شرف الدین شولستانی
«سید شرفالدین علی شولستانی» (متوفای ۱۰۶۰ ق)، محدث، رجالی، فقیه و متکلم شیعه در قرن یازدهم هجری است. او آثار متعددی در فقه و حدیث و کلام از جمله حاشیه بر «صحیفه سجاديه» دارد.
| نام کامل | شرفالدین علی شولستانی |
| زادگاه | شولستان |
| وفات | ۱۰۶۰ قمری |
| اساتید |
امیر غلام، امیر فضلالله تفرشی، شیخ محمد سبط الشهید، میرزا محمد استرآبادی، سید مصطفی تفرشی،... |
| شاگردان |
|
| آثار |
توضیح المقال فی شرح الإثنی عشریة فی الصلاة، کنز المنافع، حاشیه بر صحیفه سجاديه، شرح نصاب الصبیان، كفاية الطالبين،... |
زندگینامه
سید شرفالدین علی بن حجةالله شولستانی در شولستان بین شیراز و بنا در جنوب ایران به دنیا آمد. وی پس از پایان مقدمات علوم، به جوانی عازم نجف اشرف گردید و از محضر شاگردان مقدس اردبیلی یعنی امیر غلام و امیر فضل الله تفرشی و نیز شیخ محمد معروف به سبط الشهید (نوه شهید ثانی) سالها بهره مند بود تا خود به درجه اجتهاد و تألیف رسید.
همچنین شرفالدين على شولستانى از میرزا محمد استرآبادی صاحب «منهج المقال فی تحقیق احوال الرجال» روایت کرده است. او -به نقلی- از سید مصطفی تفرشی، اجازه نقل حدیث نیز گرفته و علامه مجلسی، «نقد الرجال» تفرشى را به واسطه او در اختيار داشته است.
سید شولستانی خود از محدثان حوزه نجف بود و محمدتقی مجلسی در سال ۱۰۳۶ ق. در ۳۳ سالگی از وی اجازه روايت دریافت کرد. همچنین محمدباقر سبزواری معروف به «محقق سبزواری» (۱۰۹۰-۱۰۱۷ ق) از او اجازه اجتهاد و نقل حدیث دریافت نموده است. برخی شولستانی را از اساتید و مشایخ اجازه علامه محمدباقر مجلسی نیز شمردهاند.
وفات:
نوشتهاند مرحوم شرفالدين على شولستانى سالها به بیماری قولنج مبتلا بود و از این کسالت رنج میبرد و عاقبت در سال ۱۰۶۰ هجری دار فانی را وداع گفت.
آثار و تألیفات
سید شرفالدین شولستانى با وجود کسالت ممتد، دست از تدریس و تألیف بر نداشت و آثار مفیدی تدوین کرد، مانند:
- توضیح المقال (الاقوال) فی شرح الإثنی عشریة فی الصلاة، در فقه
- کنز المنافع، در شرح نافع
- حاشیه بر صحیفه سجاديه
- شرحی بر نصاب الصبیان
- كفاية الطالبين، در شرح الفیه شهید اول
- کتابی در ادعیه
- رسائلی در عصمت انبیاء و ائمه و در آداب حج و قبله و اصول.
منابع
- "شرفالدين شولستانى"، پایگاه شعائر.




