سید حسن فقیه امامی
آیتالله سیّد حسن فقیه امامی (1313 - 1389 ش) زعیم حوزة علمیة اصفهان و استاد عالیمقام درس خارج فقه در حوزه و مؤسس و بنیانگذار چندین مدرسة علمیه در اصفهان و رئیس هیئت امنای وقت مؤسسة تحقیقات و نشر معارف اهلالبیت علیهم السلام بودند.
نام کامل | سید حسن فقیه امامی |
زادروز | 1313 شمسی |
زادگاه | اصفهان |
وفات | 1389 شمسی |
مدفن | امامزاده ابوالعباس خوراسگان |
اساتید |
حضرات آیات: محمدحسن نجفآبادي، سيّد مرتضي موحد ابطحي، عباسعلي اديب و حسین خادمی |
شاگردان |
مهدی دانشمند |
| |
محتویات
تولّد
آيتالله حاج سيّد حسن فقيهامامي متولّد 1354قمري (1313شمسي)، فرزند مرحوم آيتالله حاجآقا عطاءالله فقيهامامي(قدّس سرّه) از مفاخر حوزة علميه و جامعة روحانيت اصفهان بودند.
استادان
ايشان در محضر پدر بزرگوارشان و نيز جمعي از علما و مدرّسين و زعماي حوزة علمية اصفهان، مراحل تحصيلي را در دورة مقدمات و سطح و خارج، گذراندند. مهمترین استادان ايشان بدين قرارند: 1. پدر و معلّم و مربي و سازندة شخصيتشان، مرحوم آيتالله حاجآقا عطاءالله فقيهامامي(قدّس سرّه)، متوفاي 1387قمري. 2. عالم زاهد و پارساي عابد، آيتالله حاج شيخ محمدحسن نجفآبادي(قدّس سرّه)، متوفاي 1384قمري. 3. استاد ماهر و اديب فاضل و مورّخ ناقد، مرحوم آقا شيخ محمدعلي معلّم حبيبآبادي(قدّس سرّه)، متوفاي 1396قمري. 4. استاد كامل و عالم زاهد، مرحوم آيتالله حاج شيخ علي مشكات سدهي(قدّس سرّه)، متوفاي 1410قمري. 5. استاد محقق و جامع، مرحوم آيتالله حاج سيّد مرتضي موحد ابطحي(قدّس سرّه)، متوفاي 1413قمري. 6. حكيم، اديب، منجّم و استاد جامع، مرحوم آيتالله حاج شيخ عباسعلي اديب(قدّس سرّه)، متوفاي 1412قمري. 7. عالم زاهد و متقي، مرحوم آيتالله حاج سيّد علياصغر برزاني(قدّس سرّه)، متوفاي 1405قمري. 8. عالم فاضل و زاهد، مرحوم آيتالله حاج شيخ علي قديري كفراني(قدّس سرّه)، متوفاي 1407قمري. 9. استاد محقق و زاهد، مرحوم آيتالله حاج شيخ احمد فياض(قدّس سرّه)، متوفاي 1407قمري. 10. فقيه اصولي، مرحوم آيتالله آقاي حاجآقا حسین خادمي(قدّس سرّه)، متوفاي 1405قمري. 11. فقيه و مرجع بزرگوار، مرحوم آيتالله العظمي آقاي حاج سيّد علي موسوي بهبهاني(قدّس سرّه)، متوفاي 1395قمري. 12. و نيز جمع ديگري از علما و مدرّسين حوزة علمیة اصفهان.
خدمات و فعالیتها
1. تجديد بناي سه طرف جنوبي و شمالي و شرقي مدرسة ذوالفقار و تكميل طرف غربي آن. طرف غربي مدرسة ذوالفقار را مرحوم آيتالله حاج شيخ محمدباقر كرماني، تجديد بنا نمودند و به مرحلة سفتكاري رساندند و عمر ايشان پايان يافت، سپس آقاي امامي، همين طرف را تكميل نموده و سه طرف ديگر را نيز به سبك قديم، تجديد بنا نمودند. 2. تأسيس مدرسة محموديه در نزديكي مدرسة ذوالفقار. در حال حاضر تجديد بناي آن، بهنحو مفصّل و اساسي در سه طبقه در حال انجام است. 3. تأسيس مدرسة جواديه، متصل به مدرسة محموديه. 4. تأسيس مدرسة الغدير، در انتهاي خيابان مشير انصاري. 5. تكميل و نماسازي مدرسة باشكوه و مجلّل مرحوم آيتالله خادمي (مدرسة عربان) در بازارچة ساروتقي، در نزديكي امامزاده احمد. 6. تجديد بنا و توسعة مدرسة خالصيه در نزديكي مسجد سلام، در محلة قديمي جمال كله در دو طبقه و بسيار زيبا و شكوهمند. 7. تعميرات اساسي مدرسة اماميه در نزديكي چهارراه ابنسينا و در مجاورت مزار باباقاسم. 8. تعميرات اساسي مدرسة نيمآور. آيتالله امامي با همكاري حاج سيّد حجت موحد ابطحي و حجتالاسلامو المسلمين حاج شيخ محمدعلي ابراهيمي و حاج شيخ علياكبر فقيه، با ایجاد برنامة گستردة درسي و تربيتي در مدرسة ذوالفقار و مدارس وابسته، حوزة علمية اصفهان را نظم و ترتيب داده و هزاران طلبة حوزة اصفهان را در طول چند دهه، در دورة مقدمات و سطح و خارج، تربيت نمودند.
