تخلیه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
* تخليه، يعنى پاكسازى باطن و روان از رذايل اخلاقی.
+
«تخلیه» در اصطلاح علم [[اخلاق]]، یعنى پاکسازى باطن و روان از رذایل اخلاقی. به عبارت دیگر، پاکسازى باطن و تصفیه روان از صفات رذیله و تطهیر [[نفس]] از اَرجاس (پلیدى ها) و اَدناس (ناپاکى ها)، «تخلیه» است.
* پاكسازى باطن و تصفيه روان از صفات رذیله و تطهير نفس از اَرجاس (پليدى ها) و اَدناس (ناپاكى ها)، تخلیه است.
 
* تخليه در برابر [[تحليه]] است؛ تخليه در مقام دفع و پيراستن است و نيز در مقام تبرّى، يعنى با رذايل اخلاقی ستيزكردن و آنها را از كانون وجود خود زدودن.
 
  
در اين باره كه حسنات و سيئات همديگر را از بين می برند، [[قرآن]] شريف صراحت كامل دارد و می فرمايد: {{متن قرآن|«اِنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَّيئاتِ»}}؛<ref>[[سوره هود]](11)، آيه114.</ref> حسنات، سيئات را از بين مى برد.
+
«تخلیه» در برابر «[[تحلیه]]» است؛ تخلیه در مقام دفع و پیراستن است و نیز در مقام تبرّى، یعنى با رذایل اخلاقی ستیزکردن و آنها را از کانون وجود خود زدودن.
  
و ظاهر جمع محلّى به الف و لام افاده عموم مى كند و در جاى ديگر مى فرمايد: {{متن قرآن|«لاتُبْطِلُوا صَدَقاتِكُمْ بِالمَنِّ والاَذْى»}}؛<ref>[[سوره بقره]](2)، آيه264.</ref> صدقاتتان را با منّت گذارى و اذيت باطل نكنيد.
+
در این باره که حسنات و سیئات همدیگر را از بین می برند، [[قرآن]] شریف صراحت کامل دارد؛ در جایی می فرماید: {{متن قرآن|«اِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ»}}؛<ref>[[سوره هود]]، آیه ۱۱۴.</ref> (حسنات، سیئات را از بین مى برد) و ظاهر جمع محلّى به الف و لام افاده عموم مى کند. و در جاى دیگر مى فرماید: {{متن قرآن|«لاتُبْطِلُوا صَدَقاتِکمْ بِالمَنِّ والاَذَى»}}؛<ref>[[سوره بقره]]، آیه ۲۶۴.</ref> (صدقاتتان را با منّت گذارى و اذیت باطل نکنید).
 
 
در نتيجه، انسان اگر عمل خوبى انجام داد، بايد سعى كند تا با گناه آن را نابود نكند و اگر احياناً گناهى مرتكب شد، بايد اعمال خوبى انجام دهد تا آلودگى گناه را بشويد.
 
  
 +
در نتیجه، [[انسان]] اگر عمل خوبى انجام داد، باید سعى کند تا با [[گناه]] آن را نابود نکند و اگر احیاناً گناهى مرتکب شد، باید اعمال خوبى انجام دهد تا آلودگى گناه را بشوید.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
 
==منابع==
 
==منابع==
* مختار امینیان، مبانی اخلاق اسلامی.
+
*مبانی اخلاق اسلامی، مختار امینیان.
 
+
== مطالب مرتبط ==
 +
* [[تحليه]]
 +
* [[تجلیه]]
 
[[رده:صفات پسندیده]]
 
[[رده:صفات پسندیده]]
 
[[رده:اخلاق فردی]]
 
[[رده:اخلاق فردی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۰۲

«تخلیه» در اصطلاح علم اخلاق، یعنى پاکسازى باطن و روان از رذایل اخلاقی. به عبارت دیگر، پاکسازى باطن و تصفیه روان از صفات رذیله و تطهیر نفس از اَرجاس (پلیدى ها) و اَدناس (ناپاکى ها)، «تخلیه» است.

«تخلیه» در برابر «تحلیه» است؛ تخلیه در مقام دفع و پیراستن است و نیز در مقام تبرّى، یعنى با رذایل اخلاقی ستیزکردن و آنها را از کانون وجود خود زدودن.

در این باره که حسنات و سیئات همدیگر را از بین می برند، قرآن شریف صراحت کامل دارد؛ در جایی می فرماید: «اِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ»؛[۱] (حسنات، سیئات را از بین مى برد) و ظاهر جمع محلّى به الف و لام افاده عموم مى کند. و در جاى دیگر مى فرماید: «لاتُبْطِلُوا صَدَقاتِکمْ بِالمَنِّ والاَذَى»؛[۲] (صدقاتتان را با منّت گذارى و اذیت باطل نکنید).

در نتیجه، انسان اگر عمل خوبى انجام داد، باید سعى کند تا با گناه آن را نابود نکند و اگر احیاناً گناهى مرتکب شد، باید اعمال خوبى انجام دهد تا آلودگى گناه را بشوید.

پانویس

  1. سوره هود، آیه ۱۱۴.
  2. سوره بقره، آیه ۲۶۴.

منابع

  • مبانی اخلاق اسلامی، مختار امینیان.

مطالب مرتبط