عبدالرزاق گیلانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[دانشنامه جهان اسلام]]}}
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[دانشنامه جهان اسلام]]}}
  
'''رانكوئى گيلانى ، عبدالرزاق،''' عالم امامى قرن يازدهم. از تاريخ تولد وى اطلاعى در دست نيست. وى در شيراز به دنيا آمد و همانجا پرورش يافت و تحصيل كرد. پدرش، مُلّامير گيلانى اصالتاً اهل منطقه رانكوه در استان گيلان بود.<ref>رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، 1403، ج3، ص387، ج21، ص110؛ همو، 1411، ص318؛ امين، ج7، ص471؛ حسينى، ج1، ص289.</ref> كه احتمالاً با ميرقارى كوكبى گيلانى <ref>زنده در 1016 و مؤلف آثارى چون زبدةالحقايق؛ رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، 1403، ج12، ص24ـ25، ج18، ص356ـ357، ج21، ص139ـ140، ج22، ص174.</ref> يكى است. سال درگذشت عبدالرزاق نامعلوم است؛ همين‌قدر مي‌دانيم كه تا 1087 كه شرح مصباح‌الشريعة را نوشته، زنده بوده است.
+
'''عبدالرزاق رانکوئى گیلانى،''' عالم [[امامیه|امامى]] قرن یازدهم است. از تاریخ تولد وى اطلاعى در دست نیست. وى در [[شیراز|شیراز]] به دنیا آمد و همانجا پرورش یافت و تحصیل کرد. پدرش، مُلّا میر گیلانى اصالتاً اهل منطقه رانکوه در استان گیلان بود.<ref>رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۳، ص۳۸۷، ج۲۱، ص۱۱۰؛ همو، ۱۴۱۱، ص۳۱۸؛ امین، ج۷، ص۴۷۱؛ حسینى، ج۱، ص۲۸۹.</ref> که احتمالاً با میرقارى کوکبى گیلانى<ref>زنده در ۱۰۱۶ و مؤلف آثارى چون زبدةالحقایق؛ رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۱۲، ص۲۴ـ۲۵، ج۱۸، ص۳۵۶ـ۳۵۷، ج۲۱، ص۱۳۹ـ۱۴۰، ج۲۲، ص۱۷۴.</ref> یکى است. سال درگذشت عبدالرزاق نامعلوم است؛ همین‌قدر می‌دانیم که تا ۱۰۸۷ قمری که شرح [[مصباح الشریعة (کتاب)|مصباح‌الشریعة]] را نوشته، زنده بوده است.
  
رانكوئى از سيد نسيمى ركنى شيرازى، عبدعلى حويزى و صالح بحرانى اجازه روايت داشت و خود به محمدابراهيم بواناتى اجازه روايت داد.<ref>حسينى، همانجا.</ref>
+
رانکوئى از سید نسیمى رکنى شیرازى، عبدعلى حویزى و صالح بحرانى [[اجازه (علم الحدیث)|اجازه]] روایت داشت و خود به محمدابراهیم بواناتى اجازه روایت داد.<ref>حسینى، همانجا.</ref>
  
دو اثر براى رانكوئى برشمرده‌اند: يكى، تحرير القواعدالكلامية در شرح قواعدالعقايد، اثر كلامى خواجه نصيرالدين طوسى؛ ديگرى، شرح مصباح‌الشريعة و مفتاح‌الحقيقة <ref>رجوع کنید به افندى اصفهانى، ج3، ص115؛ آقابزرگ طهرانى، 1403، ج3، ص387ـ388، ج21، ص110ـ111.</ref> [[مصباح‌الشريعة]] مشتمل بر احاديثى منسوب به [[امام صادق]] عليه‌السلام درباره معارف و اخلاق و آداب است. برخى از جمله رانكوئى، گردآورنده اين كتاب را شهيد ثانى پنداشته‌اند. نوشتن شرح قواعدالعقايد در 1077 و شرح مصباح‌الشريعة در 1087 به اتمام رسيده است.<ref>رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، 1403، همانجاها؛ گيلانى، ج1، مقدمه.</ref> شرح مصباح‌الشريعة كه به فارسى روان نوشته شده با مقدمه و تصحيح [[محدّث ارموى]] در دو مجلد به چاپ رسيده است.(تهران 1343ش)
+
دو اثر براى رانکوئى برشمرده‌اند: یکى، تحریر القواعدالکلامیة در شرح قواعدالعقاید، اثر [[خواجه نصیرالدین طوسی|خواجه نصیرالدین طوسى]] در [[علم کلام|علم کلام]]؛ و دیگرى، شرح مصباح‌الشریعة و مفتاح‌الحقیقة؛<ref>رجوع کنید به افندى اصفهانى، ج۳، ص۱۱۵؛ آقابزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۳، ص۳۸۷ـ۳۸۸، ج۲۱، ص۱۱۰ـ۱۱۱.</ref> [[مصباح الشریعة (کتاب)|مصباح‌الشریعة]] مشتمل بر [[حدیث|احادیثى]] منسوب به [[امام صادق]] علیه‌السلام درباره معارف و [[اخلاق]] و آداب است. برخى از جمله رانکوئى، گردآورنده این کتاب را [[شهید ثانی|شهید ثانى]] پنداشته‌اند. نوشتن شرح قواعدالعقاید در ۱۰۷۷ و شرح مصباح‌الشریعة در ۱۰۸۷ به اتمام رسیده است.<ref>رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، همانجاها؛ گیلانى، ج۱، مقدمه.</ref> شرح مصباح‌الشریعة که به فارسى روان نوشته شده با مقدمه و تصحیح [[محدّث ارموى]] در دو مجلد به چاپ رسیده است(تهران ۱۳۴۳ش).
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
 
==منابع==
 
==منابع==
* دانشنامه جهان اسلام، ذیل مدخل ''رانكوئى گيلانی'' از مرضيه جديدى، در دسترس در  پایگاه دانشنامه جهان اسلام.
+
*دانشنامه جهان اسلام، ذیل مدخل ''رانکوئى گیلانی'' از مرضیه جدیدى، در دسترس در: پایگاه دانشنامه جهان اسلام.
  
 
[[رده:علمای قرن یازدهم]]
 
[[رده:علمای قرن یازدهم]]

نسخهٔ ‏۱۱ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۳۱

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


عبدالرزاق رانکوئى گیلانى، عالم امامى قرن یازدهم است. از تاریخ تولد وى اطلاعى در دست نیست. وى در شیراز به دنیا آمد و همانجا پرورش یافت و تحصیل کرد. پدرش، مُلّا میر گیلانى اصالتاً اهل منطقه رانکوه در استان گیلان بود.[۱] که احتمالاً با میرقارى کوکبى گیلانى[۲] یکى است. سال درگذشت عبدالرزاق نامعلوم است؛ همین‌قدر می‌دانیم که تا ۱۰۸۷ قمری که شرح مصباح‌الشریعة را نوشته، زنده بوده است.

رانکوئى از سید نسیمى رکنى شیرازى، عبدعلى حویزى و صالح بحرانى اجازه روایت داشت و خود به محمدابراهیم بواناتى اجازه روایت داد.[۳]

دو اثر براى رانکوئى برشمرده‌اند: یکى، تحریر القواعدالکلامیة در شرح قواعدالعقاید، اثر خواجه نصیرالدین طوسى در علم کلام؛ و دیگرى، شرح مصباح‌الشریعة و مفتاح‌الحقیقة؛[۴] مصباح‌الشریعة مشتمل بر احادیثى منسوب به امام صادق علیه‌السلام درباره معارف و اخلاق و آداب است. برخى از جمله رانکوئى، گردآورنده این کتاب را شهید ثانى پنداشته‌اند. نوشتن شرح قواعدالعقاید در ۱۰۷۷ و شرح مصباح‌الشریعة در ۱۰۸۷ به اتمام رسیده است.[۵] شرح مصباح‌الشریعة که به فارسى روان نوشته شده با مقدمه و تصحیح محدّث ارموى در دو مجلد به چاپ رسیده است(تهران ۱۳۴۳ش).

پانویس

  1. رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۳، ص۳۸۷، ج۲۱، ص۱۱۰؛ همو، ۱۴۱۱، ص۳۱۸؛ امین، ج۷، ص۴۷۱؛ حسینى، ج۱، ص۲۸۹.
  2. زنده در ۱۰۱۶ و مؤلف آثارى چون زبدةالحقایق؛ رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۱۲، ص۲۴ـ۲۵، ج۱۸، ص۳۵۶ـ۳۵۷، ج۲۱، ص۱۳۹ـ۱۴۰، ج۲۲، ص۱۷۴.
  3. حسینى، همانجا.
  4. رجوع کنید به افندى اصفهانى، ج۳، ص۱۱۵؛ آقابزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، ج۳، ص۳۸۷ـ۳۸۸، ج۲۱، ص۱۱۰ـ۱۱۱.
  5. رجوع کنید به آقا بزرگ طهرانى، ۱۴۰۳، همانجاها؛ گیلانى، ج۱، مقدمه.

منابع

  • دانشنامه جهان اسلام، ذیل مدخل رانکوئى گیلانی از مرضیه جدیدى، در دسترس در: پایگاه دانشنامه جهان اسلام.