التفسیر الکاشف (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


مؤلف

محمدجواد مغنیه.(م 1400 ق)

زندگی‌نامه و اظهارنظرها

علامه محمدجواد مغنیه از نویسندگان متعهد و متفكر شیعى معاصر است كه افزون بر كتاب‌هاى مختلف اجتماعى، سیاسى، كلامى و فقهى، دو تفسیر قرآن نیز نگاشته است: یكى، تفسیر كوتاه در حاشیه قرآن به نام مبین و دیگرى، تفسیر كاشف.

وى در لبنان به عنوان قاضى شرع تعیین شد و سپس به سمت مستشار دادگاه عالى و بعد از آن به عنوان نایب رئیس آن دادگاه انتخاب گردید. پس از مدتى ریاست آن دادگاه به وى پیشنهاد شد؛ ولى او نپذیرفت و از كار كناره گیرى نمود و به تألیف و تدوین كتاب پرداخت و تألیفات فراوان و ارزشمند و معتبرى به رشته تحریر درآورد.

تألیفات

تفسیر الكاشف، تفسیر المبین، شبهات الملحدین والاجابه عنها، الشیعه فى المیزان، عقلیات السلامیة، علم اصول الفقه فى ثوبه الجدید، فقه امام جعفرصادق علیه‌السلام، الفقه على مذاهب الخمسه، فلسفه الاخلاق فى الاسلام، فى ضلال نهج البلاغه، معالم الفلسفة، الاسلامیه، هذى هى الوهابیه.

معرفى اجمالى كتاب

وى درباره انگیزه تألیف خود مى گوید: «تفسیرنویسى هنرى است كه در شرایط زمانى و مكانى خاص شكل مى گیرد. بدین روى تفسیر قرآن با اختلاف زمان‌ها و دگرگونى شرایط دگرگون خواهد شد».

مغنیه هدف اصلى خود را از ارائه تفسیر كاشف، پاسخ‌گویى به نیازهاى جهان معاصر و اقناع اصل جدید مى داند كه از آن تعبیر به «لون اقناعى» مى كند. منظور وى از این اصطلاح قانع كردن خواننده و پاسخ دادن به شبهات و اشكالات عصر است. مغنیه در آغاز تفسیر، مقدمه اى روشنگر در زمینه عظمت و والایى قرآن، توقعات و نیازهاى نسل جدید، اهداف تفسیر، روش و انگیزه نگارش تفسیر مى نویسد و به نكات سودمند و آموزنده اى اشاره مى كند.

روش مفسر، این گونه است كه در آغاز واژه هاى مشكل را معنا مى كند سپس اعراب و نكات ادبى را توضیح مى دهد و آنگاه به معناى آیه و پیام آن مى پردازد. وى اهتمام تمام به كمك گرفتن از آیات دیگر و احادیث متقن اهل بیت عصمت علیهم السلام دارد و بحث‌هاى موضوعى پیرامون آیه را طرح مى كند.

وضعیت نشر

این كتاب به وسیله انتشارات دارالعلم در بیروت چاپ و منتشر شده است.

منابع

محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.

***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: