تصنیف نهج البلاغه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab204.jpg|بندانگشتی|تصنیف نهج‌البلاغة]]
+
[[پرونده:Ketab204.jpg|بندانگشتی|]]
 +
'''«تصنیف نهج‌البلاغه»'''، اثر لبیب بیضون، ادیب و دانشمند شیعی [[سوریه|سوری]] معاصر، کتابى است که به دسته‌بندى موضوعات مهم کتاب شریف «[[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]]» مى‌پردازد. این کتاب دقیق‌ترین و گسترده‌ترین فهرست موضوعى نهج‌البلاغه به زبان عربى است.
  
== معرفى اجمالى ==
+
== انگیزه تألیف ==
 +
نویسنده انگیزه خود از نگارش این اثر را این‌گونه بیان مى‌کند: متاسفانه بیگانگان بیش از ما مسلمانان به میراث عربى اسلامى ما توجه نشان داده و از آنجا که به ارزش این میراث عظیم پى‌برده‌اند، به چاپ، شرح، تحقیق و تصنیف این میراث پرداخته‌اند؛ در حالى که این وظیفه مسلمانان است که به حفظ میراث خویش همت گمارند، نه اینکه بیگانگان با اغراض سوء خود بدین کار اقدام نمایند.
  
"تصنيف نهج‌البلاغه"، اثر لبيب بيضون كتابى است به زبان عربى معاصر كه به دسته‌بندى موضوعات مهم نهج‌البلاغه مى‌پردازد.
+
سپس یادآور مى‌شود که نخستین کسى که به تهیه معجمى موضوعى از [[قرآن کریم]] - براى دستیابى آسان به موضوعات مطرح شده در قرآن کریم - اقدام نمود، ژول لابوم فرانسوى بود که در کتاب "تفصیل آیات القرآن الحکیمموضوعات مهم قرآنى را همراه آیات مربوطه گردآورد. آشنایى با این اثر باعث شد که بیضون اثر خویش به سبک و سیاق کتاب لابوم را به نگارش درآورد. وى یادآور مى‌شود که [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید رضى]] هیچ گونه نظم و ترتیبى را در کتاب [[نهج‌البلاغه]] مورد توجه قرار نداده، چرا که آنچه براى وى در درجه اول اهمیت قرار داشته، تنها جمع‌آورى و پیراسته ساختن سخنان [[حضرت علی]] علیه السلام بوده است. از این‌رو بیضون براى استفاده بهتر افراد از نهج‌البلاغه، به تصنیف و تنظیم موضوعات مطرح شده در این کتاب شریف پرداخته است.
  
نويسنده انگيزه خود از نگارش اين اثر را اين‌گونه بيان مى‌كند: متاسفانه بيگانگان بيش از ما مسلمانان به ميراث عربى اسلامى ما توجه نشان داده و از آنجا كه به ارزش اين ميراث عظيم پى‌برده‌اند به چاپ، شرح، تحقيق و تصنيف اين ميراث پرداخته‌اند؛ در حالى كه اين وظيفه مسلمانان است كه به حفظ ميراث خويش همت گمارند، نه اينكه بيگانگان با اغراض سوء خود بدين كار اقدام نمايند. سپس يادآور مى‌شود كه نخستين كسى كه به تهيه معجمى موضوعى از قرآن كريم- براى دستيابى آسان به موضوعات مطرح شده، در قرآن كريم- اقدام نمود. ژول لابوم فرانسوى بود كه در كتاب "تفصيل آيات القرآن الحكيم"، موضوعات مهم قرآنى را همراه آيات مربوطه گردآورد. آشنايى با اين اثر باعث شد كه بيضون اثر خويش به سبك و سياق كتاب لابوم را به نگارش درآورد. وى يادآور مى‌شود كه [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]] هيچ گونه نظم و ترتيبى را در كتاب نهج‌البلاغه مورد توجه قرار نداده، چرا كه آنچه براى وى در درجه اول اهميت قرار داشته، تنها جمع‌آورى و پيراسته ساختن سخنان حضرت بوده است. از اين‌رو بيضون براى استفاده بهتر افراد از نهج‌البلاغه، به تصنيف و تنظيم موضوعات مطرح شده در اين كتاب شريف پرداخته است.
+
==محتوای کتاب==
  
== ساختار كتاب ==
+
کتاب «تصنیف نهج‌البلاغه» مشتمل بر مقدمه ناشر (دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم)، اهداء، گفتارى در ارزش [[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]]، انگیزه مؤلف از نگارش این اثر، مقدمه چاپ دوم، مقدمه‌اى درباره نگارش این کتاب و فوائدى که از آن انتظار مى‌رود، فهرست فواتح خطبه‌ها و نامه‌ها و ده باب (که مجموعا مشتمل بر ۵۳ باب‌اند) مى‌باشد.
  
