصفهان]]
|وفات =  1361 شمسی   
+
|وفات =  ۱۳۶۱ شمسی   
 
|مدفن =  گلستان شهدای اصفهان
 
|مدفن =  گلستان شهدای اصفهان
|اساتید = [[آیت الله بروجردی]]
+
|اساتید = [[سید محمدمهدی درچه ای|سید محمدمهدی درچه‌ای]]، [[آیت الله بروجردی]]، [[سید محمد حجت کوه کمره ای|سید محمد حجت کوه‌کمره‌ای]]، [[سید محمدتقی خوانساری]]، [[سید صدرالدین صدر]]،...
 
|شاگردان =  
 
|شاگردان =  
|آثار =  
+
|آثار = البیان (برهان قرآن)، تفسیر قرآن، مجمع الشتات فی اصول الاعتقادات، حروف مقطعه قرآن، غیبت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه،...
 
}}
 
}}
  
==تولد==
+
==ولادت و خاندان==
شهید محراب آیه الله اشرفی قدس سره در [[شعبان]] المعظم 1322 هجری قمری برابر با 1281 شمسی در سده (خمینی شهر) ‌اصفهان در خانواده ای روحانی و عالم متولد گردید. وی فرزند مرحوم حجه الاسلام و المسلمین میرزا اسدالله، نوه مرحوم حجه الاسلام میرزا محمدجعفر از علمای معروف سده بود. جد اعلای ایشان از علمای جبل عامل بوده اند.
+
عطاءالله اشرفی خوزانی اصفهانی در ماه [[شعبان]] المعظم ۱۳۲۲ قمری (برابر با ۱۲۸۱ شمسی) در سِده (خمینی شهر) ‌[[اصفهان]] در خانواده ای روحانی و عالم متولد گردید. وی فرزند مرحوم حجة الاسلام میرزا اسدالله، نوه مرحوم حجة الاسلام میرزا محمدجعفر از علمای معروف سده بود. جد اعلای ایشان از علمای جبل عامل [[لبنان]] بوده است. و مادر ایشان نیز از [[سادات]] و علویات معروف اصفهان از خانواده مؤیدی از سادات صحیح النسب بود.
 
 
مادر ایشان از سادات و علویات معروف اصفهان از خانواده مؤیدی از سادات صحیح النسب بود.
 
 
 
==تحصیلات==
 
شهید اشرفی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی را در سده (خمینی شهر) ‌نزد مرحوم سید مصطفی تلمذ کرد. استعداد فراوان و حافظه قوی داشت - طوری که کتاب نصاب الصبیان را در نه سالگی از حفظ می دانست. در سن دوازده سالگی برای ادامه تحصیل راهی اصفهان شد و طی قریب ده سال، دروس ادبیات و سطح فقه و اصول، همچنین یک دوره درس خارج اصول را در محضر اساتید بنام این شهر آموخت.
 
 
 
بعضی اساتید معروف ایشان در شهر اصفهان عبارت بودند از: مرحوم آیه الله سیدمهدی درچه ای برادر مرحوم آیه الله سیدمحمدباقر درچه ای، استاد بزرگ مرحوم آیه الله بروجردی، مرحوم آیه الله سیدمحمد نجف آبادی، مرحوم فشارکی، مرحوم مدرس.
 
 
 
شهید اشرفی دوران طلبگی خود را با نهایت عسرت و مشقت اقتصادی گذراند. در مدت ده سالی که در حوزه اصفهان بود در هفته با دو قران گذران معاش می کرد و هر هفته طول راه میان اصفهان و زادگاهش را که دوازده کیلومتر است، پیاده می پیمود. خود می فرمود (دوشنبه خوراکم تمام می شد، سه شنبه دو ریال پولم را خرج می کردم، چهارشنبه را که آخرین روز تحصیل بود بدون پول و غذا می گذراندم.)
 
 
 
===هجرت به قم===
 
شهید محراب در سن بیست سالگی برای ادامه تحصیل و نیل به مقامات عالیه علمی و درجه اجتهاد در سال 1343 هجری قمری رهسپار قم گردید.  
 
