مصفی المقال فی مصنفی علم الرجال (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « بندانگشتی|مصفی المقال في مصنفي علم الرجال ==معرفى اجمالى كت...» ایجاد کرد)
 
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
[[پرونده:Ketab410.jpg|بندانگشتی|مصفی المقال في مصنفي علم الرجال]]
 
[[پرونده:Ketab410.jpg|بندانگشتی|مصفی المقال في مصنفي علم الرجال]]
 +
''"مَصفى المقال فى مُصنّفی علم الرجال"'' از جمله کتابشناسى‌هاى موضوعى، اثر گران‌قدر و سودمند کتابشناس بزرگ، شیخ [[آقا بزرگ تهرانى]] در عهد حاضر است که به زبان عربى نوشته شده است. این کتاب به عنوان یکى از منابع مهم شرح حال نگارى و کتاب‌شناسى مشهور است.
  
==معرفى اجمالى كتاب==
+
==ساختار کتاب==
  
 +
این کتاب با مقدمه‌اى از مؤلف محترم و سپس به ترتیب حروف الفبا به ذکر اسامى عالمان [[شیعه|شیعى]] که تصنیفى در باب [[علم رجال]] داشته‌اند، پرداخته است. کتاب، شامل شرح حال ششصد تن از متخصصین شیعه در فن [[تاریخ|تاریخ]] و [[رجال]] از گذشته تا زمان حیات مؤلف است که هر یک از آن‌ها حداقل یک کتاب در رجال تألیف و نام چند شخص را زنده و جاوید نگاه داشته است.
  
"مصفى المقال فى مصف علم الرجال" از جمله كتابشناسى‌هاى موضوعى، اثر گران‌قدر و سودمند كتابشناس بزرگ، شيخ [[آقا بزرگ تهرانى]] در عهد حاضر است كه به زبان عربى نوشته شده است.
+
==گزارش محتوا==
  
==ساختار كتاب==
+
«مصفى المقال»، مورد توجه عالمان و محققان بسیارى واقع شده و رجالیان و پژوهشگران بزرگى؛ همانند: مرحوم علامه حاج [[شیخ عبدالله مامقانی|شیخ عبدالله مامقانى]]، به آن به دیده تحسین نگریسته‌اند. اینک این کتاب، به عنوان یکى از منابع مهم شرح حال نگارى و کتاب‌شناسى مشهور است.
  
 +
مؤلف بزرگوار، این کتاب را براساس نامهاى مؤلفان ترتیب داده است، بدین سان که پس از یادکرد افراد و اشاره‌اى به شرح حال آنها، کتاب یا کتاب‌هاى آنان را در شرح حال‌نگارى مى‌آورد و با اشاره‌اى گذرا به محتواى آن‌ها از مطالب آن مطالبى اجمالى بیان مى‌کند.
  
با مقدمه‌اى از مؤلف محترم و سپس به ترتيب حروف الفبا به ذكر اسامى عالمان شيعى كه تصنيفى در باب علم رجال داشته‌اند، پرداخته است.
+
نکته دیگر این که علامه تهرانى از عنوان «علم الرجال» مفهوم وسیعى را اراده کرده است. وى در پایان مقدمه کوتاه خود مى‌نویسد: «مراد ما از مصنفان در «رجال»، تنها کسانى که در شرح حال راویان و اصحاب [[امامان معصوم|امامان]] (ع)، کتابى مستقل نگاشته‌اند، نیست. گو این که این معنا روشن‌ترین مصادق این عنوان و متبادر به اذهان است. مقصود ما از این عنوان هر آن کسى است که در هر موضوعى با هر عنوان کتابى نگاشته و در آن شرح حال عده‌اى از راویان احادیث و خدمت‌گذاران احکام را آورده است. به گونه‌اى که توان گفت او با این کار، یاد آنان را زنده کرده و گزارش‌هائى به اجمال یا تفصیل از زندگانى آنان بدست داده است. فرق نمى‌کند که آنان که شرح حال‌شان آمده است، از [[صحابی|صحابه]] باشند یا [[تابعین|تابعان]] و یا عالمان، حکیمان، حافظان، قاریان و شاعرانى که پس از عصر [[غیبت امام زمان (عج)|غیبت]] بوده‌اند.»
  
==گزارش محتوا ==
+
آنچه در مصفى المقال آمده است، اولا تمام آثار نگاشته شده در این موضوع را در بر نمى‌گیرد؛ مرحوم علامه تهرانى خود در این زمینه فرموده‌اند: «این کتاب ثمره، نیم قرن تلاش قرن اخیر است، که در ضمن یادداشت‌هاى گسترده من در تألیف [[الذریعه الی تصانیف الشیعه|الذریعه]] فراهم آمده است. با این همه اعتراف مى‌کنم به مطلوب نرسیده‌ام و به بسیارى از نگاشته‌ها دست نیافته ام و استقصاء تام نکرده ام». و ثانیا اطلاعات ارائه شده درباره کتاب‌ها و مؤلفان و مصنفان آن‌ها نیز کامل نیست.
  
 +
==وضعیت کتاب==
  
مصفى المقال، مورد توجه عالمان و محققان بسيارى واقع شده و رجاليان و پژوهشگران بزرگى؛ همانند: مرحوم علامه حاج [[مامقانی، عبدالله|شيخ عبدالله مامقانى]]، به آن به ديده تحسين نگريسته‌اند. اينك اين كتاب، به عنوان يكى از منابع مهم شرح حال نگارى و كتاب‌شناسى مشهور است.
+
«بنیاد تاریخ انقلاب اسلامى» در آغاز تأسیس و شروع به پژوهش‌هاى علمى، در بخش رجال، به ترتیب و تنظیم «مصفى المقال» براساس کتاب‌ها پرداخت. بدینسان فهرستى فراهم آمد، از مجموعه‌هاى شرح حال‌نگارى که عالمان [[شیعه|شیعه]] به نگارش آن‌ها همت گماشته‌اند.  
  
مؤلف بزرگوار، اين كتاب را براساس نامه‌اى مؤلفان ترتيب داده است، بدين سان كه پس از ياد كرد، افراد و اشاره‌اى به شرح حال آنها، كتاب يا كتاب‌هاى آنان را در شرح حال‌نگارى مى‌آورد و با اشاره‌اى گذرا به محتواى آن‌ها از مطالب آن مطالبى اجمالى بيان مى‌كند. نكته ديگر اين كه علامه تهرانى از عنوان [علم الرجال] مفهوم وسيعى را اراده كرده است. وى در پايان مقدمه كوتاه خود مى‌نويسد:
+
تصحیح کتاب توسط، احمد منزوى؛ در تهران در سال ۱۳۳۷ش در ۶۲۶ صفحه در چاپخانه مجلس به چاپ رسیده است.
  
[مراد ما از مصنفان در [رجال]، تنها كسانى كه در شرح حال راويان و اصحاب امامان [ع]، كتابى مستقل نگاشته‌اند، نيست. گو اين كه اين معنا روشن‌ترين مصادق اين عنوان و متبادر به اذهان است. مقصود ما از اين عنوان هر آن كسى است كه در هر موضوعى با هر عنوان كتابى نگاشته و در آن شرح حال عده‌اى از راويان احاديث و خدمت‌گذاران احكام را آورده است. به گونه‌اى كه توان گفت او با اين كار، ياد آنان را زنده كرده و گزارش‌هائى به اجمال يا تفصيل از زندگانى آنان بدست داده است. فرق نمى‌كند كه آنان كه شرح حال‌شان آمده است، از صحابه باشند يا تابعان و يا عالمان، حكيمان، حافظان، قاريان و شاعرانى كه پس از عصر غيبت بوده‌اند].
+
فهارس کتاب شامل: اشخاص، کتب، نسب و قبائل و ملل، اماکن مى‌باشد.
 
 
[بنياد تاريخ انقلاب اسلامى] در آغاز تاسيس و شروع به پژوهش‌هاى علمى، در بخش رجال، به ترتيب و تنظيم [مصلى المقال] براساس كتاب‌ها پرداخت. بدينسان فهرستى فراهم آمد، از مجموعه‌هاى شرح حال‌نگارى كه عالمان شيعه به نگارش آن‌ها همت گماشته‌اند. آنچه در مصفى المقال آمده است، اولا تمام آثار نگاشته شده در اين موضوع را در بر نمى‌گيرد، مرحوم علامه تهرانى خود در اين زمينه فرموده‌اند:
 
 
 
[اين كتاب ثمره، نيم قرن تلاش قرن اخير است، كه در ضمن يادداشت‌هاى گسترده من در تألیف [[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعه]] فراهم آمده است. با اين همه اعتراف مى‌كنم به مطلوب نرسيده‌ام به بسيارى از نگاشته‌ها دست نيافته ام و استقصاء تام نكرده ام].
 
 
 
و ثانيا اطلاعات ارائه شده درباره كتاب‌ها و مؤلفان و مصنفان آن‌ها نيز كامل نيست.
 
 
 
كتاب، شامل شرح حال ششصد تن از متخصصين شيعه در فن تاريخ و رجال از گذشته تا زمان حيات مؤلف است كه هر يك از آن‌ها حداقل يك كتاب در رجال تألیف و نام چند شخص را زنده و جاويد نگاه داشته است. اين كتاب به عنوان يكى از منابع مهم شرح حال نگارى و كتاب‌شناسى مشهور است.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
 
 
تصحيح كتاب توسط، احمد منزوى؛ در تهران در سال 1337ش در 626 صفحه در چاپخانه مجلس به چاپ رسيده است.
 
