تحفه امام مهدی علیه السلام (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab190.jpg|بندانگشتی|تحفه امام مهدی(عج)]]
+
[[پرونده:Ketab190.jpg|بندانگشتی|]]
  
'''تحفه امام مهدى(عج)، مجموعه فرمايشات، توقيعات و ادعيه حضرت صاحب‌الزمان(ع)'''، اثر محمد خادمى شيرازى، مجموعه كاملى است از سخنان، توقيعات و دعاهاى امام عصر(عج)، همراه با ترجمه و شرح برخى از آنها كه به زبان فارسى و در سال 1376ش، تدوين گرديده است.
+
کتاب '''«تحفه امام مهدى (علیه السلام)»'''، اثر محمد خادمى شیرازى، مجموعه‌اى از فرمایشات، [[توقیعات امام زمان (عج)|توقیعات]] و ادعیه [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|حضرت مهدی]] (عجل الله تعالی فرجه)، همراه با ترجمه و شرح برخى از آنها به زبان فارسى است. ذکر مجموعه کلمات آخرین حجت خداوند، از لحظات قبل از ولادت آن حضرت تا روزهاى اول ظهور که در سایر کتب به‌طور پراکنده بیان شده، باعث اهمیت این اثر شده است.
  
ذكر مجموعه كلمات آخرين حجت خداوند، با ترجمه فارسى و بعضا با شرح مختصر، از لحظات قبل از ولادت آن حضرت تا روزهاى اول ظهور كه در ساير كتب به‌طور پراكنده بيان شده، باعث اهميت اين اثر شده است.
+
==محتوای کتاب==
  
== ساختار ==
+
کتاب «تحفه امام مهدی» از دو مقدمه و چهار فصل تشکیل شده است. مقدمه محقق، ضمن اشاره مختصرى به بزرگانى که بخشى از گفتارها، نوشتارها، نیایش‌ها و دیگر معارف وارده از پیشگاه [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|حضرت بقیةالله]](عج) را در آثار خود ذکر کرده‌اند، از جمله: [[شیخ صدوق]]، مفید، طوسى، [[طبرسی، فضل بن حسن|امین الاسلام طبرسى]]، [[فیض کاشانی، محمد بن شاه‌مرتضی|فیض کاشانى]]، [[علامه مجلسى]] و همچنین کتاب‌هایى که به‌طور مستقل در این رابطه به رشته تحریر درآمده، مانند: الرسائل و التوقیعات حمیرى، رساله مهدیه [[تاج العلمای هندوستانی|تاج العلماء]]، الصحیفة المبارکة المهدیة مجتهدى سجستانى و...، اهمیت توجه به نیایش‌هاى حضرت بقیةالله و اهتمام برخى غیر مسلمانان، از جمله پرفسور هنرى کربن به این مطلب را خاطرنشان کرده است.
  
دو مقدمه از [[مهدی‌پور، علی‌‌اکبر|على‌اكبر مهدى‌پور]] و مؤلف، آغازگر مباحث بوده و مطالب در چهار فصل ارائه گرديده است.
+
مؤلف در مقدمه، به علل اختصاص آثار خویش به حضرت ولى عصر(عج) اشاره کرده است، از جمله: غفلت [[شیعه|شیعیان]] از ایشان، تبلیغات دشمنان ولایت، ویژگى‌هاى برنامه‌هاى آن حضرت، تحولى که در جهان در سایه قیام ایشان پدید مى‌آید و...
  
نويسنده، مجموعه گفتارها و نوشتارهاى مربوط به امام زمان(عج) را به ترتيب زمانى، از لحظات پيش از ولادت تا روزهاى نخستين ظهور، جمع‌آورى كرده و در برخى موارد، توضيحات مختصرى پيرامون هريك ارائه كرده است.
+
فصل اول، به بیانات حضرت بقیةالله(عج) لحظاتى پیش از تولد تا آغاز [[غیبت صغرى]] اختصاص داشته و شامل سخنان ایشان در رحم مادر، پس از تولد، در ساعات اولیه ولادت، در خدمت پدر بزرگوارشان در خطاب به احمد بن اسحق و [[سعد بن عبدالله اشعری قمی|سعد بن عبدالله اشعرى قمى]] و سخن ایشان در کنار بدن مقدس [[امام حسن عسکری علیه السلام|امام حسن عسکری]](ع) مى‌شود.
  
