تاریخ الفقه الاسلامی و أدواره (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{نیازمند ویرایش فنی}} کتابی است در تاریخ فقه و تحولات آن، تالیف شیخ جعفر سبحانی ...' ایجاد کرد)
 
 
(۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند ویرایش فنی}}
+
{{مشخصات کتاب
  
کتابی است در تاریخ فقه و تحولات آن، تالیف شیخ جعفر سبحانی .
+
|عنوان=
  
== معرفی اجمالی کتاب ==
+
|تصویر= [[پرونده:تاريخ الفقه الاسلامي.jpg|240px|وسط]]
  
کتاب حاضرتحولات علم «فقه شیعه» در دوره های مختلف را دنبال کرده که به روش توصیفی و با بهره گیری از منابع تاریخی، حدیثی، فقهی، رجالی و ملل و نحل شیعی و سنی نوشته شده است. در این اثر بررسی تطبیقی بین ادوار فقه شیعه و سنی نیز مغفول نمانده است. نویسنده پیش از ورود به بحث، به تفاوت «تاریخ تشریع» که به نظام رسالت مربوط می شود، با «تاریخ فقه» که اجتهادات شخصی فقها و علما برعهده دارد، اشاره کرده؛ آن گاه به طور خلاصه به معرفی ادوار فقه سنی که عبارت از عصر صحابه و تابعین، عصر ظهور مذاهب فقهی، عصر رکود حرکت اجتهادی، عصر انحطاط فقهی و عصر اعاده نشاط فقهی است، می پردازد. و در ادامه به تفصیل ادوار فقه شیعه را مورد بررسی قرار می دهد. این عصرها از دیدگاه نویسنده عبارت اند از: عصر نشاط حدیثی و اجتهادی، عصر رونق حدیث و اجتهاد، عصر رکود، عصر تجدید حیات فقهی، عصر ظهور اخباری ها، عصر شکوفایی فقهی و عصر ابداع فقهی.
+
|نویسنده= جعفر سبحانی
  
== بخش های کتاب ==
+
|موضوع= تاریخ فقه
  
كتاب، از يك مقدمه مفيد تشكيل شده كه ابتدا ادوار فقه اسلامى را برشمرده، سپس طرق بيان تاريخ فقه را با اشاره به دو مكتب قابل توجه بيان نموده، بعد راجع به فقه امامى و فقه زيدى مطالبى بازگو كرده، بعد اجمالا تاريخ تشريع را بررسى نموده كه تحت عنوان« كلمة أخيرة» مى‌باشد.
+
|زبان= عربی
بعد از مقدمه مذكور ادوار فقه سنى را اجمالا و ادوار فقه شيعى را تفصيلا مورد بحث قرار داده است.
 
مؤلف، ابتدا راجع به تاريخ هر علم توضيح مى‌دهد و مى‌گويد: چنان‌كه هر علمى تعريف، موضوع، مسائل و غايت دارد، تاريخى را نيز به خود اختصاص داده كه امروز، اهميت خاصى در جوامع علمى براى تاريخ علوم قائل مى‌شوند.
 
در مورد تاريخ فقه هم آنچه قابل توجه است و نبايد از آن غفلت شود كه متأسفانه در خيلى موارد نيز بر عكس عمل مى‌شود، تفاوت قائل شدن بين تاريخ تشريع و تاريخ فقه است، چه اينكه تاريخ تشريع عبارت از زمان حضور پيامبر( صلى الله عليه و آله) مى‌باشد كه باب وحى مفتوح بود و پيامبر( صلى الله عليه و آله) از اين طريق احكام
 
شريعت را تبيين مى‌نمودند، اما تاريخ فقه دقيقا بعد از وفات پيامبر( صلى الله عليه و آله) و مسدود شدن باب وحى آغاز شده است.
 
