مجمع الفائدة و البرهان فى شرح ارشاد الأذهان (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۳۲ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ''''منبع:''' کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی '''نویسنده:''' محمدرضا ضمیری ==مجمع الفائ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

منبع: کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی

نویسنده: محمدرضا ضمیری

مجمع الفائدة والبرهان فى شرح ارشاد الأذهان

مؤلف:

احمد بن محمد اردبیلى، معروف به مقدس اردبیلى (م 993 ق).

زندگی‌نامه و اظهارنظرها:

احمد بن محمد در اردبیل پا به عرصه این جهان گذاشت. این عالم امامى، فقیه، متكلم، محقق با شیخ بهایى و میرزا محمد استرآبادى معاصر بود. در محضر شهید ثانى كسب علم نمود و با شاه عباس اول صفوى معاصر و با وى مكاتباتى داشت. گویا شاه عباس متقاضى آمدن وى به ایران بود؛ ولى مقدس اردبیلى به علت علاقه اش به اقامت در نجف، این دعوت را قبول نكرد.

وى شخصیتى است كه در سجایاى اخلاقى كم‌نظیر و در علم و عمل بى نظیر و به آن درجه از فضل و كمال و اخلاص رسید كه دیگران از آن محروم بودند و از این رو، او بسیار مورد توجه و لطف اولیاى بزرگ قرار گرفت. جناب مقدس اردبیلى با مرحوم آخوند ملا عبدالله یزدى نیز معاصر بود و خود در رأس حوزه نجف و جهان تشیع قرار داشت و در عصر او زعامت شیعیان به او منتهى مى شد. مقدس اردبیلى در نجف اشرف درگذشت.

استادان:

شهید ثانى.

شاگردان:

سید امیر علام، امیر فضل الله تفریشى، ملا عبدالله شوشترى، صاحب مدارك، صاحب معالم، قاضى شهید، امیر فضل الله استرآبادى و...

تألیفات:

زبدة البیان فى شرح آیات الاحكام القرآن، اثبات الواجب، مجمع الفائدة والبرهان، فى شرح ارشاد الاذهان، حدیقة الشیعة.[۱]

معرفى اجمالى كتاب:

این كتاب فقهى مطابق مذهب شیعه امامیه و همان گونه كه از اسمش پیدا است، شرح كتاب ارشاد الأذان علامه حلى (م 726 ق) است. مجمع الفائدة یكى از مشهورترین و دقیق ترین كتب استدلالى است كه تا به حال تألیف شده است؛ ولى متأسفانه بخشى از آن در مرور زمان ضایع شده و از بین رفته است؛ مانند كتاب نكاح، طلاق، عتق و...

آنچه از آن باقى مانده و چاپ شده است، از قرار ذیل است:

طهارت، صلات، زكات، خمس، صوم، اعتكاف، حج، جهاد، امر به معروف و نهى از منكر، متاجر، شفعه، دیون، رهن، حجر، ضمان، حواله، كفاله، صبع، اقرار، اجاره، مضارعه، مساقات، جعاله، سبق و رمایه، شركت، مضاربه، ودیعه، لقطه، غصب، صید و ذبائح، اطعمه و اشربه، میراث، قضا و شهادات، حدود، جنایات، دیات.

وضعیت نشر:

این كتاب به وسیله انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم چاپ و منتشر شده است.

پانویس

  1.  علماى بزرگ شیعه، ص 106؛ روضات الجنات، ج 1، ص 115؛ مقدمه مجمع الفائدة والبرهان، ج 1؛ فرهنگ بزرگان اسلام و ایران، ص 76.