حُکم: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
کلمه حکم در هر معنی استعمال شود دلالت بر استواری دارد.
+
'''«حُکم»''' در هر معنی استعمال شود، دلالت بر استواری دارد. کلمه «حُکم» و مشتقات آن بارها در [[قرآن کریم]] به معانى گوناگون از جمله [[قضاوت]] کردن، فرمان دادن و [[حکمت]] آمده است.
 +
==معنای لغوی==
 +
واژه عربى «حکم»، مصدر و اسم مصدر از ریشه «حَ ک مَ»، به معانى [[قضاوت]] کردن، بازداشتن، فرمان دادن، دانش و [[حکمت]] آمده است.<ref>خلیل‌ بن احمد؛ جوهرى؛ ابن‌فارس، ذیل واژه حکم.</ref> این کلمه از لحاظ اصطلاحی نزد [[فقیه]]، اصولی، منطقی و فلسفی معانی متفاوت دارد.
  
==خداوند حکیم است==
+
در فارسی امروز، حکم را به‌ معنای نظر شفاهی و مکتوب محکمه و نیز به‌ معنای نامه‌ای که جایگاه سازمانی و موقعیت اداری، شغلی و اقتصادی کارکنان دولت را تبیین و تثبیت می‌کند، بکار می‌برند.
 +
==حکم در قرآن==
 +
حُکم و مشتقات آن بارها به معانى گوناگون در [[قرآن کریم]] آمده است. در [[آیه|آیات]] بسیارى<ref>براى نمونه رجوع کنید به: انبیاء: ۷۸؛ رعد: ۴۱؛ کهف: ۲۶؛ طور : ۴۸؛ غافر: ۴۸؛ حج: ۵۶؛ ص: ۲۶.</ref> معناى حکم را قضاوت کردنِ [[الله|خداوند]] و [[پیامبران|پیامبران]] او و گاه فرمان دادن دانسته‌اند.<ref>رجوع کنید به: تفاسیر طبرى و طبرسى، ذیل آیات.</ref>
  
حکیم از نام های خداوند متعال است که همه چیز می داند و کار او بر حکمت و مصلحت استوار است . حاکم و احکم الحاکمین نیزاز اسامی او است.
+
در برخى آیات<ref>رجوع کنید به: یوسف: ۲۲؛ مریم: ۱۲؛ انبیاء: ۷۴، ۷۹؛ شعراء: ۲۱.</ref> از اعطاى حکم به شمارى از پیامبران الهى، غالبا همراه با صفت والاى علم، سخن رفته است که مفسران معانى گوناگونى براى واژه حکم در این آیات ذکر کرده‌اند، از جمله: رسیدن به [[نبوت]]، [[حکمت]]، فهم، [[عقل]]، رفع منازعات و اختلافات میان مردم، قضاوت کردن، حکمت عملى، حاکمیت بر نفس، [[شریعت]] و ... .<ref>براى نمونه رجوع کنید به: تفسیر طبرى؛ طبرسى؛ فخررازى؛ طباطبائى، ذیل آیات.</ref>
  
و حکم کردن تمییز دادن حق است از باطل {{ متن قرآن |یحکم بینهم یوم القیمة فیما کانوا فیه یختلفون}} ؛ <ref> [[سوره بقره]]/آیه107 </ref>
+
در شمارى از آیات<ref>رجوع کنید به: مائده: ۵۰؛ انعام: ۵۷، ۶۲؛ یوسف : ۴۰، ۶۷؛ قصص: ۸۸.</ref>، حکم تنها از آن خداوند به‌شمار رفته است که آن را به معناى قضاوت کردن، جدا ساختن [[حق]] و [[باطل]] یا داراى مفهومى وسیع، که شامل خلق تکوینى و تشریع می‌شود، دانسته‌اند.<ref>رجوع کنید به: طبرى؛ طبرسى؛ طباطبائى، ذیل آیات.</ref> {{متن قرآن|«یحْکمُ بَینَهُمْ یوْمَ الْقِیامَةِ فِیمَا کانُوا فِیهِ یخْتَلِفُونَ»}}؛<ref> [[سوره بقره]]/آیه۱۱۳ </ref> خداوند حکم می کند میان مردم روز قیامت در آنچه که اختلاف می کردند. قرآن از مؤمنان خواسته که تعارضات میان خود یا اختلافات خود با پیروان سایر ادیان را بر پایه حکم الهى، که در دیگر کتابهاى آسمانى هم آمده است، حل و فصل کنند.<ref>مقاتل‌بن سلیمان؛ طوسى؛ طبرسى، ذیل آیات: مائده: ۴۳، ممتحنه : ۱۰، شورى: ۱۰.</ref>  
  
خداوند حکم می کند میان مردم روز قیامت در آنچه که اختلاف می کردند.
+
در برخى آیات<ref>رجوع کنید به: مائده: ۴۴، ۴۵، ۴۷.</ref> گردن ننهادن به حکم و دستورهای‌ الهى که در مقام داورى یا بیان احکام اعلام می‌شود، معادل کفر و ظلم و فسق به‌شمار رفته است: {{متن قرآن|«مَنْ لَمْ یحْکمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِک هُمُ الْکافِرُونَ»}}؛<ref> [[سوره مائده]]/آیه۴۴  </ref> هر کس حکم نکند به آنچه خدا فرستاد آنان کافرند. گویند مراد از [[کفر]]، گناه بزرگ است یا آنکه حکم غیر خدا را بر حکم خدا ترجیح دهد.
  
خداوند را حکیم و عالم گویند اما فقیه و عارف نگویند چون این دو دلالت بر نقص و حدوث می کند رجوع به عرف و فقه شود.
+
باید دانست که رفتار حکومت [[اسلام]] با ملل دیگر که در [[اهل ذمه|ذمه]] حکومت اسلامند بر خلاف روش دول دیگر است با ملل زیر دست خود. در دولت [[نصاری]] همه پیرو قوانین حکومتند و باید از آن متابعت کنند خواه مطابق دین خودشان باشد یا نباشد و محکمه ای غیر محاکم رسمی نمی شناسند. اما در حکومت اسلام این اجبار نیست و [[یهود]] و نصاری که در ذمه اسلامند می توانند از خود قاضی و محکمه داشته باشند و مرافعات راجع به تجارت و معاملات و [[ازدواج]] و [[ارث]] و امثال آن را در محاکم خود فیصل دهند و اگر خواستند در محاکم رسمی اسلام مرافعه کنند قاضی اسلامی موافق [[شریعت|شرع]] اسلام میان آنها حکم خواهد کرد و خداوند فرمود: {{متن قرآن|«فَإِنْ جَاءُوک فَاحْکمْ بَینَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ»}}؛<ref> سوره مائده/آیه۴۲  </ref> اگر نزد تو آیند حکم کن میان آنها یا اعراض کن و اگر حکم کردی به عدل حکم کن؛ این اختیار و آزادی در جوامع دیگر معهود نیست. و فرمود: {{متن قرآن|«وَإِنْ حَکمْتَ فَاحْکمْ بَینَهُمْ بِالْقِسْطِ»}}؛<ref> سوره مائده/آیه ۴۶ </ref> اگر حکم کنی میان ایشان، به عدل حکم کن (یعنی میان [[اهل ذمه]]). و نیز فرمود: {{متن قرآن|«فَاحْکمْ بَینَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ»}}؛<ref> سوره مائده/آیه۴۸ </ref> پس میان آنان بر طبق آنچه خدا نازل کرده است داوری کن.
  
{{ متن قرآن | و ان حکمت فاحکم بینهم بالقسط}} ؛ <ref> سوره مائده/آیه 46 </ref> اگر حکم کنی میان ایشان، به عدل حکم کن یعنی میان اهل ذمه.
+
وظیفه قاضی است که حکم بر خلاف حکم خدا نکند، چنانکه خداوند [[ربا خواری|ربا]] را حرام کرد قاضی نباید آن را صحیح شمارد و کسی که خدا حکم به کشتن او نکرده نباید حکم به کشتن دهد و زنی که برحسب شرع بر مردی حرام است قاضی نباید حکم به صحت نکاح او کند چون قاضی یک فرد از بشر است و حکم هیچ فرد از افراد بشر بر دیگری نافذ نیست.
  