كتاب مشتمل بر مقدمه ناشر (دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم)، اهداء، گفتارى در ارزش نهج‌البلاغه، انگيزه مؤلف از نگارش اين اثر، مقدمه چاپ دوم، مقدمه‌اى درباره نگارش اين كتاب و فوائدى كه از آن انتظار مى‌رود، فهرست فواتح خطبه‌ها و نامه‌ها و ده باب (كه مجموعا مشتمل بر 53 باب‌اند) مى‌باشد.
+
مؤلف در این کتاب موضوعات نهج‌البلاغه را در ۱۰ بخش اساسى و مهم دسته‌بندى کرده است. دسته‌بندى مفاهیم ژرف و انسان‌ساز نهج‌البلاغه و شرح و توضیح سخنان آن امام بزرگوار از سوى پژوهش‌گران نهج‌البلاغه در شیوه‌ها و اسلوب‌هاى گوناگون ارائه شده است، که یکى از آن شیوه‌ها شیوه موضوعى به ترتیب اهمیت موضوع است.
  
== گزارش محتوا ==
+
در این شیوه سخنان [[امام علی علیه السلام|امام علی]] - علیه‌السّلام - با توجه به مفهوم آن در ابواب گوناگون گرد مى‌آید و بر پایه اهمیت و جایگاه آن در نظام سلسله وجود تنظیم و ارائه مى‌شود. در این شیوه معمولاً موضوعات نهج‌البلاغه از خدا و صفات خدا و عالم خلق و فرشتگان شروع، سپس موضوعات مربوط به نبوت عامه و خاصّه و امامت و معاد گردآورى و آن گاه به موضوعاتى چون عبادات، معاملات، اخلاق، آداب، مواعظ و... مى‌پردازند.
  
مؤلف در اين كتاب موضوعات نهج‌البلاغه را در 10 بخش اساسى و مهم دسته‌بندى كرده است.
+
استاد لبیب بیضون نیز کتاب «تصنیف نهج‌البلاغه» خود را - چنان که پیش از این نیز یادآور شدیم - در ۴۳۰ موضوع بر اساس همین روش ارائه کرده است. وى با نوشتن مدخل‌هاى توضیحى مفید بر بسیارى از موضوعات و نیز حسن سلیقه در انتخاب مفاهیم، اثر ارزشمندى در دسته بندى مفاهیم نهج‌البلاغه پدید آورده است.
  
دسته‌بندى مفاهيم ژرف و انسان‌ساز نهج‌البلاغه و شرح و توضيح سخنان آن امام بزرگوار از سوى پژوهش‌گران و غوّاصان درياى بى‌كران نهج‌البلاغه در شيوه‌ها و اسلوب‌هاى گوناگون ارائه شده است، كه يكى از آن شيوه‌ها شيوه موضوعى به ترتيب اهميت موضوع است.
+
این کتاب دقیق‌ترین و گسترده‌ترین فهرست موضوعى نهج‌البلاغه به زبان عربى است. مؤلف در ذیل عناوین بخش‌هایى از نهج‌البلاغه را که بدان عنوان دلالت مى‌کرده، ثبت کرده است. عقاید، عبادات و معاملات، امامت و امامان(ع)، سیره علوى، جنگ‌هاى على(ع) به هنگام خلافت، حکومت و سیاست علوى، شئون اجتماعى انسان و شئون آن، موعظه‌ها و پندها، خلق‌ها و خوى‌ها (نیک و بد)، عناوین اصلى این مجموعه است.
  
در اين شيوه سخنان امام - عليه‌السّلام - با توجه به مفهوم آن در ابواب گوناگون گرد مى‌آيد و بر پايه اهميت و جايگاه آن در نظام سلسله وجود تنظيم و ارائه مى‌شود. در اين شيوه معمولاً موضوعات نهج‌البلاغه از خدا و صفات خدا و عالم خلق و فرشتگان شروع، سپس موضوعات مربوط به نبوت عامه و خاصّه و امامت و معاد گردآورى و آن گاه به موضوعاتى چون عبادات، معاملات، اخلاق، آداب، مواعظ و... مى‌پردازند.
+
==منابع ==
  
علّامه شيخ [[شوشتری، محمد تقی|محمدتقى شوشترى]] در شرح توضيحى خويش؛ يعنى «بهج‌الصباغه» اين شيوه را ارائه داده‌اند. ايشان در مقدمه خويش بر اين شرح مى‌نويسند:
+
* محمود صلواتى، سایت اندیشه قم، شیوه‌هاى ارائه مفاهیم نهج‌البلاغه، ۱۳۸۹/۳/۲۶.
 
