منابع و پی نوشتهای متوسط
مقاله بدون شناسه یا دارای شناسه ضعیف است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

شهید عطاءالله اشرفی اصفهانی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۵۸ توسط Mohammadi (بحث | مشارکت‌ها) (آثار)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مقاله‌ی مربوط به این عنوان از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon article.jpg
محتوای فعلی "مقاله‌ یک نشریه" متناسب با این عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

آیت الله عطاءالله اشرفی ‌اصفهانی (1281 - 1361 ش) مجتهد شیعی، از شاگردان آیت الله بروجردی و نماینده ایشان در باختران، از شخصیت های تاثیرگذار انقلاب اسلامی و نماینده امام خمینی (ره) در کرمانشاه بود. وی به مبارزه ای طولانی و جدّی با رژیم پهلوی و پس از آن با عناصر ضد انقلاب برخاست که سرانجام جان خود را نیز در این راه اهدا کرد.

او در ۲۳ مهر ۱۳۶۱ بر اثر عملیات تروریستی منافقین، به درجه رفیع شهادت نائل شد تا چهارمین شهید محراب لقب بگیرد.

Ashrafi.jpg
نام کامل عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
زادروز 1281 شمسی
زادگاه خمینی شهر
وفات 1361 شمسی
مدفن گلستان شهدای اصفهان

Line.png

اساتید

آیت الله بروجردی




تولد

شهید محراب آیه الله اشرفی قدس سره در شعبان المعظم 1322 هجری قمری برابر با 1281 شمسی در سده (خمینی شهر) ‌اصفهان در خانواده ای روحانی و عالم متولد گردید. وی فرزند مرحوم حجه الاسلام و المسلمین میرزا اسدالله، نوه مرحوم حجه الاسلام میرزا محمدجعفر از علمای معروف سده بود. جد اعلای ایشان از علمای جبل عامل بوده اند.

مادر ایشان از سادات و علویات معروف اصفهان از خانواده مؤیدی از سادات صحیح النسب بود.

تحصیلات

شهید اشرفی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی را در سده (خمینی شهر) ‌نزد مرحوم سید مصطفی تلمذ کرد. استعداد فراوان و حافظه قوی داشت - طوری که کتاب نصاب الصبیان را در نه سالگی از حفظ می دانست. در سن دوازده سالگی برای ادامه تحصیل راهی اصفهان شد و طی قریب ده سال، دروس ادبیات و سطح فقه و اصول، همچنین یک دوره درس خارج اصول را در محضر اساتید بنام این شهر آموخت.

بعضی اساتید معروف ایشان در شهر اصفهان عبارت بودند از: مرحوم آیه الله سیدمهدی درچه ای برادر مرحوم آیه الله سیدمحمدباقر درچه ای، استاد بزرگ مرحوم آیه الله بروجردی، مرحوم آیه الله سیدمحمد نجف آبادی، مرحوم فشارکی، مرحوم مدرس.

شهید اشرفی دوران طلبگی خود را با نهایت عسرت و مشقت اقتصادی گذراند. در مدت ده سالی که در حوزه اصفهان بود در هفته با دو قران گذران معاش می کرد و هر هفته طول راه میان اصفهان و زادگاهش را که دوازده کیلومتر است، پیاده می پیمود. خود می فرمود (دوشنبه خوراکم تمام می شد، سه شنبه دو ریال پولم را خرج می کردم، چهارشنبه را که آخرین روز تحصیل بود بدون پول و غذا می گذراندم.)

هجرت به قم

شهید محراب در سن بیست سالگی برای ادامه تحصیل و نیل به مقامات عالیه علمی و درجه اجتهاد در سال 1343 هجری قمری رهسپار قم گردید.

مدت بیست سال متوالی از عمر خود را بطور مجرد در همین حجره گذراند. در تمام طول مدت بیست و سه ساله اقامت در قم تنها سه یا چهار ماه با خانواده بود و بقیه این سنوات را تنها و مجرد به سرآورد. علت تنهایی ایشان در این مدت طولانی، تنگدستی و فشار زندگی بود که حتی توانایی اجاره کردن یک اتاق را نداشت. زیرا ورود او به قم در زمان حیات مرحوم آیه الله حائری، مؤسس حوزه علمیه قم بود و ایشان به طلاب جدیدالورود شهریه نمی دادند، یعنی اوضاع طوری نبود که بتوانند بدهند.

پس از فوت آیه الله حائری و ریاست مراجع و آیات ثلاث (مرحوم آیه الله خوانساری و آیه الله حجت و آیه الله صدر) هم به علت شهریه مختصری که می دادند، ایشان نمی توانست خانواده خود را به قم بیاورد. در این زمان، ماهانه فقط حدود هشت تومان شهریه دریافت می کردند. پس از ورود مرحوم آیه الله بروجردی قدس سره به قم نیز که شهریه طلاب فاضل و متاهل به مبلغ چهل و پنج تومان رسید، باز هم این مبلغ حتی زندگی پانزده روز یک خانواده را تامین نمی کرد. روی این جهت، آیه الله اشرفی بطور مجرد در مدرسه فیضیه قم زندگی می کردند و هر چند ماه، چند روزی جهت دیدار فرزندان و خانواده خود به اصفهان می رفتند.

شهید آیه الله اشرفی تقریبأ یک سال در جلسه درس مرحوم آیه الله حائری قدس سره شرکت داشته اند و پس از مرحوم آیه الله حائری، چند سالی از محضر آیات ثلاث (مرحوم آیه الله حجت کوه کمره ای، مرحوم آیه الله حاج سید محمدتقی خوانساری، مرحوم آیه الله سید صدرالدین صدر) بهره مند شده اند. بیشتر مطالب درس این سه بزرگوار را نوشته اند که اکثر جزوات فقه و اصول درس آقایان موجود است.

