منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

اقسام زکات: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ' <keywords content='کلید واژه: زکات، احکام زکات، زكات فطره، زكات مال 0f، ' /> '''کلید واژه: زک...' ایجاد کرد)
 
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
==انواع زكات ==
+
{{خوب}}
 +
«[[زکات]]» به دو نوع «زکات مال» و «[[زکات فطره|زکات فطره]]» تقسیم مى‌شود.
  
زكات به دو نوع «زكات مال» و «زكات فطره» تقسيم مى شود.
+
==زکات مال==
  
'''<I>الف) زكات مال :</I>'''
+
پرداخت این نوع [[زکات]] در روایات، از جمله شرایط قبولى [[نماز]] شمرده شده است. از [[رسول خدا]] صلى الله علیه وآله در خطبه [[حجة الوداع|حجةالوداع]] نقل شده است که فرمود: «أیهَا النَّاسُ أدُّوا زَکاةَ أمْوالِکمْ، ألا! فَمَنْ لَمْ یزَک فَلا صَلاةَ لَهُ...»؛<ref> روضة الواعظین، ج ۲، ص ۴۱۷.</ref> اى مردم [[زکات]] اموال خود را بپردازید. بدانید هر که زکات ندهد نمازش پذیرفته نیست.
  
پرداخت اين نوع زكات در بعضى از روايات، از جمله شرايط قبولى [[نماز]] شمرده شده است. از [[رسول خدا]] صلى الله عليه و آله در خطبه حجةالوداع نقل شده است: «ايُّهَا النَّاسُ ادُّوا زَكاةَ امْوالِكُمْ، الا! فَمَنْ لَمْ يُزَكِّ فَلا صَلاةَ لَهُ...؛<ref> روضة الواعظين، ج ص 417.</ref> اى مردم [[زكات]] اموال خود را بپردازيد. هان! هر كه زكات ندهد نمازش پذيرفته نيست».
+
[[امام رضا]] علیه السلام نیز فرمود: «مَنْ صَلَّى وَلَمْ یزَک لَمْ تُقْبَلْ مِنْهُ صَلاتُهُ»؛<ref> بحارالانوار، ج ۹۶، ص ۱۲.</ref> کسى که نماز بخواند ولى زکات نپردازد، نمازش قبول نمى شود.
  
[[امام رضا]] عليه السلام نيز فرمود: «مَنْ صَلَّى وَلَمْ يُزَكِّ لَمْ تُقْبَلْ مِنْهُ صَلاتُهُ؛<ref> [[بحارالانوار]]، ج 96، ص 12.</ref> كسى  كه [[نماز]] بخواند ولى زكات نپردازد، نمازش قبول نمى شود».
+
مصرف زکات در این موارد هشت گانه منحصر می گردد: فقرا؛ مساکین؛ متصدیان اداره صدقات و مأموران جمع آوری زکات؛ افرادی که به وسیله کمکهای مالی، تمایل بیشتری به [[اسلام]] پیدا می‌کنند و تألیف قلوب در آنها به وجود می‌آید؛ کسانی که برده هستند و برای آزادی آنها از زکات استفاده می‌شود؛ بدهکاران؛ هر امری که رضای خداوند در آن باشد؛ افرادی که در راه مانده‌اند و درمانده شده‌اند.
  
'''<I>ب) زكات فطره:</I>'''<ref> براى فطره سه معنى ذكر شده است: 1- خلقت، كه در اين صورت به  معناى زكات بدن است؛ چرا كه او را از [[مرگ]] حفظ مى كند يا از آلودگى پاك مى سازد. 2- دين، كه در اين صورت به  معناى زكات دين و اسلام است. 3- افطار، كه به مناسبت اداى آن در روز عيد فطر، زكات فطره ناميده شده است. (عروةالوثقى، ص 444، وجدانى، [[قم]])</ref>
+
==زکات فطره==
  
دادن زكات فطره، از شرايط قبولى روزه شمرده شده است.<ref> عروةالوثقى، ص 444.</ref> پرداخت اين نوع زكات هر سال يك مرتبه و در روز [[عيد فطر]] است و بر كسانى كه فقير نباشند؛ يعنى خرج سال خود يا امكان تأمين آن را داشته باشند، واجب است.
+
دادن زکات فطره<ref> براى فطره سه معنى ذکر شده است: ۱- خلقت، که در این صورت به  معناى زکات بدن است؛ چرا که او را از مرگ حفظ مى کند یا از آلودگى پاک مى سازد. ۲- دین، که در این صورت به  معناى زکات دین و اسلام است. ۳- افطار، که به مناسبت اداى آن در روز عید فطر، زکات فطره نامیده شده است (عروةالوثقى، ص ۴۴۴).</ref>، از شرایط قبولى [[روزه]] ماه [[رمضان]] شمرده شده است.<ref> عروةالوثقى، ص ۴۴۴.</ref> پرداخت این نوع زکات هر سال یک مرتبه و در روز [[عید فطر]] است و بر کسانى که فقیر نباشند، یعنى خرج سال خود یا امکان تأمین آن را داشته باشند، [[واجب]] است.
  
