هدف زندگی (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۴۴ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
هدف زندگی.jpg
نویسنده مرتضی مطهری
موضوع هستی شناسی/فلسفه اسلامی
زبان فارسی
تعداد جلد ۱

کتاب «هدف زندگی»، مجموعه پنج درس از استاد شهید مرتضی مطهری است كه در سلسله درس‌‌های «جهان‌‌بينی اسلامی» در سال ۱۳۵۱ شمسی ايراد شده است. استاد در اين درس‌‌ها، هدف زندگی را از ديدگاه قرآن و انديشه‌های بشری بررسی می‌كند.

مؤلف

مرتضی مطهری (۱۳۵۸-۱۲۹۸ ش) از اساتید حوزه علمیه قم و معروفترین سخنران در دو دهه قبل از انقلاب، و از نظریه پردازان اصلی جمهوری اسلامی بود.

از جمله اساتید ایشان در راه کسب علم و دانش، علامه طباطبائی، سید محمد حجت، سید صدرالدین صدر و سید محمدتقى خوانسارى را می توان نام برد.

برخی دیگر از آثار ایشان عبارتند از: حماسه حسینی، عدل الهی، تعلیم و تربیت در اسلام، آزادی معنوی، آشنایی با علوم اسلامی.

شهید مطهرى در طول حیاتش سعی نمود ایدئولوژى اصیل اسلامى را از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب ارائه نماید. او سرانجام، در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۸ توسط منافقین به شهادت رسید.

معرفی کتاب

کتاب «هدف زندگی»، مجموعه پنج درس از استاد شهید مرتضی مطهری است كه در سلسله درس‌‌های «جهان‌‌بينی اسلامی» در سال ۱۳۵۱ شمسی ايراد شده است.

یکی از پرسش‌های اساسی هر فرد که پاسخ بدان سرنوشت او را تعیین می‌کند، این پرسش است: «هدف زندگی چیست؟» این پرسش در حوزه تعابیر اسلامی معادل پرسش درباره هدف بعثت پیامبران و بالاتر، هدف آفرینش است. استاد شهید مطهری در این کتاب با عنایت به آموزه‌های اسلامی، به این پرسش مهم پاسخ درخور و مناسب داده است.

استاد در اين درس‌‌ها، هدف زندگی را از ديدگاه قرآن و انديشه‌های بشری بررسی می كند، افق بحث را از هر طرف می گشايد و انديشه آدمی را به سير در عرصه‌های گوناگون می كشاند؛ زيرا اگر هدف زندگی چنان‌كه قرآن می‌‌خواهد، آشكار گردد و مورد توجه قرار گيرد، زندگی‌ها گرم و نورانی می شود و انسانی ديگر و جامعه‌ای ديگر در صحنه حيات رخ می‌نمايد؛ همان چيزی كه بشر امروز سخت تشنه آن است.

عناوین فصول مختلف کتاب به خوبی بیانگر نگاه عمیق استاد مطهری به این موضوع است، که عبارتند از:

  • هدف خلقت و بعثت انبیاء،
  • ریشه اخلاق فردی و اجتماعی،
  • مکتب و جهان‌بینی،
  • ایمان و کمال انسان،
  • بررسی نظریات مختلف درباره کمال انسان و نظریه اسلام.

در بخشی از این کتاب آمده است: «در منطق اسلام هدف فقط یک چیز است و آن خداست. اصولا توحید اسلام جز این اقتضا نمی‌کند، اگر هم هدف دیگری معرفی می‌کند مانند بهشت و یا فرار از جهنم، هدفهای درجه دوم است برای انسانهایی که از این هدفهای خیلی پست جهنمی باید رهایی پیدا کنند... پس، از نظر ما خود ایمان به خدا هدف است و به عبارت دیگر خود خدا هدف است و ایمان با این همه آثار زیادی که دارد، در اسلام به این دلیل واجب نشده است که آن آثار پیدا شود؛ چون آن آثار فواید ایمان است. ایمان از آن جهت واجب است که خودش پیوند انسان با حق است و نفس پیوند انسان با حق از نظر اسلام کمال است.»

منابع