الأربعون حدیثا

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

"الأربعون حدیثا" یا "چهل حدیث" عنوان عامی است برای دسته‌ای از کتابهای حدیثی که در آنها ۴۰ حدیث از احادیث معصومین (علیهم‌السلام) در موضوعات مختلف اعتقادی و اخلاقی گردآوری شده و گاهی مورد شرح و توضیح قرار گرفته است.

خاستگاه اربعین‌نویسی

نگارش اربعین حدیث، پیشینه ای بس دراز دارد و سنت اربعین نویسی، از قرنهای نخستین تاریخ اسلام آغاز شده است. این سنت، برخاسته از فرمایش پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله است که فرمود: «مَنْ‏ حَفِظَ مِنْ‏ أُمَّتِی‏ أَرْبَعِینَ حَدِیثاً مِمَّا یَحْتَاجُونَ إِلَیْهِ مِنْ أَمْرِ دِینِهِمْ بَعَثَهُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فَقِیهاً عَالِما»؛[۱] هر کس از امت من چهل حدیث حفظ کند که در کار دین بدان نیازمندند، خداوند در روز قیامت او را فقیه و دانشمند مبعوث می‌کند.

علامه مجلسی بر این عقیده است که حدیث اربعین، به طور مستفیض از طریق خاصه و عامه نقل گردیده و حتی به حد تواتر معنوی هم رسیده است.[۲] روایت مزبور، شامل مصداق مشخصی نیست، بلکه هر حدیثی را که یادگیری و عمل به معارف آن برای انسان در دنیا و آخرت سودمند است، شامل می شود.

حدیث‌شناسان براى واژه «حفظ» در حدیث فوق، معانى ظاهرى و باطنى قائل شده‌اند. معانى ظاهرى این واژه عبارت‌اند از: به حافظه سپردن، نگارش، انتقال، کتابت، حفاظت از تغییر و تحریف، تدریس و تصحیح و تحمل حدیث؛[۳] و معانى باطنى آن را تفکر و تعمق در احادیث، استنباط احکام و معارف و عمل به مضامین احادیث دانسته‌اند.[۴]

کتابهای چهل حدیث

از جمله کتابهای مشهور چهل حدیث می توان موارد زیر را نام برد:

برخی کتب چهل حدیث نیز با موضوع خاص تألیف شده اند، مانند:

پانویس

  1. ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص ۱۳۴؛ وسائل الشیعة، ج ۲۷، ص ۹۴.
  2. نادعلی عاشوری، چهل حدیث نویسی و حدیث الاربعین، فصلنامه علوم حدیث، صص ۱۳۹-۱۵۴.
  3. رجوع کنید به محمد بن حسین شیخ‌بهائى، الأربعون حدیثآ، قم ۱۴۱۵؛صفدی، ص ۶۵ـ۶۶.
  4. مجلسی، بحارالانوار، ج۲، ص۱۵۷.

منابع