  
در مورد هر يك از مذاهب شافعى، حنبلى، مالكى، حنفى و امامى تراجمى تأليف شده كه مؤلف با اشاره به مهم‌ترين آنها، زمينه بيان تاريخ فقه را معرفى كرده است. ايشان در ادامه سه فايده مهم براى دانستن تاريخ فقه بيان نموده، بعد منهج حجوى ثعالبى در كتاب« الفكر السامي» و منهج شيخ محمد خضرى در كتاب« تاريخ التشريع الإسلامي» را دو منهج مهم در بيان تاريخ فقه مى‌داند كه اولى فقه را به چهار دوره و دومى طبق وقايع و اسباب تقسيم كرده است.
+
|تعداد جلد= ۱
ايشان، بعد از اشاره به نام چند كتاب در بيان تاريخ فقه و فقها، براى جداسازى تاريخ تشريع از تاريخ فقه، به تقسيم‌بندى ادوار فقه اهل سنت اشاره كرده كه عبارتند از: عصر تشريع كه زمان حضور پيامبر( صلى الله عليه و آله) و تأسيس فقه با ارتباط حضرت با وحى مى‌باشد.
 
  
دوره اول بعد از اين عصر، دوره صحابه و تابعين است كه بعد از وفات پيامبر( صلى الله عليه و آله) آغاز شده است.
+
|عنوان افزوده1=ناشر
  
دوره بعدى عصر ظهور مذاهب فقهى اهل سنت است كه از اوايل قرن دوم تا اوايل قرن چهارم هجرى را شامل مى‌گردد.
+
|افزوده1=مؤسسة الامام‌الصادق علیه‌السلام
  
دوره سوم، عصر توقف حركت اجتهادى است كه از اوايل قرن چهارم تا اواسط قرن هفتم را در بر مى‌گيرد.
+
|عنوان افزوده2=
  
دوره چهارم، عصر انحطاط فقهى است كه از اواسط قرن هفتم تا اواخر قرن سيزدهم را شامل مى‌گردد.
+
|افزوده2=
  
دوره پنجم، از اواخر قرن سيزدهم تا زمان حاضر را در بر گرفته است.
+
|لینک=
اما فقه شيعى داراى هفت دوره است كه بعد از نگاهى اجمالى به تاريخ فقه اهل سنت بدان پرداخته خواهد شد.
 
  
ادوار فقه سنى
+
}}
پنج دوره مذكور براى فقه اهل سنت در اين‌جا به طور تفصيل مورد بررسى قرار گرفته‌اند.
+
کتاب '''«تاریخ الفقه الاسلامی و أدواره»''' تألیف [[جعفر سبحانی|آیت الله جعفر سبحانی]]، در موضوع تاریخ [[فقه]] و تحولات آن است. مؤلف، ادوار فقه [[اهل سنت]] را اجمالاً و ادوار فقه [[شیعه|شیعه]] را تفصیلاً مورد بحث قرار داده است.  
مؤلف در مورد عصر صحابه و تابعين مى‌فرمايد: صحابه كسانى بودند كه پيامبر( صلى الله عليه و آله) را ملاقات كرده و  از ايشان حديث نقل كرده بودند ;  اينها كسانى هستند كه به عنوان مرجعى براى مسلمين بعد از وفات پيامبر( صلى الله عليه و آله) جهت دريافت احكام شرعى قرار گرفتند، لكن خود اينها نيز به چند دسته تقسيم مى‌شوند:
 
  
اول مكثرون
+
==مؤلف==
دوم متوسطين
+
آیت‌اللّه [[جعفر سبحانی|جعفر سبحانی تبریزی]] (متولد ۱۳۰۸ش در تبریز)، فقیه، متکلم، اصولی، مفسر، از مراجع تقلید شیعه و اساتید [[حوزه علمیه قم|حوزه علمیه قم]] می باشند. از اساتید ایشان می توان به [[آیت الله بروجردی|آیت‌الله بروجردى]]، [[سید محمد حجت کوه کمره ای|سید محمد حجت کوه‌کمرى]] و [[امام خمینى]] اشاره کرد.  
چند نفر ديگر نيز در رديف ايشان به حساب آمده كه در كتاب، نامشان ذكر شده است.
 
به گونه‌هاى ديگرى نيز از صحابه نام برده شده كه مورد اشاره مؤلف واقع گرديده‌اند.
 
تابعين، كسانى هستند كه در رديف بعد از صحابه قرار گرفته اند.
 
گروه‌هاى مختلف فقها نيز با توجه به شهرهاى محل اقامتشان در چند گروه مورد بررسى قرار گرفته‌اند.
 
