انوار البدرین فی تراجم علماء القطیف و الاحساء و البحرین (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab24.jpg|بندانگشتی|أنوار البدرين في تراجم علماء القطيف و الأحساء و البحرين]]
+
{{مشخصات کتاب
  
== معرفى کتاب ==
+
|عنوان=
  
 +
|تصویر=[[پرونده:أنوار البدرين.jpg|240px|وسط]]
  
«أنوار البدرين في تراجم علماء القطيف و الأحساء و البحرين» اثر على بن حسن بحرانى، کتابى است به زبان عربى كه به شرح حال علماى شيعى قطيف، احساء و بحرين پرداخته و در سال 1327ق نوشته شده است.
+
|نویسنده= علی بن حسن بحرانی
  
صاحب «الذريعة» از اين کتاب با عنوان «أنوار البدرين و مطلع النيرين» نام برده است.
+
|موضوع=سرگذشتنامه علمای شیعه
  
انگيزه مؤلف از نگارش کتاب، اجابت خواسته استادش شيخ محمد صالح، خلف علامه شيخ احمد بن شيخ صالح سترى بحرانى بوده است كه از وى خواسته کتابى درباره زندگى‌نامه علما، فقيهان، اديبان و فضلاى بحرين و نيز آثار و مصنفات ايشان به نگارش درآورد.
+
|زبان=عربی
  
== ساختار کتاب ==
+
|تعداد جلد=۱
  
 +
|عنوان افزوده1=
  
کتاب مشتمل بر سه تقريظ، مقدمه‌اى به قلم نوه مؤلف، مقدمه‌اى به قلم نويسنده و سه باب است.
+
|افزوده1=
  
مؤلف در اين کتاب، به زندگينامه علماى منطقه‌اى پرداخته و از اين نظر داراى اهميت است كه از علماى فراوانى نام برده كه در منابع ديگر از آن‌ها يادى نشده و چنانچه مؤلف به معرفى آن‌ها در اين کتاب نمى‌پرداخت شايد ما هيچگاه نسبت به آن‌ها آگاهى نمى‌يافتيم.
+
|عنوان افزوده2=
  
اين کتاب از منابع مهم علماى شيعى در جنوب خليج فارس است و مرجع محققانى چون [[امین، محسن|صاحب اعيان الشيعه]] قرار گرفته است.
+
|افزوده2=
  
== گزارش محتوا ==
+
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38151/أنوار-البدرين-في-تراجم-علماء-القطيف-و-الأحساء-و-البحرين  أنوار البدرين]
 +
}}
 +
'''«أنوار البدرَین فی تراجم علماء القطیف و الأحساء و البحرین»''' اثر على بن حسن بلادی بحرانى (م، ۱۳۴۰ ق)، کتابى است که به شرح حال علماى [[شیعه|شیعى]] منطقه قطیف، [[احساء]] و [[بحرین|بحرین]] پرداخته است.
  
 +
==معرفى کتاب==
  
مؤلف در مقدمه، درباره تاريخ بحرين و شهرهاى سه گانه آن يعنى؛ جزيره أوال، قطيف و احساء و نيز اميران آن‌ها مطالبى را بيان كرده است.
+
کتاب «أنوار البدرَین فی تراجم علماء القطیف و الأحساء و البحرین» به زبان عربى در سال ۱۳۲۷ ق. نوشته شده است. صاحب «[[الذریعة الی تصانیف الشیعة (کتاب)|الذریعة]]» از این کتاب با عنوان «أنوار البدرین و مطلع النیرین» نام برده است.
  
در باب نخست، مؤلف پس از معرفى جزيره أوال، به شرح حال علماى شيعه آن پرداخته است. به گفته مؤلف، جزيره أوال همان بحرين است و بحرين، علم بالغلبه جزيره مذكور شده و الا بحرين نامى است كه بر منطقه‌اى وسيع‌تر اطلاق مى‌گردد. لازم به يادآورى است كه مؤلف در شرح حال افراد، ترتيب الفبايى را مد نظر قرار نداده؛ بلكه رعايت الأسبق فالأسبق را نموده است. در اين باب، شرح حال 122 تن از علماى بحرين از جمله خود مؤلف آمده است.
+
انگیزه على بن حسن بحرانى از نگارش این کتاب، اجابت خواسته استادش شیخ محمد صالح، خلف علامه شیخ احمد بن شیخ صالح سترى بحرانى بوده است که از وى خواسته کتابى درباره زندگى‌نامه علما، فقیهان، ادیبان و فضلاى بحرین و نیز آثار و مصنفات ایشان به نگارش درآورد.
  