== گزارش محتوا ==
+
مؤلف، با اشاره به اینکه یکى از عنایات بزرگ امام زمان(عج)، راهنمایى‌هاى ایشان در زمان غیبتشان مى‌باشد؛ همان [[توقیعات امام زمان (عج)|توقیعاتى]] که به افتخار مردان برجسته‌اى مانند [[نواب اربعه|نواب خاصه]] در زمان غیبت صغرى و یا [[شیخ مفید]]، شرف صدور یافته که طى آنها حضرت ولى عصر(عج) نیازهاى اخروى و دنیوى مردم را در ارتباط با دین و بندگى بیان فرموده و حتى یکى از آنها مى‌تواند احتیاجات مردم را تأمین کند، در فصل دوم، ضمن بیان توقیعات و فرمان‌هاى صادرشده از ناحیه مقدسه، با رعایت اختصار، به ترجمه و شرح آنها پرداخته است. وی، با انتقاد از برخى نویسندگان معاصر که از ترجمه و شرح برخى از توقیعات - به‌عنوان اینکه چون ما در زمان [[غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)|غیبت]] بسرمى‌بریم و لزوما باید [[تقیه|تقیه]] کنیم - خوددارى کرده‌اند، با ذکر دلایلى، ترجمه و شرح آنها را لازم مى‌داند، از جمله اینکه:
  
مقدمه مهدى‌پور، ضمن اشاره مختصرى به بزرگانى كه بخشى از گفتارها، نوشتارها، نيايش‌ها و ديگر معارف وارده از پيشگاه حضرت بقيةالله(عج) را در آثار خود ذكر كرده‌اند، از جمله: [[شيخ صدوق]]، مفيد، طوسى، [[طبرسی، فضل بن حسن|امين الاسلام طبرسى]]، [[فیض کاشانی، محمد بن شاه‌مرتضی|فيض كاشانى]]، [[علامه مجلسى]] و همچنين كتاب‌هايى كه به‌طور مستقل در اين رابطه به رشته تحرير درآمده، مانند: الرسائل و التوقيعات حميرى، رساله مهديه تاج العلماء، الصحيفة المباركة المهدية مجتهدى سجستانى و... اهميت توجه به نيايش‌هاى حضرت بقيةالله و اهتمام برخى غير مسلمانان، از جمله پرفسور هنرى كربن به اين مطلب را خاطرنشان كرده است.
+
#یکى از پایه‌هاى محکم اجتهادى ما، همان اخبار و احادیث رسیده از [[اهل بیت]](ع) است؛
 +
#لازمه ننوشتن این حقایق، فراموش شدن وجود مقدس امام عصر(عج) است؛
 +
#همه شیعیان مى‌دانند که باید در زمان غیبت از نواب عامه [[تقلید|تقلید]] نمود؛
 +
#تمام جواب‌هایى که آن وجود مقدس داده‌اند، در رساله‌هاى عملیه بیان شده و بنابراین بهتر است فرمایشات ایشان گفته شود.
  
