ابوالاملاک: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(تغییرات اساسی در عناوین و مطالب)
سطر ۱: سطر ۱:
{{مدخل دائرة المعارف|[[فرهنگ معارف و معاریف]]}}
+
او فرزند [[عبدالله بن عباس]] است که در سال 40 هجری متولد شد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام نام او را علی و کنیه اش را ابوالحسن نهاد.                      <ref>تهذيب التهذيب، ج‏7، ص: 358</ref> نقل است زمانی که امام علی  علیه السلام کودک را به دست پدرش ابن عباس می داد فرمود: «خذه اليك ابا الاملاك؛ بگير پدر پادشاهان را» <ref>روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، ج‏5، ص: 160</ref>
  
على بن عبدالله بن عباس جد خلفاى عباسى. مولد او به سال 40 بود و [[امیرالمومنین]] على علیه السلام او را على نام نهاد و كنيه ابوالحسن داد.
+
و این اشاره ای بود از سوی امام که فرزندان این کودک پادشاهانی خواهند بود. این سخن امام به حقیقت پیوست و از نسل او خلفای عباسی پدید آمدند. 
 +
از انجا که نام و کنیه او مانند نام و کنیه امام علی علیه السلام بود بنی امیه او را برای تغییر نام و کنیه تحت فشار قرار دادند. به همین دلیل او کنیه اش را به ابو محمد تغییر داد اما حاضر به تغییر نام نشد. <ref>روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، ج‏5، ص: 160</ref>
 +
 
  
او مردى زاهد و فصيح بود و از وليد بن عبدالملك بسى آزار ديد و از [[دمشق]] به حميمه يكى از قراء اشراط انتقال جست. گويند بنواميه او را به ترك نام و كنيه خود اجبار كردند و او به تغيّر كنيه خويش به ابومحمد راضى شد لكن به تغيير نام تن در نداد.
 
  
و او را ابوالاملاك از آن گفتند كه چون نوزاد بود اميرالمؤمنين او را بر دست گرفت و نام و كنيه داد و آنگاه كه او را به عبدالله رد مى كرد، فرمود: «خذه اليك ابا الاملاك؛ بگير پدر پادشاهان را».
+
==پانویس==
 +
<references/>
 +
==منابع==
 +
*خوانسارى، محمد باقر بن زين العابدين، روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، 8جلد، دهاقانى (اسماعيليان) - ايران - قم، چاپ: 1، 1390 ه.ق.
 +
*ابن حجر عسقلانى، احمد بن على، تهذيب التهذيب، 12جلد، دار صادر - لبنان - بيروت، چاپ: 1، 1325 ه.ق.
  
==منابع==
 
سيد مصطفى حسينى دشتى، معارف و معاریف.
 
 
[[رده:بنی عباس]]
 
[[رده:بنی عباس]]

نسخهٔ ‏۲۰ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۴۴

او فرزند عبدالله بن عباس است که در سال 40 هجری متولد شد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام نام او را علی و کنیه اش را ابوالحسن نهاد. [۱] نقل است زمانی که امام علی علیه السلام کودک را به دست پدرش ابن عباس می داد فرمود: «خذه اليك ابا الاملاك؛ بگير پدر پادشاهان را» [۲]

و این اشاره ای بود از سوی امام که فرزندان این کودک پادشاهانی خواهند بود. این سخن امام به حقیقت پیوست و از نسل او خلفای عباسی پدید آمدند. از انجا که نام و کنیه او مانند نام و کنیه امام علی علیه السلام بود بنی امیه او را برای تغییر نام و کنیه تحت فشار قرار دادند. به همین دلیل او کنیه اش را به ابو محمد تغییر داد اما حاضر به تغییر نام نشد. [۳]


پانویس

  1. تهذيب التهذيب، ج‏7، ص: 358
  2. روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، ج‏5، ص: 160
  3. روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، ج‏5، ص: 160

منابع

  • خوانسارى، محمد باقر بن زين العابدين، روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات، 8جلد، دهاقانى (اسماعيليان) - ايران - قم، چاپ: 1، 1390 ه.ق.
  • ابن حجر عسقلانى، احمد بن على، تهذيب التهذيب، 12جلد، دار صادر - لبنان - بيروت، چاپ: 1، 1325 ه.ق.