 
 
فهارس كتاب شامل: اشخاص، كتب، نسب و قبائل و ملل، اماكن مى‌باشد.
 
  
 
==منابع مقاله==
 
==منابع مقاله==
  
 
+
متن و مقدمه کتاب
متن و مقدمه كتاب
 
 
 
  
 
==منبع==
 
==منبع==
 
ویکی نور
 
ویکی نور

نسخهٔ ‏۳۰ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۱۹

مصفی المقال في مصنفي علم الرجال

"مَصفى المقال فى مُصنّفی علم الرجال" از جمله کتابشناسى‌هاى موضوعى، اثر گران‌قدر و سودمند کتابشناس بزرگ، شیخ آقا بزرگ تهرانى در عهد حاضر است که به زبان عربى نوشته شده است. این کتاب به عنوان یکى از منابع مهم شرح حال نگارى و کتاب‌شناسى مشهور است.

ساختار کتاب

این کتاب با مقدمه‌اى از مؤلف محترم و سپس به ترتیب حروف الفبا به ذکر اسامى عالمان شیعى که تصنیفى در باب علم رجال داشته‌اند، پرداخته است. کتاب، شامل شرح حال ششصد تن از متخصصین شیعه در فن تاریخ و رجال از گذشته تا زمان حیات مؤلف است که هر یک از آن‌ها حداقل یک کتاب در رجال تألیف و نام چند شخص را زنده و جاوید نگاه داشته است.

گزارش محتوا

«مصفى المقال»، مورد توجه عالمان و محققان بسیارى واقع شده و رجالیان و پژوهشگران بزرگى؛ همانند: مرحوم علامه حاج شیخ عبدالله مامقانى، به آن به دیده تحسین نگریسته‌اند. اینک این کتاب، به عنوان یکى از منابع مهم شرح حال نگارى و کتاب‌شناسى مشهور است.

مؤلف بزرگوار، این کتاب را براساس نامهاى مؤلفان ترتیب داده است، بدین سان که پس از یادکرد افراد و اشاره‌اى به شرح حال آنها، کتاب یا کتاب‌هاى آنان را در شرح حال‌نگارى مى‌آورد و با اشاره‌اى گذرا به محتواى آن‌ها از مطالب آن مطالبى اجمالى بیان مى‌کند.

نکته دیگر این که علامه تهرانى از عنوان «علم الرجال» مفهوم وسیعى را اراده کرده است. وى در پایان مقدمه کوتاه خود مى‌نویسد: «مراد ما از مصنفان در «رجال»، تنها کسانى که در شرح حال راویان و اصحاب امامان (ع)، کتابى مستقل نگاشته‌اند، نیست. گو این که این معنا روشن‌ترین مصادق این عنوان و متبادر به اذهان است. مقصود ما از این عنوان هر آن کسى است که در هر موضوعى با هر عنوان کتابى نگاشته و در آن شرح حال عده‌اى از راویان احادیث و خدمت‌گذاران احکام را آورده است. به گونه‌اى که توان گفت او با این کار، یاد آنان را زنده کرده و گزارش‌هائى به اجمال یا تفصیل از زندگانى آنان بدست داده است. فرق نمى‌کند که آنان که شرح حال‌شان آمده است، از صحابه باشند یا تابعان و یا عالمان، حکیمان، حافظان، قاریان و شاعرانى که پس از عصر غیبت بوده‌اند.»

آنچه در مصفى المقال آمده است، اولا تمام آثار نگاشته شده در این موضوع را در بر نمى‌گیرد؛ مرحوم علامه تهرانى خود در این زمینه فرموده‌اند: «این کتاب ثمره، نیم قرن تلاش قرن اخیر است، که در ضمن یادداشت‌هاى گسترده من در تألیف الذریعه فراهم آمده است. با این همه اعتراف مى‌کنم به مطلوب نرسیده‌ام و به بسیارى از نگاشته‌ها دست نیافته ام و استقصاء تام نکرده ام». و ثانیا اطلاعات ارائه شده درباره کتاب‌ها و مؤلفان و مصنفان آن‌ها نیز کامل نیست.

وضعیت کتاب

«بنیاد تاریخ انقلاب اسلامى» در آغاز تأسیس و شروع به پژوهش‌هاى علمى، در بخش رجال، به ترتیب و تنظیم «مصفى المقال» براساس کتاب‌ها پرداخت. بدینسان فهرستى فراهم آمد، از مجموعه‌هاى شرح حال‌نگارى که عالمان شیعه به نگارش آن‌ها همت گماشته‌اند.

تصحیح کتاب توسط، احمد منزوى؛ در تهران در سال ۱۳۳۷ش در ۶۲۶ صفحه در چاپخانه مجلس به چاپ رسیده است.

فهارس کتاب شامل: اشخاص، کتب، نسب و قبائل و ملل، اماکن مى‌باشد.

منابع مقاله

متن و مقدمه کتاب

منبع

ویکی نور