منابع و پی نوشتهای ضعیف
جامعیت مقاله رعایت نشده است
کیفیت پژوهش پایین است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

صراط: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(افزودن محتوا با منبع جدید)
(ویرایش)
 
(۹ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند ویرایش فنی}}
+
{{ضعیف}}
گفته اند یک راه در روز قیامت وجود دارد که بر جهنم کشیده شده است و از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است. بهشتیان درگذر از آن هیچ اندوهی به آنها نمی رسد و کافران بر آن می گذرند تا کیفری برای آنها باشد و آن صراط است. و صراط المستقیم همان "دین قیم الهی " است که عهده دار هدایت انسانهاست.  
+
'''صِراط''' مطابق با برخی روایات پلی بر روی [[جهنم]] است که همه انسان‌ها در [[قیامت]] از آن عبور می‌کنند. این پل از مو باریک‌تر و از لبه شمشیر تیزتر است.<ref> الکافی، ج۸، ص۳۱۲، ح۴۸۶.</ref> بر اساس برخی روایات مؤمنان خالص در نهایت آسانی و به سرعت از آن می‌گذرند، برخی به دشواری می‌گذرند و سرانجام نجات می‌یابند، بعضی از مردم نیز به جهنم می‌افتند.
  
==  واژه صراط ==
+
در بیان چیستی این «صراط» در روایات [[اهل البیت|اهل‏ بیت]] (علیهم السلام) آمده است: صراط، راه معرفت [[الله|خداوند]] است و دو صراط وجود دارد: صراطی در دنیا و صراطی در [[آخرت]]. اما صراط دنیا [[امام|امامی]] است که اطاعتش [[واجب]] است، هرکس او را در دنیا بشناسد و از هدایت او پیروی کند، از صراطی که پل [[دوزخ]] است، در آخرت، عبور کند و هر کس او را در دنیا نشناسد، قدم او بر صراط‏ آخرت می ‏لغزد و در آتش دوزخ می ‏غلطد.<ref>صدوق، معانی الأخبار، نجف، منشورات مکتبة المفید، ۱۹۷۱ م، ص۲۸.</ref>
  
برخی از عالمان لغت ریشه "صراط" سراط می دانند که در اصل لغت به معنای بلعیدن است و تبدیل سین به صاد ناشی از تناسب آن با طاء است.
+
==پانویس==  
 
 
و راز اینکه به بزرگراه صراط می گویند آن است که به جهت فراخی و وضوحی که دارد گویا سالک در خود می کشد گویا که او را می بلعد «و بعض اهل العلم یقول ان السرط مشتق من ذلک لان الذاهب فیه یغیب غیبة الطعام المسرط».
 
 
 
مؤلف التحقیق واژه صراط را مستقل از سراط می داند: «والظاهر ان کلمة الصراط مستقلّة فی نفسها غیر مبدلة فی السراط.»
 
 
 
دلیلش آن است که صراط مشتقات ندارد اما سراط مشتقات دارد.
 
 
 
بهرحال آنچه که در آن تردید نیست آن است که معنای این واژه راه روشن و وسیع است چه آنکه مادّی باشد یا معنوی و الزاماً معنای استقامت در آن نیست که اگر به معنای آن بود وصف مستقیم برای آن تأکید می شد.
 
 
 
گرچه تأکید بودن ما نعی ندارد لکن تأسیس بهتر از تأکید است.
 
 
 
== مقصود از صراط چیست ==
 
 
 
برخی گفته اند یک راه در روز [[قیامت]] وجود دارد که بر [[جهنم]] کشیده شده است و از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است. بهشتیان درگذر از آن هیچ اندوهی به آنها نمی رسد و کافران بر آن می گذرند تا کیفری برای آنها باشد و آن صراط است و آیات از قرآن در آخرت دو راه را نشان می دهد یکی به [[بهشت]] و دیگری به [[جهنم]].
 
 
 
{{متن قرآن|«سَيَهْدِيهِمْ وَيُصْلِحُ بَالَهُمْ × وَيُدْخِلُهُمُ الْجَنَّةَ عَرَّفَهَا لَهُمْ»}}. ([[سوره محمد]]، آیه 5و6) بزودی آنان را راه مینماید و حالشان را نیکو می گرداند و در بهشتی که برای آنان وصف کرده آنان را درمی آورد و درباره دوزخیان می فرماید: {{متن قرآن|« فَاهْدُوهُمْ إِلَى صِرَاطِ الْجَحِيمِ»}}. ([[سوره صافات]]، آیه 23) پس به روی جهنم رهبریشان کنید.
 