  
مدت بیست سال متوالی از عمر خود را بطور مجرد در همین حجره گذراند. در تمام طول مدت بیست و سه ساله اقامت در قم تنها سه یا چهار ماه با خانواده بود و بقیه این سنوات را تنها و مجرد به سرآورد. علت تنهایی ایشان در این مدت طولانی، تنگدستی و فشار زندگی بود که حتی توانایی اجاره کردن یک اتاق را نداشت. زیرا ورود او به قم در زمان حیات مرحوم آیه الله حائری، مؤسس حوزه علمیه قم بود و ایشان به طلاب جدیدالورود شهریه نمی دادند، یعنی اوضاع طوری نبود که بتوانند بدهند.
+
==تحصیلات و اساتید==
 +
عطاءالله اشرفی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی را در سده (خمینی شهر) ‌نزد مرحوم سید مصطفی تلمذ کرد. استعداد فراوان و حافظه قوی داشت؛ به طوری که کتاب «[[نصاب الصبیان]]» را در نه سالگی از حفظ می دانست. در سن دوازده سالگی برای ادامه تحصیل راهی [[اصفهان]] شد و طی قریب ده سال، دروس ادبیات و سطح فقه و اصول، همچنین یک دوره درس خارج اصول را در محضر اساتید بنام این شهر آموخت.
  
پس از فوت آیه الله حائری و ریاست مراجع و آیات ثلاث (مرحوم آیه الله خوانساری و آیه الله حجت و آیه الله صدر) هم به علت شهریه مختصری که می دادند، ایشان نمی توانست خانواده خود را به قم بیاورد. در این زمان، ماهانه فقط حدود هشت تومان شهریه دریافت می کردند. پس از ورود مرحوم آیه الله بروجردی قدس سره به قم نیز که شهریه طلاب فاضل و متاهل به مبلغ چهل و پنج تومان رسید، باز هم این مبلغ حتی زندگی پانزده روز یک خانواده را تامین نمی کرد. روی این جهت، آیه الله اشرفی بطور مجرد در مدرسه فیضیه قم زندگی می کردند و هر چند ماه، چند روزی جهت دیدار فرزندان و خانواده خود به اصفهان می رفتند.
+
بعضی اساتید معروف ایشان در شهر اصفهان عبارت بودند از: مرحوم آیت الله [[سید محمدمهدی درچه ای]]، مرحوم آیت الله سید محمد نجف‌آبادی، مرحوم فشارکی، مرحوم مدرس.
  
شهید آیه الله اشرفی تقریبأ یک سال در جلسه درس مرحوم آیه الله حائری قدس سره شرکت داشته اند و پس از مرحوم آیه الله حائری، چند سالی از محضر آیات ثلاث (مرحوم آیه الله حجت کوه کمره ای، مرحوم آیه الله حاج سید محمدتقی خوانساری، مرحوم آیه الله سید صدرالدین صدر) بهره مند شده اند. بیشتر مطالب درس این سه بزرگوار را نوشته اند که اکثر جزوات فقه و اصول درس آقایان موجود است.
+
آیت الله اشرفی اصفهانی دوران طلبگی خود را با نهایت عُسرت و مشقت اقتصادی گذراند. در مدت ده سالی که در حوزه اصفهان بود، در هفته با دو قران گذران معاش می کرد و هر هفته طول راه میان اصفهان و زادگاهش را که دوازده کیلومتر است، پیاده می پیمود. خود می فرمود: دوشنبه خوراکم تمام می شد، سه شنبه دو ریال پولم را خرج می کردم، چهارشنبه را که آخرین روز تحصیل بود بدون پول و غذا می گذراندم.
  
==اساتید==
+
آیت الله اشرفی در سن بیست سالگی برای ادامه تحصیل و نیل به مقامات عالیه علمی و درجه [[اجتهاد]] در سال ۱۳۴۳ قمری رهسپار [[قم]] گردید. او تقریبا یک سال در جلسه درس مرحوم آیت الله [[شیخ عبدالکریم حائری]] مؤسس [[حوزه علمیه قم]] شرکت داشت و پس از ایشان، چند سالی از محضر آیت الله [[سید محمد حجت کوه کمره ای]]، [[آیت الله بروجردی]]، آیت الله [[سید محمدتقی خوانساری]] و آیت الله [[سید صدرالدین صدر]] بهره مند شد. بیشتر مطالب درس این اساتید بزرگوار را نوشته اند که اکثر جزوات فقه و اصول درس آقایان موجود است.
* آیت الله بروجردی
 
