هاشم تقدیری سبزواری: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(فعالیت های فرهنگی)
(منابع)
 
(۱۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
آیت الله هاشم تقدیری (1304 - 1375 ش) از زمره ستارگان فضیلت، از شاگردان [[آیت الله بروجردی]] و [[امام خمینی]] و مدرس حوزه های قم و خوانسار است
+
'''آیت الله هاشم تقدیری سبزواری''' (۱۳۰۴-۱۳۷۵ ش)، از مدرسان [[حوزه علمیه قم|حوزه علمیه قم]] و خوانسار، و از شاگردان [[آیت الله بروجردی]] و [[امام خمینی]] بود. آیت الله تقدیری در راه ترویج و تبلیغ [[دین]]، مجاهدتها و سفرهای فراوانی انجام داد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برخی مسئولیت‌های مهم مانند ریاست دادگاه، بازرسی قضایی و [[امام جمعه|امامت جمعه]] در برخی شهرستانها را عهده‌دار بود.{{شناسنامه عالم
مجاهدت ها و سفرهای فراوان وی در راه ترویج و تبلیغ دین، بدان حد بود که بحق او را می توان اسوه هجرت دانست. ایشان در صحن اتابكی [[حرم حضرت معصومه عليها السلام|حرم حضرت معصومه سلام الله علیها]] مدفون است.
 
 
 
{{شناسنامه عالم
 
 
|نام کامل = هاشم تقدیری سبزواری
 
|نام کامل = هاشم تقدیری سبزواری
 
|تصویر=[[پرونده:Hts.jpg|۲۲۰px|center]]
 
|تصویر=[[پرونده:Hts.jpg|۲۲۰px|center]]
 
|زادروز =  ۱۳۰۴ شمسی
 
|زادروز =  ۱۳۰۴ شمسی
 
|زادگاه =  سبزوار
 
|زادگاه =  سبزوار
|وفات =  1375 شمسی   
+
|وفات =  ۱۳۷۵ شمسی   
|مدفن =  [[قم]] - حرم حضرت معصومه سلام الله علیها
+
|مدفن =  [[قم]]، [[حرم حضرت معصومه علیها السلام|حرم حضرت معصومه]]
|اساتید =  آیت الله العظمی [[بروجردی، حسین|بروجردی]]، [[امام خمینی]]، [[سید محمد محقق داماد]] و [[مرتضی حائری یزدی]]
+
|اساتید =  [[بروجردی، حسین|آیت الله بروجردی]]، [[امام خمینی]]، [[علامه طباطبائی]]، [[مرتضی حائری یزدی]]،...
|شاگردان =  
+
|شاگردان = محمد محمدی ری شهری، محمدباقر شریعتی سبزواری، حمید سبزواری، عباس مقیسه‌ای،...
|آثار =  
+
|آثار = تقریرات دروس اساتید، یادداشتهایی در معارف و تاریخ، تحریر بیانات وعظ و تفسیر،...
 
}}
 
}}
  
==خاندان==
+
==تحصیل و استادان==
  
در پنجم آبان سال 1304 در سبزوار بدنیا آمد. پدرش مرحوم غلامحسين، كه مردي بسيار زاهد بود، به شغل كفاشي اشتغال داشت. وي از كودكي كمك كار پدرش بود.
+
هاشم تقدیری فرزند غلامحسین، در پنجم آبان سال ۱۳۰۴ شمسی در سبزوار به دنیا آمد. وی ضمن تحصیل در حوزه سبزوار، زبان عربی تدریس می نمود. اشتیاق او به فراگیری [[ادبیات عرب|ادبیات عرب]] باعث شد تا او خود را در همان اوان جوانی به درجه استادی در مدارس علمیه فخریه و... رساند. وی مراتب تحصیلی از مقدمات ادبی و سطح [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] را نزد علمای معروف سبزوار طی کرد؛ همچنین در آن دیار زیر نظر استاد قاضی و فاضل هاشمی [[منطق]] و [[فلسفه]] آموخت.  
  
==تحصيلات==
+
او علاوه بر فعالیت های علمی، با همکاری استاد فخرالدین حجازی و استاد حمید سبزواری، انجمن تبلیغات اسلامی را تأسیس کرد.
  
هاشم ضمن تحصيل در اين حوزه، زبان عربي تدريس مي نمود و درآمد آن را به پدر مي داد تا سهمي در تأمين هزينه زندگي داشته باشد. اشتياق او به فراگيري ادبيات عرب باعث شد تا او خود را در همان اوان جواني به درجه استادي در مدارس علميه فخريه و... رساند و مراتب تحصيلي را از مقدمات ادبي و سطح [[فقه]] و [[اصول]] را نزد علماي معروف سبزوار طي كند؛ ایشان در آن دیار زیر نظر استاد قاضي و فاضل هاشمي [[منطق]]، [[فلسفه]] و فقه مراتب علمی را طی کردند. حجة الاسلام والمسلمين حاج محمدحسن عليمحمدي، اخلاقي، شمس آبادي و علوي سبزواري هم مباحثه ایشان در حوزه سبزوار و مشهد بودند.<ref> گنجينه دانشمندان، شيخ محمد شريف رازي، ج 5، ص 328، ش 48.</ref>
+
هاشم تقدیری پس از اتمام دروس سطح در سال ۱۳۳۲، برای ادامه تحصیل به شهر مقدس [[قم]] مهاجرت کرد و در یکی از حجره های [[مدرسه فیضیه]] سکنی گزید؛ او در [[حوزه علمیه قم]]، در دروس فقه و اصول مرحوم آیت الله [[بروجردی، حسین|حسین بروجردی]] شرکت کرد و با آغاز دروس [[امام خمینی]] قدس سره از شاگردان کوشا و برجسته ایشان بود.
  
ايشان علاوه بر فعاليت هاي علمي، با همكاري استاد فخرالدين حجازي و استاد حميد سبزواري، انجمن تبليغات اسلامي را تأسيس كرد
+
همزمان، از دروس فلسفه [[علامه طباطبائی]] فیض وافر می برد. شیفتگی ایشان به رشته های گوناگون، به حدی بود که سال ها به [[فقه]]، [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]]، [[فلسفه]]، [[کلام]] و [[تفسیر]] اشتغال داشت و محفل دروس خصوصی برپا می کرد.
  