==حکمرانی ویژه اسلام==
+
هیچکس حق ندارد دیگری را مجبور به متابعت رأی خود کند مگر خدای تعالی که حکمش بر همه بندگان نافذ است، اگر قاضی حکم خدا را بیان کند، اطاعت او واجب است از جهت آنکه حکم خدا است و اگر حکم دیگری را اجرا کند اطاعت او حرام است و اخلال در کار او واجب.
  
باید دانست که رفتار حکومت اسلام با ملل دیگر که در ذمه حکومت اسلامند بر خلاف روش دول دیگر است با ملل زیر دست خود، در دولت نصاری همه پیرو قوانین حکومتند و باید از آن متابعت کنند خواه مطابق دین خودشان باشد یا نباشد و محکمه ای غیر محاکم رسمی نمی شناسند اما در حکومت اسلام این اجبار نیست یهود و نصاری که در ذمه اسلامند می توانند از خود قاضی و محکمه داشته باشند و مرافعات راجع به تجارت و معاملات و ازدواج و ارث و امثال آن را در محاکم خود فیصل دهند و اگر خواستند در محاکم رسمی اسلام مرافعه کنند قاضی اسلامی موافق شرع اسلام میان آنها حکم خواهد کرد و خداوند فرمود{{ متن قرآن | فان جاؤک فاحکم بینهم او أعرض عنهم}} ؛ <ref> سوره مائده/آیه42  </ref>
+
{{متن قرآن|«یرِیدُونَ أَنْ یتَحَاکمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَنْ یکفُرُوا بِهِ»}}؛<ref> ؛ [[سوره نساء]]/آیه۶۳  </ref> می خواهند محاکمه نزد طاغوت برند با آن که به انکار طاغوت مأمور گشتند. [[طاغوت]] کلمه ای عبری به معنی خطا و طغیان است و مراد از آن در عربی خطاکار و طاغی است و هر کس نزد طاغوت محاکمه برد برخلاف رضای خدا عمل کرده است همچنانکه قاضی بر خلاف حکم خدا مغضوب درگاه الهی است مرافعه بردن نزد آنها نیز موجب خشم خدا است.<ref> ابوالحسن شعرانی، دائره المعارف لغات قران کریم، ج ۳ ، ص۴۲۵. </ref>  
  
اگر نزد تو آیند حکم کن میان آنها یا اعراض کن و اگر حکم کردی به عدل حکم کن این اختیار و آزادی در جوامع دیگر معهود نیست.
+
{{متن قرآن|«یحْکمُ بِهَا النَّبِیونَ الَّذِینَ أَسْلَمُوا...»}}؛ از این آیه معلوم می شود حکم کردن میان مردم وظیفه پیغمبران است و علمائی که [[احکام شرعی|احکام]] خدا را بدانند. چنانکه در [[شریعت]] اسلام نیز قاضی باید مجتهد در احکام دین و عادل باشد. به دلیل آن که غیر مجتهد عادل چون حکمی دهد مردم نمی دانند حکم او موافق [[شریعت]] اسلام است یا نیست و تا ندانند حکم خداست اطاعت واجب نیست .چنانکه گفتیم در شریعت [[انبیاء]] حکم هیچ فرد از افراد بشری بر دیگران نافذ نیست مگر حکم خدا که بر همه نافذ است.
  
و نیز فرمود{{ متن قرآن | فاحکم بینهم بما انزل الله}} ؛ <ref> سوره مائده/آیه48 </ref>
+
==حکم در علوم مختلف==
  
{{ متن قرآن | من لم یحکم بما انزل الله فاولئک هم الکافرون}}؛ <ref> [[سوره مائده]]/آیه44  </ref>هر کس حکم نکند به آنچه خدا فرستاد آنان کافرند. و گویند مراد از کفر گناه بزرگ است یا آنکه حکم غیر خدا را بر حکم خدا ترجیح دهد  در آیه دیگر آنان را ظالم و فاسق خواند،
+
* حکم در [[فقه]]: مراد از حکم شرعى در زبان فقها و اصولیان، قانونى است که [[الله|خداوند]] براى تنظیم زندگى انسانها وضع کرده است. [[احکام شرعی|حکم شرعى]] منتسب به شارع، یعنى خداوند، است که تنها مقام شایسته قانون‌گذارى است، هرچند ادراک حکم شرعى با [[عقل]] صورت گیرد.
 
