مسجد ابوذر: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{الگو:بخشی از یک کتاب}} {{الگو:نیازمند ویرایش فنی}} مسیری که امروزه به نام «طریق س...' ایجاد کرد)
 
(آرشیو عکس و تصویر)
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:بخشی از یک کتاب}}
+
{{شناسنامه مکان
{{الگو:نیازمند ویرایش فنی}}
+
|تصویر=[[پرونده:ابوذر2.jpg|300px]]
مسیری که امروزه به نام «طریق سید الشهدا» شهرت دارد، به طور تقریبی همان مسیری است که حضرت از مدینه تا احد طی کرده است.
+
|کشور=عربستان
دو طایفه مهم در مسیر مدینه تا احد زندگی می کردند. ابتدا طایفه بنی عبد اشهل بودند که رسول خدا (ص) توقفی در میان آنان داشت. مسجد آنها همان مسجدی است که امروزه به نام '''مسجد ابوذر'''، صحابی راستگوی رسول خدا (ص) ، شهرت داشته و در خیابان ابوذر، در فاصله پانصد متری مسجد النبی واقع شده است. نام اصلی این مسجد، مسجد البحیر یا مسجد الاسواف یا مسجد السجده بوده است. <ref> درباره این مسجد نک: المدینه بین الماضی و الحاضر، ص 329 - 326، التحفة اللطیفه، ج 1، ص 67 </ref> نام سجده از روایتی گرفته شده که از نماز خواندن رسول خدا (ص) در این مکان حکایت دارد و در آن آمده که حضرت سجده طولانی در این مسجد داشته است. بعدها و یا در همان زمان، مسلمانان این مسجد را بر جای سجده رسول خدا (ص) ساختند. معلوم نیست در دوره های بعد به چه دلیل این مسجد به نام ابوذر معروف شده است.
+
|شهر=مدینه
 +
|نقشه=[[پرونده:نقشه ابوذر.JPG|300px]]
 +
|طول=39°36'52.5"
 +
|عرض=24°28'32.7"
 +
|گوگل مپ=https://goo.gl/maps/aa8CFSkDKWNQHNiaA
 +
}}
  
== پانویس ==
+
مسجد ابوذر واقع در [[مدینه]] که مسجد البحیر یا مسجد الاسواف یا مسجد السجده نیز نامیده شده است.
  
 +
==موقعیت مسجد==
 +
 +
این مسجد به طول تقریبی پانصد و پنجاه متر از شمال مسجد نبوی فاصله دارد و در آخر خیابان ابوذر، که به خیابان قدیم فرودگاه ارتباط دارد، واقع است.
 +
 +
== نامهای این مسجد ==
 +
'''مسجد سجده:'''
 +
 +
از نامهای این مسجد، «مسجد السجده» است. علّت این نامگذاری آن است که [[پیامبر اسلام|پیامبر]] (ص) در این مسجد دو رکعت [[نماز]] خواند و در رکعت دوّم سجده اش را طول داد، به طوری که [[صحابی|اصحاب]] گمان بردند وی جان به جان آفرین تسلیم کرده است. لیکن وقتی که از [[سجده]] برخاست فرمود: [[جبرئیل]] نزد من آمد و گفت: هر کس از امّت تو بر تو [[صلوات]] بفرستد، خداوند بر او ده صلوات می فرستد و ده بار درجات او را بالا می برد.<ref> المتقی الهندی آن را در کنز العمال ذکر کرده است، ج2، ص267، ح2982 </ref> و در مورد آن آمده که حضرت سجده طولانی در این مسجد داشته است. بعدها و یا در همان زمان، مسلمانان این مسجد را بر جای سجده رسول خدا صلی الله علیه و آله ساختند.
 +
 +
'''مسجد البحیر:'''
 +
 +
سپس نام «البحیر» بر این مسجد اطلاق شد. البحیر نام باغی است که مسجد در کنار آن قرار دارد.<ref> الدر الثمین، ص170 </ref> سرانجام به مرور زمان این اسم به بوته فراموشی سپرده شد و در حال حاضر به نام «مسجد ابوذر» معروف است. شاید این نام گذاری، به دلیل قرار گرفتن آن، در خیابانی به همین نام باشد. مسیری که امروزه به نام «طریق سیدالشهدا» شهرت دارد، به طور تقریبی همان مسیری است که حضرت از [[مدینه]] تا [[کوه احد|احد]] طی کرده است.
 +
 +
'''مسجد ابوذر یا مسجد الاسواف:'''
 +
 +
دو طایفه مهم در مسیر مدینه تا احد زندگی می کردند. ابتدا طایفه بنی عبد اشهل بودند که [[رسول خدا]] صلی الله علیه و آله توقفی در میان آنان داشت. مسجد آنها همان مسجدی است که امروزه به نام مسجد [[ابوذر غفاری|ابوذر]]، [[صحابی]] راستگوی رسول خدا صلی الله علیه و آله، شهرت داشته و در خیابان ابوذر، در فاصله پانصد متری [[مسجد النبی (ص)|مسجدالنبی]] واقع شده است.<ref>درباره این مسجد نک: المدینه بین الماضی و الحاضر، ص 329-326، التحفة اللطیفه، ج1، ص67.</ref>
 +
 +
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
  