+
* معرفى‌هاى گزارشى، آینه پژوهش، آذر و دى ۱۳۷۵، ش۴۱، ص۸۳-۸۹
از آن رو كه مصنّف محترم نهج‌البلاغه ([[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]] - قدس سرّه -) خطبه‌ها و نامه‌ها و كلمات كوتاه آن حضرت را به ترتيب لفظى گردآورى كرده‌اند، به نظرم رسيد، بيانات آن حضرت را بر اساس مفهوم و معنا جمع كنم، از اين رو آنچه را مثلاً در ارتباط با «توحيد» يا «نبوت» يا «امامت» بود، در يك جا گرد آوردم.
+
* محمد هاشم زمانى، ارزیابى معجم‌هاى موضوعى قرآن، پژوهش‌هاى قرآنى، زمستان ۱۳۸۴، ش۴۴، ص۲۱۶-۲۳۳.
 
 
آن گاه ايشان بيانات آن حضرت در نهج‌البلاغه را در شصت موضوع اساسى گردآورى و در چهارده مجلد به نگارش درآورد.
 
 
 
استاد لبيب بيضون نيز كتاب «تصنيف نهج‌البلاغه» خود را - چنان كه پيش از اين نيز يادآور شديم - در 430 موضوع بر اساس همين روش ارائه كرده است. وى با نوشتن مدخل‌هاى توضيحى مفيد بر بسيارى از موضوعات و نيز حسن سليقه در انتخاب مفاهيم، اثر ارزشمندى در دسته بندى مفاهيم نهج‌البلاغه پديد آورده است.
 
 
 
اين كتاب دقيق‌ترين و گسترده‌ترين فهرست موضوعى نهج‌البلاغه به زبان عربى است. مؤلف در ذيل عناوين بخش‌هايى از نهج‌البلاغه را كه بدان عنوان دلالت مى‌كرده، ثبت كرده است. عقايد، عبادات و معاملات، امامت و امامان(ع)، سيره علوى، جنگ‌هاى على(ع) به هنگام خلافت، حكومت و سياست علوى، شئون اجتماعى انسان و شئون آن، موعظه‌ها و پندها، خلق‌ها و خوى‌ها (نيك و بد) عناوين اصلى اين مجموعه است.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
كتاب حاضر مشتمل بر تعليقات و مداخلى به قلم نويسنده و نيز فهرست مطالب و فهرست مداخل و تعليقات مى‌باشد.
 
 
 
== منابع مقاله==
 
 
 
1- صلواتى، محمود، سايت انديشه قم، شيوه‌هاى ارائه مفاهيم نهج‌البلاغه، 1389/3/26.
 
 
 
2- معرفى‌هاى گزارشى، آينه پژوهش، آذر و دى 1375، ش41، ص83-89
 
 
 
3- مقدمه مؤلف.
 
 
 
4- هاشم زمانى، محمد، ارزيابى معجم‌هاى موضوعى قرآن (بخش نخست)، پژوهش‌هاى قرآنى، زمستان 1384، ش44، ص216-233.
 
 
 
 
 
== منبع ==
 
ویکی نور
 
  
 
[[رده:نهج البلاغه]]
 
[[رده:نهج البلاغه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ اوت ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۱۳

Ketab204.jpg

«تصنیف نهج‌البلاغه»، اثر لبیب بیضون، ادیب و دانشمند شیعی سوری معاصر، کتابى است که به دسته‌بندى موضوعات مهم کتاب شریف «نهج‌البلاغه» مى‌پردازد. این کتاب دقیق‌ترین و گسترده‌ترین فهرست موضوعى نهج‌البلاغه به زبان عربى است.

انگیزه تألیف

نویسنده انگیزه خود از نگارش این اثر را این‌گونه بیان مى‌کند: متاسفانه بیگانگان بیش از ما مسلمانان به میراث عربى اسلامى ما توجه نشان داده و از آنجا که به ارزش این میراث عظیم پى‌برده‌اند، به چاپ، شرح، تحقیق و تصنیف این میراث پرداخته‌اند؛ در حالى که این وظیفه مسلمانان است که به حفظ میراث خویش همت گمارند، نه اینکه بیگانگان با اغراض سوء خود بدین کار اقدام نمایند.

