مراکز علمی در تمدن اسلامی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(رده:علم و هنر)
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
جوشش و جنبش علمی مسلمین از [[مدینه]] آغاز شد. اولین کتابی که اندیشه مسلمین را به خود جلب کرد و مسلمین در پی درس و تحصیل آن بودند [[قرآن کریم]] و پس از قرآن ، احادیث بود. این بود که اولین حوزه علمی در مدینه تأسیس شد. برای اولین بار عرب حجاز در مدینه با مسئله استادی و شاگردی و نشستن در حلقه درس و حفظ و ضبط آنچه از استاد می شنود آشنا شد.  
+
مسجد اولین مرکز آموزش علمی در تمدن اسلام محسوب می شود. پس از آن آموزش و مراکز آموزشی در جهان اسلام سیر رو به رشد خود را ادامه دادند و با ارتقاء به بیت الحکمه و سپس دارالعلم، به مدارس رسیدند. این مدارس در تمام پهنه مکانی جهان اسلام، حضور داشتند و مراکزی مانند دانشگاه‌های امروزی، محسوب می‌شدند.
  
مسلمین با حرص و ولع فراوانی آیات قرآن را که تدریجا نازل می گشت فرا می گرفتند و به حافظه می سپردند و آنچه را که نمی دانستند از افرادی که رسول خدا آنها را مامور کتابت آیات قرآن کرده بود و به [[کتاب وحی]] معروف بودند می پرسیدند. بعلاوه بنا به توصیه های مکرر رسول خدا سخنان آنحضرت را که به سنت رسول معروف بود از یکدیگر فرا می گرفتند در مسجد پیغمبر رسما حلقه های درس تشکیل می شد و در آن حلقه به بحث و گفتگو درباره مسائل اسلامی و تعلیم و تعلم پرداخته می شد.<ref>مرتضی مطهری-
+
==مساجد==
 +
جوشش و جنبش علمی مسلمین از [[مدینه]] آغاز شد. اولین کتابی که اندیشه مسلمین را به خود جلب کرد و مسلمین در پی درس و تحصیل آن بودند [[قرآن کریم]] و پس از قرآن، [[احادیث]] بود. این بود که اولین حوزه علمی در مدینه تأسیس شد. برای اولین بار عرب [[حجاز]] در مدینه با مسئله استادی و شاگردی و نشستن در حلقه درس و حفظ و ضبط آنچه از استاد می شنید آشنا شد.  
  
خدمات متقابل اسلام و ایران- صفحه 386-385 </ref>
+
مسلمین با حرص و ولع فراوانی آیات قرآن را که تدریجا نازل می گشت فرا می گرفتند و به حافظه می سپردند و آنچه را که نمی دانستند از افرادی که [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] آنها را مامور کتابت آیات قرآن کرده بود و به کتّاب [[وحی]] معروف بودند می پرسیدند. بعلاوه بنا به توصیه های مکرر رسول خدا سخنان آن حضرت را که به [[سنت]] رسول معروف بود از یکدیگر فرا می گرفتند، در مسجد پیغمبر رسما حلقه های درس تشکیل می شد و در آن حلقه به بحث و گفتگو درباره مسائل اسلامی و تعلیم و تعلم پرداخته می شد.<ref>مرتضی مطهری، خدمات متقابل اسلام و ایران، صفحه ۳۸۶-۳۸۵ </ref> بدین ترتیب مسجد النبی نخستین مرکز علمی براى مسلمانان به ‌شمار مى‌آید.
  
==تاسیس دارالحکمه==
+
مساجد در دوره های بعدی نیز همچنان به عنوان مراکز علمی جایگاهی ویژه داشت و فراگیرترین مراکز آموزشى بود که در سراسر قلمرو اسلامى پراکنده شده بود. مساجد معروف که یا از همان آغازِ تأسیس یا چندى بعد کتابخانه نیز در آنها تشکیل شد در شهرهاى مهم اسلامى فراوان بودند. برخى از آنها عبارت بودند از جامع بصره، جامع فُسطاط، جامع کبیر قیروان، جامع اموى [[دمشق]]، جامع زیتونه در [[تونس]]، جامع قرَویین فاس و جامع‌ الخصیب اصفهان.<ref>منور جمال رشید، قدیم اسلامى مدارس، لاهور، بى‌تا، ۱۳۸-۱۱۴.</ref>
  
