ولایت نامه (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Ketab495.jpg
نویسنده سید رضی
موضوع فضایل امام علی (ع)
زبان فارسی
تعداد جلد 1
مترجم محمدمهدی کافی

«ولايت‌ نامه»، ترجمه فارسى محمدمهدى كافى بر كتاب «خصائص الائمه» اثر سيد رضى است كه شامل زندگانى امام على(علیه‌السلام)، دلايل اثبات ولايت و امامت امام، و بيان برخى معجزات و قضاوت‌ها و سخنان گهربار ايشان می‌باشد.

مؤلف

محمد بن حسین موسوی، معروف به سید رضى (۴۰۶-۳۵۹ ق) است. نسب او از پدر به ابراهیم مجاب فرزند امام کاظم علیه السلام و از طرف مادر به امام سجاد علیه السلام می رسد.

سید رضی از شاگردان مبرز شیخ مفید بود. او شخصیتی اندیشمند و دارای قدرت هوش و درکی بالا بود و در سنین جوانی در علوم مختلف متبحر بود. اما بیشتر شهرت او در ادبیات عرب است و او را سرآمد شاعران آل ابی طالب دانسته اند.

سید رضی در دولت آل بویه مناصب مهم و بزرگی همچون نقابت‌ و امارت حاج و ریاست دیوان مظالم را بر عهده داشت. او مدرسه ای در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانی در علوم اسلامی پرداخت و کتابخانه بزرگی نیز برای استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.

از تألیفات ارزشمند او می توان به: نهج البلاغه، خصائص الائمه، تلخیص البیان عن مجاز القرآن، المجازات النبویه و حقائق التأویل فی متشابه التنزیل اشاره نمود.

معرفی کتاب

سید رضی، در مقدمه کتاب «خصائص الائمه» بیان کرده که در راه زیارت کاظمین، شخصى از او پرسیده است چگونه سادات موسوى - که باید واقفى باشند - به دوازده امام معتقدند؟ این موضوع، سید را بر این داشته است که براى اظهار هویت شیعى خود در برابر برخى سخنان تحقیرآلود و توهین آمیز، در سال ۳۸۳ قمری درباره زندگانى دوازده امام، کتابى تألیف کند.

از این سخن و همچنین نام کتاب پیداست که وى در نظر داشته زندگى همه امامان (علیه السلام) را تدوین کند، لیکن پس از ذکر کلمات و سخنان کوتاه امام على علیه السلام ـ که قسمت پایانى کتاب به آنها اختصاص یافته ـ، با تقاضاى عده اى از دوستان خود مبنى بر گردآورى دیگر سخنان و خطبه هاى امیرالمؤمنین مواجه شد، ولذا دیگر تألیف «خصائص الائمه» را ادامه نداد و نخست به گردآورى کتاب شریف نهج البلاغه پرداخت؛ ولى گویا پس از تألیف نهج البلاغه، اجل به وى مهلت نداد تا کتاب «خصائص الأئمّة» را کامل سازد.

«ولايت‌ نامه»، ترجمه فارسى كتاب «خصائص الائمه» اثر سيد رضى است كه زندگانى امام اميرالمؤمنين(ع)، اسامى پدران حضرت، گوشه‌اى از وقايع پس از رحلت پيامبر(ص)، دلايل اثبات ولايت و امامت اميرمؤمنان على(ع)، بيان برخى معجزات و قضاوت‌هاى حضرت و سخنان گهربار ايشان را در بر دارد و در شناساندن مقام ولايت و شخصيت مولا اميرمؤمنان(ع) تأثيرى بسزا دارد.

اين ترجمه، توسط آقاى محمدمهدى كافى در عصر حاضر صورت گرفته است. در اين ترجمه، از توضيح سخنان اميرالمؤمنين(ع) خوددارى و به صرف ترجمه واژه‌ها بدون كم و زياد و بدون برهم‌خوردن تركيب جمله‌ها بسنده شده است.

براى خوانندگانى كه قصد مراجعه به شرح سخنان آن حضرت را دارند، نشانى آن‌ها از ترجمه و شرح نهج البلاغه مرحوم فيض‌الاسلام ذكر شده است. نيز در برخى موارد، سندهايى - به‌طور كامل يا به تعبير «باسناد» و مانند آن - در متن عربى موجود بود كه از ذكر آن در ترجمه صرف نظر شده است.

به گفته مترجم كتاب، نكته‌اى كه نبايد از نظر دور بماند اين است كه بعضى از سخنان حضرت علی(ع) كه در اين كتاب، به شكل واژه به واژه ترجمه شده، نياز به دقّت بيشتر و مراجعه به اهل فن دارد و نبايد بدون بررسى و تحقيق، فقط به ترجمه ظاهرى بسنده شود.

عناوين و پاورقى‌هاى توضيحى کتاب حاضر، از آن مترجم است كه به ذكر اسانيد مطالب پرداخته است.

منابع

  • ویکی نور