باب دوم به شرح حال علماى شيعه قطيف يا خط، اختصاص يافته است. قطيف همان شهرى است كه قرامطه در آن ظهور كرده و حجرالأسود و ناودان كعبه را بدانجا منتقل كردند و در آنجا خانه‌اى براى حج گزاردن بنا نمودند. در اين باب، شرح حال 58 تن از علماى اين منطقه آمده است.
+
مؤلف در این کتاب، به زندگینامه علماى منطقه‌اى پرداخته و از این نظر داراى اهمیت است که از علماى فراوانى نام برده که در منابع دیگر از آن‌ها یادى نشده و چنانچه مؤلف به معرفى آن‌ها در این کتاب نمى‌پرداخت، شاید ما هیچگاه نسبت به آن‌ها آگاهى نمى‌یافتیم.
  
باب سوم، شرح حال علماى شيعه إحساء يا هَجَر را دربر دارد. به گفته مؤلف، اين شهر از بزرگترين و زيباترين شهرهاى اسلامى است و از آن با عنوان «كوفة العرب» ياد مى‌شود. اين شهر از هوايى دلپذير و آبى گوارا برخوردار است. در اين باب، شرح حال 23 تن از علماى إحساء آمده است.
+
این کتاب از منابع مهم علماى شیعى در جنوب خلیج فارس است و مرجع محققانى چون صاحب «[[اعیان الشیعه (کتاب)|اعیان الشیعه]]» قرار گرفته است.
  
به گفته «[[آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن|صاحب الذريعة]]»، مؤلف در پايان کتاب چهل حديث از طرق عامه در فضائل اهل بيت(ع) نقل كرده كه در نسخه حاضر در برنامه، از اين بخش اثرى يافت نشد.
+
==محتوای کتاب==
  
== وضعيت کتاب ==
+
کتاب «أنوار البدرین» مشتمل بر سه [[تقریظ|تقریظ]]، مقدمه‌اى به قلم نوه مؤلف، مقدمه‌اى به قلم نویسنده و سه باب است. مؤلف در مقدمه، درباره تاریخ [[بحرین]] و شهرهاى سه گانه آن یعنى؛ جزیره أوال، قطیف و [[احساء]] و نیز امیران آن‌ها مطالبى را بیان کرده است.
  
 +
* در باب نخست، مؤلف پس از معرفى جزیره أوال، به شرح حال علماى [[شیعه]] آن پرداخته است. به گفته مؤلف، جزیره أوال همان بحرین است و بحرین، عَلَم بالغلبه جزیره مذکور شده و الا بحرین نامى است که بر منطقه‌اى وسیع‌تر اطلاق مى‌گردد. لازم به یادآورى است که مؤلف در شرح حال افراد، ترتیب الفبایى را مد نظر قرار نداده؛ بلکه رعایت الأسبق فالأسبق را نموده است. در این باب، شرح حال ۱۲۲ تن از علماى بحرین از جمله خود مؤلف آمده است.
 +
* باب دوم به شرح حال علماى شیعه قطیف یا خط، اختصاص یافته است. قطیف همان شهرى است که [[قرامطه]] در آن ظهور کرده و [[حجرالأسود]] و ناودان [[کعبه]] را بدانجا منتقل کردند و در آنجا خانه‌اى براى [[حج]] گزاردن بنا نمودند. در این باب، شرح حال ۵۸ تن از علماى این منطقه آمده است.
 +
* باب سوم، شرح حال علماى شیعه [[احساء]] یا هَجَر را دربر دارد. به گفته مؤلف، این شهر از بزرگترین و زیباترین شهرهاى اسلامى است و از آن با عنوان «کوفة العرب» یاد مى‌شود. این شهر از هوایى دلپذیر و آبى گوارا برخوردار است. در این باب، شرح حال ۲۳ تن از علماى إحساء آمده است.
  
فهرست مطالب، در انتهاى کتاب آمده است.
+
به گفته صاحب «[[الذریعة الی تصانیف الشیعة (کتاب)|الذریعة]]»، مؤلف در پایان این کتاب، چهل [[حدیث]] از طرق [[عامه]] در فضائل [[اهل البیت|اهل بیت]](علیهم السلام) نقل کرده بوده است.
 +
==منابع==
  
کتاب مشتمل بر پاورقى‌هايى به قلم مصحح، آقاى محمدعلى محمدرضا طبسى و برخى ديگر از جمله فرزند مؤلف مى‌باشد.
+
* [[نرم افزار تراجم و کتابشناسی ۲|نرم افزار تراجم و کتابشناسی]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
 
 
== منابع مقاله==
 
 
 
 
 
1- دايرةالمعارف تشيع، ج2، ص585.
 