نخستين مركز مهمى كه به منظور ارتقاء علمی مسلمین به صورت رسمی تأسيس شد بيت‌الحكمه نام داشت كه در [[بغداد]] ساخته شد. اين مركز كه به هزينه خزانه دولتى يا بيت‌المال اداره مى‌شد، محل اجتماع دانشمندان و پژوهشگران و به ‌ويژه مترجمان شايسته‌اى بود كه كتاب هاى علمى و فلسفى يونانى را به عربى ترجمه مى‌كردند.
+
== بیت الحکمه==
  
اساس بيت‌الحكمه را كه نخستين كتابخانه مسلمانان در بغداد بود، [[هارون‌الرشيد]] پايه‌ريزى كرد. پيش از آن [[منصور عباسى]] كه از زمان وى كار ترجمه آغاز شده بود، دستور داد كتاب هايى از زبانهاى ديگر به عربى ترجمه شود و همين كتاب ها پايه بيت‌الحكمه گرديد. در زمان مأمون بيت‌الحكمه توسعه يافت. او صد بار شتر كتاب به بغداد حمل كرد و ظاهراً اين كتاب ها به ‌دنبال قرار صلحى كه بين وى و امپراتور [[روم]]، ميشل دوم بسته شد، به مسلمانان داده شد.
+
نخستین مرکز مهمى که به منظور ارتقاء علمی مسلمین به صورت رسمی تأسیس شد [[بیت الحکمه|بیت‌ الحکمه]] نام داشت که در [[بغداد]] ساخته شد. این مرکز که به هزینه خزانه دولتى یا بیت‌ المال اداره مى‌شد، محل اجتماع دانشمندان و پژوهشگران و به ‌ویژه مترجمان شایسته‌ اى بود که کتاب هاى علمى و فلسفى یونانى را به عربى ترجمه مى‌کردند.
  
مأمون همچنين 300 هزار دينار صرف ترجمه كتاب كرد. علاوه بر بيت‌الحكمه، مراكز علمى متعدد ديگرى نيز وجود داشت؛ يكى از اين مراكز دارالعلم ها بودند. اين دارالعلم ها كتابخانه‌هاى عمومى به حساب مى‌آمدند. از جمله اين مراكز، دارالعلم فاطميون در [[مصر]] است. در اين نهاد كه در 395 ق و به دستور الحاكم بامراللَّه، خليفه فاطمى مصر در قاهره تأسيس شد، تقريباً يك ميليون جلد كتاب وجود داشت. دارالعلم [[موصل]] را نيز جعفر بن محمد حمدان موصلى برپا ساخت. اين مركز نخستين مركزى بود كه در آن كتاب هايى از همه رشته‌هاى علمى گردآورى شده بود. در [[طرابلس]] از شهرهاى [[لبنان]] كنونى نيز در اواخر سده پنجم هجرى، دارالعلمى با 1.6 ميليون جلد كتاب وجود داشت.<ref>على رفيعى علامرودشتى، درآمدى بر دايرةالمعارف كتابخانه‌هاى جهان، قم، 1374، ص 43-42.</ref>
+
اساس بیت‌ الحکمه را که نخستین کتابخانه مسلمانان در بغداد بود، [[هارون الرشید|هارون‌ الرشید]] پایه‌ ریزى کرد. پیش از آن [[منصور عباسى]] که از زمان وى کار ترجمه آغاز شده بود، دستور داد کتاب هایى از زبان هاى دیگر به عربى ترجمه شود و همین کتاب ها پایه بیت‌ الحکمه گردید. در زمان [[مأمون]] بیت ‌الحکمه توسعه یافت. او صد بار شتر کتاب به بغداد حمل کرد و ظاهراً این کتاب ها به ‌دنبال قرار صلحى که بین وى و امپراتور روم، میشل دوم بسته شد، به مسلمانان داده شد. مأمون همچنین ۳۰۰ هزار دینار صرف ترجمه کتاب کرد.
  
از ديگر مراكز علمى و بسيار مهم و مشهور دوره اسلامى، نظاميه‌ها بودند. در نيمه دوم سده پنجم هجرى، [[خواجه نظام‌الملك]] با ساخت مدارسى به نام نظاميه در [[بغداد]] و [[نيشابور]] و شهرهاى ديگر بناى اين نظاميه‌ها را پديد آورد. در نظاميه [[بغداد]] كه در 459 ق تأسيس شد، [[ابواسحاق شيرازى]] تدريس مى‌كرد.
+
==دارالعلم==
  
پس از آن بزرگ‌ترين مقام تدريس در اين مدرسه به [[امام محمد غزالى]] رسيد و از آن پس تأسيس مدارس در جهان اسلام گسترش يافت. مدارس و مراكز علمى كه به امر خواجه در قلمرو [[سلجوقيان]] تأسيس شد به سبب انتساب به [[خواجه نظام‌الملك]] به نظاميه مشهور شدند. بجز نظاميه بغداد، نظاميه‌هاى ديگر را نيز مى‌توان نام برد: نظاميه نيشابور كه به خاطر توجه خواجه نظام‌الملك و ديگر پادشاهان سلجوقى به شهر نيشابور در اين شهر تأسيس شد و افراد مشهورى چون [[امام موفق نيشابورى]] ، [[حكيم عمر خيام]] ، [[حسن صباح]] ، امام محمد غزالى و برادرش امام احمد و [[امام محمد نيشابورى]] در آنجا تربيت شدند. نظاميه نيشابور به خاطر شمار مدرسان و فقهاى مشهورى كه در آن به تعليم مشغول بودند پس از نظاميه [[بغداد]] در جايگاه دوم قرار گرفت. نظاميه [[اصفهان]] و [[بلخ]] نيز استادان نامورى داشت.
+
یکى از این مراکز علمی در تمدن اسلامی دارالعلم ها بودند. این دارالعلم ها کتابخانه ‌هاى عمومى به حساب مى‌آمدند. از جمله این مراکز، دارالعلم فاطمیون در [[مصر]] است. در این نهاد که در ۳۹۵ ق و به دستور الحاکم بامراللَّه، خلیفه فاطمى مصر در قاهره تأسیس شد، تقریباً یک میلیون جلد کتاب وجود داشت. دارالعلم موصل را نیز جعفر بن محمد حمدان موصلى برپا ساخت. این مرکز نخستین مرکزى بود که در آن کتاب هایى از همه رشته‌ هاى علمى گردآورى شده بود. در طرابلس از شهرهاى [[لبنان]] کنونى نیز در اواخر سده پنجم هجرى، دارالعلمى با ۱.۶ میلیون جلد کتاب وجود داشت.<ref>على رفیعى علامرودشتى، درآمدى بر دایرةالمعارف کتابخانه‌ هاى جهان، قم، ۱۳۷۴، ص ۴۳-۴۲.</ref>
  
به طور كلى مى‌توان گفت: مراكز آموزشى و علمى در قلمرو اسلامى بسيار متعدد و متنوع بوده‌اند.
+
==نظامیه ها==
 +
برای اولین بار با تأسیس نظامیه توسط خواجه نظام الملک طوسی -وزیر مشهور سلاجق- در نیمه دوم سده پنجم هجرى، بود که پایه مدارس زنجیره‌ای در جهان اسلام نهاده شد. سبکی که امروزه نیز در مدارس علمیه شیعه و سنی هنوز پا برجاست.
  
==مساجد فراگیر ترین مراکز==
+
“حافظ ابرو” مولف زبده التواریخ در این‌باره می‌نویسد: روزی سلطان آلب ارسلان به نیشابور در آمد.
  
يكى از فراگيرترين مراكز آموزشى ، مساجد بود كه در سراسر قلمرو اسلامى پراكنده شده بود. مساجد نخستين مراكز اجتماعات دينى براى مسلمانان به ‌شمار مى‌آمد و حتى ساختمان مدرسه‌ها نيز مانند نقشه مساجد بود و مساجد معروف كه يا از همان آغازِ تأسيس يا چندى بعد كتابخانه نيز در آنها تشكيل شد در شهرهاى مهم اسلامى فراوان بودند. برخى از آنها عبارت بودند از [[جامع بصره]] ، جامع فُسطاط، جامع كبير قيروان، جامع اموى [[دمشق]]، جامع زيتونه در [[تونس]] ، جامع قرَويّين فاس و جامع‌الخصيب اصفهان.<ref>منور جمال رشيد، قديم اسلامى مدارس، لاهور، بى‌تا، 138-114.</ref>
+
مجلسی از فقهاء بر در مسجد ایستاده بودند، سلطان فرمود که این‌ها چه کسانند؟ نظام الملک گفت این‌ها علماء‌اند… نظام الملک عرضه داشت که اگر اجازت بود، در هر شهری موضعی بنا نهند که آن جماعت در آن نشینند و از برای ایشان وظیفه مقرر کنند تا ایشان به فراغت به تحصیل مشغول توانند بود و دعای دوام دولت سلطان گویند! سلطان اجازه فرمود و نظام الملک به اطراف نوشت به بنیاد مدارس و چنین گویند که هفتاد مدرسه در آن سال از مال سلطان ساختند».<ref>مدارس نظامیه و تأثیرات علمی و اجتماعی آن، ص۶۹</ref>
  
بيمارستان هاى جهان اسلام كه «مارستان» نيز خوانده مى‌شدند، ضمن درمان بيماران مراكز تحقيق و مطالعه پزشكان به‌شمار مى‌آمدند و كتابخانه‌هاى تخصصى داشتند كه برخى از آنها عبارت‌اند از: مارستان فسطاط، مارستان الكبير منصورى قاهره، مارستان نورى بغداد و بيمارستان رى.
+
مدارس و مراکز علمی که به دستور خواجه در سرزمین‌های شرقی اسلامی و قلمرو سلجوقیان تأسیس گردیده، ظاهرا بر دو گونه بوده است: یکی مراکزی که در حکم مدارس ابتدائی و متوسطه این زمان بوده است و عموما در شهرهای کوچک و قراء پر جمعیت دایر گردیده است، دیگر مدارس بزرگی که به منزله دانشگاه‌ها و مراکز تعلیمات عالیه امروزی بوده و با امکانات وسیع و تشکیلات گسترده‌تری تأسیس شد و به سبب انتساب به نظام الملک به عنوان نظامیه مشهور گردید.
  
==رصد خانه ها==
+
تعداد دقیق نظامیه‌ها مشخص نیست، اما در خلال سخنان مورخان می‌توان به این موارد اشاره کرد: نظامیه بغداد، بلخ، نیشابور، اصفهان، بصره، مرو، آمل، موصل، طوس.
  
از ديگر مراكز علمى رصدخانه‌ها بودند. در قلمرو جهان اسلام، رصدخانه‌هاى متعدد و بزرگى ساخته شد كه در نوع خود از مهم‌ترين و بزرگ‌ترين رصدخانه‌ها به‌شمار مى‌آمدند و پيشرفته‌ترين پژوهش هاى [[رياضى]] و نجومى در آنها صورت مى‌گرفت. بسيارى از يافته‌هاى دانشمندان اسلامى در اين رصدخانه‌ها تا سده‌ها بعد در اروپا بررسى و تحليل مى‌شد، از جمله اين رصدخانه‌ها؛ رصدخانه [[مراغه]] و [[سمرقند]] را مى‌توان نام برد.
+
مدارس نظامیه دانشمندان بسیاری را به جهان علم تقدیم نمود. برای نمونه نظامیه بغداد در دوران سیصد ساله فعالیت خود، دانشمندان بسیاری را پروراند که تعداد آنان سر به صدها نفر می‌زند. در این نظامیه که در ۴۵۹ ق تأسیس شد، ابواسحاق شیرازى تدریس مى‌کرد. پس از آن بزرگ‌ترین مقام تدریس در این مدرسه به [[امام محمد غزالی|امام محمد غزالى]] رسید.
  
در مورد مراكز آموزشى اسلامى، توجه به دو مركز علمى ديگر بسيار واجد اهميت است. از اين دو، يكى رَبْع رشيدى، محل آمد و شد علما و دانشمندان متعدد فراوانى بود كه به كار علمى اشتغال داشتند و دومى، شَنب غازانى كه در دوره ايلخانان تأسيس شد و در آن دانسته‌هاى علمى بسيارى بين افراد مبادله مى‌شد.
+
در نظامیه نیشابور افراد مشهورى چون امام موفق نیشابورى، حکیم [[عمر خیام|عمر خیام]]، [[حسن صباح]]، [[امام محمد غزالى]] و برادرش امام احمد و [[امام محمد نیشابورى]] تربیت شدند. نظامیه نیشابور به خاطر شمار مدرسان و فقهاى مشهورى که در آن به تعلیم مشغول بودند پس از نظامیه بغداد در جایگاه دوم قرار گرفت.
 +
 