+
* حکم در حقوق: در زبان حقوق دانان رأى صادر شده از قاضى جهت فیصله دادن به همه یا بخشى از موضوع دعوا حکم خوانده می شود.
وظیفه قاضی است که حکم بر خلاف حکم خدا نکند چنانکه خداوند ربا را حرام کرد قاضی نباید آن را صحیح شمارد و کسی که خدا حکم به کشتن او نکرده نباید حکم به کشتن دهد و زنی که برحسب شرع بر مردی حرام است قاضی نباید حکم به صحت نکاح او کند چون قاضی یک فرد از بشر است و حکم هیچ فرد از افراد بشر بر دیگری نافذ نیست .  
+
* حکم در اصطلاح [[دیوان (تشکیلات اداری)|دیوانی]]: در اصطلاح منشیان و اهل ترسّل ـ از سده ۹ قمری ـ حکم به فرمان‌هایی اطلاق می‌شده که از جانب سلطان برای حکومت شاهزادگان و امرا فراهم می‌آمده یا به مناسبت انتصاب ناظر اوقاف، مجریان امر احتساب و شحنگی، نصب شیوخ خانقاه‌های دولتی و دیگر امور دیوانی صادر می‌گردیده است. احکام ساختاری همانند ساختار دیگر نامه‌های رسمی و دیوانی داشته و دارای امضا یا مهر سلطان بوده است.
 
+
* حکم در [[منطق]] و [[فلسفه]]: در اصطلاحات منطق و فلسفه و نزد متفکران مسلمان، حکم اِسناد چیزى به چیز دیگر به طریق ایجاب یا سلب است و گاهى آن را ادراک وقوع یا لاوقوعِ نسبت می‌دانند. اصطلاح حکم با اصطلاحات دیگرى همچون تصور، تصدیق، ادراک و قضیه پیوند دارد و در مباحث گوناگون منطقى و فلسفى، خصوصا معرفت‌شناسى، حائز اهمیت است.
==حکم واقعی از آن حدا==
 
هیچکس حق ندارد دیگری را مجبور به متابعت رأی خود کند مگر خدای تعالی که حکمش بر همه بندگان نافذ است، اگر قاضی حکم خدا را بیان کند اطاعت او واجب است از جهت آنکه حکم خدا است و اگر حکم دیگری را اجرا کند اطاعت او حرام است و اخلال در کار او واجب.
 
 
 
{{ متن قرآن | یریدون أن یتحاکموا الی الطاغوت و قد أمروا أن یکفروا به}}<ref> ؛ [[سوره نساء]]/آیه63  </ref>می خواهند محاکمه نزد طاغوت برند با آن که به انکار طاغوت مأمور گشتند، طاغوت کلمه ای عبری به معنی خطا و طغیان است و مراد از آن در عربی خطا کار و طاغی است و هر کس نزد طاغوت محاکمه برد برخلاف رضای خدا عمل کرده است همچنانکه قاضی بر خلاف حکم خدا مغضوب درگاه الهی است مرافعه بردن نزد آن ها نیز موجب خشم خدا است <ref> [[علامه ابوالحسن شعرانی]] ،دائره المعارف لغات قران کریم، ج 3 ، ص425 </ref>
 
 
 
{{ متن قرآن | ولا تأکلوا أموالکم بینکم بالباطل و تدلوا بها الی الحکام}}؛ <ref> سوره بقره/آیه184  </ref>مخورید اموال خود را به باطل که آن را به مرافعه نزد قاضیان کشانید.
 
 
 
یعنی درست نباشید تا نیاز به محاکمه نداشته باشید، به محاکم مراجعه کنید. که محاکمه (مجاکم جور ) مال مردم را بیهوده تلف می کند.
 
