نابغه جعدی

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


قيس بن عبدالله جعدي که همان نابغه جعدی است و درباره اسم «نابغه» بين مورخان اختلاف است. بعضي او را «نابغه فرزند قيس» و برخي او را «حبان فرزند قيس» و گروهي او را «قيس فرزند عبداللَّه» ناميده‌ اند.

نام جدش جعده است و کنيه ‌اش «ابو ليلي» بوده، وي معروف به «نابغه جعدي» از شاعران و اصحاب پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله است که داراي عمري طولاني بود و در صفّين نيز همراه اميرمؤمنان عليه ‌السلام مجاهدت کرد. وي در کوفه ساکن شد و معاويه او را با يکي از واليانش به اصفهان اعزام کرد. او در سال هفتاد هجري در اصفهان از دنيا رفت. گفته شده سن او در هنگام وفات 180 سال بوده و بعضي 240 سال گفته ‌اند.

وي در عصر جاهليّت موحّد بود و از خمر و اسکار دوري مي‌ کرد و از بت و پليدي‌ها اجتناب مي‌ ورزيد و معتقد به دين حنيف ابراهيم عليه ‌السلام بود، استغفار مي کرد، روزه مي‌گرفت و از کارهاي بيهوده دوري مي ‌جست.

طبق نقل بغدادي، نابغه دويست بيت شعر در محضر رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله سرود که حضرت از او تعجب کرد و او را تمجيد نمود.

نابغه، بعد از رحلت رسول خدا صلي الله عليه و آله به امامت اميرالمؤمنين عليه‌ السلام اعتقاد داشت و در اين باره شعري هم سروده است و پس از آن که علي عليه‌ السلام به خلافت رسيد، او با حضرت بيعت کرد و در صفين در رکاب حضرت جنگيد.

منابع

  • سيد اصغر ناظم‌ زاده قمي، به نقل از کتاب اصحاب امام علی علیه السلام، نابغه جعدی، سایت تخصصی امیرالمؤمنین،بازیابی:1 مهر 1392.


شعر فارسی
Poetry1.jpg
شعرشناسی * شعر * علم عروض * قافیه * تخلص * دیوان * مصراع * بیت * مقفا * قالب * مطلع * تغزل * بحور شعری
قالب‌های شعر *مثنوی * قصیده * غزل * مسمط * مستزاد * ترجیع‌بند * ترکیب‌بند * قطعه * رباعی
سبک‌های شعر فارسی * سبک خراسانی * سبک عراقی * سبک هندی * سبک بازگشت ادبی * شعر نو
شاعران پارسی گو: همه*قرن 4 * قرن 5 * قرن 6 * قرن 7 * قرن 8 * قرن 9 * قرن 10 * قرن 11 * قرن 12 * قرن 13 * قرن 14