اهل حديث و اهل رأى هم دو طايفه‌اى هستند كه در همين دوره قابل بررسى مى‌باشند;
 
مؤلف، اهل رأى را نيز به دو دسته تقسيم كرده و نظر بعضى از معاصرين را در باره آنان ذكر نموده است.
 
دوره دوم، دوره ظهور مذاهب فقهيه است كه در تحت دو عنوان مذاهب بائده و مذاهب سائده مورد بررسى قرار گرفته است.
 
دوره بعدى دوره‌اى است كه اجتهاد تقريبا به حالت نيمه تعطيل درآمد و عوامل آن نيز به قول استاد احمد مصطفى الزرقاء، عبارت بودند از: تعصب مذهبى، ولايت قضاء و تدوين مذاهب.
 
دوره انحطاط فقهى كه نامى است مناسب دوره چهارم فقه اهل سنت، از نوع حكومت و برخوردهايى كه حاكمان دول اسلامى اعمال مى‌كردند ناشى مى‌گردد.
 
دوره پنجم، دوره‌اى است كه اين فقه دوباره نشاط و شادابى خود را با ظهور دولت عثمانى در اواخر قرن سيزدهم بازيافت.  
 
  
ادوار فقه شيعى
+
عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسى، مشارکت در «مجله مکتب اسلام» و تأسیس «مؤسسه تحقیقاتی امام صادق علیه‌السلام» از جمله فعالیت‌های اجتماعی آیت الله سبحانى است.
مبحث بعدى كتاب، در مورد ادوار فقه شيعه است كه در هفت دوره گوناگون مورد بررسى قرار گرفته است:
 
  
دوره اول عصر نشاط حديثى و اجتهادى است كه ابتدا با ارتباط پيامبر( صلى الله عليه و آله) با وحى، اين حالت داراى رونق ويژه‌اى بوده و مردم احكام مورد نياز خود را مستقيما از شارع مقدس دريافت مى‌كردند;
+
ایشان علاوه بر تدریس [[فقه]]، [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]]، [[فلسفه]]، [[علم کلام|کلام]]، [[رجال]]، [[تفسیر]]، [[درایه]]، تاریخ [[اسلام]] و [[تشیع]]، ملل و نحل و ادبیات، در هر یک از آن‌ رشته‌ها آثار مفید و متعددى را به جامعه اسلامى تقدیم نموده است. برخی از آثار مهم آیت الله سبحانى عبارتند از: المحاضرات فی الالهیات، مفاهیم القرآن، الموجز فی علم الأصول، [[فروغ ابدیت]]، [[منشور جاوید (کتاب)|منشور جاوید]] و [[آیین وهابیت (کتاب)|آیین وهابیت]].
مرحله بعدى، اطاعت از اولى الامر است كه آيه 59 سوره نساء به وضوح بر اين امر تأكيد كرده است و اطاعت از اولى الامر را نيز مانند اطاعت از خدا و رسولش واجب نموده است.
 
مؤلف، به كسانى كه راوى حديث از ائمه( عليهم السلام) هستند نيز اشاره نموده است.
 
ايشان در قسمت بعدى به اصول جامعى كه از اهل بيت( عليهم السلام) رسيده و به بيان خطوط كلى فقه پرداخته، اشاره كرده و در نهايت تدوين سنت را توسط گروه‌هاى مختلف تشيع متذكر مى‌گردد.
 
دوره دوم، دوره حديث و اجتهاد است;
 
در اين مكتب دو نوع نظريه در مقابل هم نيز وجود داشت كه يكى قائل به لزوم نقل حديث از هر راوى حديث بوده و ديگرى نقل حديث را فقط از ثقه جايز مى‌دانسته است.
 
در مقابل اين مدرسه، مدرسه اهل اجتهاد قرار دارد كه مؤلف با ذكر نام شانزده نفر از بزرگان اين طايفه به ارائه توضيحاتى در باره‌شان پرداخته است.
 
دوره سوم، عصر ركود فقه مى‌باشد كه از سال 460 ق تا سال 600 ق را شامل مى‌گردد.
 