 
 
{{ متن قرآن | یحکم بها النبیون الذین أسلموا الخ}} ؛ از این آیه معلوم می شود حکم کردن میان مردم وظیفه پیغمبران است و علمائی که احکام خدا را بدانند. چنانکه در شریعت اسلام نیز قاضی باید مجتهد در احکام دین باشد و عادل.
 
 
 
به دلیل آن که غیر مجتهد عادل چون حکمی دهد مردم نمیدانند حکم او موافق شریعت اسلام است یا نیست و تا ندانند حکم خداست اطاعت واجب نیست .چنانکه گفتیم در شریعت انبیاء حکم هیچ فرد از افراد بشری بر دیگران نافذ نیست مگر حکم خدا که بر همه نافذ است.
 
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
+
==منابع==
 
+
*[[نثر طوبی|نثر طوبی (دائرة المعارف لغات قران کریم)]]، علامه ابوالحسن شعرانی، ج۱، ص ۱۸۱-۱۸۳.
==منبع==
+
*[http://portal.nlai.ir/daka/Wiki%20Pages/%D8%AD%D9%8F%D9%83%D9%85.aspx دائرةالمعارف کتابداری و اطلاع رسانی، مدخل "حُکم" از نجیب مایل هروی]، بازیابی: ۹ مرداد ۱۳۹۲.
 
+
*[[دانشنامه جهان اسلام (کتاب)|دانشنامه جهان اسلام]]، "حکم" از  مریم حسینی‌آهق و گوهرتاج مینوچهر.
علامه ابوالحسن شعرانی، [[نثر طوبی]] (دائره المعارف لغات قران کریم)، ج1، ص 181 تا 183
+
*[[فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم‌السلام (کتاب)|فرهنگ فقه مطابق با مذهب اهل البیت علیهم السلام]]، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى، ج۳، ص ۳۴۹.
  
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ مارس ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۴۴

«حُکم» در هر معنی استعمال شود، دلالت بر استواری دارد. کلمه «حُکم» و مشتقات آن بارها در قرآن کریم به معانى گوناگون از جمله قضاوت کردن، فرمان دادن و حکمت آمده است.

معنای لغوی

واژه عربى «حکم»، مصدر و اسم مصدر از ریشه «حَ ک مَ»، به معانى قضاوت کردن، بازداشتن، فرمان دادن، دانش و حکمت آمده است.[۱] این کلمه از لحاظ اصطلاحی نزد فقیه، اصولی، منطقی و فلسفی معانی متفاوت دارد.

در فارسی امروز، حکم را به‌ معنای نظر شفاهی و مکتوب محکمه و نیز به‌ معنای نامه‌ای که جایگاه سازمانی و موقعیت اداری، شغلی و اقتصادی کارکنان دولت را تبیین و تثبیت می‌کند، بکار می‌برند.

حکم در قرآن

حُکم و مشتقات آن بارها به معانى گوناگون در قرآن کریم آمده است. در آیات بسیارى[۲] معناى حکم را قضاوت کردنِ خداوند و پیامبران او و گاه فرمان دادن دانسته‌اند.[۳]

در برخى آیات[۴] از اعطاى حکم به شمارى از پیامبران الهى، غالبا همراه با صفت والاى علم، سخن رفته است که مفسران معانى گوناگونى براى واژه حکم در این آیات ذکر کرده‌اند، از جمله: رسیدن به نبوت، حکمت، فهم، عقل، رفع منازعات و اختلافات میان مردم، قضاوت کردن، حکمت عملى، حاکمیت بر نفس، شریعت و ... .[۵]

در شمارى از آیات[۶]، حکم تنها از آن خداوند به‌شمار رفته است که آن را به معناى قضاوت کردن، جدا ساختن حق و باطل یا داراى مفهومى وسیع، که شامل خلق تکوینى و تشریع می‌شود، دانسته‌اند.[۷] «یحْکمُ بَینَهُمْ یوْمَ الْقِیامَةِ فِیمَا کانُوا فِیهِ یخْتَلِفُونَ»؛[۸] خداوند حکم می کند میان مردم روز قیامت در آنچه که اختلاف می کردند. قرآن از مؤمنان خواسته که تعارضات میان خود یا اختلافات خود با پیروان سایر ادیان را بر پایه حکم الهى، که در دیگر کتابهاى آسمانى هم آمده است، حل و فصل کنند.[۹]

