منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
کیفیت پژوهش متوسط است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

آرامگاه عون بن عبدالله: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (پروژه4: اولویت بندی و رتبه بندی)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{متوسط}}
 
{{متوسط}}
 +
[[پرونده:عون بن عبدالله.jpg|بندانگشتی|امامزاده عون بن عبدالله، کربلا]]
 +
'''«امامزاده عون بن عبدالله»''' بقعه و بارگاه باشکوهى در یازده کیلومترى شمال غربى [[کربلا]] مى‌باشد. در نسبت این امامزاده تردیدهایى وجود دارد که آیا وى همان [[عون بن عبد الله بن جعفر|عون]] فرزند [[عبدالله بن جعفر طیار|عبدالله بن جعفر طیار]] (علیه السلام) است که از [[شهدای کربلا]] بود و یا عون از نوادگان [[امام حسن|امام حسن مجتبى]] (علیه السلام) است؟ 
  
در نسبت اين امامزاده ترديدهايى وجود دارد كه آيا وى همان عون فرزند عبدالله بن جعفر طيار (ع) است كه شهيد كربلا بود و يا نواده امام حسن (ع) است؟ امروزه وى داراى بقعه و بارگاه باشكوهى در يازده كيلومترى شمال غربى كربلا و درآغاز بزرگراه كربلا بغداد مى‌باشد. اين امامزاده بسيار مورد توجه مردمان عراق بوده و داراى نذرى مجرب است، از اينرو همواره مزار او مملو از زائر و نذورات آنان است.  
+
به روایتى «عون بن عبداللَّه بن جعفر طیار» فرزند [[حضرت زینب سلام الله علیها|زینب کبرى]] (علیها السلام) در کنار اتوبان کنونى کربلا - [[بغداد]] دفن شده است؛ و برخى دلیل دور بودن این مکان از حرم و مزار شهیدان را چنین مى‌دانند که وى به همراه [[حبیب بن مظاهر اسدى]] براى جلب کمک طایفه [[قبیله بنی اسد|بنى اسد]] به این مکان رفته بود و در بازگشت با سپاه [[عمر بن سعد]] درگیر و شهید شده است. اما به گفته محمد حرزالدین در کتاب «مراقد المعارف» این نسبت درست نیست. [[شیخ مفید]] نیز مدفن عون بن عبدالله بن جعفر را پایین قبر مطهر [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] (علیه‌السلام) دانسته است.  
  
==منبع==
+
به روایتى دیگر، اینجا مزار «عون بن عبداللَّه» یکى از احفاد [[امام حسن علیه السلام|امام حسن]] (علیه السلام) مشهور به «عون ابونجم» است، و این صحیح‌تر به نظر مى‌رسد؛ زیرا باید عون نیز در کنار سایر شهدا دفن شده باشد. نخستین کسی که این ادعا را مطرح کرده، «سید جعفر اعرجی» است که می‌نویسد: «او یکی از [[سادات]] جلیل‌القدر کربلا بود و مزرعه‌ای در چند فرسخی کربلا داشت».
  
راهنماى اماكن زيارتى و سياحتى در عراق ، دکتر احسان مقدس ، نشر مشعر ، تهران ،ص 242
+
از تاریخ وفات و همسر و تعداد فرزندان ایشان، اطلاع دقیقی در دست نیست، جز اینکه مقیم حائر حسینی بوده و مِلکی در سه فرسخی کربلا داشته است و در همانجا نیز از دنیا رفته و مدفون شده است. بر قبر او بارگاهی ساخته شده و مردم برای [[زیارت]] به آنجا می‌روند. با توجه به تعداد واسطه‌ها در نسب شریف وی، می‌توان احتمال داد که او در اواخر قرن پنجم هجری یا اوایل قرن ششم هجری، وفات یافته باشد. از قدیم مردم [[عراق]] هر سال در روز ۱۳ [[صفر]] به صورت پیاده‌روی، مسافتی ۱۱ کیلومتری را برای زیارت عون طی می‌کنند و در طول مسیر، زنان سرودها و اشعاری را می‌خوانند.
  