* آیت الله حجت کوه کمره ای
 
* آیت الله سید محمدتقی خوانساری
 
  
==آثار==
+
==آثار و تألیفات==
آثار وی را حدود 30 مجلد نوشته‌اند که بیشتر آنها چاپ نشده است، اما آثار چاپ شده وی عبارتند از:  
+
[[پرونده:Shatat.jpg|thumb|left|مجمع الشتات فی اصول الاعتقادات؛ از آثار شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی]]
 +
شهید آیت الله اشرفی حدود ۳۰ مجلد کتاب نوشته‌اند که بیشتر آنها چاپ نشده است، اما آثار چاپ شده وی عبارتند از:  
  
* البیان (برهان قرآن)، در موضوع علوم قرآن، به زبان فارسی
+
*البیان (برهان [[قرآن]])، در موضوع [[علوم قرآن]] به زبان فارسی
* تفسیر قرآن، خلاصه‌ای از تفاسیر شیعه و سنی
+
*تفسیر قرآن، خلاصه‌ای از تفاسیر [[شیعه]] و [[سنی]]
* مجمع الشتات، در اصول دین و عقاید و کلام، به زبان عربی در چهار مجلد
+
*مجمع الشتات فی اصول الاعتقادات، در [[اصول دین]] و [[عقاید]] و [[کلام]]، به زبان عربی
* مجموعه ای پیرامون حروف مقطعه قرآن
+
*مجموعه‌ای پیرامون [[حروف مقطعه]] قرآن
* کتابی در موضوع غیبت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه
+
*کتابی در موضوع [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت حضرت مهدی]] عجل الله تعالی فرجه
* غروب آفتاب در محراب جمعه، مجموعه خطبه‌های شهید اشرفی در نماز جمعه کرمانشاه در دو مجلد
+
*غروب آفتاب در محراب جمعه، مجموعه خطبه‌های شهید اشرفی در [[نماز جمعه]] کرمانشاه در دو مجلد
* جزوات درس فقهی و اصولی، تقریرات اساتید خود آیات عظام بروجردی، حجت کوه کمره‌ای، سیدمحمدتقی خوانساری و صدر
+
*جزوات درس فقهی و اصولی، تقریرات اساتید خود ([[آیت الله بروجردی]]، [[سید محمد حجت کوه کمره ای]]، [[سید محمدتقی خوانساری]] و [[سید صدرالدین صدر]]).
  
==مبارزات سیاسی و اقدامات فرهنگی==
+
==فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی==
 +
دشمن جهان‌خوار و استکبار جهانی همیشه در تلاش بوده است تا بین امت‌های اسلامی، تفرقه افکند و از انسجام و وحدت آنان جلوگیری کند؛ شهید آیت الله اشرفی اصفهانی از همان بیداردلان و مجاهدانی است که درباره ی وحدت بین [[شیعه]] و [[سنی]]، رنج‌های فراوانی را متحمل شد. او با انجام مسافرت‌های متعدد به شهرهای پاوه، جوانرود و روانسر و تشکیل سمینارهای بسیار مرکب از ائمه‌ی جمعه سنی و شیعه در استان باختران، در خنثی کردن توطئه‌های تفرقه‌افکنان داخلی و خارجی، سهم بسزایی داشت.
  
===از 19 دی سال 56 تا پیروزی انقلاب اسلامی===
+
از دیگر فعالیت ها و خدمات ایشان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
  
پس از قیام خونین 15 خرداد سال 42، ملت رنج دیده‌ی ایران در زیر چکمه‌ی استبداد طاغوت، چون انبار باروتی آماده‌ی انفجار بود. با چاپ مقاله‌ای توهین‌آمیز درباره‌ی امام خمینی در 19 دی سال 56، مرحله‌ی تازه‌ای از قیام مردم آغاز شد. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی در این حرکت توفنده مانند دیگر روحانیان، نقش بسزایی داشت. ایشان با برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای 19 دی و نیز برگزاری مراسم بزرگداشت شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی و ایراد سخنرانی‌های روشنگر، مردم غیور باختران را برای انقلاب بزرگ اسلامی ‌‌آماده می‌‌کرد.
+
*تأسیس ساختمان مکتب الزهرا سلام الله علیها
 
