هیبت: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
هیبت در لغت هم به معنای ترس و هول، و هم به معنای شکوه و عظمت آمده است.
+
'''«هیبت»''' در لغت، هم به معنای خوف و ترس و هول، و هم به معنای شکوه و عظمت آمده است. البته هر خوفى را «هيبت» نمى‌گويند، بلکه خوفى است که به سبب بزرگداشت و عظمت و جلالت از کسى برای [[انسان]] حاصل مى‌شود.
  
هيبت از [[الله|خداى تعالى]] حالتى است که از شناختن قدرت خدا و حشمت و مهابت و نفوذ مشيت او و ناچيزبودن خود و در همه چيز نيازمند بودنش به خداى تعالى براى انسان پديد مى‌آيد و قهراً پيدايش مراتب و درجات آن هم بستگى به پيدايش مراتب معرفت مذکور است.
+
هيبت از [[الله|خداى تعالى]] حالتى است که از شناختن [[قدرت الهی|قدرت خدا]] و حشمت و مهابت و نفوذ [[مشیت الهی|مشيت]] او و ناچيزبودن خود و در همه چيز نيازمند بودنش به خداى تعالى براى انسان پديد مى‌آيد و قهراً پيدايش مراتب و درجات آن هم بستگى به پيدايش مراتب [[معرفت]] مذکور است. هيبت و [[خشیت]] از خداى تعالى در [[انبياء]] و [[اولیاء الله|اولياى الهى]] و علما بيشتر از ديگران و در آن‌ها نيز بحسب مراتب شناخت آن‌ها نسبت به عظمت خداى تعالى و شناخت آن‌ها از [[توحید|توحيد]] متفاوت است.
  
هيبت از آداب باطنى [[نماز]] و نوعی عبادت است و فراتر از تعظيم است. هر خوفى را هيبت نمى‌گويند بلکه خوفى است که به سبب بزرگداشت و عظمت و جلالت از کسى برای انسان حاصل مى‌شود؛ هیبت نامیده می شود.
+
هيبت از خداوند هنگام [[نماز]]، از آداب باطنى نماز و نوعی [[عبادت]] است و فراتر از تعظيم می باشد. در سیره [[امام سجاد]] عليه السلام آمده است: هنگامى که ایشان براى نماز [[وضو]] مى‌گرفت، رنگ مبارکش زرد مى‌شد و چون به نماز مى‌ايستاد، لرزش به اندامش مى افتاد. وقتی از علت اين حالت پرسيده شد، در پاسخ فرمود: نمى‌دانيد که پيش روى چه کسى مى‌ايستم؟!
 
 
هيبت و خشيت از خداى تعالى در انبياء اولياء و علماى الهى بيشتر از ديگران و در آن‌ها نيز بحسب مراتب شناخت آن‌ها نسبت به عظمت خداى تعالى و شناخت آن‌ها از [[توحید|توحيد]] متفاوت است.
 
 
 
از [[امام سجاد علیه السلام|سيدالساجدين]] عليه السلام روايت شده: هنگامى که براى نمازگزاران [[وضو]] مى‌گرفت، رنگ مبارکش زرد مى‌شد و چون به نماز خواندن مى‌ايستاد لرزش به اندامش مى افتد از علت اين حالت پرسيده شد. در پاسخ فرمود: نمى‌دانيد که پيش روى چه کسى مى‌ايستم؟
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
*[http://thesaurus.islamicdoc.org/thesaurus/ هیبت، اصطلاحنامه جامع علوم اسلامی]، بازیابی: 6 اسفند 92.
+
*[http://thesaurus.islamicdoc.org/thesaurus/ "هیبت"، اصطلاحنامه جامع علوم اسلامی]، بازیابی: 6 اسفند 92.
*فرهنگ فارسی معین، ذیل واژه ی هیبت.
+
*فرهنگ فارسی معین، ذیل واژه "هیبت".
 
+
[[رده:اخلاق فردی]]
 
[[رده:صفات پسندیده]]
 
[[رده:صفات پسندیده]]
[[رده:اخلاق فردی]]
 
[[رده:نماز]]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۱

«هیبت» در لغت، هم به معنای خوف و ترس و هول، و هم به معنای شکوه و عظمت آمده است. البته هر خوفى را «هيبت» نمى‌گويند، بلکه خوفى است که به سبب بزرگداشت و عظمت و جلالت از کسى برای انسان حاصل مى‌شود.

هيبت از خداى تعالى حالتى است که از شناختن قدرت خدا و حشمت و مهابت و نفوذ مشيت او و ناچيزبودن خود و در همه چيز نيازمند بودنش به خداى تعالى براى انسان پديد مى‌آيد و قهراً پيدايش مراتب و درجات آن هم بستگى به پيدايش مراتب معرفت مذکور است. هيبت و خشیت از خداى تعالى در انبياء و اولياى الهى و علما بيشتر از ديگران و در آن‌ها نيز بحسب مراتب شناخت آن‌ها نسبت به عظمت خداى تعالى و شناخت آن‌ها از توحيد متفاوت است.

هيبت از خداوند هنگام نماز، از آداب باطنى نماز و نوعی عبادت است و فراتر از تعظيم می باشد. در سیره امام سجاد عليه السلام آمده است: هنگامى که ایشان براى نماز وضو مى‌گرفت، رنگ مبارکش زرد مى‌شد و چون به نماز مى‌ايستاد، لرزش به اندامش مى افتاد. وقتی از علت اين حالت پرسيده شد، در پاسخ فرمود: نمى‌دانيد که پيش روى چه کسى مى‌ايستم؟!

منابع