 
 
2- [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة الى تصانيف الشيعة]]، ج2، ص420.
 
 
 
3- شرح حال مؤلف در متن کتاب، ص270-273.
 
 
 
4- مقدمه نوه مؤلف.
 
 
 
 
 
== منبع ==
 
ویکی نور
 
  
 
[[رده:کتابهای شخصیت شناسی]]
 
[[رده:کتابهای شخصیت شناسی]]
 +
[[رده:سرگذشت نامه ها]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۲۳

أنوار البدرين.jpg
نویسنده علی بن حسن بحرانی
موضوع سرگذشتنامه علمای شیعه
زبان عربی
تعداد جلد ۱

أنوار البدرين

«أنوار البدرَین فی تراجم علماء القطیف و الأحساء و البحرین» اثر على بن حسن بلادی بحرانى (م، ۱۳۴۰ ق)، کتابى است که به شرح حال علماى شیعى منطقه قطیف، احساء و بحرین پرداخته است.

معرفى کتاب

کتاب «أنوار البدرَین فی تراجم علماء القطیف و الأحساء و البحرین» به زبان عربى در سال ۱۳۲۷ ق. نوشته شده است. صاحب «الذریعة» از این کتاب با عنوان «أنوار البدرین و مطلع النیرین» نام برده است.

انگیزه على بن حسن بحرانى از نگارش این کتاب، اجابت خواسته استادش شیخ محمد صالح، خلف علامه شیخ احمد بن شیخ صالح سترى بحرانى بوده است که از وى خواسته کتابى درباره زندگى‌نامه علما، فقیهان، ادیبان و فضلاى بحرین و نیز آثار و مصنفات ایشان به نگارش درآورد.

مؤلف در این کتاب، به زندگینامه علماى منطقه‌اى پرداخته و از این نظر داراى اهمیت است که از علماى فراوانى نام برده که در منابع دیگر از آن‌ها یادى نشده و چنانچه مؤلف به معرفى آن‌ها در این کتاب نمى‌پرداخت، شاید ما هیچگاه نسبت به آن‌ها آگاهى نمى‌یافتیم.

این کتاب از منابع مهم علماى شیعى در جنوب خلیج فارس است و مرجع محققانى چون صاحب «اعیان الشیعه» قرار گرفته است.

محتوای کتاب

کتاب «أنوار البدرین» مشتمل بر سه تقریظ، مقدمه‌اى به قلم نوه مؤلف، مقدمه‌اى به قلم نویسنده و سه باب است. مؤلف در مقدمه، درباره تاریخ بحرین و شهرهاى سه گانه آن یعنى؛ جزیره أوال، قطیف و احساء و نیز امیران آن‌ها مطالبى را بیان کرده است.

  • در باب نخست، مؤلف پس از معرفى جزیره أوال، به شرح حال علماى شیعه آن پرداخته است. به گفته مؤلف، جزیره أوال همان بحرین است و بحرین، عَلَم بالغلبه جزیره مذکور شده و الا بحرین نامى است که بر منطقه‌اى وسیع‌تر اطلاق مى‌گردد. لازم به یادآورى است که مؤلف در شرح حال افراد، ترتیب الفبایى را مد نظر قرار نداده؛ بلکه رعایت الأسبق فالأسبق را نموده است. در این باب، شرح حال ۱۲۲ تن از علماى بحرین از جمله خود مؤلف آمده است.
  • باب دوم به شرح حال علماى شیعه قطیف یا خط، اختصاص یافته است. قطیف همان شهرى است که قرامطه در آن ظهور کرده و حجرالأسود و ناودان کعبه را بدانجا منتقل کردند و در آنجا خانه‌اى براى حج گزاردن بنا نمودند. در این باب، شرح حال ۵۸ تن از علماى این منطقه آمده است.
  • باب سوم، شرح حال علماى شیعه احساء یا هَجَر را دربر دارد. به گفته مؤلف، این شهر از بزرگترین و زیباترین شهرهاى اسلامى است و از آن با عنوان «کوفة العرب» یاد مى‌شود. این شهر از هوایى دلپذیر و آبى گوارا برخوردار است. در این باب، شرح حال ۲۳ تن از علماى إحساء آمده است.

به گفته صاحب «الذریعة»، مؤلف در پایان این کتاب، چهل حدیث از طرق عامه در فضائل اهل بیت(علیهم السلام) نقل کرده بوده است.

منابع