تدریس
معظّمًله 34سال در حوزة اصفهان تدريس نمودند و در زمينة علوم ادبي و منطق و حكمت، كلام و عقائد، تفسير قرآن و شرح نهجالبلاغه، رجال و درايه، فقه و اصول به افاضة علمي اشتغال داشتند. ايشان ظهرها در مسجدالكريم و شبها در مسجد بابا محمدعلي سقا (مسجد امامي)، به اقامت جماعت و سخنراني ديني ميپرداختند و در جلسات منظم و هفتگي، براي جمعي از پزشكان و مهندسان و ساير تحصيلكردهها، به افاضة علمي و ديني مشغول بودند و بهنحو مستمر، دروس و مباحث ديني را بر آنها عرضه ميکردند.
مبارزه علیه فرقههای انحرافی
از قسمتهاي جالب در زندگي اين بزرگمرد، مبارزات مستمري بود كه با فرقههاي گمراه و مفسد و گروهكهاي منحرف از قبيل بهاییها، كمونيستها، التقاطيها و وهابيمسلكها، داشتند و با بحثهاي زياد و مناظرات مستدل و قوي، در رسوا نمودن و محكومكردن آنها، نقش بسيار مؤثري ايفا نمودند. همچنين، همكاري نزديك و گستردة ايشان با مؤسسههاي ديني و خيريهاي كه بهنام نامي پيشوايان معصوم(ع)، فعاليت خدماتي و اجتماعي دارند، بسيار ارزشمند بوده است. بهعنوان نمونه ميتوان از همكاري با انجمن مددكاري امام زمان(عجّل الله تعالي فرجه)، سازمان آموزشي ابابصير، صندوق قرضالحسنه اباصالح المهدي(عج) (طلاب)، انجمن خيرية حضرت اباالفضل(ع) (ويژة پيوند كليه)، راديولوژي و آزمايشگاه مهديه(عج)و... نام برد. در يك كلام، ایشان عالمي با عمل، استادي دلسوز، تربيتكنندهاي مدبّر و مؤسسي مدير بودند كه با استفاده از علم و عمل و تقوا و مكارم اخلاقي، نقشی بسيار اساسي در رشد و توسعة حوزة علمية اصفهان و در تعليم و تربيت طلاب و تبليغ و ترويج دين و دفاع از حريم مكتب ولايت و امامت، ايفا نمودند.
ارتحال
سرانجام، روح بلند و ملکوتی این عالم ربانی در روز یکشنبه 15اسفند 1389 به ملکوت اعلی پیوست و در مراسمی باشکوه با حضور اقشار مختلف مردم و مسئولان استان اصفهان و مقامات کشوری تشییع و در جوار امامزاده ابوالعباس خوراسگان به خاک سپرده شد.
آرشیو عکس و تصویر
از راست: سید مهدی (حجت) موحد ابطحی موسوی، سید حسن فقیه امامی، حسن صافی اصفهانی، سید ابوتراب مرتضوی درچه ای، سید مصطفی مهدوی هرستانی، سید محمدعلی موحد ابطحی موسوی و سید احمد فقیه امامی در مسجد حاج محمد جعفر آباده ای
از راست: سید حسن فقیه امامی، محمدتقی فلسفی و سید حسین خادمی
از راست: قمی، سید محمدباقر موحد ابطحی موسوی، سید حسن فقیه امامی، حسن صافی اصفهانی، مهدی مظاهری و سید مجتبی میردامادی
سید حسن فقیه امامی در حرم امام حسین علیه السلام
از راست: سید نورالدین جعفریان، ناشناس، ناشناس، ناشناس، سید جواد شهرستانی، سید حسن فقیه امامی، مهدی فقیه ایمانی، ناشناس و سید فضل الله رضازاده
از راست: سید مهدی (حجت) موحد ابطحی موسوی، سید حسن فقیه امامی و سید محمدباقر موحد ابطحی موسوی
ردیف جلو از راست: صافی اصفهانی، سید حسن فقیه امامی و سید حسین رضازاده