مؤلف در مقدمه، به علل اختصاص آثار خويش به حضرت ولى عصر(عج) اشاره كرده است، از جمله: غفلت شيعيان از ايشان، تبليغات دشمنان ولايت، ويژگى‌هاى برنامه‌هاى آن حضرت، تحولى كه در جهان در سايه قيام ايشان پديد مى‌آيد و...
+
فصل سوم، به ذکر، ترجمه و شرح بیانات حضرت بقیةالله(عج) که در روزهاى اول پس از ظهور ایراد خواهند فرمود و با استفاده از روایات، به دست آمده، اختصاص دارد. در یکى از این خطبه‌ها، آن حضرت، مردم را به چند اصل حیاتى دعوت مى‌نماید:
  
فصل اول، به بيانات حضرت بقيةالله(عج) لحظاتى پيش از تولد تا آغاز غيبت صغرى اختصاص داشته و شامل سخنان ايشان در رحم مادر، پس از تولد، در ساعات اوليه ولادت، در خدمت پدر بزرگوارشان در خطاب به احمد بن اسحق و سعد بن عبدالله اشعرى قمى و سخن ايشان در كنار بدن مقدس [[امام حسن عسکری(ع)]] مى‌شود.
+
#[[ایمان]] به خدا و اطاعت از دستوراتش؛
 
+
#اعتقاد به [[رسول اکرم]](ص) و فرمانبردارى از ایشان؛
مؤلف، با اشاره به اينكه يكى از عنايات بزرگ امام زمان(عج)، راهنمايى‌هاى ايشان در زمان غيبتشان مى‌باشد؛ همان توقيعاتى كه به افتخار مردان برجسته‌اى مانند نواب خاصه در زمان غيبت صغرى و يا [[شيخ مفيد]]، شرف صدور يافته كه طى آنها حضرت ولى عصر(عج) نيازهاى اخروى و دنيوى مردم را در ارتباط با دين و بندگى بيان فرموده و حتى يكى از آنها مى‌تواند احتياجات مردم را تأمين كند. در فصل دوم، ضمن بيان توقيعات و فرمان‌هاى صادرشده از ناحيه مقدسه، با رعايت اختصار، به ترجمه و شرح آنها پرداخته است.
+
#عمل به [[قرآن]] و احکام سعادت‌بخش آن؛
 
 
مؤلف، با انتقاد از برخى نويسندگان معاصر كه از ترجمه و شرح برخى از توقيعات؛ مثلا توقيعى كه به افتخار جناب محمد بن عثمان براى بعضى از شيعيان در پاسخ به سؤلات آنان صادر گرديده است، به‌عنوان اينكه چون ما در زمان غيبت بسرمى‌بريم و لزوما بايد تقيه كنيم، خوددارى كرده‌اند، با ذكر دلايلى، ترجمه و شرح آنها را لازم مى‌داند، از جمله اينكه:
 
 
 
#يكى از پايه‌هاى محكم اجتهادى ما، همان اخبار و احاديث رسيده از اهل بيت(ع) است؛
 
#لازمه ننوشتن اين حقايق، فراموش شدن وجود مقدس امام عصر(عج) است؛
 
#همه شيعيان مى‌دانند كه بايد در زمان غيبت از نواب عامه تقليد نمود؛
 
#تمام جواب‌هايى كه آن وجود مقدس داده‌اند، در رساله‌هاى عمليه بيان شده و بنابراين بهتر است فرمايشات ايشان گفته شود.
 
 
 
فصل سوم، به ذكر، ترجمه و شرح بيانات حضرت بقيةالله(عج) كه در روزهاى اول پس از ظهور ايراد خواهند فرمود و با استفاده از روايات، به دست آمده، اختصاص دارد.
 
 
 
در يكى از اين خطبه‌ها، حضرت، مردم را به چند اصل حياتى دعوت مى‌نمايد:
 
 
 
#ايمان به خدا و اطاعت از دستوراتش؛
 
#اعتقاد به رسول اكرم(ص) و فرمانبردارى از ايشان؛
 
#عمل به قرآن و احكام سعادت‌بخش آن؛
 
 
#نابود ساختن باطل و مبارزه با آن؛
 
#نابود ساختن باطل و مبارزه با آن؛
#زنده كردن سنت‌هاى ازبين‌رفته اسلام و بازگرداندن آنها به جاى اوليه خود.
+
#زنده کردن سنت‌هاى ازبین‌رفته [[اسلام]] و بازگرداندن آنها به جاى اولیه خود.
 