 +
از دیگر نظامیه ها، نظامیه [[اصفهان]] و بلخ بود که آنها نیز استادان نامورى داشتند.
 +
 
 +
==مراکز دیگر علمی==
 +
 
 +
'''بیمارستان ها:'''
 +
 
 +
بیمارستان هاى جهان اسلام که «مارستان» نیز خوانده مى‌شدند، ضمن درمان بیماران مراکز تحقیق و مطالعه پزشکان به‌ شمار مى‌آمدند و کتابخانه‌ هاى تخصصى داشتند که برخى از آنها عبارت‌ اند از: مارستان فسطاط، مارستان الکبیر منصورى قاهره، مارستان نورى بغداد و بیمارستان رى.
 +
 
 +
'''رصد خانه ها:'''
 +
 
 +
از دیگر مراکز علمى رصدخانه‌ ها بودند. در قلمرو جهان اسلام، رصدخانه‌ هاى متعدد و بزرگى ساخته شد که در نوع خود از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رصدخانه‌ ها به ‌شمار مى‌آمدند و پیشرفته‌ ترین پژوهش هاى [[ریاضى]] و نجومى در آنها صورت مى‌ گرفت. بسیارى از یافته ‌هاى دانشمندان اسلامى در این رصدخانه‌ ها تا سده‌ ها بعد در اروپا بررسى و تحلیل مى‌ شد، از جمله این رصدخانه‌ ها؛ رصدخانه [[مراغه]] و [[سمرقند]] را مى‌ توان نام برد.
 +
 
 +
در مورد مراکز آموزشى اسلامى، توجه به دو مرکز علمى دیگر بسیار واجد اهمیت است. از این دو، یکى رَبْع رشیدى، محل آمد و شد علما و دانشمندان متعدد فراوانى بود که به کار علمى اشتغال داشتند؛ و دومى، شَنب غازانى که در دوره ایلخانان تأسیس شد و در آن دانسته‌ هاى علمى بسیارى بین افراد مبادله مى‌شد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
سطر ۳۵: سطر ۵۱:
  
 
==منابع==
 
==منابع==
علی اکبر ولایتی، فرهنگ و تمدن اسلامى، ص31 تا 33.
+
*علی اکبر ولایتی، فرهنگ و تمدن اسلامى، ص31 تا 33.
 
+
*[[شهيد مرتضی مطهرى|مرتضی مطهری]]، [[خدمات متقابل اسلام و ایران (کتاب)|خدمات متقابل اسلام و ایران]]، صفحه 386-385  
مرتضی مطهری- خدمات متقابل اسلام و ایران- صفحه 386-385  
+
* تاریخ آموزش و مراکز آموزشی در تمدن اسلامی، هادی شاملو علی آبادی، خبرگزاری رسانیوز.
 
 
 
[[رده:فرهنگ و تمدن اسلام]]
 
[[رده:فرهنگ و تمدن اسلام]]
 +
[[رده:علم و هنر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۰

مسجد اولین مرکز آموزش علمی در تمدن اسلام محسوب می شود. پس از آن آموزش و مراکز آموزشی در جهان اسلام سیر رو به رشد خود را ادامه دادند و با ارتقاء به بیت الحکمه و سپس دارالعلم، به مدارس رسیدند. این مدارس در تمام پهنه مکانی جهان اسلام، حضور داشتند و مراکزی مانند دانشگاه‌های امروزی، محسوب می‌شدند.

مساجد

جوشش و جنبش علمی مسلمین از مدینه آغاز شد. اولین کتابی که اندیشه مسلمین را به خود جلب کرد و مسلمین در پی درس و تحصیل آن بودند قرآن کریم و پس از قرآن، احادیث بود. این بود که اولین حوزه علمی در مدینه تأسیس شد. برای اولین بار عرب حجاز در مدینه با مسئله استادی و شاگردی و نشستن در حلقه درس و حفظ و ضبط آنچه از استاد می شنید آشنا شد.

مسلمین با حرص و ولع فراوانی آیات قرآن را که تدریجا نازل می گشت فرا می گرفتند و به حافظه می سپردند و آنچه را که نمی دانستند از افرادی که رسول خدا آنها را مامور کتابت آیات قرآن کرده بود و به کتّاب وحی معروف بودند می پرسیدند. بعلاوه بنا به توصیه های مکرر رسول خدا سخنان آن حضرت را که به سنت رسول معروف بود از یکدیگر فرا می گرفتند، در مسجد پیغمبر رسما حلقه های درس تشکیل می شد و در آن حلقه به بحث و گفتگو درباره مسائل اسلامی و تعلیم و تعلم پرداخته می شد.[۱] بدین ترتیب مسجد النبی نخستین مرکز علمی براى مسلمانان به ‌شمار مى‌آید.