اين دوره حاصل عظمت شيخ الطائفه و خدماتى است كه وى با تأليف كتب مهمى چون تهذيب و استبصار، به فقه شيعه كرده و به نوعى عظمت وى مانع از نقص و ابرام نظرياتش شده و همه به نوعى به تقليد از وى پرداختند تا زمان ابن ادريس حلى كه با شكوفايى علمى وى در سال‌هاى آخر قرن ششم هجرى، دوره چهارم فقه شيعه شكل گرفت.
 
  
ابن ادريس، با تأليف كتاب سرائر به نقد نظريات شيخ طوسى پرداخته و باعث شكست ركود مذكور گرديد.
+
==محتوای کتاب==
دوره پنجم فقه شيعه از سال 1030 ق تا سال 1180 ق را در بر گرفته كه ظهور حركت اخبارى بوده و با اظهار نظرهاى محمد امين استرآبادى مكتب اخبارى‌گرى سايه خود را بر روى فقه تشيع گسترانيد.
 
اين دوره با ظهور وحيد بهبهانى در سال‌هاى 1180 ق به پايان رسيد و دوره ششم آغاز گرديد.
 
مؤلف، نام اين دوره را تصعيد اجتهاد و نشاط فقهى گذارده است.
 
و آخرين و هفتمين دوره را عصر ابداع و تطور فقهى ناميده كه بزرگترين عامل آن مرحوم شيخ انصارى بوده است.
 
  
== وضعیت نشر ==
+
کتاب، از یک مقدمه مفید تشکیل شده که ابتدا ادوار [[فقه]] اسلامى را برشمرده، سپس طرق بیان تاریخ فقه را با اشاره به دو مکتب قابل توجه بیان نموده، بعد راجع به فقه [[امامیه|امامى]] و فقه [[زیدیه|زیدى]] مطالبى بازگو کرده، بعد اجمالاً تاریخ تشریع را بررسى نموده که تحت عنوان «کلمة أخیرة» مى‌باشد. بعد از مقدمه مذکور، ادوار فقه [[اهل سنت|سنى]] را اجمالاً و ادوار فقه [[شیعه|شیعى]] را تفصیلاً مورد بحث قرار داده است.
  
کتاب حاضر توسط موسسه الامام الصادق(ع) در سال 1387 منتشر شده است.
+
نویسنده پیش از ورود به بحث، به تفاوت «تاریخ تشریع» که به نظام رسالت مربوط می شود با «تاریخ فقه» که اجتهادات شخصی [[فقها]] و علما برعهده دارد، اشاره کرده و افزوده است: تاریخ تشریع عبارت از زمان حضور [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلى الله علیه و آله مى‌باشد که باب [[وحى]] مفتوح بود و پیامبر اکرم از این طریق [[احکام]] شریعت را تبیین مى‌نمودند، اما تاریخ فقه دقیقاً بعد از وفات پیامبر صلى الله علیه و آله و مسدود شدن باب وحى آغاز شده است.
  
== منابع ==
+
ایشان، بعد از اشاره به نام چند کتاب در بیان تاریخ فقه و فقها، براى جداسازى تاریخ تشریع از تاریخ فقه، به تقسیم‌بندى ادوار فقه اهل سنت اشاره کرده که عبارتند از:
  
*[http://opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/1627034سایت سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران](23 خرداد 1391)
+
* عصر تشریع که زمان حضور پیامبر صلى الله علیه و آله و تأسیس فقه با ارتباط حضرت با وحى مى‌باشد.
*[http://www.hawzah.net/fa/magart.html?MagazineID=0&MagazineNumberID=4479&MagazineArticleID=34764تاریخ فقه اسلامی و ادواره(عربی)، پژوهه، خرداد و تیر 1383، شماره 6 ](23 خرداد 1391)
+
 
* مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، جامع فقه اهل البیت 2 [لوح فشرده]: بخش کتابشناسی، معرفی " تاریخ فقه اسلامی" .
+
* دوره اول بعد از این عصر، دوره [[صحابی|صحابه]] و [[تابعین]] است که بعد از وفات پیامبر صلى الله علیه و آله آغاز شده است.
 +
* دوره بعدى عصر ظهور مذاهب فقهى اهل سنت است که از اوایل قرن دوم تا اوایل قرن چهارم هجرى را شامل مى‌گردد.
 +
* دوره سوم، عصر توقف حرکت اجتهادى است که از اوایل قرن چهارم تا اواسط قرن هفتم را دربرمى‌گیرد.
 +
* دوره چهارم، عصر انحطاط فقهى است که از اواسط قرن هفتم تا اواخر قرن سیزدهم را شامل مى‌گردد.
 +
* دوره پنجم، از اواخر قرن سیزدهم تا زمان حاضر را دربرگرفته است.
 +
 