==فعالیت های فرهنگی==
+
پس از تبعید امام خمینی قدس سره به خارج از کشور، از محضر مرحوم آیت الله [[مرتضی حائری یزدی|مرتضی حائری]] بهره ها برد و یک دوره فقه [[مکاسب (کتاب)|مکاسب]] را نزد ایشان فراگرفت و از دقت نظر ایشان تجلیل بسیاری می نمود.
آیت الله تقدیری سفرهای فراوانی در راه ترویج و تبلیغ دین داشتند؛ بدان حد که بحق او را می توان اسوه هجرت دانست.
 
  
==هجرت اول شیخ هاشم==
+
== تدریس و شاگردان ==
 +
آیت الله تقدیری در سال ۱۳۶۲ به [[حوزه علمیه]] ولی عصر شهر خوانسار هجرت نمود که به دعوت مؤسس آن حوزه، حجة الاسلام ابن الرضا، برای تدریس انجام گرفت. این حرکت ایثارگرانه از ایشان، برای مبلغان و اساتید، الگوی شایسته ای ساخته بود؛ برخی از مراجع با شناخت از مراتب علمی ایشان، اظهار می داشتند: «تدریس در [[قم]] آینده درخشان در پی دارد و هجرت به حوزه شهرستان، یک [[ایثار|ایثار]] و مخالفت با هوای نفس است.» ایشان از بدو هجرت به حوزه علمیه خوانسار تا لحظه وفات، به مدت ۱۳ سال، دروس حوزوی را از مقدمات تا سطح و خارج [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] و [[فقه]] و [[حکمت]] تدریس می نمود.
  
حضور ايشان در سبزوار، محيطي علمي و معنوي فراهم نموده بود؛ ولي او كه شوق و عطش آموختن داشت، پس از اتمام دروس سطح در سال 1332، براي ادامه تحصيل به شهر مقدس قم مهاجرت كرد. پدر ايشان، با اين كه تحمل دوري فرزند برايش طاقت فرسا بود، به هنگام وداع با وي گفت: «پسرم! برو. ان شاءالله به خاك دست بزني، كيميا شود». و اين دعا موجب گشايش و بركات در زندگي آن مرحوم گرديد.
+
روحیه شاگردپروری و عنایت به رشد فکری طلاب و [[تواضع]] علمی ایشان، به حدی بود که دروس [[الحاشیه علی تهذیب المنطق (کتاب)|حاشیه ملا عبدالله]] ([[منطق]]) را برای چند طلبه مبتدی تدریس می کرد. گاه تا شش درس در روز از موضوعات مختلف (فقه، اصول، [[اخلاق]] و [[تفسیر]]) برگزار می نمود. برخی از شاگردان ایشان عبارتند از: سید کاظم نورمفیدی، محمد محمدی ری شهری، محمدباقر شریعتی سبزواری، غلامرضا فیاضی، عباس مقیسه ای، حمید سبزواری، سید محمد فقیه و... .
 +
==آثار و تألیفات==
  
وي در قم، در يكي از حجره هاي [[مدرسه فيضيه]] سكنا گزيد؛ اما پس از چندي بيمار شد. سپس با پيوستن خانواده به ايشان، خانه اي استيجاري را تهيه نموده و مدت ها در همين منازل استيجاري زندگي مي كرد و با مشقت در پي كسب دانش، روزگار سپري مي نمود.
+
آثار قلمی زیادی از ایشان به جای نمانده است. این آثار عبارتند از:
 +
*تقریرات دروس برخی از بزرگان حوزه علمیه، كه كامل نمی باشد.
 +
*دفاتر یادداشت موضوعی در معارف و اشعار و تاریخ.
 +
*تحریر بیانات وعظ و اشعار مذهبی و تفسیری، كه به وسیله شاگردان انجام شده است.
 +
==فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی==
 +
===تبلیغ===
  
در [[حوزه علميه]] [[قم]]، در دروس فقه و اصول مرحوم آيت الله العظمي حاج آقا حسين بروجردي شركت كرد و با آغاز دروس حضرت [[امام خمینی]] قدس سره از شاگردان كوشا و برجسته ايشان بود كه نام ايشان در زمره شاگردان فرزانه آن مرجع بزرگ در تاريخ روحانيت ثبت گرديده است.<ref> بررسي و تحليلي از نهضت [[امام خمینی]] قدس سره، سيد حميد روحاني (زيارتي)، ص 43 و 44.</ref>
+
آیت الله تقدیری سفرهای فراوانی در راه ترویج و تبلیغ [[دین]] داشت؛ بدان حد که بحق او را می توان «اسوه هجرت» دانست. تبلیغ و گسترش معارف دینی، از اهم دغدغه های ایشان بود. وی پس از هجرت به [[قم]] در دوران تحصیل و تدریس به حسب امر آیت الله [[آیت الله بروجردی|حسین بروجردی]] جهت تبلیغ به یکی از روستاهای حومه کاشان (وادقان) اعزام گردید و مدت ۲۵ سال برای تبلیغ دین به همان منطقه مسافرت نمود. تلاش های او باعث شد تا به مرور زمان، [[بهائیت|بهائیان]] از آن منطقه کوچ نمایند. سپس به یاری مردم مسلمان آن روستا، حمام مخصوص و غسالخانه برپا گردید.  
  