سپس یادآور مى‌شود که نخستین کسى که به تهیه معجمى موضوعى از قرآن کریم - براى دستیابى آسان به موضوعات مطرح شده در قرآن کریم - اقدام نمود، ژول لابوم فرانسوى بود که در کتاب "تفصیل آیات القرآن الحکیم"، موضوعات مهم قرآنى را همراه آیات مربوطه گردآورد. آشنایى با این اثر باعث شد که بیضون اثر خویش به سبک و سیاق کتاب لابوم را به نگارش درآورد. وى یادآور مى‌شود که سید رضى هیچ گونه نظم و ترتیبى را در کتاب نهج‌البلاغه مورد توجه قرار نداده، چرا که آنچه براى وى در درجه اول اهمیت قرار داشته، تنها جمع‌آورى و پیراسته ساختن سخنان حضرت علی علیه السلام بوده است. از این‌رو بیضون براى استفاده بهتر افراد از نهج‌البلاغه، به تصنیف و تنظیم موضوعات مطرح شده در این کتاب شریف پرداخته است.

محتوای کتاب

کتاب «تصنیف نهج‌البلاغه» مشتمل بر مقدمه ناشر (دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم)، اهداء، گفتارى در ارزش نهج‌البلاغه، انگیزه مؤلف از نگارش این اثر، مقدمه چاپ دوم، مقدمه‌اى درباره نگارش این کتاب و فوائدى که از آن انتظار مى‌رود، فهرست فواتح خطبه‌ها و نامه‌ها و ده باب (که مجموعا مشتمل بر ۵۳ باب‌اند) مى‌باشد.

مؤلف در این کتاب موضوعات نهج‌البلاغه را در ۱۰ بخش اساسى و مهم دسته‌بندى کرده است. دسته‌بندى مفاهیم ژرف و انسان‌ساز نهج‌البلاغه و شرح و توضیح سخنان آن امام بزرگوار از سوى پژوهش‌گران نهج‌البلاغه در شیوه‌ها و اسلوب‌هاى گوناگون ارائه شده است، که یکى از آن شیوه‌ها شیوه موضوعى به ترتیب اهمیت موضوع است.

در این شیوه سخنان امام علی - علیه‌السّلام - با توجه به مفهوم آن در ابواب گوناگون گرد مى‌آید و بر پایه اهمیت و جایگاه آن در نظام سلسله وجود تنظیم و ارائه مى‌شود. در این شیوه معمولاً موضوعات نهج‌البلاغه از خدا و صفات خدا و عالم خلق و فرشتگان شروع، سپس موضوعات مربوط به نبوت عامه و خاصّه و امامت و معاد گردآورى و آن گاه به موضوعاتى چون عبادات، معاملات، اخلاق، آداب، مواعظ و... مى‌پردازند.

استاد لبیب بیضون نیز کتاب «تصنیف نهج‌البلاغه» خود را - چنان که پیش از این نیز یادآور شدیم - در ۴۳۰ موضوع بر اساس همین روش ارائه کرده است. وى با نوشتن مدخل‌هاى توضیحى مفید بر بسیارى از موضوعات و نیز حسن سلیقه در انتخاب مفاهیم، اثر ارزشمندى در دسته بندى مفاهیم نهج‌البلاغه پدید آورده است.

این کتاب دقیق‌ترین و گسترده‌ترین فهرست موضوعى نهج‌البلاغه به زبان عربى است. مؤلف در ذیل عناوین بخش‌هایى از نهج‌البلاغه را که بدان عنوان دلالت مى‌کرده، ثبت کرده است. عقاید، عبادات و معاملات، امامت و امامان(ع)، سیره علوى، جنگ‌هاى على(ع) به هنگام خلافت، حکومت و سیاست علوى، شئون اجتماعى انسان و شئون آن، موعظه‌ها و پندها، خلق‌ها و خوى‌ها (نیک و بد)، عناوین اصلى این مجموعه است.

منابع

  • محمود صلواتى، سایت اندیشه قم، شیوه‌هاى ارائه مفاهیم نهج‌البلاغه، ۱۳۸۹/۳/۲۶.
  • معرفى‌هاى گزارشى، آینه پژوهش، آذر و دى ۱۳۷۵، ش۴۱، ص۸۳-۸۹
  • محمد هاشم زمانى، ارزیابى معجم‌هاى موضوعى قرآن، پژوهش‌هاى قرآنى، زمستان ۱۳۸۴، ش۴۴، ص۲۱۶-۲۳۳.