آیه ۱ حمد: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۵۹: سطر ۵۹:
  
 
*[http://quran.ahlolbait.com/explain/1/1 سایت قرآن]
 
*[http://quran.ahlolbait.com/explain/1/1 سایت قرآن]
 +
 +
[[رده:آیات سوره حمد]]

نسخهٔ ‏۳۰ ژوئیهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۰۷:۲۸

مشاهده آیه در سوره

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

مشاهده آیه در سوره


ترجمه

مکارم شیرازی

به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
بهرامپور به نام خداوند هستى بخش مهربان
فولادوند به نام خداوند رحمتگر مهربان
الهی قمشه‌ای به نام خداوند بخشنده مهربان
انصاریان به نام خدا که رحمتش بی‌اندازه است و مهربانی‌اش همیشگی.
آیتی به نام خداى بخشاينده مهربان‌
خرمشاهی به نام خداوند بخشنده مهربان‌
مجتبوی به نام خداى بخشاينده مهربان
خرمدل به نام خداوند بخشنده‌ی مهربان.
صادقی تهرانی به نام خدای رحمتگر بر آفریدگان، رحمتگر بر ویژگان‌
معزی بنام خداوند بخشاینده مهربان‌

معنی کلمات و عبارات

«بِسْمِ»: فراهم آمده است از (بِ) و (اِسْمِ). یعنی: کارم را با نام خدا آغاز می‌کنم؛ نه به نام چیز دیگری، و نه به فرمان دل یا کس دیگری. واژه (اِسْم) از ماده (سُمُوّ) به معنی عُلُوّ، یا (وسم) به معنی علامت و نشانه است. «اللهِ»: اسم خاصّ است برای خدا. اصل آن (إِلاه) بوده و مصدری است بر وزن (فِعال) به معنی مفعول، یعنی (مَأْلُوه) به معنی معبود می‌باشد. همان گونه که مصدر (خَلْق) به معنی مخلوق است (نگا: لقمان / ). «الرَّحْمنِ»: دارای مهر فراوان (نگا: أعراف / . «الرَّحِیمِ»: دارای مهر همیشگی. [۱]

تفسیر

تفاسیر مختلف این آیه را می توانید در سایت قرآن ببینید.

روایات و احادیث

  1. عبداللّه بن سنان مى گوید از امام صادق (ع) از معناى «بسم اللّه الرحمن الرحیم» سؤال کردم، آن حضرت فرمود: «الباء بهاء اللّه و السین سناء اللّه و المیم مجد اللّه - و روى بعضهم ملک اللّه - واللّه إله کل شىء [و] الرحمن لجمیع العالم و الرحیم بالمؤمنین خاصة;[۲] «باى» بسم اللّه، نشانگر خوبى و حسن خداوند و «سین» اشاره به رفعت او و «میم» اشاره به مجد و عظمت اوست. و بعضى روایت کرده اند که: [میم] اشاره به ملک و سلطنت خداوند است و «اللّه» معبود همه چیز است [و] «رحمان» نظر به رحمت او در باره همه عالم و «رحیم» نظر به رحمت او فقط درباره مؤمنان دارد.
  2. اسماعیل بن مهران گوید: امام رضا (ع) فرمود: «ان بسم اللّه الرحمن الرحیم أقرب إلى إسم اللّه الأعظم من سواد العین إلى بیاضها;[۳] «بسم الله الرحمن الرحیم» به اسم اعظم خدا نزدیکتر از سیاهى چشم به سفیدى آن است.
  3. حسن بن فضال گوید: «سألت الرضا (ع) على بن موسى (ع) عن «بسم اللّه»، فقال: معنى قول القائل «بسم اللّه» اسم على نفسى سمة من سمات اللّه عز و جل و هى العبادة ... ;[۴] امام رضا(ع) در پاسخ سؤال از معناى «بسم اللّه» فرمود: معناى سخن کسى که مى گوید «بسم اللّه» این است که یکى از نشانه هاى بندگى خداى عز و جل را بر خود مى نهم ...».
  4. ابو سعید خدرى روایت مى کند که رسول خدا (ص) فرمود: «... قال عیسى (ع) ... «الرحمان» رحمان الدنیا و الآخرة و «الرحیم» رحیم الآخرة;[۵] ... حضرت عیسى (ع) فرمود: ... «رحمان» نظر به رحمت واسعه خدا در دنیا و آخرت و «رحیم» نظر به رحمت ویژه او در آخرت دارد».

پانویس

  1. ترجمه خرمدل
  2. معانى الاخبار، ص ۳، ح ۱; نورالثقلین، ج ۱- ، ص ۱۲، ح ۴۶.
  3. تفسیر عیاشى، ج ۱، ص ۲۱، ح ۱۳; نورالثقلین، ج ۱، ص ۸، ح ۲۳ و ۲۵.
  4. معانى الاخبار، ص ۳، ح ۱; نورالثقلین، ج ۱- ، ص ۱۱، ح ۴۱.
  5. الدر المنثور، ج ۱، ص ۲۳.

منابع