تحریم تنباکو (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «کتاب ِ تحریم تنباکو تألیف ابراهیم تیموری، تاریخ پژوه ِ قرن معاصر است. این کت...» ایجاد کرد)
 
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
کتاب ِ تحریم تنباکو تألیف ابراهیم تیموری، تاریخ پژوه ِ قرن معاصر است.
+
[[پرونده:تحریم تنباکو.jpg|بندانگشتی|]]
 +
کتاب '''«تحریم تنباکو، اولین مقاومت منفی در ایران»''' تألیف ابراهیم تیموری، تاریخ‌پژوه قرن معاصر است. این کتاب با استفاده از اسناد و مدارک موجود درباره واقعه تنباکو و آنچه در رسانه‌ها از حال و احوال آن دوران منتشر شده، در سال ۱۳۲۸ به رشته تحریر درآمده است.
  
این کتاب درباره ی «تحریم تنباکو، اولین مقاومت منفی در ایران» نگارش شده است.        
+
== محتوای کتاب ==
 +
کتاب «تحریم تنباکو؛ قرارداد ۱۸۹۰ رژی»، با تکیه بر آنچه رسانه های وقت نوشته اند و اسناد موجود از دوره ناصرالدین شاه، تاریخ تحریم تنباکو را در سال ۱۳۲۸ مرور می کند. بر اساس نظر نویسنده، تحریم تنباکو اولین مقاومت منفی در [[ایران]] است. در این کتاب فراز و فرودهای نهضت تنباکو از نگاه نویسنده مرور می شود. این کتاب در شش بخش زیر، کل واقعه تحریم تنباکو را مرور کرده و کنشها و واکنشهای مردم، علما و رجال دربار را مورد واکاوی قرار می دهد:
 +
* ۱. سابقه‌ی انحصار دخانیات و تاریخ پیدایش توتون و تنباکو
 +
* ۲. دادن امتیاز انحصار دخانیات به انگلیسی‌ها
 +
* ۳. جنبش مردم [[ایران]] و مخالفت سرسخت [[سید جمال الدین اسدآبادی|سید جمال الدین اسد آبادی]] برای لغو انحصار دخانیات
 +
* ۴. صدور حکم تحریم تنباکو از طرف [[میرزای شیرازی]]
 +
* ۵. شورش مردم [[تهران]]
 +
* ۶. پیروزی علما و مردم در مسئله‌ی تحریم تنباکو
  
این کتاب در شش بخش موضوعی نگارش شده است:
+
نویسنده در بخشی از این کتاب که مربوط به قسمت: «سید جمال الدین مخالف سرسخت امتیاز» است، شرح می‌دهد: «با آنکه آمدن سید جمال الدین به ایران به دعوت خود ناصرالدین شاه بود که شخصا سید را در مونیخ در سال ۱۸۸۹ میلادی ملاقات کرده و به ایران خوانده بود، معهذا سید جمال الدین وقتی به ایران آمد از انتقاد به اعمال و رفتار شاه مستبد نتوانست خودداری کند و دائم مردم را به حقوق خود آشنا می کرد و معایب حکومت استبداد را یاد می نمود».
  
1. سابقه ی انحصار دخانیات و تاریخ پیدایش توتون و تنباکو
+
==منابع==
  
2. دادن امتیاز انحصار دخانیات به انگلیسی ها
+
*"تحریم تنباکو"، ابراهیم تیموری، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، مرکز چاپ نشر شهر، چاپ چهارم، پاییز ۱۳۹۱.
 +
*[https://totonsanat.ir/content/285/%D9%85%D8%B1%D9%88%D8%B1-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D8%AA%D9%86%D8%A8%D8%A7%DA%A9%D9%88-%D8%A7%D8%B2-%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A7%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85-%D8%AA%DB%8C%D9%85%D9%88%D8%B1%DB%8C "مرور تاریخ تحریم تنباکو از نگاه ابراهیم تیموری"، سایت توتون صنعت.]
 +
*[http://www.ibna.ir/fa/doc/report/199666/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AC%D9%86%D8%A8%D8%B4-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D8%AA%D9%88%D8%AA%D9%88%D9%86-%D8%AA%D9%86%D8%A8%D8%A7%DA%A9%D9%88-%D9%86%D9%87%D8%B6%D8%AA-%D9%BE%DB%8C%D8%B4-%D8%AF%D8%B1%D8%A2%D9%85%D8%AF%DB%8C-%D9%85%D8%B4%D8%B1%D9%88%D8%B7%D9%87 "کتابشناسی جنبش تحریم توتون و تنباکو/نهضت تنباکو پیش درآمدی برای مشروطه‌"، خبرگزاری ایبنا.]
  