اساتید

آثار

آثار وی را حدود 30 مجلد نوشته‌اند که بیشتر آنها چاپ نشده است، اما آثار چاپ شده وی عبارتند از:

  • البیان (برهان قرآن)، در موضوع علوم قرآن، به زبان فارسی
  • تفسیر قرآن، خلاصه‌ای از تفاسیر شیعه و سنی
  • مجمع الشتات، در اصول دین و عقاید و کلام، به زبان عربی در چهار جلد
  • مجموعه ای پیرامون حروف مقطعه قرآن
  • کتابی در موضوع غیبت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه
  • غروب آفتاب در محراب جمعه، مجموعه خطبه‌های شهید اشرفی در نماز جمعه کرمانشاه در دو مجلد
  • جزوات درس فقهی و اصولی، تقریرات اساتید خود آیات عظام بروجردی، حجت کوه کمره‌ای، سید محمدتقی خوانساری و صدر

مبارزات سیاسی و اقدامات فرهنگی

از 19 دی سال 56 تا پیروزی انقلاب اسلامی

پس از قیام خونین 15 خرداد سال 42، ملت رنج دیده‌ی ایران در زیر چکمه‌ی استبداد طاغوت، چون انبار باروتی آماده‌ی انفجار بود. با چاپ مقاله‌ای توهین‌آمیز درباره‌ی امام خمینی در 19 دی سال 56، مرحله‌ی تازه‌ای از قیام مردم آغاز شد. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی در این حرکت توفنده مانند دیگر روحانیان، نقش بسزایی داشت. ایشان با برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای 19 دی و نیز برگزاری مراسم بزرگداشت شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی و ایراد سخنرانی‌های روشنگر، مردم غیور باختران را برای انقلاب بزرگ اسلامی ‌‌آماده می‌‌کرد.

پس از پیروزی انقلاب در سنگر نماز جمعه

یکی از عوامل مهمی‌‌ که در ثبات و تداوم انقلاب اسلامی، نقش ارزنده‌ای داشت نماز سیاسی-عبادی جمعه بود. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله رادمردانی است که به فرمان امام خمینی به امامت نماز جمعه‌ی باختران منصوب شد، تا این بار در صحنه‌ی حفظ و پاسداری از نظام مقدس، اسلامی ‌‌تلاش و جانفشانی کند.

شهید محراب و جنگ تحمیلی

استکبار جهانی به سرکردگی امریکا که با پیروزی انقلاب اسلامی ‌‌ایران، منافع خود را در خطر جدی می‌‌دید، به توطئه‌های داخلی و محاصره‌ی اقتصادی دست زد. هنگامی‌‌ که این نیرنگ‌ها ناکام ماند، توطئه‌ی جنگ تحمیلی را برای شکست نظام مقدس جمهوری اسلامی‌‌ ایران، اجرا کرد. در چنین شرایطی، دمیدن روح شهادت طلبی در میان رزمندگان و دلگرم کردن آنان برای مقابله با دشمن بعثی، بسیار بااهمیت بود.

شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله عالمان وارسته و مجاهدین در راه حق است که با حضور خود در میدان‌های نبرد و ایراد سخنرانی‌های شورانگیز، روح مقاومت و شهادت را در کالبد جوانان غیور میهن اسلامی‌‌ می‌‌دمید و با این اعمال معنوی به آن عزیزان، دلگرمی‌‌ می‌‌داد.

نقش شهید محراب در وحدت بین تشیع و تسنن

دشمن جهان‌خوار و استکبار جهانی همیشه در تلاش بوده است تا بین امت‌های اسلامی، تفرقه افکند و از انسجام و وحدت آنان جلوگیری کند؛ اما بیداری عالمان دینی ما، همیشه توطئه‌های آنان را نقش بر آب کرده است. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از همان بیداردلان و مجاهدانی است که درباره ی وحدت بین شیعه و سنی، رنج‌های فراوانی را متحمل شد. او با انجام مسافرت‌های متعدد به شهرهای پاوه، جوانرود و روانسر و تشکیل سمینارهای بی‌شمار مرکب از ائمه‌ی جمعه سنی و شیعه در استان باختران، در خنثی کردن توطئه‌های تفرقه‌افکنان داخلی و خارجی، سهم بسزایی داشت.


   * تأسیس ساختمان مکتب الزهرا
   *     تأسیس مسجد ولی عصر در خمینی شهر
   *     تأسیس مسجد امام حسین در خمینی شهر
   *     امام جمعه شهر کرمانشاه
   *     تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه
   *     تأسیس ساختمان مسجدالنبی در کرمانشاه
   *     تأسیس توسعه مسجد بروجردی در کرمانشاه
   *

شهادت

شهید آیت‌الله اشرفی اصفهانی سرانجام در ساعت 12:15 ظهر 23 مهرماه 1361 پس از 80 سال زندگی پر فراز و نشیب، در حالی که مهیای اقامه نماز بود توسط فردی بنام محمدحسین خداکرمی با نارنجک مورد حمله قرار گرفت و به شهادت رسید. بعدها نشریه «مجاهد» ارگان سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با برعهده گرفتن این عملیات تروریستی، خداکرمی را به عنوان یکی از عوامل خود معرفی کرد.[۱]

منبع

جعفر اسلامی, گلبرگ: مهر 1380، شماره 20



آرشیو عکس و تصویر

  1. نشریه الکترونیکی گذرستان، شماره 56.