توضیح نهج البلاغه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab212.jpg|بندانگشتی|توضیح نهج‌البلاغة]]
+
[[پرونده:Ketab212.jpg|بندانگشتی]]
كتاب «توضيح نهج‌البلاغه»، تألیف [[حسینی شیرازی، محمد|سيد محمدحسینى شيرازى]]، به زبان عربى در توضيح و شرح كتاب شريف نهج‌البلاغه مى‌باشد. اين كتاب يكى از شرح‌هاى عربى كتاب نهج‌البلاغه است كه در كربلا به رشته تألیف در آمده است.
+
کتاب '''«توضیح نهج‌البلاغه»'''، تألیف سید محمد حسینى شیرازى (۱۳۰۵-۱۳۸۰ ش) است، که در توضیح و شرح کتاب شریف «[[نهج‌البلاغه]]» به زبان عربى و در [[کربلا|کربلا]] نگاشته شده است.
  
== ساختار كتاب ==
+
==محتوای کتاب==
 +
کتاب «توضیح نهج‌البلاغه» در چهار جزء به چاپ رسیده است. جزء اول شامل مقدمه مؤلف (درباره علوم مختلف و اهمیت کتاب ارزشمند [[نهج‌البلاغه]]) و مقدمه [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید رضى]]، به همراه شرح ۸۵ [[خطبه]] از خطب نهج‌البلاغه است.
  
 +
جزء دوم، مشتمل بر شرح ادامه بخش خطبه‌ها تا شماره ۱۶۳ است؛ و در جزء سوم بقیه خطبه‌ها تا شماره ۲۴۰ و بخش انتهایی آن نیز به شرح ۲۶ نامه از نامه‌هاى [[علی بن ابی‎طالب(ع)، امام اول|حضرت علی]] (علیه‌السلام) مى‌پردازد. همچنین جزء چهارم کتاب، به ادامه نامه‌هاى امام تا شماره ۷۹ و بخش کلمات قصار آن حضرت مربوط مى‌شود.
  
اين اثر در چهار جزء به چاپ رسيده كه جزء اول شامل مقدمه مؤلف، مقدمه [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]]، باب خطبه‌هاى است و در جزء دوم ادامه بخش خطبه‌ها و جزء سوم نيز بخش در ادامه خطب [[علی بن ابی‎طالب(ع)، امام اول|حضرت على(ع)]] و بخشى نيز به نامه‌هاى ايشان مى‌پردازد. جزء پايانى كتاب، به ادامه نامه‌هاى و بخش كلمات قصار مربوط مى‌شود.
+
شیوه بیان مطالب این اثر، به این ترتیب مى‌باشد که مؤلف در هنگام بیان متن عربى هر بخش، در مقابل لغات مشکل و عبارتى که احتیاج به توضیح دارند، داخل دو هلال عبارت توضیحى خود را آورده است. همچنین در پایان بعضى از بخش‌های کتاب، توضیحاتى در همان باب ذکر کرده و این مطالب تکمیل کننده متن اصلى مى‌باشد.
  
شيوه بيان مطالب اين اثر، به اين ترتيب مى‌باشد كه مؤلف در هنگام بيان متن عربى هر بخش، در مقابل لغات مشكل و عبارتى كه احتياج به توضيح دارند، داخل دو هلال عبارت توضيحى خود را آورده است.
+
==منابع==
  
== گزارش محتوا ==
+
* ویکی نور
 
 
مقدمه مؤلف، درباره علوم مختلف و اهميت كتاب ارزشمند نهج‌البلاغه مى‌باشد كه در خود بى‌نظير است.
 
 
 
ايشان در قسمت بعد مقدمه [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]] مؤلف نهج‌البلاغه را آورده‌اند.
 
 
 
بخش بعدى، جزء اول شروع خطبه‌هاى [[امام على(ع)]] مى‌باشد كه در اين بخش هشتاد و پنج خطبه بيان شده است؛ همانند: «و من كلمات كان يدعو بها عليه‌السّلام:
 
 
 
اللّهمّ اغفر لى ما أنت أعلم به منّى، فإن عدت فعد علىّ بالمغفره. اللّهمّ اغفر لى ما وأيت من نفسى، و لم تجد له وفاء عندى. و من كلمات كان يدعو بها عليه‌السّلام (اللهم اغفر لى ما انت اعلم به منى)...».
 
 
 
جزء دوم كتاب، به ادامه خطبه‌هاى نهج‌البلاغه تا شماره صد و شصت و سه مى‌پردازد. در جزء سوم نيز اين بخش ادامه يافته تا شماره دويست وچهل را در برگرفته و همچنين نامه‌هاى ايشان تا شماره بيست و شش را شامل مى‌شود.
 
 
 
در جزء چهارم كتاب، در ادامه بخش نامه‌ها تا شماره هفتاد و نه را در برگرفته است. در بخش آخر نيز كلمات قصار و حكمت‌ها قرار گرفته كه چهار صد و هشتاد عدد مى‌باشند.
 
 
 
مؤلف در پايان بعضى از بخش‌ها كتاب توضيحاتى در همان باب ذكر كرده و اين مطالب تكميل كننده متن اصلى مى‌باشد.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
كتاب بدون فهرست و پاورقى مى‌باشد و در بعضى از بخش‌ها توضيحات مؤلف درون متن قرار گرفته است.
 
 
 
== منبع ==
 
ویکی نور
 
  
 +
[[رده:نهج البلاغه]]
 
[[رده:شروح نهج البلاغه]]
 
[[رده:شروح نهج البلاغه]]

نسخهٔ ‏۲۴ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۱۱

Ketab212.jpg

کتاب «توضیح نهج‌البلاغه»، تألیف سید محمد حسینى شیرازى (۱۳۰۵-۱۳۸۰ ش) است، که در توضیح و شرح کتاب شریف «نهج‌البلاغه» به زبان عربى و در کربلا نگاشته شده است.

محتوای کتاب

کتاب «توضیح نهج‌البلاغه» در چهار جزء به چاپ رسیده است. جزء اول شامل مقدمه مؤلف (درباره علوم مختلف و اهمیت کتاب ارزشمند نهج‌البلاغه) و مقدمه سید رضى، به همراه شرح ۸۵ خطبه از خطب نهج‌البلاغه است.

جزء دوم، مشتمل بر شرح ادامه بخش خطبه‌ها تا شماره ۱۶۳ است؛ و در جزء سوم بقیه خطبه‌ها تا شماره ۲۴۰ و بخش انتهایی آن نیز به شرح ۲۶ نامه از نامه‌هاى حضرت علی (علیه‌السلام) مى‌پردازد. همچنین جزء چهارم کتاب، به ادامه نامه‌هاى امام تا شماره ۷۹ و بخش کلمات قصار آن حضرت مربوط مى‌شود.

شیوه بیان مطالب این اثر، به این ترتیب مى‌باشد که مؤلف در هنگام بیان متن عربى هر بخش، در مقابل لغات مشکل و عبارتى که احتیاج به توضیح دارند، داخل دو هلال عبارت توضیحى خود را آورده است. همچنین در پایان بعضى از بخش‌های کتاب، توضیحاتى در همان باب ذکر کرده و این مطالب تکمیل کننده متن اصلى مى‌باشد.

منابع

  • ویکی نور