== منابع ==
+
==منابع==
 +
 
 +
*آثار اسلامی مکه و مدینه، رسول جعفریان، صص 219-217.
 +
*عبد الرحمن خویلد و یوسف غروی قوچانی، مساجد تاریخی مدینه منوره، مجله میقات حج ، تابستان 1376، شماره 20.
 +
 
 +
==آرشیو عکس و تصویر==
 +
 
 +
<gallery mode="packed" heights="170">
 +
پرونده:ابوذر (4).jpg|تابلوی معرفی مسجد ابوذر
 +
پرونده:ابوذر4.jpg|ورودی مسجد ابوذر
 +
پرونده:ابوذر (2).jpg|محراب مسجد ابوذر
 +
پرونده:ابوذر (3).jpg|شبستان مسجد ابوذر
 +
پرونده:ابوذر3.jpg|مسجد ابوذر
 +
پرونده:ابوذر (1).jpg|تصویر هوایی مسجد ابوذر
 +
 
 +
</gallery>
  
آثار اسلامی مکه و مدینه، رسول جعفریان، صص 219-217
 
 
[[رده:اماکن مقدسه مدینه]]
 
[[رده:اماکن مقدسه مدینه]]
 
[[رده:مساجد تاریخی]]
 
[[رده:مساجد تاریخی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۳:۰۰

ابوذر2.jpg

کشور

عربستان

شهر

مدینه

  • طول:39°36'52.5" شرقی
  • عرض:24°28'32.7" شمالی
نقشه ابوذر.JPG
مشاهده در نقشه

مسجد ابوذر واقع در مدینه که مسجد البحیر یا مسجد الاسواف یا مسجد السجده نیز نامیده شده است.

موقعیت مسجد

این مسجد به طول تقریبی پانصد و پنجاه متر از شمال مسجد نبوی فاصله دارد و در آخر خیابان ابوذر، که به خیابان قدیم فرودگاه ارتباط دارد، واقع است.

نامهای این مسجد

مسجد سجده:

از نامهای این مسجد، «مسجد السجده» است. علّت این نامگذاری آن است که پیامبر (ص) در این مسجد دو رکعت نماز خواند و در رکعت دوّم سجده اش را طول داد، به طوری که اصحاب گمان بردند وی جان به جان آفرین تسلیم کرده است. لیکن وقتی که از سجده برخاست فرمود: جبرئیل نزد من آمد و گفت: هر کس از امّت تو بر تو صلوات بفرستد، خداوند بر او ده صلوات می فرستد و ده بار درجات او را بالا می برد.[۱] و در مورد آن آمده که حضرت سجده طولانی در این مسجد داشته است. بعدها و یا در همان زمان، مسلمانان این مسجد را بر جای سجده رسول خدا صلی الله علیه و آله ساختند.

مسجد البحیر:

سپس نام «البحیر» بر این مسجد اطلاق شد. البحیر نام باغی است که مسجد در کنار آن قرار دارد.[۲] سرانجام به مرور زمان این اسم به بوته فراموشی سپرده شد و در حال حاضر به نام «مسجد ابوذر» معروف است. شاید این نام گذاری، به دلیل قرار گرفتن آن، در خیابانی به همین نام باشد. مسیری که امروزه به نام «طریق سیدالشهدا» شهرت دارد، به طور تقریبی همان مسیری است که حضرت از مدینه تا احد طی کرده است.

مسجد ابوذر یا مسجد الاسواف:

دو طایفه مهم در مسیر مدینه تا احد زندگی می کردند. ابتدا طایفه بنی عبد اشهل بودند که رسول خدا صلی الله علیه و آله توقفی در میان آنان داشت. مسجد آنها همان مسجدی است که امروزه به نام مسجد ابوذر، صحابی راستگوی رسول خدا صلی الله علیه و آله، شهرت داشته و در خیابان ابوذر، در فاصله پانصد متری مسجدالنبی واقع شده است.[۳]

پانویس

  1. المتقی الهندی آن را در کنز العمال ذکر کرده است، ج2، ص267، ح2982
  2. الدر الثمین، ص170
  3. درباره این مسجد نک: المدینه بین الماضی و الحاضر، ص 329-326، التحفة اللطیفه، ج1، ص67.


منابع

  • آثار اسلامی مکه و مدینه، رسول جعفریان، صص 219-217.
  • عبد الرحمن خویلد و یوسف غروی قوچانی، مساجد تاریخی مدینه منوره، مجله میقات حج ، تابستان 1376، شماره 20.

آرشیو عکس و تصویر