+
*تأسیس [[مسجد]] ولی عصر عجل الله تعالی فرجه در خمینی شهر [[اصفهان]]
===پس از پیروزی انقلاب در سنگر نماز جمعه===
+
*تأسیس مسجد امام حسین علیه السلام در خمینی شهر
یکی از عوامل مهمی‌‌ که در ثبات و تداوم انقلاب اسلامی، نقش ارزنده‌ای داشت نماز سیاسی-عبادی جمعه بود. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله رادمردانی است که به فرمان [[امام خمینی]] به امامت نماز جمعه‌ی باختران منصوب شد، تا این بار در صحنه‌ی حفظ و پاسداری از نظام مقدس، اسلامی ‌‌تلاش و جانفشانی کند.
+
*[[امام جمعه]] شهر کرمانشاه
 
+
*تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه
===شهید محراب و جنگ تحمیلی===
+
*تأسیس ساختمان مسجدالنبی صلی الله علیه وآله در کرمانشاه
استکبار جهانی به سرکردگی امریکا که با پیروزی انقلاب اسلامی ‌‌ایران، منافع خود را در خطر جدی می‌‌دید، به توطئه‌های داخلی و محاصره‌ی اقتصادی دست زد. هنگامی‌‌ که این نیرنگ‌ها ناکام ماند، توطئه‌ی جنگ تحمیلی را برای شکست نظام مقدس جمهوری اسلامی‌‌ ایران، اجرا کرد. در چنین شرایطی، دمیدن روح شهادت طلبی در میان رزمندگان و دلگرم کردن آنان برای مقابله با دشمن بعثی، بسیار بااهمیت بود.
+
*تأسیس توسعه مسجد بروجردی در کرمانشاه
 
 
شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله عالمان وارسته و مجاهدین در راه حق است که با حضور خود در میدان‌های نبرد و ایراد سخنرانی‌های شورانگیز، روح مقاومت و شهادت را در کالبد جوانان غیور میهن اسلامی‌‌ می‌‌دمید و با این اعمال معنوی به آن عزیزان، دلگرمی‌‌ می‌‌داد.
 
 
 
===نقش شهید محراب در وحدت بین تشیع و تسنن===
 
دشمن جهان‌خوار و استکبار جهانی همیشه در تلاش بوده است تا بین امت‌های اسلامی، تفرقه افکند و از انسجام و وحدت آنان جلوگیری کند؛ اما بیداری عالمان دینی ما، همیشه توطئه‌های آنان را نقش بر آب کرده است. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از همان بیداردلان و مجاهدانی است که درباره ی وحدت بین شیعه و سنی، رنج‌های فراوانی را متحمل شد. او با انجام مسافرت‌های متعدد به شهرهای پاوه، جوانرود و روانسر و تشکیل سمینارهای بی‌شمار مرکب از ائمه‌ی جمعه سنی و شیعه در استان باختران، در خنثی کردن توطئه‌های تفرقه‌افکنان داخلی و خارجی، سهم بسزایی داشت.
 
 
 
 
 
    * تأسیس ساختمان مکتب الزهرا
 
    *     تأسیس مسجد ولی عصر در خمینی شهر
 
    *     تأسیس مسجد امام حسین در خمینی شهر
 
    *     امام جمعه شهر کرمانشاه
 
    *     تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه
 
    *     تأسیس ساختمان مسجدالنبی در کرمانشاه
 
    *     تأسیس توسعه مسجد بروجردی در کرمانشاه
 
    *
 
  
 
==شهادت==
 
==شهادت==
  
شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی سرانجام در ساعت 12:15 ظهر 23 مهرماه 1361 پس از 80 سال زندگی پر فراز و نشیب، در حالی که مهیای اقامه نماز بود توسط فردی بنام محمدحسین خداکرمی با نارنجک مورد حمله قرار گرفت و به شهادت رسید. بعدها نشریه «مجاهد» ارگان سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با برعهده گرفتن این عملیات تروریستی، خداکرمی را به عنوان یکی از عوامل خود معرفی کرد.<ref>نشریه الکترونیکی گذرستان، شماره 56.</ref>
+
شهید [[محراب]] آیت‌الله عطاءالله اشرفی اصفهانی پس از ۸۰ سال زندگی پر فراز و نشیب، سرانجام در ظهر روز ۲۳ مهرماه ۱۳۶۱ در حالی که مهیای اقامه [[نماز جمعه]] بود، توسط سازمان تروریستی مجاهدین خلق (منافقین) با نارنجک مورد حمله قرار گرفت و به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسید. پیکر مطهر ایشان در [[تخت فولاد]] (گلستان شهدای اصفهان) به خاک سپرده شد.
  