 
فصل چهارم، به ذكر، ترجمه و در برخى موارد، توضيح مختصرى راجع به ادعيه مختلف نقل‌شده از حضرت بقيةالله(عج) در غيبت صغرى و كبرى پرداخته است؛ دعاهايى از جمله: زيارت آل ياسين، دعاى فرج، امام غايب، علوى مصرى، زيارت [[امام على(ع)|اميرالمؤمنين(ع)]] و رجبيه، صلوات ابوالحسن ضراب اصفهانى و...
 
 
 
مؤلف در اين كتاب، به اعتراف خود، از خرمن علمى علما و بزرگان شيعه استفاده كرده و خود چيز تازه‌اى به آنها نيفزوده است.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است.
 
 
 
پاورقى‌ها بيشتر به ذكر منابع اختصاص دارد.
 
 
 
== منابع مقاله ==
 
  
1. مقدمه و متن كتاب؛
+
فصل چهارم، به ذکر، ترجمه و در برخى موارد، توضیح مختصرى راجع به [[دعا|ادعیه]] مختلف نقل‌شده از حضرت بقیةالله(عج) در غیبت صغرى و [[غیبت کبری|غیبت کبرى]] پرداخته است؛ دعاهایى از جمله: [[زیارت آل یاسین|زیارت آل یاسین]]، [[دعای فرج|دعاى فرج]]، امام غایب، علوى مصرى، زیارت [[امیرالمؤمنین]](ع) و [[زیارت رجبیه امام حسین علیه السلام|رجبیه]]، صلوات ابوالحسن ضراب اصفهانى و...
  
2. پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى(ع) و مهدويت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج 1، ص 320.
+
مؤلف در این کتاب، به اعتراف خود، از خرمن علمى علما و بزرگان شیعه استفاده کرده و خود چیز تازه‌اى به آنها نیفزوده است.
  
 +
==منابع==
  
== منبع ==
+
*"امام مهدى در آینه قلم؛ کارنامه منابع پیرامون امام مهدى و مهدویت"، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج۱، ص۳۲۰.
ویکی نور
+
*نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
  
 
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام مهدی(عج)]]
 
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام مهدی(عج)]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۰۶

Ketab190.jpg

کتاب «تحفه امام مهدى (علیه السلام)»، اثر محمد خادمى شیرازى، مجموعه‌اى از فرمایشات، توقیعات و ادعیه حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه)، همراه با ترجمه و شرح برخى از آنها به زبان فارسى است. ذکر مجموعه کلمات آخرین حجت خداوند، از لحظات قبل از ولادت آن حضرت تا روزهاى اول ظهور که در سایر کتب به‌طور پراکنده بیان شده، باعث اهمیت این اثر شده است.

محتوای کتاب

کتاب «تحفه امام مهدی» از دو مقدمه و چهار فصل تشکیل شده است. مقدمه محقق، ضمن اشاره مختصرى به بزرگانى که بخشى از گفتارها، نوشتارها، نیایش‌ها و دیگر معارف وارده از پیشگاه حضرت بقیةالله(عج) را در آثار خود ذکر کرده‌اند، از جمله: شیخ صدوق، مفید، طوسى، امین الاسلام طبرسى، فیض کاشانى، علامه مجلسى و همچنین کتاب‌هایى که به‌طور مستقل در این رابطه به رشته تحریر درآمده، مانند: الرسائل و التوقیعات حمیرى، رساله مهدیه تاج العلماء، الصحیفة المبارکة المهدیة مجتهدى سجستانى و...، اهمیت توجه به نیایش‌هاى حضرت بقیةالله و اهتمام برخى غیر مسلمانان، از جمله پرفسور هنرى کربن به این مطلب را خاطرنشان کرده است.

مؤلف در مقدمه، به علل اختصاص آثار خویش به حضرت ولى عصر(عج) اشاره کرده است، از جمله: غفلت شیعیان از ایشان، تبلیغات دشمنان ولایت، ویژگى‌هاى برنامه‌هاى آن حضرت، تحولى که در جهان در سایه قیام ایشان پدید مى‌آید و...