همزمان، از دروس فلسفه مرحوم استاد و [[علامه طباطبائی]] فيض وافر مي برد. شيفتگي ايشان به رشته هاي گوناگون، به حدي بود كه سال ها به [[فقه]]، [[اصول]]، [[فلسفه]]، [[كلام]]، عقايد و [[تفسير]] اشتغال داشت و محفل دروس خصوصي برپا مي كرد. بسياري از فضلاء و مسئولان كنوني مرهون مقام علمي ايشان هستند؛ از جمله حضرات حجج اسلام: نور مفيدي (امام جمعه گرگان)، محمدي ري شهري، شريعتي سبزواري، باغاني، مروي و استاد محمد فياض و طلاب سبزواري مانند: حضرات حجج الاسلام: شيخ عباس مقيسه اي و شيخ حسين مقيسه اي محضر دروس پرمحتواي ايشان را در مسجد [[امام حسن عسکری]] علیه السلام درك كرده اند و از احاطه علمي و نقادي ايشان نكاتي را نقل مي كنند. پس از تبعيد امام خميني قدس سره به خارج از كشور، از محضر مرحوم آيت الله حاج شيخ مرتضي حائري، فرزند مؤسس حوزه علميه [[قم]] بهره ها برد و يك دوره فقه مكاسب را نزد ايشان فراگرفت و از دقت نظر ايشان تجليل بسياري مي نمود. و همچنين در درس خارج اصول حضرت آيت الله آقا ميرزا هاشم آملي در مدرسه خان شركت جست و دروس حضرت آيت الله سيد محمد محقق داماد را تدوين نمود.
+
ایشان همچنین در مدت سکونت در شهرستان خوانسار، شب‌های ماه [[رمضان]] را با بیان [[تفسیر قرآن|تفسیر قرآن]] و معارف همراه با نوای دلنشین [[دعا]]ی [[ابوحمزه ثمالی]] تا سحر با طلاب احیا می کرد.  
  
در طول ساليان فعاليت هاي علمي، با حضرات آيات: عبدالله جوادي آملي، محمدحسن مرتضوي لنگرودي و مرحوم طاهر شمس گلپايگاني و مرحوم محصلي سبزواري... به مباحثه علمي و فكري پرداخت.
+
===فعالیت سیاسی===
 +
آیت الله تقدیری در عرصه های گوناگون سیاسی، قبل و پس از انقلاب، فعال بود. پس از ارائه دیدگاه حکومت اسلامی از سوی [[امام خمینی]] (ره) در سال ۱۳۴۲ ش، ایشان نیز به تبلیغ و ترویج اندیشه های امام راحل و موضع گیری صریح در برابر نظام طاغوت پرداخت. به این جهت، چند ماه از سوی مأموران [[ساواک]] دستگیر و به زندان قزل قلعه [[تهران]] منتقل گردید.
  
حضرت آيت الله محمدحسن مرتضوي لنگرودي فرمودند: «محضر ايشان، در مقبره مرحوم والد، آيت الله حاج سيد مرتضي لنگرودي قدس سره واقع در شمال شرقي صحن عتيق كريمه [[اهل بيت]]، مباحثي از اصول، فقه و بعضي قواعد فقهيه را مباحثه مي نموديم. ايشان بسيار دقيق النظر و [[متواضع]] و بزرگوار و به خاندان عصمت و طهارت عشق مي ورزيدند و براي [[سادات]] و ذريه [[رسول خدا]] صلی الله علیه و آله احترام ويژه قائل بودند و در حين راه رفتن و ورود و خروج، از اين جانب پيشي نمي گرفتند و بر اين سيره مواظبت داشتند».
+
در سال ۵۶ با اوج گیری نهضت، با امضای نامه ها و اعلامیه های افشاگرانه جامعه مدرسین قم بر ضدّ سیاست های نظام طاغوت، به تکلیف شرعی و انقلابی خود عمل می کرد.
  
==هجرت دوم وی==
+
=== مسئولیتها ===
 +
آیت الله تقدیری پس از پیروزی انقلاب اسلامی [[ایران]] با پذیرفتن مسئولیت های کلیدی، خدمات بسیاری به نظام اسلامی ارایه دادند؛ از جمله:
  
هجرت ديگر ايشان به [[حوزه علميه]] ولي عصر عجل الله تعالی فرجه شریف شهر خوانسار، در سال 1362 بود كه به دعوت مؤسس آن حوزه، حضرت حجة الاسلام والمسلمين ابن الرضا، براي تدريس انجام گرفت. اين حركت ايثارگرانه از ايشان، براي مبلغان و اساتيد، «اسوه هجرت» و الگوي شايسته اي ساخته بود؛ برخي از مراجع با شناخت از مراتب علمي ايشان، اظهار مي داشتند: «تدريس در [[قم]]» آينده درخشان در پي دارد و هجرت به حوزه شهرستان، يك ايثار و مخالفت با هواي نفس است.» ايشان از بدو هجرت به حوزه علميه خوانسار تا لحظه عروج، به مدت 13 سال، دروس حوزوي را از مقدمات تا سطح و خارج اصول و فقه و [[حكمت]] تدريس مي نمود.
+
*ریاست دادگاه های شهرستان میانه، سمنان و خمین.
  
علاوه بر تدريس علوم حوزوي، از وعظ و منبر و دروس [[اخلاق]] براي عموم مردم، كه در بيت مؤسس حوزه علميه، حضرت حجةالاسلام والمسلمين حاج سيد مهدي ابن الرضا تشكيل مي شد، غافل نبود. همچنين هر ساله در فصل تابستان در اردوي زيارتي و سياحتي [[مشهد]] مقدس همراه با شاگردان و اساتيد شركت مي كرد و در زائرسراي مخصوص زائران خوانسار، جلسات معارف و پاسخ به پرسش ها و [[شبهات]] علمي و ديني تشكيل مي داد.
+
*بازرسی قضایی قوه قضائیه.
  
==تبليغ دین==
+
*[[امام جمعه|امامت جمعه]] شهرستان سُنقر کلیائی (استان کرمانشاه) به مدت دو سال.
  
تبليغ [[اسلام]] و گسترش معارف ديني، از دغدغه هاي اهم ايشان بود. وي پس از هجرت به [[قم]] در دوران تحصيل و تدريس به حسب امر آيت الله حاج آقا حسين بروجردي جهت تبليغ به يكي از روستاهاي حومه كاشان (وادقان) اعزام گرديد و مدت 25 سال براي تبليغ [[دين]] به همان منطقه مسافرت نمود. مردم آن روستا خاطراتي شيرين از ايشان به ياد دارند؛ قرائت [[اذان]] و اقامه كه پس از تولد در گوش فرزندان آنان با نفس قدسي ايشان انجام مي شد، اجراي خطبه عقد و رفع مشكلات را در اذهان ثبت كرده اند.
+
*کرسی استادی و رسالت دینی؛ به دلیل روحیات علمی و تحصیلی از سال ۶۲ جهت تدریس در حوزه علمیه خوانسار دعوت شد و تا لحظه رحلت، در خدمت حوزه علمیه بود.  
  