 +
مقبره کنونى از عصر [[صفویه|صفوى]] باقى مانده و در عصر قاجار نیز تعمیراتى بر آن صورت گرفته و گنبد آن کاشى‌کارى شده است.  در گذشته و در عصر قاجار، این مکان با کربلا یک فرسخ فاصله داشت، ولى امروزه تقریباً به شهر کربلا متصل است.
 +
 +
==منابع==
 +
 +
* زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، ج۱، ص۲۴۰.   
 +
* عتبات عالیات عراق، اصغر قائدان، نشر مشعر، تهران، ص۱۴۷.
 +
* راهنماى اماکن زیارتى و سیاحتى در عراق، احسان مقدس، نشر مشعر، تهران، ص۲۴۲.
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده
سطر ۱۹: سطر ۲۸:
 
|کیفیت پژوهش= متوسط
 
|کیفیت پژوهش= متوسط
 
}}
 
}}
 
[[رده: واقعه عاشورا]]
 
 
[[رده: اماکن مقدسه کربلا]]
 
[[رده: اماکن مقدسه کربلا]]
 +
[[رده: مدفونین در کربلا]][[رده: امامزادگان]]
 
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
 
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۱۳

امامزاده عون بن عبدالله، کربلا

«امامزاده عون بن عبدالله» بقعه و بارگاه باشکوهى در یازده کیلومترى شمال غربى کربلا مى‌باشد. در نسبت این امامزاده تردیدهایى وجود دارد که آیا وى همان عون فرزند عبدالله بن جعفر طیار (علیه السلام) است که از شهدای کربلا بود و یا عون از نوادگان امام حسن مجتبى (علیه السلام) است؟

به روایتى «عون بن عبداللَّه بن جعفر طیار» فرزند زینب کبرى (علیها السلام) در کنار اتوبان کنونى کربلا - بغداد دفن شده است؛ و برخى دلیل دور بودن این مکان از حرم و مزار شهیدان را چنین مى‌دانند که وى به همراه حبیب بن مظاهر اسدى براى جلب کمک طایفه بنى اسد به این مکان رفته بود و در بازگشت با سپاه عمر بن سعد درگیر و شهید شده است. اما به گفته محمد حرزالدین در کتاب «مراقد المعارف» این نسبت درست نیست. شیخ مفید نیز مدفن عون بن عبدالله بن جعفر را پایین قبر مطهر امام حسین (علیه‌السلام) دانسته است.

به روایتى دیگر، اینجا مزار «عون بن عبداللَّه» یکى از احفاد امام حسن (علیه السلام) مشهور به «عون ابونجم» است، و این صحیح‌تر به نظر مى‌رسد؛ زیرا باید عون نیز در کنار سایر شهدا دفن شده باشد. نخستین کسی که این ادعا را مطرح کرده، «سید جعفر اعرجی» است که می‌نویسد: «او یکی از سادات جلیل‌القدر کربلا بود و مزرعه‌ای در چند فرسخی کربلا داشت».

از تاریخ وفات و همسر و تعداد فرزندان ایشان، اطلاع دقیقی در دست نیست، جز اینکه مقیم حائر حسینی بوده و مِلکی در سه فرسخی کربلا داشته است و در همانجا نیز از دنیا رفته و مدفون شده است. بر قبر او بارگاهی ساخته شده و مردم برای زیارت به آنجا می‌روند. با توجه به تعداد واسطه‌ها در نسب شریف وی، می‌توان احتمال داد که او در اواخر قرن پنجم هجری یا اوایل قرن ششم هجری، وفات یافته باشد. از قدیم مردم عراق هر سال در روز ۱۳ صفر به صورت پیاده‌روی، مسافتی ۱۱ کیلومتری را برای زیارت عون طی می‌کنند و در طول مسیر، زنان سرودها و اشعاری را می‌خوانند.

مقبره کنونى از عصر صفوى باقى مانده و در عصر قاجار نیز تعمیراتى بر آن صورت گرفته و گنبد آن کاشى‌کارى شده است. در گذشته و در عصر قاجار، این مکان با کربلا یک فرسخ فاصله داشت، ولى امروزه تقریباً به شهر کربلا متصل است.

منابع

  • زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، ج۱، ص۲۴۰.
  • عتبات عالیات عراق، اصغر قائدان، نشر مشعر، تهران، ص۱۴۷.
  • راهنماى اماکن زیارتى و سیاحتى در عراق، احسان مقدس، نشر مشعر، تهران، ص۲۴۲.