ربابه الهى

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۶:۰۸ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (ویرایش)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ربابه الهی (۱۴۰۰-۱۳۳۵ ق)، از بانوان عالم، نویسنده و مدرس حوزه علمیه خواهران اصفهان در قرن ۱۴ قمری، و از شاگردان بانو مجتهده امین بود. «اللؤلؤ و المرجان» و «کشکول الهی» از جمله آثار اوست.

نام کامل ربابه الهی
زادروز ۱۳۳۵ قمری
زادگاه اصفهان
وفات ۱۴۰۰ قمری
مدفن اصفهان، تخت فولاد

Line.png

اساتید

میرزا محمدرضا الهی، بانو مجتهده امین، شیخ مرتضی اردکانی،...


آثار

اللؤلؤ و المرجان، کشکول الهی، الهی نامه، الدرّ و الیاقوت، الجنة و الرضوان،...

تحصیل و اساتید

ربابه الهی در سال ۱۳۳۵ هـ.ق (۱۲۹۴ ش) در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. وی فرزند عالم زاهد آیت الله آقا میرزا محمدرضا الهی از شاگردان آیت الله سید محمدباقر درچه ای است.

بیشترین عامل پیشرفت این بانو، تشویق و ترغیب پدرش بود که خود از مدرسین حوزه علمیه اصفهان در زمینه فقه و اصول بوده است. خانم الهی بیشتر تحصیلات مقدماتی را در محضر پدر گذراند. از دیگر اساتید وی، بانو مجتهده امین و حجة الاسلام شیخ مرتضی اردکانی (م، ۱۴۱۷ ق) بوده‌اند.

خانم الهی از شدت علاقه‌ای که به امور دینی و کتب مذهبی داشت در دوران عمر ازدواج نکرد. وی در حوزه علمیه خواهران اصفهان تدریس داشت و با رونق بخشی به حوزه علمیه خواهران، زنان فاضلی پرورش داد.

آثار و تألیفات

از خانم الهی آثار و تألیفات متعددی باقی مانده است و بیشتر آن‌ها جنبه اخلاقی و معنوی دارند و مشتمل بر توضیح آیات، روایات و حکایات‌اند. وی همچنین دو بار قرآن کریم را با دست خط خود به رشته تحریر درآورد. از جمله کتاب‌های ایشان که به طبع رسیده عبارتند از:

  1. اللؤلؤ و المرجان: مؤلف در این کتاب پس از توصیف انواع توحید (توحید ذاتی، توحید صفاتی، توحید افعالی و توحید عبادی)، اشعاری در ذیل مطالب نقل شده، سروده و حکایت های زیبایی بیان کرده است؛
  2. کشکول الهی: او در این کتاب وصایای رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) به امام علی (علیه السلام) و کلام امام حسین (علیه السلام) در دعای عرفه به همراه اشعاری در ذیل آن یاد کرده است؛
  3. الهی نامه: این کتاب احادیث، کلمات قصار و اشعار مذهبی را در بر دارد؛
  4. الدرّ و الیاقوت: با موضوع کشکول دینی، اخلاقی و اجتماعی؛
  5. الجنة و الرضوان؛
  6. توحید؛
  7. چهل حدیث.

وفات

بانو ربابه الهی در پایان عمر به علت بیماری سرطان در ۲۳ رجب ۱۴۰۰ هـ.ق (۱۳۵۹ ش) دار فانی را وداع گفت و کنار قبر پدرش در تخت فولاد اصفهان در تکیه بروجردی به خاک سپرده شد.

منابع