مساجد در دوره های بعدی نیز همچنان به عنوان مراکز علمی جایگاهی ویژه داشت و فراگیرترین مراکز آموزشى بود که در سراسر قلمرو اسلامى پراکنده شده بود. مساجد معروف که یا از همان آغازِ تأسیس یا چندى بعد کتابخانه نیز در آنها تشکیل شد در شهرهاى مهم اسلامى فراوان بودند. برخى از آنها عبارت بودند از جامع بصره، جامع فُسطاط، جامع کبیر قیروان، جامع اموى دمشق، جامع زیتونه در تونس، جامع قرَویین فاس و جامع‌ الخصیب اصفهان.[۲]

بیت الحکمه

نخستین مرکز مهمى که به منظور ارتقاء علمی مسلمین به صورت رسمی تأسیس شد بیت‌ الحکمه نام داشت که در بغداد ساخته شد. این مرکز که به هزینه خزانه دولتى یا بیت‌ المال اداره مى‌شد، محل اجتماع دانشمندان و پژوهشگران و به ‌ویژه مترجمان شایسته‌ اى بود که کتاب هاى علمى و فلسفى یونانى را به عربى ترجمه مى‌کردند.

اساس بیت‌ الحکمه را که نخستین کتابخانه مسلمانان در بغداد بود، هارون‌ الرشید پایه‌ ریزى کرد. پیش از آن منصور عباسى که از زمان وى کار ترجمه آغاز شده بود، دستور داد کتاب هایى از زبان هاى دیگر به عربى ترجمه شود و همین کتاب ها پایه بیت‌ الحکمه گردید. در زمان مأمون بیت ‌الحکمه توسعه یافت. او صد بار شتر کتاب به بغداد حمل کرد و ظاهراً این کتاب ها به ‌دنبال قرار صلحى که بین وى و امپراتور روم، میشل دوم بسته شد، به مسلمانان داده شد. مأمون همچنین ۳۰۰ هزار دینار صرف ترجمه کتاب کرد.

دارالعلم

یکى از این مراکز علمی در تمدن اسلامی دارالعلم ها بودند. این دارالعلم ها کتابخانه ‌هاى عمومى به حساب مى‌آمدند. از جمله این مراکز، دارالعلم فاطمیون در مصر است. در این نهاد که در ۳۹۵ ق و به دستور الحاکم بامراللَّه، خلیفه فاطمى مصر در قاهره تأسیس شد، تقریباً یک میلیون جلد کتاب وجود داشت. دارالعلم موصل را نیز جعفر بن محمد حمدان موصلى برپا ساخت. این مرکز نخستین مرکزى بود که در آن کتاب هایى از همه رشته‌ هاى علمى گردآورى شده بود. در طرابلس از شهرهاى لبنان کنونى نیز در اواخر سده پنجم هجرى، دارالعلمى با ۱.۶ میلیون جلد کتاب وجود داشت.[۳]

نظامیه ها

برای اولین بار با تأسیس نظامیه توسط خواجه نظام الملک طوسی -وزیر مشهور سلاجق- در نیمه دوم سده پنجم هجرى، بود که پایه مدارس زنجیره‌ای در جهان اسلام نهاده شد. سبکی که امروزه نیز در مدارس علمیه شیعه و سنی هنوز پا برجاست.

“حافظ ابرو” مولف زبده التواریخ در این‌باره می‌نویسد: روزی سلطان آلب ارسلان به نیشابور در آمد.

مجلسی از فقهاء بر در مسجد ایستاده بودند، سلطان فرمود که این‌ها چه کسانند؟ نظام الملک گفت این‌ها علماء‌اند… نظام الملک عرضه داشت که اگر اجازت بود، در هر شهری موضعی بنا نهند که آن جماعت در آن نشینند و از برای ایشان وظیفه مقرر کنند تا ایشان به فراغت به تحصیل مشغول توانند بود و دعای دوام دولت سلطان گویند! سلطان اجازه فرمود و نظام الملک به اطراف نوشت به بنیاد مدارس و چنین گویند که هفتاد مدرسه در آن سال از مال سلطان ساختند».[۴]

مدارس و مراکز علمی که به دستور خواجه در سرزمین‌های شرقی اسلامی و قلمرو سلجوقیان تأسیس گردیده، ظاهرا بر دو گونه بوده است: یکی مراکزی که در حکم مدارس ابتدائی و متوسطه این زمان بوده است و عموما در شهرهای کوچک و قراء پر جمعیت دایر گردیده است، دیگر مدارس بزرگی که به منزله دانشگاه‌ها و مراکز تعلیمات عالیه امروزی بوده و با امکانات وسیع و تشکیلات گسترده‌تری تأسیس شد و به سبب انتساب به نظام الملک به عنوان نظامیه مشهور گردید.

تعداد دقیق نظامیه‌ها مشخص نیست، اما در خلال سخنان مورخان می‌توان به این موارد اشاره کرد: نظامیه بغداد، بلخ، نیشابور، اصفهان، بصره، مرو، آمل، موصل، طوس.

مدارس نظامیه دانشمندان بسیاری را به جهان علم تقدیم نمود. برای نمونه نظامیه بغداد در دوران سیصد ساله فعالیت خود، دانشمندان بسیاری را پروراند که تعداد آنان سر به صدها نفر می‌زند. در این نظامیه که در ۴۵۹ ق تأسیس شد، ابواسحاق شیرازى تدریس مى‌کرد. پس از آن بزرگ‌ترین مقام تدریس در این مدرسه به امام محمد غزالى رسید.

در نظامیه نیشابور افراد مشهورى چون امام موفق نیشابورى، حکیم عمر خیام، حسن صباح، امام محمد غزالى و برادرش امام احمد و امام محمد نیشابورى تربیت شدند. نظامیه نیشابور به خاطر شمار مدرسان و فقهاى مشهورى که در آن به تعلیم مشغول بودند پس از نظامیه بغداد در جایگاه دوم قرار گرفت.

از دیگر نظامیه ها، نظامیه اصفهان و بلخ بود که آنها نیز استادان نامورى داشتند.

مراکز دیگر علمی

بیمارستان ها:

بیمارستان هاى جهان اسلام که «مارستان» نیز خوانده مى‌شدند، ضمن درمان بیماران مراکز تحقیق و مطالعه پزشکان به‌ شمار مى‌آمدند و کتابخانه‌ هاى تخصصى داشتند که برخى از آنها عبارت‌ اند از: مارستان فسطاط، مارستان الکبیر منصورى قاهره، مارستان نورى بغداد و بیمارستان رى.

رصد خانه ها:

از دیگر مراکز علمى رصدخانه‌ ها بودند. در قلمرو جهان اسلام، رصدخانه‌ هاى متعدد و بزرگى ساخته شد که در نوع خود از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رصدخانه‌ ها به ‌شمار مى‌آمدند و پیشرفته‌ ترین پژوهش هاى ریاضى و نجومى در آنها صورت مى‌ گرفت. بسیارى از یافته ‌هاى دانشمندان اسلامى در این رصدخانه‌ ها تا سده‌ ها بعد در اروپا بررسى و تحلیل مى‌ شد، از جمله این رصدخانه‌ ها؛ رصدخانه مراغه و سمرقند را مى‌ توان نام برد.

در مورد مراکز آموزشى اسلامى، توجه به دو مرکز علمى دیگر بسیار واجد اهمیت است. از این دو، یکى رَبْع رشیدى، محل آمد و شد علما و دانشمندان متعدد فراوانى بود که به کار علمى اشتغال داشتند؛ و دومى، شَنب غازانى که در دوره ایلخانان تأسیس شد و در آن دانسته‌ هاى علمى بسیارى بین افراد مبادله مى‌شد.

پانویس

  1. مرتضی مطهری، خدمات متقابل اسلام و ایران، صفحه ۳۸۶-۳۸۵
  2. منور جمال رشید، قدیم اسلامى مدارس، لاهور، بى‌تا، ۱۳۸-۱۱۴.
  3. على رفیعى علامرودشتى، درآمدى بر دایرةالمعارف کتابخانه‌ هاى جهان، قم، ۱۳۷۴، ص ۴۳-۴۲.
  4. مدارس نظامیه و تأثیرات علمی و اجتماعی آن، ص۶۹


منابع