==منبع==
+
==منابع==
جعفر اسلامی, گلبرگ: مهر 1380، شماره 20
+
*"شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی"، جعفر اسلامی، گلبرگ، مهر ۱۳۸۰، شماره ۲۰.
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده
سطر ۹۹: سطر ۶۹:
 
|رده= دارد
 
|رده= دارد
 
}}
 
}}
 
 
==آرشیو عکس و تصویر==
 
==آرشیو عکس و تصویر==
 
<gallery mode="packed" heights="170">
 
<gallery mode="packed" heights="170">
پرونده:اشرفی (1).jpg|از راست: شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)، [[آیت الله سید عبدالله شیرازی|سید عبدالله موسوی شیرازی]] و ناشناس
+
پرونده:اشرفی (1).jpg|از راست: شهید عطاالله اشرفی اصفهانی، [[آیت الله سید عبدالله شیرازی|سید عبدالله موسوی شیرازی]] و ناشناس
پرونده:خادمی (9).jpg|از راست: شهید شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) و [[سید حسین خادمی]]
+
پرونده:خوزانی (2).jpg|شهید شهید عطاالله اشرفی اصفهانی در زندان ساواک
پرونده:اشرفی (3).jpg|alt=شهیدان اشرفی اصفهانی، همت و صیاد شیرازی|از راست: شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)، شهید محمدابراهیم همت، سرمدی، سبزوار رضایی میرقائد (محسن رضایی) و شهید علی صیاد شیرازی
+
پرونده:خادمی (9).jpg|شهید شهید عطاالله اشرفی اصفهانی و [[سید حسین خادمی]]
پرونده:اشرفی (4).jpg|alt=شهیدان اشرفی اصفهانی و بابایی|از راست: شهید عباس بابایی، شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) و ناشناس
+
پرونده:نجومی.jpg|شهید شهید عطاالله اشرفی اصفهانی و سید مرتضی نجومی
پرونده:مرعشی (20).jpg|alt=آیت الله مرعشی نجفی و شهید محراب اشرفی اصفهانی|از راست: [[سید شهاب الدین مرعشی نجفی]] و شهید شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:اشرفی (3).jpg|alt=شهیدان اشرفی اصفهانی، همت و صیاد شیرازی|از راست: شهید عطاالله اشرفی اصفهانی، شهید محمدابراهیم همت، سرمدی، سبزوار رضایی میرقائد (محسن رضایی) و شهید علی صیاد شیرازی
پرونده:اشرفی (5).jpg|alt=شهیدان محراب صدوقی و اشرفی اصفهانی|ردیف جلو از راست: شهید [[شهید صدوقی|محمد صدوقی]] و شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:خوزانی (1).jpg|شهید شهید عطاالله اشرفی اصفهانی به همراه پسرشان در لباس احرام و در سرزمین وحی
پرونده:اشرفی (6).jpg|شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:اشرفی (4).jpg|alt=شهیدان اشرفی اصفهانی و بابایی|از راست: شهید عباس بابایی، شهید عطاالله اشرفی اصفهانی و ناشناس
پرونده:اشرفی (7).jpg|alt=امام خمینی و شهید محراب اشرفی اصفهانی|از راست: [[امام خمینی|سید روح الله موسوی مصطفوی خمینی]] و شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:مرعشی (20).jpg|alt=آیت الله مرعشی نجفی و شهید محراب اشرفی اصفهانی|[[سید شهاب الدین مرعشی نجفی|سید شهاب الدین حسینی مرعشی نجفی]] و شهید شهید عطاالله اشرفی اصفهانی
پرونده:اشرفی (8).jpg|پیکر خونین شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:اشرفی (5).jpg|alt=شهیدان محراب صدوقی و اشرفی اصفهانی|ردیف جلو از راست: شهید [[شهید صدوقی|محمد صدوقی]] و شهید عطاالله اشرفی اصفهانی
پرونده:اشرفی (9).jpg|پیکر مطهر شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:اشرفی (6).jpg|شهید عطاالله اشرفی اصفهانی
پرونده:اشرفی (10).jpg|تشییع پیکر شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
+
پرونده:اشرفی (7).jpg|alt=امام خمینی و شهید محراب اشرفی اصفهانی|[[امام خمینی|سید روح الله موسوی مصطفوی خمینی]] و شهید عطاالله اشرفی اصفهانی
پرونده:اشرفی (11).jpg|مزار قدیمی شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در گلستان شهدای اصفهان (شرق [[تخت فولاد]])
+
پرونده:اشرفی (10).jpg|تشییع پیکر شهید عطاالله اشرفی اصفهانی
پرونده:اشرفی (12).jpg|[[سید علی حسینی خامنه ای]] بر سر قبر شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در گلستان شهدای اصفهان (شرق تخت فولاد)
+
پرونده:اشرفی (11).jpg|مزار قدیمی شهید عطاالله اشرفی اصفهانی در گلستان شهدای اصفهان (شرق [[تخت فولاد]])
پرونده:اشرفی (13).jpg|مقبره شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در گلستان شهدای اصفهان (شرق تخت فولاد)
+
پرونده:اشرفی (12).jpg|[[سید علی حسینی خامنه ای]] بر سر قبر شهید عطاالله اشرفی اصفهانی در گلستان شهدای اصفهان
 +
پرونده:اشرفی (13).jpg|مقبره شهید عطاالله اشرفی اصفهانی در گلستان شهدای اصفهان (شرق تخت فولاد)
 