 +
مبحث بعدى کتاب، در مورد ادوار فقه شیعه است که در هفت دوره گوناگون مورد بررسى قرار گرفته است:
 +
 
 +
* دوره اول، عصر نشاط حدیثى و اجتهادى است که ابتدا با ارتباط پیامبر صلى الله علیه و آله با وحى، این حالت داراى رونق ویژه‌اى بوده و مردم احکام مورد نیاز خود را مستقیماً از شارع مقدس دریافت مى‌کردند. مرحله بعدى، اطاعت از [[اولی الأمر|اولى الامر]] است که [[آیه 59 سوره نساء|آیه ۵۹ سوره نساء]] به وضوح بر این امر تأکید کرده است و اطاعت از اولى الامر را نیز مانند اطاعت از خدا و رسولش واجب نموده است. مؤلف، به کسانى که راوى حدیث از ائمه علیهم السلام هستند نیز اشاره نموده است. ایشان در قسمت بعدى به اصول جامعى که از اهل بیت علیهم السلام رسیده و به بیان خطوط کلى فقه پرداخته، اشاره کرده و در نهایت تدوین سنت را توسط گروه‌هاى مختلف تشیع متذکر مى‌گردد.
 +
* دوره دوم، دوره حدیث و اجتهاد است؛ در این مکتب دو نوع نظریه در مقابل هم نیز وجود داشت که یکى قائل به لزوم نقل [[حدیث]] از هر راوى حدیث بوده و دیگرى نقل حدیث را فقط از ثقه جایز مى‌دانسته است. در مقابل این مدرسه، مدرسه اهل اجتهاد قرار دارد که مؤلف با ذکر نام شانزده نفر از بزرگان این طایفه به ارائه توضیحاتى درباره‌شان پرداخته است.
 +
* دوره سوم، عصر رکود فقه مى‌باشد که از سال ۴۶۰ ق تا سال ۶۰۰ ق را شامل مى‌گردد. این دوره حاصل عظمت [[شیخ طوسی|شیخ الطائفه]] و خدماتى است که وى با تألیف کتب مهمى چون [[تهذیب الأحکام (کتاب)|تهذیب]] و [[الاستبصار (کتاب)|استبصار]] به فقه شیعه کرده و به نوعى عظمت وى مانع از نقص و ابرام نظریاتش شده و همه به نوعى به تقلید از وى پرداختند
 +
* تا زمان [[ابن ادریس حلی|ابن ادریس حلى]] که با شکوفایى علمى وى در سال‌هاى آخر قرن ششم هجرى، دوره چهارم فقه شیعه شکل گرفت. ابن ادریس، با تألیف کتاب [[السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی (کتاب)|سرائر]] به نقد نظریات شیخ طوسى پرداخته و باعث شکست رکود مذکور گردید.
 +
* دوره پنجم فقه شیعه از سال ۱۰۳۰ ق تا سال ۱۱۸۰ ق را دربرگرفته که ظهور حرکت [[اخباریان|اخباری]] بوده و با اظهارنظرهاى [[محمدامین استرآبادی|محمدامین استرآبادى]] مکتب اخبارى‌گرى سایه خود را بر روى فقه تشیع گسترانید.
 +
* دوره فوق با ظهور [[وحید بهبهانی|وحید بهبهانى]] در سال‌هاى ۱۱۸۰ ق به پایان رسید و دوره ششم آغاز گردید. مؤلف، نام این دوره را تصعید اجتهاد و نشاط فقهى گذارده است. و آخرین و هفتمین دوره را عصر ابداع و تطور فقهى نامیده که بزرگترین عامل آن مرحوم [[شیخ مرتضی انصاری|شیخ انصارى]] بوده است.
 +
==منابع==
 +
*[http://opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/1627034 سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران]، (۲۳ خرداد ۱۳۹۱).
 +
*[http://www.hawzah.net/fa/magart.html?MagazineID=0&MagazineNumberID=4479&MagazineArticleID=34764 تاریخ فقه اسلامی و ادواره (عربی)، سایت پژوهه، خرداد و تیر ۱۳۸۳، شماره ۶]، (۲۳ خرداد ۱۳۹۱).
 +
*[[نرم افزار جامع فقه اهلبیت (علیهم السلام) ۲|نرم افزار جامع فقه اهل البیت علیهم السلام]]، بخش کتابشناسی، معرفی "تاریخ فقه اسلامی".
  