در برخى آیات[۱۰] گردن ننهادن به حکم و دستورهای‌ الهى که در مقام داورى یا بیان احکام اعلام می‌شود، معادل کفر و ظلم و فسق به‌شمار رفته است: «مَنْ لَمْ یحْکمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِک هُمُ الْکافِرُونَ»؛[۱۱] هر کس حکم نکند به آنچه خدا فرستاد آنان کافرند. گویند مراد از کفر، گناه بزرگ است یا آنکه حکم غیر خدا را بر حکم خدا ترجیح دهد.

باید دانست که رفتار حکومت اسلام با ملل دیگر که در ذمه حکومت اسلامند بر خلاف روش دول دیگر است با ملل زیر دست خود. در دولت نصاری همه پیرو قوانین حکومتند و باید از آن متابعت کنند خواه مطابق دین خودشان باشد یا نباشد و محکمه ای غیر محاکم رسمی نمی شناسند. اما در حکومت اسلام این اجبار نیست و یهود و نصاری که در ذمه اسلامند می توانند از خود قاضی و محکمه داشته باشند و مرافعات راجع به تجارت و معاملات و ازدواج و ارث و امثال آن را در محاکم خود فیصل دهند و اگر خواستند در محاکم رسمی اسلام مرافعه کنند قاضی اسلامی موافق شرع اسلام میان آنها حکم خواهد کرد و خداوند فرمود: «فَإِنْ جَاءُوک فَاحْکمْ بَینَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ»؛[۱۲] اگر نزد تو آیند حکم کن میان آنها یا اعراض کن و اگر حکم کردی به عدل حکم کن؛ این اختیار و آزادی در جوامع دیگر معهود نیست. و فرمود: «وَإِنْ حَکمْتَ فَاحْکمْ بَینَهُمْ بِالْقِسْطِ»؛[۱۳] اگر حکم کنی میان ایشان، به عدل حکم کن (یعنی میان اهل ذمه). و نیز فرمود: «فَاحْکمْ بَینَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ»؛[۱۴] پس میان آنان بر طبق آنچه خدا نازل کرده است داوری کن.

وظیفه قاضی است که حکم بر خلاف حکم خدا نکند، چنانکه خداوند ربا را حرام کرد قاضی نباید آن را صحیح شمارد و کسی که خدا حکم به کشتن او نکرده نباید حکم به کشتن دهد و زنی که برحسب شرع بر مردی حرام است قاضی نباید حکم به صحت نکاح او کند چون قاضی یک فرد از بشر است و حکم هیچ فرد از افراد بشر بر دیگری نافذ نیست.

هیچکس حق ندارد دیگری را مجبور به متابعت رأی خود کند مگر خدای تعالی که حکمش بر همه بندگان نافذ است، اگر قاضی حکم خدا را بیان کند، اطاعت او واجب است از جهت آنکه حکم خدا است و اگر حکم دیگری را اجرا کند اطاعت او حرام است و اخلال در کار او واجب.

«یرِیدُونَ أَنْ یتَحَاکمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَنْ یکفُرُوا بِهِ»؛[۱۵] می خواهند محاکمه نزد طاغوت برند با آن که به انکار طاغوت مأمور گشتند. طاغوت کلمه ای عبری به معنی خطا و طغیان است و مراد از آن در عربی خطاکار و طاغی است و هر کس نزد طاغوت محاکمه برد برخلاف رضای خدا عمل کرده است همچنانکه قاضی بر خلاف حکم خدا مغضوب درگاه الهی است مرافعه بردن نزد آنها نیز موجب خشم خدا است.[۱۶]

«یحْکمُ بِهَا النَّبِیونَ الَّذِینَ أَسْلَمُوا...»؛ از این آیه معلوم می شود حکم کردن میان مردم وظیفه پیغمبران است و علمائی که احکام خدا را بدانند. چنانکه در شریعت اسلام نیز قاضی باید مجتهد در احکام دین و عادل باشد. به دلیل آن که غیر مجتهد عادل چون حکمی دهد مردم نمی دانند حکم او موافق شریعت اسلام است یا نیست و تا ندانند حکم خداست اطاعت واجب نیست .چنانکه گفتیم در شریعت انبیاء حکم هیچ فرد از افراد بشری بر دیگران نافذ نیست مگر حکم خدا که بر همه نافذ است.