</gallery>
 
</gallery>
 
+
[[رده:علمای معاصر|اشرفی اصفهانی،عطاءالله]][[رده:علماء شیعه]][[رده: مفسرین قرآن]][[رده:ائمه جمعه]][[رده:مبارزان علیه پهلوی]][[رده:علمای شهید]][[رده:شهدای محراب]][[رده:مدفونین در تخت فولاد]]
[[رده:علمای معاصر|اشرفی اصفهانی،عطاءالله]]
 
[[رده:علمای شهید]]
 
[[رده:شهدای محراب]]
 
[[رده:ائمه جمعه]]
 
[[رده:مبارزان علیه پهلوی]]
 
[[رده:مجتهدین]]
 
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ آوریل ۲۰۲۶، ساعت ۱۲:۱۸

مقاله‌ی مربوط به این عنوان از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon article.jpg
محتوای فعلی "مقاله‌ یک نشریه" متناسب با این عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

«شهید عطاءالله اشرفی ‌اصفهانی» (۱۲۸۱-۱۳۶۱ ش)، عالم مجاهد شیعه معاصر و از شاگردان سید محمدمهدی درچه‌ای و آیت‌الله بروجردی بود. او همچنین از شخصیت‌های تأثیرگذار انقلاب اسلامی ایران و نماینده امام خمینی و امام جمعه در کرمانشاه بود و به مبارزه طولانی با رژیم پهلوی و پس از آن با عناصر ضدّ انقلاب برخاست. آیت‌الله اشرفی ‌اصفهانی سرانجام در ۲۳ مهر ۱۳۶۱، بر اثر عملیات تروریستی منافقین، به درجه رفیع شهادت نائل شد و چهارمین «شهید محراب» لقب گرفت.

۲۳۰px
نام کامل عطاءالله اشرفی (اصفهانی)
زادروز ۱۲۸۱ شمسی
زادگاه خمینی‌شهر، اصفهان
وفات ۱۳۶۱ شمسی
مدفن گلستان شهدای اصفهان

Line.png

اساتید

سید محمدمهدی درچه‌ای، آیت الله بروجردی، سید محمد حجت کوه‌کمره‌ای، سید محمدتقی خوانساری، سید صدرالدین صدر،...


آثار

البیان (برهان قرآن)، تفسیر قرآن، مجمع الشتات فی اصول الاعتقادات، حروف مقطعه قرآن، غیبت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه،...


ولادت و خاندان

عطاءالله اشرفی خوزانی اصفهانی در ماه شعبان المعظم ۱۳۲۲ قمری (برابر با ۱۲۸۱ شمسی) در سِده (خمینی شهر) ‌اصفهان در خانواده ای روحانی و عالم متولد گردید. وی فرزند مرحوم حجة الاسلام میرزا اسدالله، نوه مرحوم حجة الاسلام میرزا محمدجعفر از علمای معروف سده بود. جد اعلای ایشان از علمای جبل عامل لبنان بوده است. و مادر ایشان نیز از سادات و علویات معروف اصفهان از خانواده مؤیدی از سادات صحیح النسب بود.

