خط طغرا: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
'''خط طغرا''' گونه‌­ای خط تفنّنی و تزیینی که از دورۀ سلجـوقیان در ایران متداول بوده و عبارت است از خطّی قوسی­ شکل که در بالای فرامین پادشاهان، میان علامت سلطان و بسمله به شکلی خاص می­‌کشیدند. در سده­‌های اخیر به وسیلۀ خوشنویسان عثمانی (ترکیه) شکل و قالبی متناسب و زیبا یافته است. در گذشته نام و لقب سلطان را به صورت طغرا بر سر نامه می­‌نوشتند و این خط در واقع مُهری بوده است که به صورت درهم و پیچیده نوشته شده و از تمامی خطوط از قبیل نسخ، ثلث، دیوانی، و نستعلیق در ساختن طغرا استفاده شده است. به کسی که هنر درست و زیبا نوشتن خط طغرا بر منشور شاهی را می­دانست «طغراکش» یا «طغرا نویس» می­گفتند.
+
[[پرونده:طغرا.jpg|240px|بندانگشتی|خط طغری]]
 +
'''«خط طُغرا»''' گونه‌­ای خط تفنّنی و تزیینی که از دورۀ سلجوقیان در [[ایران]] متداول بوده و عبارت است از خطّی قوسی­ شکل که در بالای فرامین پادشاهان، میان علامت سلطان و «[[بسمله]]» به شکلی خاص می­‌کشیدند.  
  
==مآخذ==
+
در گذشته نام و لقب سلطان را به صورت طغرا بر سر نامه می­‌نوشتند و این خط در واقع مُهری بوده است که به صورت درهم و پیچیده نوشته شده و از تمامی خطوط از قبیل [[خط نسخ|نسخ]]، [[خط ثلث|ثلث]]، دیوانی و [[خط نستعلیق|نستعلیق]] در ساختن طغرا استفاده شده است.
  
*[http://malekmuseum.org/tag/1404/%D8%B7%D8%BA%D8%B1%D8%A7| كتابخانه و موزه ملی ملك]، بازدید در 20 بهمن 1393.
+
این شیوه از خوشنویسی و ترکیب خط مرکب از چند خط عمودی منتهی به قوس گونه‌ای تودرتو و متوازی است که به شکل کمانی و به مانند طُرّه منشورها و احکام حاکمان در گذشته اغلب به آب طلا یا شنگرف می‌کشیده‌اند.
 +
 
 +
خط طغرا در سده­‌های اخیر به وسیلۀ خوشنویسان عثمانی ([[ترکیه]] امروزی) شکل و قالبی متناسب و زیبا یافته است. به کسی که هنر درست و زیبا نوشتن خط طغرا بر منشور شاهی را می­ دانست «طغراکش» یا «طغرا نویس» می ­گفتند.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
*[http://malekmuseum.org/tag/1404/%D8%B7%D8%BA%D8%B1%D8%A7| كتابخانه و موزه ملی ملک]، بازدید در ۲۰ بهمن ۱۳۹۳.
  
 
{{ترتیب:طغرا، خط}}
 
{{ترتیب:طغرا، خط}}
 
[[رده:خوشنویسی]]
 
[[رده:خوشنویسی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۳۴

خط طغری

«خط طُغرا» گونه‌­ای خط تفنّنی و تزیینی که از دورۀ سلجوقیان در ایران متداول بوده و عبارت است از خطّی قوسی­ شکل که در بالای فرامین پادشاهان، میان علامت سلطان و «بسمله» به شکلی خاص می­‌کشیدند.

در گذشته نام و لقب سلطان را به صورت طغرا بر سر نامه می­‌نوشتند و این خط در واقع مُهری بوده است که به صورت درهم و پیچیده نوشته شده و از تمامی خطوط از قبیل نسخ، ثلث، دیوانی و نستعلیق در ساختن طغرا استفاده شده است.

این شیوه از خوشنویسی و ترکیب خط مرکب از چند خط عمودی منتهی به قوس گونه‌ای تودرتو و متوازی است که به شکل کمانی و به مانند طُرّه منشورها و احکام حاکمان در گذشته اغلب به آب طلا یا شنگرف می‌کشیده‌اند.

خط طغرا در سده­‌های اخیر به وسیلۀ خوشنویسان عثمانی (ترکیه امروزی) شکل و قالبی متناسب و زیبا یافته است. به کسی که هنر درست و زیبا نوشتن خط طغرا بر منشور شاهی را می­ دانست «طغراکش» یا «طغرا نویس» می ­گفتند.

منابع