دسته های عزاداری

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ اکتبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۱۲ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی '{{بخشی از یک کتاب}} دسته: گروهى از مردم كه در جايى گرد آيند و يا با هم حركت كنند و ك...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


دسته: گروهى از مردم كه در جايى گرد آيند و يا با هم حركت كنند و كارى را انجام‌ دهند. گروهى كه با تشريفات خاصى در خيابان ها و كوچه‌ها حركت مى‌كنند و با هم ‌اشعارى خوانند، براى اقامه عزادارى سيدالشهدا و ائمه ديگر.[۱] حركتشان به صورت ‌سينه‌زنى يا زنجيرزنى است. رواج آن بيشتر در عصر صفويه شكل گرفت.

اين گونه دستجات، براى خود نشانه و علامت و توغ و پرچم مخصوص و گاهى نام ‌ويژه‌اى داشته‌اند و با نوعى سازماندهى مردمى در ايام عاشورا و روزهاى ديگر به ‌سوگوارى مى‌پرداختند.

اين مراسم، به ويژه در عراق و شهرهايى چون نجف و كربلا، ريشه‌دارتر بوده است. مرحوم كاشف الغطاء مى‌نويسد: «آغاز بيرون آمدن دسته‌هاى‌ عزادارى براى سیدالشهدا، پيش از هزار سال، در زمان ‌«معزالدوله‌» و «ركن الدوله‌» بود، كه ‌دسته‌هاى عزاداران در حالى كه براى حسين علیه السلام ندبه مى‌كردند و شب، مشعل هايى به دست‌ داشتند، بغداد و راه هايش يكباره پر از شيون شد... اين در قرن چهارم بود و اگر بيرون‌آمدن اين موكب ها در راه ها نبود، هدف و غرض از يادآورى حسين بن على‌ علیه السلام از بين‌ مى‌رفت و ثمره فاسد مى‌شد و راز شهادت حسين بن على‌ علیه السلام منتفى مى‌گشت.[۲]

«موكب‌» يا «مواكب حسينى‌» نيز به همين حركت هاى جمعى بصورت عزادارى و پيمودن راهى با حالت عزا گفته مى‌شود كه در عراق، به ويژه در ايام اربعين رواج و شور بيشترى دارد. در روزهاى تاسوعا و عاشورا نيز در همه شهرها و روستاهاى شيعه‌نشين ‌رواج دارد.

برخى از اين دسته‌ها، تاريخچه‌اى طولانى و گاهى مثلا چند صد ساله دارد (مثل دسته‌ «طويرج‌» در كربلا) كه در نسل هاى پياپى، سنت هاى خويش را حفظ مى‌كنند.[۳]

دسته‌هاى عزادارى، نوعى تشكل و سازماندهى را تمرين مى‌دهد كه بر محور امام ‌حسين‌ علیه السلام است. اين دسته‌ها و هيئت ها، در افراد احساس مسئوليت و شخصيت و اعتماد به‌ نفس را تقويت مى‌كند و به آنان نظم و نظام مى‌بخشد، آن هم با محتوايى مقدس و آدابى‌ خالصانه و عاشقانه و بدون حاكميت زور و اعمال قدرت.

پانویس

  1. فرهنگ فارسى،معين.
  2. المواكب الحسينيه، محمدحسين كاشف الغطاء، ص 15، (چاپ 1345 ق، نجف).
  3. در زمينه تشكل ها و اهداف دسته‌هاى عزادارى حسينى از جمله ر.ك: «المواكب الحسينيه، مدارس و معسكرات‌»از: سامى البدرى، ص 34.

منابع

جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.