تحصیلات و اساتید

عطاءالله اشرفی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی را در سده (خمینی شهر) ‌نزد مرحوم سید مصطفی تلمذ کرد. استعداد فراوان و حافظه قوی داشت؛ به طوری که کتاب «نصاب الصبیان» را در نه سالگی از حفظ می دانست. در سن دوازده سالگی برای ادامه تحصیل راهی اصفهان شد و طی قریب ده سال، دروس ادبیات و سطح فقه و اصول، همچنین یک دوره درس خارج اصول را در محضر اساتید بنام این شهر آموخت.

بعضی اساتید معروف ایشان در شهر اصفهان عبارت بودند از: مرحوم آیت الله سید محمدمهدی درچه ای، مرحوم آیت الله سید محمد نجف‌آبادی، مرحوم فشارکی، مرحوم مدرس.

آیت الله اشرفی اصفهانی دوران طلبگی خود را با نهایت عُسرت و مشقت اقتصادی گذراند. در مدت ده سالی که در حوزه اصفهان بود، در هفته با دو قران گذران معاش می کرد و هر هفته طول راه میان اصفهان و زادگاهش را که دوازده کیلومتر است، پیاده می پیمود. خود می فرمود: دوشنبه خوراکم تمام می شد، سه شنبه دو ریال پولم را خرج می کردم، چهارشنبه را که آخرین روز تحصیل بود بدون پول و غذا می گذراندم.

آیت الله اشرفی در سن بیست سالگی برای ادامه تحصیل و نیل به مقامات عالیه علمی و درجه اجتهاد در سال ۱۳۴۳ قمری رهسپار قم گردید. او تقریبا یک سال در جلسه درس مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم شرکت داشت و پس از ایشان، چند سالی از محضر آیت الله سید محمد حجت کوه کمره ای، آیت الله بروجردی، آیت الله سید محمدتقی خوانساری و آیت الله سید صدرالدین صدر بهره مند شد. بیشتر مطالب درس این اساتید بزرگوار را نوشته اند که اکثر جزوات فقه و اصول درس آقایان موجود است.

آثار و تألیفات

مجمع الشتات فی اصول الاعتقادات؛ از آثار شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی

شهید آیت الله اشرفی حدود ۳۰ مجلد کتاب نوشته‌اند که بیشتر آنها چاپ نشده است، اما آثار چاپ شده وی عبارتند از:

فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی

دشمن جهان‌خوار و استکبار جهانی همیشه در تلاش بوده است تا بین امت‌های اسلامی، تفرقه افکند و از انسجام و وحدت آنان جلوگیری کند؛ شهید آیت الله اشرفی اصفهانی از همان بیداردلان و مجاهدانی است که درباره ی وحدت بین شیعه و سنی، رنج‌های فراوانی را متحمل شد. او با انجام مسافرت‌های متعدد به شهرهای پاوه، جوانرود و روانسر و تشکیل سمینارهای بسیار مرکب از ائمه‌ی جمعه سنی و شیعه در استان باختران، در خنثی کردن توطئه‌های تفرقه‌افکنان داخلی و خارجی، سهم بسزایی داشت.

از دیگر فعالیت ها و خدمات ایشان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • تأسیس ساختمان مکتب الزهرا سلام الله علیها
  • تأسیس مسجد ولی عصر عجل الله تعالی فرجه در خمینی شهر اصفهان
  • تأسیس مسجد امام حسین علیه السلام در خمینی شهر
  • امام جمعه شهر کرمانشاه
  • تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه
  • تأسیس ساختمان مسجدالنبی صلی الله علیه وآله در کرمانشاه
  • تأسیس توسعه مسجد بروجردی در کرمانشاه

شهادت

شهید محراب آیت‌الله عطاءالله اشرفی اصفهانی پس از ۸۰ سال زندگی پر فراز و نشیب، سرانجام در ظهر روز ۲۳ مهرماه ۱۳۶۱ در حالی که مهیای اقامه نماز جمعه بود، توسط سازمان تروریستی مجاهدین خلق (منافقین) با نارنجک مورد حمله قرار گرفت و به شهادت رسید. پیکر مطهر ایشان در تخت فولاد (گلستان شهدای اصفهان) به خاک سپرده شد.

منابع

  • "شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی"، جعفر اسلامی، گلبرگ، مهر ۱۳۸۰، شماره ۲۰.


آرشیو عکس و تصویر

مسابقه از خطبه ۱۳۳ و ۱۳۳ و ۱۶۷ نهج البلاغه