آیه 54 انعام
منبع: نمونه بينات در شأن نزول آيات از نظر شیخ طوسی و سایر مفسرین خاصه و عامه ، ص 337
نویسنده: محمدباقر محقق
شأن نزول آیه 54 سوره انعام
«وَ إِذا جاءَكَ الَّذِینَ يُؤْمِنُونَ بِآیاتِنا».[۱]
درباره افرادى كه این آیه راجع به آنان نازل گردیده، اختلاف است: از امام جعفرصادق علیهالسلام روایت گردیده كه این آیه درباره تائبین و توبهكنندگان نازل شده است.
عكرمة گوید: درباره كسانى نازل شده كه رسول خدا صلی الله علیه و آله از جانب خداوند نسبت به طرف آنان ممنوع گردید و پیامبر هر وقت آنها را میدید، خودش به آنها سلام مینمود و مى فرمود: سپاس و ستایش براى خدائى است كه مرا مأمور ساخت كه به این عده از امت تقدم سلام نمایم.
عطا گوید: درباره جماعتى از صحابه كه از زمره آنها حمزه و جعفر و مصعب بن عمیر و عمار و دیگران از صحابه است نازل شده است،[۲] و نیز موضوع نزول آیه درباره تائبین از امام محمدباقر علیهالسلام هم روایت گردیده است.[۳]
و نیز ابن عباس گوید: درباره على و حمزه و زید نازل گردیده است[۴] ماهان و انس بن مالك گویند: عده اى نزد پیامبر آمدند و گفتند: یا رسول الله ما گناه زیادى را مرتكب شده ایم، تكلیف ما چیست؟ پیامبر سكوت فرمود سپس این آیة نازل گردید.[۵]
پانویس
- ↑ بقیه آیه، «فَقُلْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءاً بِجَهالَةٍ ثُمَّ تابَ مِنْ بَعْدِهِ وَ أَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ؛ هرگاه كسانى كه به آیات ما گرویده اند، نزد تو آیند. بگو: سلام بر شما باد خداوند بر خود رحمت و مهربانى را فرض و واجب نمود كه هرگاه كسى از میان شما رفتار زشتى از روى نادانى انجام داد و سپس توبه نمود و (خود را) اصلاح كرد (البته) خداوند آمرزنده و مهربان است».
- ↑ تفسیر مجمع البیان.
- ↑ البرهان فی تفسیر القرآن.
- ↑ صاحب تفسیر برهان گوید: این قول را مخالفین ذكر نموده اند.
- ↑ تفاسیر ابن ابىحاتم و فریابى.