 
 
در روایات چنین آمده است که صراط از مو باریک‌تر، از شمشیر برنده‌تر و از آتش سوزان‌تر است.
 
مؤمنان خالص در نهایت آسانی و به سرعت از آن می‌گذرند، برخی به دشواری می‌گذرند و سرانجام نجات می‌یابند، بعضی از مردم نیز به جهنم می‌افتند.
 
 
 
صراط در آخرت نمونه و تجسم صراط مستقیم دنیاست که راه ولایت و پیروی از حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام و ائمه اطهار است. هر که از این صراط عدول کند و به سویی دیگر برود، قدم‌هایش بر روی صراط آخرت می‌لرزد و به جهنم می‌افتد.صراط مستقیم که در سوره حمد ذکر شده است اشاره به هر دو راه است.
 
بعضی صراط را ظهور نفس  در موقف خاص خود می دانند.
 
 
 
== مقصود از صراط مستقیم چیست ==
 
 
 
اين كه مقصود از صراط مستقيم چيست، اقوالى نقل شده است: '''قرآن'''، '''اسلام'''، '''پيامبر اكرم''' صلى الله عليه و آله و '''ائمّه معصومين''' عليهم السلام.
 
 
 
مرحوم طبرسى پس از نقل اقوال ياد شده ذيل آيه 6 [[سوره حمد]] مى نويسد: بهتر است كه آن را بر معناى عام آن حمل كرد: به طورى كه شامل همه مصاديق ياد شده بشود؛ چرا كه صراط مستقيم، دينى است كه خداوند به آن فرمان داده؛ اعمّ از [[توحيد]]، عدل و ولايتِ كسانى كه اطاعت از آنان واجب است و همين معنا در اينجا مقصود است.<ref>مجمع البيان، ج1-2، ص104.</ref> واژگان مورد استفاده در اين مدخل «الّتى هى أقوم»، «حنيف»، «صراط»، «صراط الحميد»، «صراط السوى»، «صراط مستقيم» و «يستقيم» است.
 
 
 
از آنجا که انسان موجودی است پیوسته در تلاش و حرکت یا به مقصد سعادت می رسد راهی که او را به آن رهنمون می سازد آن راه "صراط مستقیم" است و راهی که او را به نیستی و تباهی می کشاند آن راه "صراط جحیم" است.
 
 
 
در قرآن از صراط مستقیم گاه به "صراط سوّی"؛ گاه به "صراط اللّه"؛ و گاه به "صراط حمید"  توصیف شده است.
 
 
 
و آن همان "دین قیم الهی " است که عهده دار هدایت انسانهاست. در سوره انعام آیه 61 آمده است: «قل اننی هدانی ربّی الی صراط مستقیم دینا قیما ملة ابراهیم حنیفا؛ بگو خداوند مرا به صراط مستقیم هدایت کرده به دین استوار آئین ابراهیم که هرگز به خدا شرک نورزید.»
 
 
 
و از آنجا که تبلور این دین در عبودیت و بندگی پروردگار عالم و تسلیم بودن در برابر اوست صراط مستقیم به عبودیت و اعتصام بر او تفسیر شده است.
 
 
 
«ان اللّه ربّی و ربّکم فاعبده هذا صراط مستقیم؛همانا خداوند پروردگار من و پروردگار شماست تنها او را پرستش کنید که راه راست همین است.»
 
 
 
«و ان اعبدونی هذا صراط مستقیم؛ (آیا با شما عهد نکردم) که مرا بپرستید این راه مستقیم است.»
 
 
 
«...و من یعتصم باللّه فقد هدی الی صراط مستقیم؛...هر کس به خدا تمسّک جوید به راهی راست هدایت شده است.»
 
 
 
به این ترتیب دین واقعی الهی یک دین بیشتر نیست و آن اسلام است که «انّ الدین عند اللّه الاسلام؛ همانا دین در نزد خدا اسلام است.
 
 
 
در چندین آیه از قرآن برترین مشخصه صراط مستقیم را این بیان می کند: راهی که هدایتگر به آن پیامبر اکرم(ص) است راهی که جلودار آن، آن پیامبر بزرگ است.
 