3. جبش مردم ایران و مخالفت سرسخت سید جمال الدین اسد آبادی برای لغو انحصار دخانیات
+
[[رده:کتاب‌های تاریخی]]
 
 
4. صدور حکم تحریم تنباکو از طرف میرزای شیرازی
 
 
 
5. شورش تهران
 
 
 
6. پیروزی علما و مردم در مسئله ی تحریم تنباکو
 
 
 
کتاب، حجم کم دارد.
 
 
 
کتاب، تحلیل ساده دارد.
 
 
 
کتاب تحریم تنباکو در زمینه ی تاریخ شیعه است . 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
نمونه ای از متن
 
 
 
در قسمتی از کتاب ِ تحریم تنباکو که مربوط به قسمت: «سید جمال الدین مخالف سرسخت امتیاز» است نویسنده شرح می‌دهد:
 
 
 
با آنکه آمدن سید جمال الدین به ایران به دعوت خود ناصرالدین شاه بود که شخصا سید را در مونیخ در سال 1889  میلادی ملاقات کرده و به ایران خوانده بود معهذا
 
 
 
سید جمال الدین وقتی به ایران آمد از انتقاد به اعمال و رفتار شاه مستبد نتوانست خودداری کند و دائم مردم را به حقوق خود آشنا می کرد و معایب حکومت
 
 
 
استبداد را یاد می نمود.
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۵۰

تحریم تنباکو.jpg

کتاب «تحریم تنباکو، اولین مقاومت منفی در ایران» تألیف ابراهیم تیموری، تاریخ‌پژوه قرن معاصر است. این کتاب با استفاده از اسناد و مدارک موجود درباره واقعه تنباکو و آنچه در رسانه‌ها از حال و احوال آن دوران منتشر شده، در سال ۱۳۲۸ به رشته تحریر درآمده است.

محتوای کتاب

کتاب «تحریم تنباکو؛ قرارداد ۱۸۹۰ رژی»، با تکیه بر آنچه رسانه های وقت نوشته اند و اسناد موجود از دوره ناصرالدین شاه، تاریخ تحریم تنباکو را در سال ۱۳۲۸ مرور می کند. بر اساس نظر نویسنده، تحریم تنباکو اولین مقاومت منفی در ایران است. در این کتاب فراز و فرودهای نهضت تنباکو از نگاه نویسنده مرور می شود. این کتاب در شش بخش زیر، کل واقعه تحریم تنباکو را مرور کرده و کنشها و واکنشهای مردم، علما و رجال دربار را مورد واکاوی قرار می دهد:

  • ۱. سابقه‌ی انحصار دخانیات و تاریخ پیدایش توتون و تنباکو
  • ۲. دادن امتیاز انحصار دخانیات به انگلیسی‌ها
  • ۳. جنبش مردم ایران و مخالفت سرسخت سید جمال الدین اسد آبادی برای لغو انحصار دخانیات
  • ۴. صدور حکم تحریم تنباکو از طرف میرزای شیرازی
  • ۵. شورش مردم تهران
  • ۶. پیروزی علما و مردم در مسئله‌ی تحریم تنباکو

نویسنده در بخشی از این کتاب که مربوط به قسمت: «سید جمال الدین مخالف سرسخت امتیاز» است، شرح می‌دهد: «با آنکه آمدن سید جمال الدین به ایران به دعوت خود ناصرالدین شاه بود که شخصا سید را در مونیخ در سال ۱۸۸۹ میلادی ملاقات کرده و به ایران خوانده بود، معهذا سید جمال الدین وقتی به ایران آمد از انتقاد به اعمال و رفتار شاه مستبد نتوانست خودداری کند و دائم مردم را به حقوق خود آشنا می کرد و معایب حکومت استبداد را یاد می نمود».

منابع