اين روش و سيره براي مبلغان آموزنده است كه، نهالي را كه مي كارند بايد آبياري و پرستاري كنند تا به ثمر بنشيند. در آن روستا براي مبارزه با نفوذ فرقه ضاله [[بهائيت]] زحمات فراواني را به جان خريد. از جمله شيوه هاي رويارويي با آنان، طرح بحث هاي علمي و اعتقادي در بين مردم و جوانان، آگاهي دهي نسبت به استعماري بودن فرقه بهائيت و يا به مدت چهل روز به حمام مشترك مسلمانان و بهائيان نرفتن و تحريم معامله با آنان، همه روش هايي بود كه ايشان به منظور مبارزه با اين فرقه گمراه اعمال مي كرد.
+
==وفات==
  
تلاش هاي او باعث شد تا به مرور زمان، بهائيان از آن منطقه كوچ نمايند. سپس به ياري مردم مسلمان آن روستا، حمام مخصوص و غسال خانه برپا گرديد. حضور گسترده و چشمان اشكبار مردم آن منطقه در تشييع جنازه و مراسم ترحيم، نشانه پيوند قلبي و تأثير تبليغي و سازنده در ميان مردم بود. همچنين مدت 8 سال در فصل تابستان و مناسبت هاي مذهبي به شهرستان محلات عزيمت مي نمود و در صحن امامزاده و حسينيه محلاتي ها به امر ارشاد و اقامه [[نماز جماعت]] مشغول بودند.  
+
مرحوم آیت الله تقدیری سرانجام در ماه [[رجب]] ۱۴۱۷، (۲۸ آبان ۱۳۷۵) دار فانی را وداع گفت. پیکر مطهر ایشان پس از [[تشییع جنازه|تشییع]] باشکوه و اقامه [[نماز میت|نماز میت]] توسط آیت الله [[سید موسی شبیری زنجانی|شبیری زنجانی]]، در صحن اتابکی [[حرم حضرت معصومه علیها السلام|حرم مطهر حضرت معصومه]] (علیهاالسلام) مدفون گردید.
  
و هم اكنون مردم متدين شهرستان محلات خاطراتي شيرين از بيانات و سلوك رفتاري شايسته ايشان نقل مي كنند. همچنين ايشان به مدت 13 سال در شهرستان خوانسار، ايام جمعه و اعياد و وفيات معصومين، در بيت مؤسس حوزه علميه خوانسار سخنراني هاي پرثمر و سازنده اي داشت. برنامه هاي متنوع شبانه ماه [[رمضان]] در [[حوزه علميه]] خوانسار مورد استقبال طلاب قرار مي گرفت. هجرت ايشان به آن ديار، كه توأم با تبليغ براي مردم و تدريس براي طلاب بود، آثار معنوي و بركات اخروي بسياري به جاي گذاشت كه تجليل مردم و شاگردان ايشان در مراسم تشييع پيكر و مجالس سوگواري، بيانگر محبوبيت و جايگاه وي در جامعه بود.
+
==منابع==
 
 
==فعاليت سياسي سید هاشم==
 
 
 
در عرصه هاي گوناگون سياسي، قبل و پس از انقلاب، فعال بود. پس از ارائه ديدگاه حكومت اسلامي از سوي [[امام خمینی]] رحمة الله علیه در سال 1342 ش، ايشان نيز به تبليغ و ترويج انديشه هاي امام راحل و موضع گيري صريح در برابر نظام طاغوت پرداخت. به اين جهت، چند ماه از سوي مأموران ساواك دستگير و به زندان قزل قلعه تهران منتقل گرديد.
 
 
 
در سال 56 با اوج گيري نهضت، با امضاي نامه ها و اعلاميه هاي افشاگرانه جامعه مدرسين قم بر ضد سياست هاي نظام طاغوت، به تكليف شرعي و انقلابي خود عمل مي كرد. از جمله حضور مؤثر ايشان كه در كتاب نهضت روحانيون ايران آمده، عبارت است از:
 
 
 
* الف- امضاي اعلاميه جمعي از علما و اساتيد حوزه علميه قم به مناسبت روز همبستگي ملت ايران با كارگران و كارمندان اعتصابي صنعت نفت، آذر 1357؛
 
 
 
* ب- امضاي متن استفتاي كسب تكليف از مراجع (آيت الله ميلاني و مرعشي نجفي) جهت تبليغ ماه [[رمضان]] و تجليل از امام در تبعيد، [[شعبان]] 1384 ه.ق؛
 
 
 
* ج- امضاي نامه سرگشاده جمعي از فضلاي حوزه علميه قم عليه هويدا و اقدامات او در سال 1343 ش. در اعتراض به تبعيد امام خميني به تركيه، سال 1344؛
 
 
 
* د- نامه به محضر امام خميني در هنگام انتقال از تركيه به عتبات عراق و آرزوي بازگشت؛
 
 
 
* ه- تلگراف فضلا و مدرسين حوزه علميه قم به محضر امام در محل تبعيد.<ref> نهضت روحانيون ايران، علي دواني، ج 8، ص 354 و ج 5، ص 86، 102، 180 و 194 نشر بنياد فرهنگي [[امام رضا]] علیه السلام.</ref>
 
 
 
==خدمات اجتماعي و فرهنگي شیخ هاشم==
 
 
 
وي پس از پيروزي شكوهمند انقلاب با پذيرفتن مسئوليت هاي كليدي، خدمات بسياري به نظام اسلامي ارايه دادند؛ از جمله:
 
 
 
* 1- رياست دادگاه هاي شهرستان ميانه، سمنان و خمين.
 
 
 
* 2- بازرسي قضايي قوه قضائيه.
 
 
 
* 3- امامت جمعه شهرستان سُنقر كليائي (استان كرمانشاه) به مدت دو سال.
 
 
 
* 4- كرسي استادي و رسالت ديني؛ به دليل روحيات علمي و تحصيلي از سال 62 جهت تدريس در حوزه علميه خوانسار دعوت شد و تا لحظه عروج، در خدمت حوزه علميه بود. و مفيدترين فرصت و بهره عمر ايشان به تحقيق و تدريس سپري شد.
 
