قول (اسامی و اوصاف قرآن): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{الگو:منبع الکترونیکی معتبر|ماخذ=پایگاه}}
 
{{الگو:منبع الکترونیکی معتبر|ماخذ=پایگاه}}
  
«قول» یکی از اسامی و صفات قرآن است. «قول» به معنای کلام یا لفظی است که بر زبان می‌آید. آیه 51 [[سوره قصص]] می‌فرماید: {{متن قرآن|«وَلَقَدْ وَصَّلْنَا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ»}}؛ ما آیات قرآن را یکی پس از دیگری برای آنان آوردیم؛ شاید متذکر شوند.
+
«قول» یکی از اسامی و صفات [[قرآن]] است. «قول» به معنای کلام یا لفظی است که بر زبان می‌آید. آیه ۵۱ [[سوره قصص]] می‌فرماید: {{متن قرآن|«وَلَقَدْ وَصَّلْنَا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ»}}؛ ما آیات قرآن را یکی پس از دیگری برای آنان آوردیم؛ شاید متذکر شوند.
  
[[علامه طباطبایی]] در ذیل آیه مذکور می‌فرماید: «توصیل از باب تفعیل مفید تکثیر است و معنای آیه این است که ما نازل کردیم بر آن‌ها قرآن را پی‌درپی؛ یعنی آیه‌ای پس از آیه‌ای و نیز سوره‌ای درپی سوره‌ای دیگر بنابراین، در آیه مذکور کلمه «قول» بر «قرآن» اطلاق شده است.
+
[[علامه طباطبایی]] در ذیل [[آیه]] مذکور می‌فرماید: «توصیل از باب تفعیل مفید تکثیر است و معنای آیه این است که ما نازل کردیم بر آن‌ها قرآن را پی‌درپی؛ یعنی آیه‌ای پس از آیه‌ای و نیز سوره‌ای درپی سوره‌ای دیگر. بنابراین، در آیه مذکور کلمه «قول» بر «قرآن» اطلاق شده است».
  
همچنین آیه 13 [[سوره طارق]] می‌فرماید: {{متن قرآن|«إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ»}}؛ این (قرآن) سخنی است که حق را از باطل جدا می‌کند. در این آیه نیز «قول» از اوصاف قرآن شمرده شده است.
+
همچنین آیه ۱۳ [[سوره طارق]] می‌فرماید: {{متن قرآن|«إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ»}}؛ این (قرآن) سخنی است که [[حق]] را از [[باطل]] جدا می‌کند.  
  
[[علامه طباطبایی]] می‌فرماید: ضمیر «انه» به قرآن برمی‌گردد؛ بنابراین «قول» وصف قرآن خواهد بود؛ یعنی قرآن کلامی قاطع و روشنگر (حق باطل) است.
+
در این آیه نیز «قول» از اوصاف قرآن شمرده شده است. علامه طباطبایی می‌فرماید: ضمیر «انه» به قرآن برمی‌گردد؛ بنابراین «قول» وصف قرآن خواهد بود؛ یعنی قرآن کلامی قاطع و روشنگر (حق از باطل) است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* [http://islamicdoc.org/wiki/index.php/%D9%82%D9%88%D9%84_(%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86) ویکی علوم اسلامی (اصطلاح نامه علوم قرآنی، بخش اسامی و صفات قرآن)]  
+
 
 +
*[http://islamicdoc.org/wiki/index.php/%D9%82%D9%88%D9%84_(%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86) ویکی علوم اسلامی (اصطلاح نامه علوم قرآنی، بخش اسامی و صفات قرآن)]
 +
 
 +
{{قرآن}}
  
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:اسامی و اوصاف قرآن]]
 
[[رده:اسامی و اوصاف قرآن]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۰۴

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


«قول» یکی از اسامی و صفات قرآن است. «قول» به معنای کلام یا لفظی است که بر زبان می‌آید. آیه ۵۱ سوره قصص می‌فرماید: «وَلَقَدْ وَصَّلْنَا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ»؛ ما آیات قرآن را یکی پس از دیگری برای آنان آوردیم؛ شاید متذکر شوند.

علامه طباطبایی در ذیل آیه مذکور می‌فرماید: «توصیل از باب تفعیل مفید تکثیر است و معنای آیه این است که ما نازل کردیم بر آن‌ها قرآن را پی‌درپی؛ یعنی آیه‌ای پس از آیه‌ای و نیز سوره‌ای درپی سوره‌ای دیگر. بنابراین، در آیه مذکور کلمه «قول» بر «قرآن» اطلاق شده است».

همچنین آیه ۱۳ سوره طارق می‌فرماید: «إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ»؛ این (قرآن) سخنی است که حق را از باطل جدا می‌کند.

در این آیه نیز «قول» از اوصاف قرآن شمرده شده است. علامه طباطبایی می‌فرماید: ضمیر «انه» به قرآن برمی‌گردد؛ بنابراین «قول» وصف قرآن خواهد بود؛ یعنی قرآن کلامی قاطع و روشنگر (حق از باطل) است.

منابع

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن