محمدعلی تسخیری

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Taskhiry.jpg
نام کامل محمدعلى تسخيرى
زادروز 1323
زادگاه نجف اشرف
وفات 1399
مدفن قم - حرم حضرت معصومه سلام الله علیها

Line.png

اساتید

آيت الله سيد محمدباقر صدر، آيت الله خويى،...


آثار

محاضرات فى علوم القرآن، الاقتصاد اسلامى،...


آیت الله شیخ محمد علی تسخیری (1323 - 1399 ش) پرورش یافته در مکتب اساتیدی همچون آيت الله سيد محمدباقر صدر و آيت الله خويى است. وی از پیشگامان در حوزه تقریب مذاهب که با حضورش در مراکزی همچون مجمع جهانى تقريب مذاهب و مركز مطالعات اديان گامهای موثری را برای تثبیت همدلی و وحدت بین مذاهب برداشت.

ولادت و تحصیلات

آيت الله شيخ محمدعلى تسخيرى در سال 1323 خورشيدى در نجف اشرف در خانواده اى روحانى از خطه مازندران به دنيا آمد و در كنار تحصيلات ابتدايى، متوسطه و دانشگاهى (در دانشكده فقه نجف اشرف) تحصيلات حوزوى را تا مرتبه اجتهاد در نجف اشرف سپرى كرد و از محضر بزرگانى چون آيت الله سيد محمدباقر صدر ، آيت الله خويى ، آيت الله سيد محمدتقى حكيم و آيت الله شيخ جواد تبريزى بهره گرفت. از سال 1350 به بعد، ايشان فعاليت هاى علمى خود را در حوزه علميه قم ادامه داد.

خدمات ارزنده

آيت الله تسخيرى از چهره هاى شناخته علمى و فرهنگىِ جهان اسلام مى باشد كه همواره در پى معرفى درست تشيع و ايجاد تفاهم و همدلى ميان مسلمانان بوده اند .

ايشان خدمات ارزنده اى در اين قلمرو به اسلام و تشيع نموده است. مشاركت در ده ها كنفرانس علمى در كشورهاى مختلف ـ به عنوان برگزاركننده يا عضو هيئت رئيسه يا ميهمان ـ عضويت در هيأت امنا و شوراى عالى چندين مركز دانشگاهى و مجمع علمى در ايران و ديگر كشورها و تدريس در مراكز علمى گوناگون از جمله فعاليت هاى مؤثر ايشان در زمينه هاى علمى و فرهنگى است.

وی همچنین در مجمع فقه اسلامى در جده (وابسته سازمان كنفرانس اسلامى) از 1362 تاكنون به عنوان تنها نماينده رسمى تشيع امامى در تثبيت و ترويج مبانى فقهى و اصولى تشيع نقشى در خور تقدير داشته اند.

ايشان مسئوليت هاى فرهنگى مختلفى داشته اند، از جمله رياست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى، معاونت بين الملل دفتر مقام معظم رهبرى و هم اكنون دبير كل مجمع جهانى تقريب مذاهب و نيز رئيس هيأت امناى مركز مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب مى باشد.

آثار علمی

از ايشان ده ها كتاب و صدها مقاله (به تأليف يا ترجمه) منتشر شده كه برخى از آنها از قرار ذيل است:

1- محاضرات فى علوم القرآن،

2- الاقتصاد اسلامى،

3- القواعد الاصولية و الفقهية على مذهب الامامية (در سه جلد)،

4- تفسير قرآن كريم (در سه جلد)،

5- دروس فى اصول الدين، و الامامة و الولاية فى القرآن الكريم.

وفات

سرانجام این عالم ربانی در ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ خورشیدی بر اثر عارضه قلبی در بیمارستان خاتم الانبیاء تهران دار فانی را وداع گفت. مراسم تشییع و نماز بر پیکر آیت‌الله، پنج‌شنبه، ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ با حضور آیت الله نوری همدانی و علمای قم در جوار حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها برگزار و پیکر ایشان در حرم این بانوی بزرگ به خاک سپرده شد.

منبع

محمدعلی تسخیری، سایت رحماء.

آرشیو عکس و تصویر