 
 
==ويژگي هاي اخلاقي هاشم تقدیری سبزواری==
 
 
 
'''<I>الف) زهد و تقوي:</I>'''
 
 
 
از خصائص بارز ايشان بي اعتنايي به دنيا و زخارف آن و تقواي بالاي ايشان بود. پس از هجرت به شهر مقدس [[قم]] سال ها اجاره نشين بود تا اين كه خانه اي محقر با اقساط تهيه كرد و تا پايان عمر در همان خانه سال ها زندگي كرد و از توسعه در امور رفاهي و مظاهر غربي و تجملات به شدت پرهيز داشت. هر چه را كه احساس مي كرد نفسش دوست مي دارد، مخالفت مي نمود و حتي در مدت 8 سال تبليغ در شهرستان محلات، به منطقه سرچشمه و باغات اطراف سفر نمي كرد وسايل شخصي خود را تا حد امكان خودش تعمير مي كرد تا [[اسراف]] نشود. يكي از مراجع در جلسه درس حوزه به مناسبت رحلت ايشان، ضمن تشويق به حضور در تشييع جنازه، فرموده بود: «صفتي كه حتي از مقام علمي ايشان والاتر بود، مخالفت با هوا در ايشان بود؛ زيرا به راحتي شهر قم را رها كردند و به حوزه شهرستان عزيمت نمودند».<ref> نقل از جلسه درس حضرت آيت الله مكارم شيرازي.</ref>
 
 
 
وقتي يكي از علما از ايشان پرسيده بود كه هواي خوانسار چگونه بود؟ به مزاح فرموده بودند: «خودمان آن قدر هواي نفس داشتيم كه متوجه هواي خوانسار نشديم».
 
 
 
'''<I>ب) تهجد:</I>'''
 
 
 
از اولين روزهاي ورود در سلك روحانيت، [[نماز شب]] و اذكار مستحبي را ترك نكرد؛ به گونه اي كه در آخرين لحظه رحلت در حال [[سجده]] [[نماز]] شب، دار فاني را وداع گفت. تهجد دائمي، نورانيتي در چهره ايشان پديد آورده بود كه افراد را مجذوب مي ساخت. آتش عشق به [[ائمه اطهار]]، در وجود ايشان افروخته بود و هرگاه به منزل وارد مي شد، در ايوان خانه لحظاتي نسبت به ارواح معصومين علیهم السلام اظهار ادب و ارادت مي نمود. رحلت ايشان هنگام تهجد در سحرگاه پنجم [[رجب]] و پس از مناجات با [[حق]] تعالي بود.
 
 
 
'''<I>ج) فعاليت علمي:</I>'''
 
 
 
آيت الله تقديري حافظه خوبي داشت؛ چنان كه در سه ماه تابستان [[قرآن]] را كامل حفظ كرد. بر اثر انس با قرآن و حفظ آيات، به خوبي بر استفاده از آيات تسلط داشت. اشعار [[سیوطی]]، [[منطق]]، منظومه و شعرا و اديبان را به خاطر سپرده بود و در مناسبت هاي مختلف قرائت مي كرد و نيز چكيده اي از اقوال و آراي مهم هر علم را به خاطر سپرده بود.
 
 
 
به طور متوسط، 14 ساعت، فعاليت فكري و علمي داشت و كتاب هاي متنوع و مختلف را در كنار ميز مطالعه قرار داده بود تا به بررسي و مطالعه آن ها بپردازد. حتي در فرصت هاي كوتاه قبل از صرف غذا، رساله هاي مراجع تقليد و يك دوره تفسير صافي و صرف مير و سيوطي و تجزيه و تركيب كلمات قصار [[نهج البلاغه]] را به فرزندان تدريس مي فرمود. پيوسته در مسير عبور، پيرامون مسئله اي مي انديشيد و به نقد اقوال و مباني مي پرداخت و تفريح ايشان، سير در بوستان كتاب بود.
 
 
 
هرگاه براي ديدار ايشان مي رفتيم و چند كتاب به او هديه مي داديم، چنان به وجد و نشاط مي آمد كه آثار آن در چهره و حركات ايشان نمايان مي شد. هنگامي كه به [[قم]] عزيمت مي كرد، مقداري از فرصت را براي بازديد از كتابفروشي هاي صرف مي نمود. كتابخانه ايشان حاوي حدود 5000 جلد در موضوع هاي متنوع است كه به ندرت در آن، منبع كم محتوا يافت مي شود. در هر محفلي از عزا، جشن، ديد و بازديد، [[زيارت]] و عيادت بيمار و محضر علما، با طرح مسئله علمي در سطح مخاطبان، مجلس را گرم و پربار مي ساخت.
 
 
 
برخي از دوستان ايشان اظهار مي داشتند: «ما در نزد ايشان احساس اتلاف وقت نمي كرديم. در مدت سكونت در شهرستان خوانسار، شب‌هاي ماه [[رمضان]] را با بيان [[تفسير]] [[قرآن]] و معارف همراه با نواي دلنشين [[دعا]]ی [[ابوحمزه ثمالی]] تا سحر با طلاب احيا مي كرد».
 
 
 
روحيه شاگردپروري و عنايت به رشد فكري طلاب و [[تواضع]] علمي ايشان، به حدي بود كه دروس حاشيه ملا عبدالله (منطق) را براي چند طلبه مبتدي تدريس مي كرد. گاه تا شش درس در روز از موضوعات مختلف ([[فقه]]، [[اصول]]، [[اخلاق]] و [[تفسير]]) برگزار مي نمود. برپايي جلسات پرسش و پاسخ بين [[نماز]]ها و در حين مراوده ها و پس از دروس، در فضايي صميمي، از برنامه هاي روزانه ايشان بود. ايشان به علم فقه علاقه بيشتر نشان مي داد و به سخن [[امام حسين]] علیه السلام كه فرمود: «من دلائل العالم، انتقاده لحديثه و عِلمُه بحقائق فنون النظر؛<ref> [[تحف العقول]]، ص 428.</ref> از نشانه دانشمند اين است كه گفتار خود را نقادي كند و به حقائق فنون نظر و انديشه دانا باشد».
 
 
 
عقيده‌مند بود و مي گفت: سرِ هر مسأله بايد بر بالش فقه گذاشته شود و فقاهت و [[اجتهاد]]، روشي است كه اگر كسي بر آن ها مسلط باشد، در ديگر زمينه ها نيروي استنباط او قوي مي شود. و شاهد بر اين مطالب را مرحوم [[شهيد مرتضی مطهری]] مي دانست. در مراسم ترحيم والده ايشان در سبزوار، يكي از سخنرانان در تجليل از مقام علمي آيت الله تقديري گفت: ايشان [[شیخ مرتضی انصاری]] زمانه خويشند و صلابت ايشان در پيكار علمي، زبانزد عام و خاص است.
 
 
 
'''<I>د- علاقه به روحانيت:</I>'''
 
 
 
اعتقاد به راه روحانيت، در وجودشان ريشه دوانده بود. از اين رو، فرزندان خويش (حضرات حجج اسلام: جلال الدين تقديري، محمد تقديري و علي تقديري) را به درآمدن به اين مسلك ترغيب كردند و فرمودند: «يكي از نشانه هاي صحت عمل يك روحاني، آن است كه بتواند فرزندان خود را به هدفمندي خود شيفته سازد و اين علاقه مبتني بر تربيت ديني خانواده و هدايت بزرگان است.» و بر اين اساس، فرزندان و داماد ايشان - حجةالاسلام والمسلمين شيخ عباس صادقيان كه به امر قضاوت اشتغال دارند - در سطوح عالي مشغول به تحقيق و تدريس و تبليغ در خدمت نظام اسلامي اند.
 
 
 
ايشان نسبت به ملبس شدن طلاب با صلاحيت، تلاش فراوان مي نمود و از گواراترين خاطرات ايشان، مراسم عمامه گذاري طلاب در جوار مرقد منور ثامن الحجج علیه السلام، در جشن هاي 17 [[ربيع الاول]] بود. در نصايح مي فرمود: «اگر از قم به شهرستان ها هجرت كرديد، [[فقيه]] آن شهر شويد؛ زيرا مردم، ايتام ديني هستند و همه كارهاي آنان، متولي دارد و كسي به داد [[دين]] و فريادهاي فطري آنان نمي رسد!» توصيه هايي مانند «محصل باشيد نه مشغول» آويزه گوش هر طلبه اي است كه خوشه چين علمش بود. حتي معتقد بودند كه، جلسه درس هر عالم، پس از [[مرگ]] او ادامه دارد و موجب رشد و كمال مي شود. و از قول علماي سلف، خواب ها و كشف و شهودهايي نقل مي كردند.
 
 
 
==خاطرات شاگردان و دوستان حاج شیخ هاشم تقدیری سبزواری==
 
 
 
* يكسال و اندي، محضر آيت الله تقديري را درك كردم. اغلب روزها بعد از [[نماز جماعت]] خدمت ايشان مي رسيدم. تا اين كه روزي پس از پاسخ به سؤالاتم، نام و مشخصات مرا پرسيدند. بعد از [[دعا]]، فرمودند: «خوب است نام كساني كه مثل شما اين قدر علاقه‌مند به علم و كمال هستيد به ياد داشته باشيم، تا اگر [[روز قيامت]] به مقام [[شفاعت]] رسيديم، اين نام ها را براي شفاعت به خاطر داشته باشيم».
 
 
 
* به يكي از شاگردان توصيه فرمود: «من ديشب هنگام سحر براي موفقيت شما دعا كردم و بعد هم، دعاگو خواهم بود.» و اضافه كردند: «تأثير دعا، به سعي و تلاش خودت بستگي دارد و شما بايد زحمت بكشيد».
 
 
 
* از خصوصيات استاد ما اين بود كه: با آن كهولت سن، مقيد بود هميشه در همه راهپيمايي ها و مناسبت ها و محيط هايي كه نياز به اعلام حضور مردم و روحانيت در مقابل دشمنان [[اسلام]] و انقلاب بود، حضور مي يابد. و در پايان مراسم براي پيروزي انقلاب و اقتدار نظام و سلامتي رهبري، دعا مي فرمود.<ref> از خاطرات شاگردان ايشان: آقاي محمدحسن عبدي و صابريان.</ref>
 
 
 
* هرگاه نزد ايشان مصائب [[اهل بيت]] علیهم السلام به ويژه [[سيدالشهداء]] علیه السلام و بانوي بزرگ اسلام [[حضرت فاطمه]] زهرا سلام الله علیها را مي خواندم، به قدري منقلب مي شد كه شانه هايش به حركت درمي آمد. در ذكر و ثنا و مرثيه معصومين علیهم السلام معتقد بود به گونه اي نباشد كه از شأن اهل بيت كاسته شود.
 
 
 
* مؤسس حوزه علميه خوانسار مي گويد: آيت الله تقديري نزديك به 2000 منبر در بيت ما داشتند كه در ثناي چهارده معصوم و شأن اهل بيت علیهم السلام بود و ايشان از شائبه هايي كه بعضي افراد در مورد ولايت اهل بيت عصمت و طهارت و التقاط به مسائل و خلاف عقائد [[شيعه]] داشتند، دور بود. و همه وعاظ در مناسبت ها از محضر ايشان فيض مي بردند؛ ايشان هم مطالب آنان را به دقت گوش فرامي دادند و اشكالات محتوايي و استدلالي را اصلاح نموده و نكات جديدي به مطالب مي افزودند.
 
 
 
* حضرت استاد در آخرين لحظات عمر بابركت خود و بيانات پربارشان، اين [[حديث]] شريف [[امام صادق]] علیه السلام را متذكر شدند كه فرموده است: «اول ما يحاسب عليه العبد الصلاة فاذا قُبلت قُبل سائر عمله و اذا رُدّت عليه رُدّ عليه سائر عمله»<ref> [[بحارالانوار]]، ج 82، ص 236، ح 64.</ref>؛ اين سخن گهربار را بعد از [[نماز مغرب]] و [[نماز عشاء]]، در ضمن بيان [[احكام]] صلاة، نقل كرد. و تكيه كلامشان اين بود كه [[نماز]] را سبك نشمريد. و در سحر همان شب، به ديار باقي شتافت.
 
 
 
* پس از رحلت ايشان، برخي از بستگان و دوستانش در حالت رؤيا نكات ماندگاري را نقل مي كنند؛ از جمله: يكي از بستگان نزديك ايشان مي گويد: پس از چند روز، در عالم خواب ديدم كه ايشان بسيار شاداب و نوراني است و به من فرمود: چرا گريه مي كني؟ گريه نكنيد. گريه براي ما كفر است و ناراحت مي كند ما را. پرسيدم: الان در چه حالي؟ فرمود: بسيار عالي، در جاي خوب!
 
 
 
يكي از شاگردان ايشان گفت در عالم رؤيا ديدم: ايشان تدريس مي كنند و در حلقه علماي ارجمند هستند. و فرمودند: فلان عالم هم مشغول تدريس است.
 
 
 
يكي از نوادگان طلبه ايشان نقل كرد كه: در عالم خواب ايشان را بسيار شاد و مسرور ديدم. به ايشان گفتم: چه چيزهايي در آن جا مفيد است؟ ايشان در جواب فرمودند: دو چيز خيلي بكار ما آمد و مفيد واقع شد؛ اول، [[نماز شب]]‌هايي كه در تاريكي سحرگاهان به جاي آورديم؛ دوم [[صلوات]]‌هايي كه در روز جمعه و ديگر ايام فرستاديم. و اذكار و استغفار راه را هموار مي كند.
 
 
 
* سروده حضرت آيت الله تقديري سبزواري به مناسبت ميلاد مولاي متقيان اميرمؤمنان [[امام علی]] علیه السلام:
 
 
 
«آمد اميرالمؤمنين»
 
 
 
آينه [[حق]] در صفات، آمد اميرالمؤمنين × بهر بشر عين الحيوة، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
درياي [[علم]] و [[معرفت]]، كان صفات و معدكت × روشنگر راه نجات، آمد اميرالمؤمنين
 
  
پشت و پناه مؤمنان، در اين جهان و آن جهان × بخشنده قبض برات، آمد اميرالمؤمنين
+
* علی تقدیری، [[ستارگان حرم (کتاب)|ستارگان حرم]]، جلد ۱۳، صفحه ۱۲۴-۱۴۱.
 
 
جان جهان، شمس زمان، بحر امان × شرط قبول اندر صلات آمد، اميرالمؤمنين
 
 
 
آمد امام انس و جان، نور زمين و آسمان × لنگر براي كائنات، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
حامي براي مصطفي، كشتي دين را ناخدا × هادي به سوي صالحات، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
باشد صراط مستقيم، نورافكن دنيا و [[دين]] × نور مبين وقت ممات، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
آمد وصي مصطفي، زوج بتول خيرالنساء × تا در دمد در ماثبات، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
استاد [[جبريل]] امين، جان جميع مؤمنين × محور براي اين بساط، آمد اميرالمؤمنين
 
 
 
«تقديريا»، خوش دار دل، داري چنين حبل المتين × از لطفِ حق بهر صراط، آمد اميرالمؤمنين.<ref> دفتر گلچين اشعار و سروده‌هاي ايشان در وصف و شأن معصومين علیهم السلام.</ref>
 
 
 
==وفات شیخ هاشم تقدیری سبزواری==
 
 
 
حضرت آيت الله تقديري بر اثر كثرت اشتغالات علمي و بيماري قلبي، دو مرتبه دچار سكته قلبي گشت و در ايام فوت ناگهانيِ صبيه و سه نواده ايشان، بيماري قلبي ايشان تشديد شد.
 
 
 
يك هفته قبل از رحلت، به گونه ناگهاني سراغ كفن و لباس هاي مخصوص را - كه سال ها پيش آماده كرده بود - گرفت و تكيه كلام هاي ايشان كه: «من رفتم، چنين كنيد، اين گونه باشيد»، زيادتر شده بود و روحيه ايشان لطيف تر و قلبش دقيق تر گشته بود. گويا آن فرزانه، بانگ «كوچيدن به سوي حق» را به گوش جان شنيده بود!
 
 
 
در نيمه پنجمين شب ماه [[رجب]] 1417، (28 آبان 1375) و در پايان تهجد سحرگاهان نداي [[حق]] را پاسخ گفت و با گذاشتن دستان بر روي قلب، در سراي خويش با دلي آرام و ضميري مطمئن، به مهماني ملائك شتافت و به يكي از آرزوهاي ديرينه خود، يعني رحلت در ماه رجب، نائل آمد.
 
 
 
آفتاب صبح يكشنبه پنجم ماه رجب، در حالي طلوع كرد كه ستاره اي از آسمان فقه و فقاهت افول كرده بود. بامدادان شاگردان منتظر، پروانه وار به در منزل استادشان با صداي حزين «انّا لله و انّا اليه راجعون» حركت كردند؛ چون بارها فرموده بودند كه: «هرگاه براي [[نماز صبح]] نيامدم، بدانيد كه به ديار باقي شتافته ام؛ براي تشييع جنازه به منزل بياييد.» آن گاه كه خبر عروج ملكوتي ايشان در بين طلاب منتشر گرديد، تمامي طلاب در [[نماز]]خانه مدرسه اجتماع كردند و سجاده ايشان را گسترده و ناله فراق برآوردند.
 
 
 
در تشييع پيكر مرحوم آيت الله تقديري، كه پدر علمي طلاب خوانسار محسوب مي گردد، همه شاگردان و علاقه مندان با آهي از سويداي دل مي خواندند: «اي پدر مهربان! الوداع الوداع»، «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، آيت حق تقديري، پيش خداست امروز» و...
 