حکم در علوم مختلف

  • حکم در فقه: مراد از حکم شرعى در زبان فقها و اصولیان، قانونى است که خداوند براى تنظیم زندگى انسانها وضع کرده است. حکم شرعى منتسب به شارع، یعنى خداوند، است که تنها مقام شایسته قانون‌گذارى است، هرچند ادراک حکم شرعى با عقل صورت گیرد.
  • حکم در حقوق: در زبان حقوق دانان رأى صادر شده از قاضى جهت فیصله دادن به همه یا بخشى از موضوع دعوا حکم خوانده می شود.
  • حکم در اصطلاح دیوانی: در اصطلاح منشیان و اهل ترسّل ـ از سده ۹ قمری ـ حکم به فرمان‌هایی اطلاق می‌شده که از جانب سلطان برای حکومت شاهزادگان و امرا فراهم می‌آمده یا به مناسبت انتصاب ناظر اوقاف، مجریان امر احتساب و شحنگی، نصب شیوخ خانقاه‌های دولتی و دیگر امور دیوانی صادر می‌گردیده است. احکام ساختاری همانند ساختار دیگر نامه‌های رسمی و دیوانی داشته و دارای امضا یا مهر سلطان بوده است.
  • حکم در منطق و فلسفه: در اصطلاحات منطق و فلسفه و نزد متفکران مسلمان، حکم اِسناد چیزى به چیز دیگر به طریق ایجاب یا سلب است و گاهى آن را ادراک وقوع یا لاوقوعِ نسبت می‌دانند. اصطلاح حکم با اصطلاحات دیگرى همچون تصور، تصدیق، ادراک و قضیه پیوند دارد و در مباحث گوناگون منطقى و فلسفى، خصوصا معرفت‌شناسى، حائز اهمیت است.

پانویس

  1. خلیل‌ بن احمد؛ جوهرى؛ ابن‌فارس، ذیل واژه حکم.
  2. براى نمونه رجوع کنید به: انبیاء: ۷۸؛ رعد: ۴۱؛ کهف: ۲۶؛ طور : ۴۸؛ غافر: ۴۸؛ حج: ۵۶؛ ص: ۲۶.
  3. رجوع کنید به: تفاسیر طبرى و طبرسى، ذیل آیات.
  4. رجوع کنید به: یوسف: ۲۲؛ مریم: ۱۲؛ انبیاء: ۷۴، ۷۹؛ شعراء: ۲۱.
  5. براى نمونه رجوع کنید به: تفسیر طبرى؛ طبرسى؛ فخررازى؛ طباطبائى، ذیل آیات.
  6. رجوع کنید به: مائده: ۵۰؛ انعام: ۵۷، ۶۲؛ یوسف : ۴۰، ۶۷؛ قصص: ۸۸.
  7. رجوع کنید به: طبرى؛ طبرسى؛ طباطبائى، ذیل آیات.
  8. سوره بقره/آیه۱۱۳
  9. مقاتل‌بن سلیمان؛ طوسى؛ طبرسى، ذیل آیات: مائده: ۴۳، ممتحنه : ۱۰، شورى: ۱۰.
  10. رجوع کنید به: مائده: ۴۴، ۴۵، ۴۷.
  11. سوره مائده/آیه۴۴
  12. سوره مائده/آیه۴۲
  13. سوره مائده/آیه ۴۶
  14. سوره مائده/آیه۴۸
  15. ؛ سوره نساء/آیه۶۳
  16. ابوالحسن شعرانی، دائره المعارف لغات قران کریم، ج ۳ ، ص۴۲۵.

منابع