 
[[رده:منابع تاریخ فقه]]
 
[[رده:منابع تاریخ فقه]]
 
[[رده:منابع فقهی]]
 
[[رده:منابع فقهی]]
 +
[[رده:آثار جعفر سبحانی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۲۷

تاريخ الفقه الاسلامي.jpg
نویسنده جعفر سبحانی
موضوع تاریخ فقه
زبان عربی
تعداد جلد ۱
ناشر مؤسسة الامام‌الصادق علیه‌السلام

کتاب «تاریخ الفقه الاسلامی و أدواره» تألیف آیت الله جعفر سبحانی، در موضوع تاریخ فقه و تحولات آن است. مؤلف، ادوار فقه اهل سنت را اجمالاً و ادوار فقه شیعه را تفصیلاً مورد بحث قرار داده است.

مؤلف

آیت‌اللّه جعفر سبحانی تبریزی (متولد ۱۳۰۸ش در تبریز)، فقیه، متکلم، اصولی، مفسر، از مراجع تقلید شیعه و اساتید حوزه علمیه قم می باشند. از اساتید ایشان می توان به آیت‌الله بروجردى، سید محمد حجت کوه‌کمرى و امام خمینى اشاره کرد.

عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسى، مشارکت در «مجله مکتب اسلام» و تأسیس «مؤسسه تحقیقاتی امام صادق علیه‌السلام» از جمله فعالیت‌های اجتماعی آیت الله سبحانى است.

ایشان علاوه بر تدریس فقه، اصول، فلسفه، کلام، رجال، تفسیر، درایه، تاریخ اسلام و تشیع، ملل و نحل و ادبیات، در هر یک از آن‌ رشته‌ها آثار مفید و متعددى را به جامعه اسلامى تقدیم نموده است. برخی از آثار مهم آیت الله سبحانى عبارتند از: المحاضرات فی الالهیات، مفاهیم القرآن، الموجز فی علم الأصول، فروغ ابدیت، منشور جاوید و آیین وهابیت.

محتوای کتاب

کتاب، از یک مقدمه مفید تشکیل شده که ابتدا ادوار فقه اسلامى را برشمرده، سپس طرق بیان تاریخ فقه را با اشاره به دو مکتب قابل توجه بیان نموده، بعد راجع به فقه امامى و فقه زیدى مطالبى بازگو کرده، بعد اجمالاً تاریخ تشریع را بررسى نموده که تحت عنوان «کلمة أخیرة» مى‌باشد. بعد از مقدمه مذکور، ادوار فقه سنى را اجمالاً و ادوار فقه شیعى را تفصیلاً مورد بحث قرار داده است.

نویسنده پیش از ورود به بحث، به تفاوت «تاریخ تشریع» که به نظام رسالت مربوط می شود با «تاریخ فقه» که اجتهادات شخصی فقها و علما برعهده دارد، اشاره کرده و افزوده است: تاریخ تشریع عبارت از زمان حضور پیامبر صلى الله علیه و آله مى‌باشد که باب وحى مفتوح بود و پیامبر اکرم از این طریق احکام شریعت را تبیین مى‌نمودند، اما تاریخ فقه دقیقاً بعد از وفات پیامبر صلى الله علیه و آله و مسدود شدن باب وحى آغاز شده است.

