قطر

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ فوریهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۲:۳۳ توسط بهرامی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی '{{نیازمند ویرایش فنی}} شبه جزیره قطر در ساحل جنوب خلیج فارس قرار گرفته و از جنوب ب...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شبه جزیره قطر در ساحل جنوب خلیج فارس قرار گرفته و از جنوب با عربستان و ابوظبی هم مرز است نزدیکترین همسایه دریائی قطر ، بحرین است . قطر 11437 کیلومتر مربع وسعت دارد . سرزمین همواری است که تنها نقطه ارتفاعی آن با 1050 متر از سطح دریا ، جبل الخلیل نام دارد .

آب و هوای قطر گرم و مرطوب و ریزش باران آن اندک و منحصر به فصل زمستان است . از بادهای آن می توان باد مرطوب شمال و باد گرمی را نام برد که از جنوب به سوی آن وزیده و ریگ های عربستان را با خود می آورد . قطر مدتها تحت تصرف ایران بود در اواسط نیمه دوم قرن نوزدهم به اشغال دولت عثمانی درآمد . در سال 1916 م پیمانی بین قطر و بریتانیا منعقد شد که به موجب مفاد آن این کشور تحت الحمایه انگلستان گردید . گرچه قانون اساسی قطر در سال 1970 م به تصویب رسید ولی در اول سپتامبر 1970 ( 1350 ) مستقل شد . در قرن هیجدهم میلادی گروهی از قبیله بنی عتوب که در ناحیه احساء عربستان ساکن بودند به سوی قطر آمدند که خاندان آل ثانی که اکنون حکومت قطر را در دست دارند از احفاد این قبیله اند .

قطر با کشورهای عربی و غربی روابط خوبی دارد و با مصر ، سوریه ، اردن ، سودان و عربستان روابط خود را گشترش داده است . در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ، قطر به عراق کمکهای زیادی نمود .

قطر 470000 نفر سکنه دارد که 90% آنان در کانونهای شهری هستند . بدلیل مهاجرت های زیاد ، رشد جمعیت 8% است . تراکم نسبی 1/41 نفر در کیلومتر مربع می باشد . 85% سکنه قطر در دوحه یعنی پایتخت و بقیه غالبا در کانونهای نفت خیز ساکنند . بزرگترین اقلیت آن ، ایرانیان هستند که به 45000 نفر بالغ می گردند . 56% مردم قطر از نژاد عرب و بقیه پاکستانی ، ایرانی و هندی هستند زبان و خط رسمی عربی است ولی زبان اردو و فارسی رواج دارد . 98% مردم قطر مسلمان می باشند . نفت در قطر در سال 1930م کشف شد ولی صدور آن بدلیل وقوع جنگ جهانی تا 1949 به تعویق افتاد . ذخیره نفت قطر 4 میلیارد بشکه و تولید روزانه آن نیم میلیون بشکه می باشد . درآمد حاصله از نفت و گاز بیش از 90% تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد . اخیرا ذخائر جدید نفت در سواحل قطر شناسایی شده است .

قطر ضمن تاسیس صنایع کوچک مثل صنایع غذایی ساختمانی ، چرم سازی مبلمان و پلاستیک سازی به احداث صنایع پتروشیمی و فولاد اقدام نموده است . بخشی از درآمد قطر صرف رفاه اجتماعی مسکن ، تصفیه و تامین آب و برق می شود مقداری هم در ممالک غربی سرمایه گذاری کرده است . صادرات دوباره کالاهای وارداتی از منابع درآمد قطر می باشد کشاورزی آن رونقی ندارد و صید میگو و مروارید در قطر انجام می شود واحد پول آن ریال قطر و برابر 100 درهم است .

منابع

  • غلامرضا گلی زواره، سرزمین اسلام (شناخت اجمالی کشورها و نواحی مسلمان نشین جهان).