فصل اول، به بیانات حضرت بقیةالله(عج) لحظاتى پیش از تولد تا آغاز غیبت صغرى اختصاص داشته و شامل سخنان ایشان در رحم مادر، پس از تولد، در ساعات اولیه ولادت، در خدمت پدر بزرگوارشان در خطاب به احمد بن اسحق و سعد بن عبدالله اشعرى قمى و سخن ایشان در کنار بدن مقدس امام حسن عسکری(ع) مى‌شود.

مؤلف، با اشاره به اینکه یکى از عنایات بزرگ امام زمان(عج)، راهنمایى‌هاى ایشان در زمان غیبتشان مى‌باشد؛ همان توقیعاتى که به افتخار مردان برجسته‌اى مانند نواب خاصه در زمان غیبت صغرى و یا شیخ مفید، شرف صدور یافته که طى آنها حضرت ولى عصر(عج) نیازهاى اخروى و دنیوى مردم را در ارتباط با دین و بندگى بیان فرموده و حتى یکى از آنها مى‌تواند احتیاجات مردم را تأمین کند، در فصل دوم، ضمن بیان توقیعات و فرمان‌هاى صادرشده از ناحیه مقدسه، با رعایت اختصار، به ترجمه و شرح آنها پرداخته است. وی، با انتقاد از برخى نویسندگان معاصر که از ترجمه و شرح برخى از توقیعات - به‌عنوان اینکه چون ما در زمان غیبت بسرمى‌بریم و لزوما باید تقیه کنیم - خوددارى کرده‌اند، با ذکر دلایلى، ترجمه و شرح آنها را لازم مى‌داند، از جمله اینکه:

  1. یکى از پایه‌هاى محکم اجتهادى ما، همان اخبار و احادیث رسیده از اهل بیت(ع) است؛
  2. لازمه ننوشتن این حقایق، فراموش شدن وجود مقدس امام عصر(عج) است؛
  3. همه شیعیان مى‌دانند که باید در زمان غیبت از نواب عامه تقلید نمود؛
  4. تمام جواب‌هایى که آن وجود مقدس داده‌اند، در رساله‌هاى عملیه بیان شده و بنابراین بهتر است فرمایشات ایشان گفته شود.

فصل سوم، به ذکر، ترجمه و شرح بیانات حضرت بقیةالله(عج) که در روزهاى اول پس از ظهور ایراد خواهند فرمود و با استفاده از روایات، به دست آمده، اختصاص دارد. در یکى از این خطبه‌ها، آن حضرت، مردم را به چند اصل حیاتى دعوت مى‌نماید:

  1. ایمان به خدا و اطاعت از دستوراتش؛
  2. اعتقاد به رسول اکرم(ص) و فرمانبردارى از ایشان؛
  3. عمل به قرآن و احکام سعادت‌بخش آن؛
  4. نابود ساختن باطل و مبارزه با آن؛
  5. زنده کردن سنت‌هاى ازبین‌رفته اسلام و بازگرداندن آنها به جاى اولیه خود.

فصل چهارم، به ذکر، ترجمه و در برخى موارد، توضیح مختصرى راجع به ادعیه مختلف نقل‌شده از حضرت بقیةالله(عج) در غیبت صغرى و غیبت کبرى پرداخته است؛ دعاهایى از جمله: زیارت آل یاسین، دعاى فرج، امام غایب، علوى مصرى، زیارت امیرالمؤمنین(ع) و رجبیه، صلوات ابوالحسن ضراب اصفهانى و...

مؤلف در این کتاب، به اعتراف خود، از خرمن علمى علما و بزرگان شیعه استفاده کرده و خود چیز تازه‌اى به آنها نیفزوده است.

منابع

  • "امام مهدى در آینه قلم؛ کارنامه منابع پیرامون امام مهدى و مهدویت"، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج۱، ص۳۲۰.
  • نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.