ایشان، بعد از اشاره به نام چند کتاب در بیان تاریخ فقه و فقها، براى جداسازى تاریخ تشریع از تاریخ فقه، به تقسیم‌بندى ادوار فقه اهل سنت اشاره کرده که عبارتند از:

  • عصر تشریع که زمان حضور پیامبر صلى الله علیه و آله و تأسیس فقه با ارتباط حضرت با وحى مى‌باشد.
  • دوره اول بعد از این عصر، دوره صحابه و تابعین است که بعد از وفات پیامبر صلى الله علیه و آله آغاز شده است.
  • دوره بعدى عصر ظهور مذاهب فقهى اهل سنت است که از اوایل قرن دوم تا اوایل قرن چهارم هجرى را شامل مى‌گردد.
  • دوره سوم، عصر توقف حرکت اجتهادى است که از اوایل قرن چهارم تا اواسط قرن هفتم را دربرمى‌گیرد.
  • دوره چهارم، عصر انحطاط فقهى است که از اواسط قرن هفتم تا اواخر قرن سیزدهم را شامل مى‌گردد.
  • دوره پنجم، از اواخر قرن سیزدهم تا زمان حاضر را دربرگرفته است.

مبحث بعدى کتاب، در مورد ادوار فقه شیعه است که در هفت دوره گوناگون مورد بررسى قرار گرفته است:

  • دوره اول، عصر نشاط حدیثى و اجتهادى است که ابتدا با ارتباط پیامبر صلى الله علیه و آله با وحى، این حالت داراى رونق ویژه‌اى بوده و مردم احکام مورد نیاز خود را مستقیماً از شارع مقدس دریافت مى‌کردند. مرحله بعدى، اطاعت از اولى الامر است که آیه ۵۹ سوره نساء به وضوح بر این امر تأکید کرده است و اطاعت از اولى الامر را نیز مانند اطاعت از خدا و رسولش واجب نموده است. مؤلف، به کسانى که راوى حدیث از ائمه علیهم السلام هستند نیز اشاره نموده است. ایشان در قسمت بعدى به اصول جامعى که از اهل بیت علیهم السلام رسیده و به بیان خطوط کلى فقه پرداخته، اشاره کرده و در نهایت تدوین سنت را توسط گروه‌هاى مختلف تشیع متذکر مى‌گردد.
  • دوره دوم، دوره حدیث و اجتهاد است؛ در این مکتب دو نوع نظریه در مقابل هم نیز وجود داشت که یکى قائل به لزوم نقل حدیث از هر راوى حدیث بوده و دیگرى نقل حدیث را فقط از ثقه جایز مى‌دانسته است. در مقابل این مدرسه، مدرسه اهل اجتهاد قرار دارد که مؤلف با ذکر نام شانزده نفر از بزرگان این طایفه به ارائه توضیحاتى درباره‌شان پرداخته است.
  • دوره سوم، عصر رکود فقه مى‌باشد که از سال ۴۶۰ ق تا سال ۶۰۰ ق را شامل مى‌گردد. این دوره حاصل عظمت شیخ الطائفه و خدماتى است که وى با تألیف کتب مهمى چون تهذیب و استبصار به فقه شیعه کرده و به نوعى عظمت وى مانع از نقص و ابرام نظریاتش شده و همه به نوعى به تقلید از وى پرداختند
  • تا زمان ابن ادریس حلى که با شکوفایى علمى وى در سال‌هاى آخر قرن ششم هجرى، دوره چهارم فقه شیعه شکل گرفت. ابن ادریس، با تألیف کتاب سرائر به نقد نظریات شیخ طوسى پرداخته و باعث شکست رکود مذکور گردید.
  • دوره پنجم فقه شیعه از سال ۱۰۳۰ ق تا سال ۱۱۸۰ ق را دربرگرفته که ظهور حرکت اخباری بوده و با اظهارنظرهاى محمدامین استرآبادى مکتب اخبارى‌گرى سایه خود را بر روى فقه تشیع گسترانید.
  • دوره فوق با ظهور وحید بهبهانى در سال‌هاى ۱۱۸۰ ق به پایان رسید و دوره ششم آغاز گردید. مؤلف، نام این دوره را تصعید اجتهاد و نشاط فقهى گذارده است. و آخرین و هفتمین دوره را عصر ابداع و تطور فقهى نامیده که بزرگترین عامل آن مرحوم شیخ انصارى بوده است.

منابع