 
 
«و انک لتدعوهم الی صراط مستقیم؛ و به طور قطع تو آنان را به راه راست دعوت می کنی.»
 
 
 
== پل صراط ==
 
 
 
پل صراط  پلیست گسترده بر پشت دوزخ که ذکر آن در حدیث صحیح وارد است .<ref> منتهی الارب </ref> عقاید مسلمین درباره پل صراط مشابه است با آنچه مزدیسنان درباره پل چینوت گویند.
 
 
 
==پانویس ==  
 
 
<references />
 
<references />
  
==منابع==
+
{{اعتقادات شیعه}}
 
 
*[[معرفت النفس و الحشر]]، جلد2، ص15.
 
* فرهنگ قرآن، جلد 18، صفحه 397.
 
*منازل الاخره، شیخ عباس قمی ، ص 118 چاپ هفتم، انتشارات در راه حق.
 
*لغت نامه دهخدا، ذیل واژه پل صراط،دردسترس در [http://www.vajehyab.com/dehkhoda/%D9%BE%D9%84+%D8%B5%D8%B1%D8%A7%D8%B7 واژه یاب]، بازیابی: 17 اسفند 1392.
 
* حجة الاسلام و المسلمین سید احمد خاتمی ،امامان نور و صراط مستقیم، مجله پاسدار اسلام ، مرداد 1386، شماره 308 ،صفحه 9 ،در دسترس در[http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/89/4972/42997?ParentID=78757 پايگاه اطلاع رسانی حوزه]
 
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 +
[[رده: مقاله های مهم]]
 +
{{سنجش کیفی
 +
|سنجش=شده
 +
|شناسه= خوب
 +
|عنوان بندی مناسب= خوب
 +
|کفایت منابع و پی نوشت ها= ضعیف
 +
|رعایت سطح مخاطب عام= خوب
 +
|رعایت ادبیات دانشنامه ای= خوب
 +
|جامعیت= ضعیف
 +
|رعایت اختصار= خوب
 +
|سیر منطقی= خوب
 +
|کیفیت پژوهش= ضعیف
 +
|رده= دارد
 +
}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۳۶

صِراط مطابق با برخی روایات پلی بر روی جهنم است که همه انسان‌ها در قیامت از آن عبور می‌کنند. این پل از مو باریک‌تر و از لبه شمشیر تیزتر است.[۱] بر اساس برخی روایات مؤمنان خالص در نهایت آسانی و به سرعت از آن می‌گذرند، برخی به دشواری می‌گذرند و سرانجام نجات می‌یابند، بعضی از مردم نیز به جهنم می‌افتند.

در بیان چیستی این «صراط» در روایات اهل‏ بیت (علیهم السلام) آمده است: صراط، راه معرفت خداوند است و دو صراط وجود دارد: صراطی در دنیا و صراطی در آخرت. اما صراط دنیا امامی است که اطاعتش واجب است، هرکس او را در دنیا بشناسد و از هدایت او پیروی کند، از صراطی که پل دوزخ است، در آخرت، عبور کند و هر کس او را در دنیا نشناسد، قدم او بر صراط‏ آخرت می ‏لغزد و در آتش دوزخ می ‏غلطد.[۲]

پانویس

  1. الکافی، ج۸، ص۳۱۲، ح۴۸۶.
  2. صدوق، معانی الأخبار، نجف، منشورات مکتبة المفید، ۱۹۷۱ م، ص۲۸.
‌اعتقادات شیعه
توحید توحید ذاتی * توحید صفاتی * توحید افعالی * توحید در عبادت * بداء * اسماء و صفات الهی
عدل قضا و قدر * اختیار * امر بین الامرین
نبوت عصمت پیامبران * خاتمیت * وحی * اعجاز * عدم تحریف قرآن
امامت

باورها:

ضرورت وجود امام * عصمت امامان * اهل بیت * چهارده معصوم * ولایت تكوینی * علم غیب امامان * غیبت امام زمان (عج) * انتظار * رجعت * توسل * شفاعت * آخر الزمان

ائمه علیهم السلام:

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله * امام علی(ع) * امام حسن(ع) * امام حسین(ع) * امام سجاد(ع) * امام باقر(ع) * امام صادق(ع) * امام کاظم(ع) * امام رضا(ع) * امام جواد(ع) * امام هادی(ع) * امام عسکری(ع) * امام مهدی(عج)

معاد برزخ * معاد جسمانی * حشر * صراط * میزان * بهشت * جهنم