محمد ایمانی لاهیجانی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۰۵:۵۰ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

«آیت‌الله شیخ محمد ایمانی لاهیجانی» (۱۳۱۰-۱۳۷۸ ش)، از شخصیت‌های برجسته حوزه‌های علمیه و یکی از ارکان مهم دستگاه قضایی و دیوان عالی کشور پس از انقلاب اسلامی به شمار می‌رفت. قاضی شرع در مازندران، ریاست دادگاه‌های استان تهران، عضو شورای عالی قضایی کشور و نماینده ولی فقیه در دانشگاه تربیت معلم، از مسئولیت‌های ایشان بود.

Eimani-02 321363.jpg
نام کامل محمد ایمانی لاهیجانی
زادروز ۱۳۱۰ شمسی
زادگاه لاهیجان، گیلان
وفات آبان ۱۳۷۸ شمسی
مدفن قم، گلزار شهدای امامزاده علی بن جعفر

Line.png

اساتید

امام خمینی، سید محمد محقق داماد، علامه طباطبایی، محمدتقی بهجت فومنی، سید مرتضی مرتضوی لنگرودی،...




ولادت و خاندان

محمد ایمانی، سال ۱۳۱۰ ش. در محله «شَعربافان» در جنوب شرقی شهر لاهیجان، در خانواده‌ای مذهبی و متدین، دیده به جهان گشود. پدر بزرگوارش معلم قرآن بود و حکایات و اشعار زیادی را که آموخته و از حفظ داشت، به شاگردانش می‌آموخت.

جدش ملا حسین نیز، مردی متقی و وارسته بود که در منطقه لاهیجان به صلاح و نیکوکاری شهرت داشت و مردم آن سامان برای رفع مشکلات خویش و برآورده شدن نیازهای مادی و معنوی به وی رجوع می‌کردند.

تحصیلات و استادان

شیخ محمد ایمانی به امر و تشویق پدرش، پس از تحصیلات کلاسیک تا مقطع ششم ابتدایی، در سال ۱۳۲۲ ش. برای فراگیری علوم دینی وارد حوزه علمیه جامع لاهیجان گردید.

شیخ محمد ایمانی بعد از حدود یک سال، در سال ۱۳۲۳ ش. وارد حوزه علمیه قم شد و در مدرسه دارالشفای قم سکنا گزید و به فراگیری علوم اسلامی پرداخت.

آیت الله ایمانی تحصیلاتش را با جدیت و پشتکار در حوزه علمیه قم ادامه داد. وی قسمت زیادی از مقدمات را نزد آیت الله ممجد لنگرودی فراگرفت و شرح لمعه را در محضر آیت الله صدوقی یزدی و شیخ اسدالله اصفهانی، رسائل و کفایه را نزد آیت الله مجاهدی تبریزی و سلطانی طباطبایی، و مکاسب را نزد آيت الله بهجت به خوبی فراگرفت. او قسمت زیادی از متون سطح را بدون استاد، با دوستان از جمله شیخ محمدعلی فیض لاهیجانی، با دقت و حوصله فراوان به مباحثه پرداخت.

آیت الله ایمانی در درس این علمای بزرگوار نیز شرکت داشته و از وجود آنان بهره علمی ‌برده است: امام خمینی؛ سید مرتضی مرتضوی لنگرودی؛ سید محمد محقق داماد؛ میرزا هاشم آملی؛ شیخ مرتضی حائری یزدی و علامه طباطبایى.

فعالیت‌ها و مسئولیت‌ها

یکی از ویژگی‌های بارز آن عالم ربانی، مسئولیت‌پذیری وی بود. ایشان با این که مجتهد بود ولی با احساس نیاز جامعه به وجود ایشان، بدون ادعا وارد صحنه‌های مختلف قضایی و اجرایی می‌گردید و از گوشه‌گیری و انزوا به طور جدی دوری می‌ورزید. فهرست برخی مسئولیت‌های معظم‌له، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ‌عبارت است از:

  • قاضی شرع در مازندران و گرگان: وی به دنبال مشکلات فراوانی که عناصر ضدانقلاب و منافقین در این مناطق به وجود آورده بودند از سوی امام خمینی، طی حکمی ‌به عنوان قاضی شرع منصوب گردید. وی چند سال در این سمت مهم تا حصول امنیت و آرامش، خدمات فراوانی انجام داد که به برخی از آنان اشاره خواهد شد.
  • قاضی شرع در خراسان به مدت یک سال از سوی آیت الله شهید بهشتی.
  • ریاست دادگاه‌های استان تهران.
  • ریاست دادگاه‌های ویژه مسکن و کار.
  • ریاست شعبه چهارم دیوان عالی کشور تا آخر عمر.
  • نماینده محترم ولی فقیه در دانشگاه تربیت معلم و تدریس در این دانشگاه.
  • عضو شورای عالی قضایی کشور؛ که بعد از انقلاب اسلامی ‌تمام پرونده‌های مهم قضایی از سراسر کشور ابتدا به تهران می‌آمد و توسط آیت الله شهید قدوسی این پرونده‌ها جهت مطابقت با موازین شرعی به این هیأت در قم ارجاع می‌گردید و این پرونده‌های قضایی با بررسی موشکافانه و دقیق اعضا، حکم نهایی صادر و جهت اجرا ابلاغ می‌شد.

وفات

آیت الله شیخ محمد ایمانی بعد از عمری تلاش در راه خدمت به اسلام و محرومان و ستمدیدگان به خصوص در مسند شریف قضاوت، سرانجام در آبان سال ۱۳۷۸ دار فانی را وداع گفت. پیکرش از مسجد امام حسن عسکری علیه‌السلام در قم تا حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها تشییع گردید و پس از اقامه نماز توسط آیت الله محمدتقی بهجت، در گلزار شهدای علی بن جعفر علیه‌السلام قم به خاک سپرده شد.

منابع

آرشیو عکس و تصویر