مقدار زكات فطره براى خود انسان و كسانى كه از قبيل همسر و فرزند نان‌خور او هستند هر نفر يك صاع كه تقريباً سه كيلو است، مى باشد. جنس آن نيز از گندم، جو، خرما، كشمش، برنج، ذرت و مانند اين‌هاست و چنان‌چه قيمت يكى از اين‌ها را بدهد كافى است. اگر زكات فطره را به يكى از هشت مصرفى كه براى زكات مال گفته شد برساند كافى است، ولى احتياط مستحب آن است كه آن را فقط به فقراى [[شيعه]] بدهد. انسان بايد زكات فطره را به قصد قربت بدهد و موقعى كه آن را مى دهد، نيت دادن فطره نمايد.<ref> احكام اقتصادى (ج  1)، نعمت الله يوسفيان ، ص 40.</ref>
+
مقدار زکات فطره براى خود انسان و کسانى که از قبیل همسر و فرزند نان‌خور او هستند، هر نفر یک صاع که تقریباً سه کیلو است، مى باشد. جنس آن نیز از گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و مانند این‌هاست و چنان‌چه قیمت یکى از این‌ها را بدهد کافى است.  
  
==پانویس ==
+
اگر زکات فطره را به یکى از هشت مصرفى که براى زکات مال گفته شد برساند کافى است، ولى احتیاط مستحب آن است که آن را فقط به فقراى [[شیعه]] بدهد. انسان باید زکات فطره را به قصد قربت بدهد و موقعى که آن را مى دهد، [[نیت|نیت]] دادن فطره نماید.<ref> احکام اقتصادى، نعمت الله یوسفیان، ج ۱ ص ۴۰.</ref>
 +
 
 +
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
 +
{{سنجش کیفی
 +
|سنجش=شده
 +
|شناسه= خوب
 +
|عنوان بندی مناسب= خوب
 +
|کفایت منابع و پی نوشت ها= متوسط
 +
|رعایت سطح مخاطب عام= خوب
 +
|رعایت ادبیات دانشنامه ای= خوب
 +
|جامعیت= متوسط
 +
|رعایت اختصار= خوب
 +
|سیر منطقی= خوب
 +
|کیفیت پژوهش= خوب
 +
|رده= دارد
 +
}}
 +
 +
[[Category:زكات]]
 +
[[رده: مقاله های مهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۲۶

«زکات» به دو نوع «زکات مال» و «زکات فطره» تقسیم مى‌شود.

زکات مال

پرداخت این نوع زکات در روایات، از جمله شرایط قبولى نماز شمرده شده است. از رسول خدا صلى الله علیه وآله در خطبه حجةالوداع نقل شده است که فرمود: «أیهَا النَّاسُ أدُّوا زَکاةَ أمْوالِکمْ، ألا! فَمَنْ لَمْ یزَک فَلا صَلاةَ لَهُ...»؛[۱] اى مردم زکات اموال خود را بپردازید. بدانید هر که زکات ندهد نمازش پذیرفته نیست.

امام رضا علیه السلام نیز فرمود: «مَنْ صَلَّى وَلَمْ یزَک لَمْ تُقْبَلْ مِنْهُ صَلاتُهُ»؛[۲] کسى که نماز بخواند ولى زکات نپردازد، نمازش قبول نمى شود.

مصرف زکات در این موارد هشت گانه منحصر می گردد: فقرا؛ مساکین؛ متصدیان اداره صدقات و مأموران جمع آوری زکات؛ افرادی که به وسیله کمکهای مالی، تمایل بیشتری به اسلام پیدا می‌کنند و تألیف قلوب در آنها به وجود می‌آید؛ کسانی که برده هستند و برای آزادی آنها از زکات استفاده می‌شود؛ بدهکاران؛ هر امری که رضای خداوند در آن باشد؛ افرادی که در راه مانده‌اند و درمانده شده‌اند.

زکات فطره

دادن زکات فطره[۳]، از شرایط قبولى روزه ماه رمضان شمرده شده است.[۴] پرداخت این نوع زکات هر سال یک مرتبه و در روز عید فطر است و بر کسانى که فقیر نباشند، یعنى خرج سال خود یا امکان تأمین آن را داشته باشند، واجب است.

مقدار زکات فطره براى خود انسان و کسانى که از قبیل همسر و فرزند نان‌خور او هستند، هر نفر یک صاع که تقریباً سه کیلو است، مى باشد. جنس آن نیز از گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و مانند این‌هاست و چنان‌چه قیمت یکى از این‌ها را بدهد کافى است.

اگر زکات فطره را به یکى از هشت مصرفى که براى زکات مال گفته شد برساند کافى است، ولى احتیاط مستحب آن است که آن را فقط به فقراى شیعه بدهد. انسان باید زکات فطره را به قصد قربت بدهد و موقعى که آن را مى دهد، نیت دادن فطره نماید.[۵]

پانویس

  1. روضة الواعظین، ج ۲، ص ۴۱۷.
  2. بحارالانوار، ج ۹۶، ص ۱۲.
  3. براى فطره سه معنى ذکر شده است: ۱- خلقت، که در این صورت به معناى زکات بدن است؛ چرا که او را از مرگ حفظ مى کند یا از آلودگى پاک مى سازد. ۲- دین، که در این صورت به معناى زکات دین و اسلام است. ۳- افطار، که به مناسبت اداى آن در روز عید فطر، زکات فطره نامیده شده است (عروةالوثقى، ص ۴۴۴).
  4. عروةالوثقى، ص ۴۴۴.
  5. احکام اقتصادى، نعمت الله یوسفیان، ج ۱ ص ۴۰.