قاضی کمره ای

از دانشنامه‌ی اسلامی
(تغییرمسیر از قاضی کمره ی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

«جعفر بن عبدالله کمره‌ای» مشهور به «قاضی کمره‌ای» (م، ۱۱۱۵ ق)، از علمای بزرگ شیعه در قرن یازدهم و دوازدهم هجری است. قاضی در علم کلام و حکمت و منطق و همچنین در فقه و اصول و تفسیر و حدیث متبحر بود. شیخ جعفر کمره به عنوان فردی فاضل، عالم و سرآمد در علوم و فنون شناخته می‌شد و از این رو توسط شاه سلیمان صفوی به عنوان قاضی اصفهان منصوب شد.

نام کامل جعفر بن عبدالله کمره‌ای
زادروز قرن ۱۱ قمری
زادگاه کمره، خمین
وفات ۱۱۱۵ قمری
مدفن نجف

Line.png

اساتید

محقق خوانساری، محقق سبزواری، محمدتقی مجلسی، علامه مجلسی،...

شاگردان

سیّدصدرالدّین محمّد قمی، محمد بن علی اردبیلی،...

آثار

تحفه سلطانی، ذخائر الدّعوات فی تعقیب الصلوات، شرح الروضة البهیة، حاشیه کفایة الاحکام،...

تحصیلات و استادان

جعفر بن عبدالله کمره‌ای نیاکانش از حویزه بوده اند، ولی خود در کمره (خمین) متولد شد. او در جوانی عازم دارالعلم اصفهان شد و تحصیلات و تألیفات و خدمات علمی او به اسلام و مسلمین اکثرا در این شهر بوده است.

قاضی کمره ای سالها از محضر اساتیدی چون آقاحسین خوانساری، ملّامحمّدباقر سبزواری، محمدتقی مجلسی و دیگر اعلام اصفهان بهره مند شد و از علامه مجلسی روایت کرده است.

قاضی مورد علاقه استادش محقق خوانساری بود و به افتخار دامادی او نیز نائل گردید.

فعالیت‌های اجتماعی

شیخ جعفر قاضی کمره‌ای که خود به کمالات علمی و معنوی و مقام اجتهاد نائل آمده بود، در اصفهان به تدریس می‌پرداخته و جمع کثیری از فضلاء از جمله سیّدصدرالدّین محمّد قمی و محمد بن علی اردبیلی از درس او استفاده می‌کرده‌اند.

قاضی کمره‌ای در سال ۱۰۹۸ ق. از طرف شاه سلیمان صفوی به منصب قضاوت در اصفهان منصوب شده و سپس شیخ الاسلام اصفهان گردید و انجام حوائج امور مسلمین به دست او انجام می شد. اصفهان به عنوان پایتخت صفویه، مرکز مهم سیاسی، فرهنگی و مذهبی بوده و انتخاب قاضی برای این شهر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود. این اقدام به تقویت جایگاه دین و شریعت در جامعه کمک کرد و نشان‌دهنده تلاش صفویه برای ایجاد یک سیستم قضایی کارآمد و عادلانه بود.

آثار و تألیفات

قاضی کمره‌ای کتابهای متعددی به رشته تحریر برد، از جمله:

  • رساله در اصول دین، به فارسی
  • تحفه سلطانی و هدیه مجلس خاقانی، درباره فلسفه، به فارسی، نسخه آن به شماره ۱۲۶۱۶ در کتابخانه آیت‌اللّه مرعشی نجفی موجود است و در سال ۱۳۳۹ش در تهران به ضمیمه «الرساله الطریفه فی ترجمه العلامه محمّد جعفر القاضی الکمره‌ای» به چاپ رسیده است.
  • ذخائر الدّعوات فی تعقیب الصلوات، به فارسی، که نسخه آن به شماره ۲۴۱۷ در کتابخانه مرکز احیاء میراث اسلامی در قم موجود است.
  • شرح بر «الروضة البهیة» شهید ثانی
  • حاشیه بر «کفایة الاحکام» محقق سبزواری
  • شرح «دعای مکسور و شکستگی»، که نسخه آن به شماره ۱۲۶۵۲ در کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی موجود است.
  • وجیزه در حکم ولایت وصی بر نکاح صغیر.

وفات

محدث قمی به نقل از تراجم علما و استادش حاجی نوری می نویسد: کمره ای در سال ۱۱۱۵ قمری در رأس جمعیتی انبوه حدود ده هزار نفر به عزم مکه معظمه عازم عتبات (عراق) گردیدند، با ابزار و اموال و تجهیزات کامل برای تزیین عتبات و قبور ائمه؛ ضمن مسافرت، قاضی نرسیده به کاظمین (در باختران) به مرض سختی مبتلا شد و چند هفته در حال حرکت بودند، اما متأسفانه قبل از رسیدن به نجف اشرف مرض او را از پا درآورد.

ملّامحمد فاضل سراب او را تغسیل و تکفین کرد و در صحن مطهر امام علی علیه السلام جنب مزار علامه حلی مدفون نمود.

منابع

  • اعلام اصفهان، سید مصلح‌الدین مهدوی، ج۲، ص۳۱۷-۳۱۸.
  • "انتصاب شیخ جعفر کمره به قضاوت اصفهان"، پایگاه جامع تاریخ.
  • "قاضی کمره‌ای"، سایت شعائر.