 
 
مراسم تشييع پيكر مطهر مرحوم آيت الله تقديري با حضور [[مراجع تقليد]]، فضلا و طلاب و مردم، باشكوه خاصي از [[مسجد]] [[امام حسن عسکری]] علیه السلام به سمت حرم مطهر [[حضرت معصومه]] سلام الله علیها برگزار گرديد و [[نماز]] ميت در صحن امام حرم مطهر فاطمه معصومه سلام الله علیها به امامت آيت الله شبيري زنجاني و خيل انبوه سوگواران و ارادتمندان ايشان اقامه شد. و در آخرين لحظات كه مدفن ايشان در گلزار شهداء (امامزاده علي بن جعفر علیه السلام) مهياي مراسم بود، كرامت كريمه [[اهل بيت]] فاطمه معصومه سلام الله علیها پاسخ يك عمر ارادت و خدمت با[[اخلاص]] را دادند و پيكر مطهر در جوار مضجع منور در زاويه صحن اتابكي دفن گرديد.
 
 
 
==پانویس ==
 
<references />
 
==منابع==
 
  
علي تقديري, ستارگان حرم، جلد 13، صفحه 124-141
 
 
[[رده:علمای معاصر|تقدیری سبزواری،هاشم]]
 
[[رده:علمای معاصر|تقدیری سبزواری،هاشم]]
 +
[[رده:مدفونین در حرم حضرت معصومه (س)]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اوت ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۳۱

آیت الله هاشم تقدیری سبزواری (۱۳۰۴-۱۳۷۵ ش)، از مدرسان حوزه علمیه قم و خوانسار، و از شاگردان آیت الله بروجردی و امام خمینی بود. آیت الله تقدیری در راه ترویج و تبلیغ دین، مجاهدتها و سفرهای فراوانی انجام داد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برخی مسئولیت‌های مهم مانند ریاست دادگاه، بازرسی قضایی و امامت جمعه در برخی شهرستانها را عهده‌دار بود.

۲۲۰px
نام کامل هاشم تقدیری سبزواری
زادروز ۱۳۰۴ شمسی
زادگاه سبزوار
وفات ۱۳۷۵ شمسی
مدفن قم، حرم حضرت معصومه

Line.png

اساتید

آیت الله بروجردی، امام خمینی، علامه طباطبائی، مرتضی حائری یزدی،...

شاگردان

محمد محمدی ری شهری، محمدباقر شریعتی سبزواری، حمید سبزواری، عباس مقیسه‌ای،...

آثار

تقریرات دروس اساتید، یادداشتهایی در معارف و تاریخ، تحریر بیانات وعظ و تفسیر،...


تحصیل و استادان

هاشم تقدیری فرزند غلامحسین، در پنجم آبان سال ۱۳۰۴ شمسی در سبزوار به دنیا آمد. وی ضمن تحصیل در حوزه سبزوار، زبان عربی تدریس می نمود. اشتیاق او به فراگیری ادبیات عرب باعث شد تا او خود را در همان اوان جوانی به درجه استادی در مدارس علمیه فخریه و... رساند. وی مراتب تحصیلی از مقدمات ادبی و سطح فقه و اصول را نزد علمای معروف سبزوار طی کرد؛ همچنین در آن دیار زیر نظر استاد قاضی و فاضل هاشمی منطق و فلسفه آموخت.

او علاوه بر فعالیت های علمی، با همکاری استاد فخرالدین حجازی و استاد حمید سبزواری، انجمن تبلیغات اسلامی را تأسیس کرد.

هاشم تقدیری پس از اتمام دروس سطح در سال ۱۳۳۲، برای ادامه تحصیل به شهر مقدس قم مهاجرت کرد و در یکی از حجره های مدرسه فیضیه سکنی گزید؛ او در حوزه علمیه قم، در دروس فقه و اصول مرحوم آیت الله حسین بروجردی شرکت کرد و با آغاز دروس امام خمینی قدس سره از شاگردان کوشا و برجسته ایشان بود.

همزمان، از دروس فلسفه علامه طباطبائی فیض وافر می برد. شیفتگی ایشان به رشته های گوناگون، به حدی بود که سال ها به فقه، اصول، فلسفه، کلام و تفسیر اشتغال داشت و محفل دروس خصوصی برپا می کرد.

پس از تبعید امام خمینی قدس سره به خارج از کشور، از محضر مرحوم آیت الله مرتضی حائری بهره ها برد و یک دوره فقه مکاسب را نزد ایشان فراگرفت و از دقت نظر ایشان تجلیل بسیاری می نمود.

تدریس و شاگردان

آیت الله تقدیری در سال ۱۳۶۲ به حوزه علمیه ولی عصر شهر خوانسار هجرت نمود که به دعوت مؤسس آن حوزه، حجة الاسلام ابن الرضا، برای تدریس انجام گرفت. این حرکت ایثارگرانه از ایشان، برای مبلغان و اساتید، الگوی شایسته ای ساخته بود؛ برخی از مراجع با شناخت از مراتب علمی ایشان، اظهار می داشتند: «تدریس در قم آینده درخشان در پی دارد و هجرت به حوزه شهرستان، یک ایثار و مخالفت با هوای نفس است.» ایشان از بدو هجرت به حوزه علمیه خوانسار تا لحظه وفات، به مدت ۱۳ سال، دروس حوزوی را از مقدمات تا سطح و خارج اصول و فقه و حکمت تدریس می نمود.

روحیه شاگردپروری و عنایت به رشد فکری طلاب و تواضع علمی ایشان، به حدی بود که دروس حاشیه ملا عبدالله (منطق) را برای چند طلبه مبتدی تدریس می کرد. گاه تا شش درس در روز از موضوعات مختلف (فقه، اصول، اخلاق و تفسیر) برگزار می نمود. برخی از شاگردان ایشان عبارتند از: سید کاظم نورمفیدی، محمد محمدی ری شهری، محمدباقر شریعتی سبزواری، غلامرضا فیاضی، عباس مقیسه ای، حمید سبزواری، سید محمد فقیه و... .

آثار و تألیفات

آثار قلمی زیادی از ایشان به جای نمانده است. این آثار عبارتند از:

  • تقریرات دروس برخی از بزرگان حوزه علمیه، كه كامل نمی باشد.
  • دفاتر یادداشت موضوعی در معارف و اشعار و تاریخ.
  • تحریر بیانات وعظ و اشعار مذهبی و تفسیری، كه به وسیله شاگردان انجام شده است.

فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی

تبلیغ

آیت الله تقدیری سفرهای فراوانی در راه ترویج و تبلیغ دین داشت؛ بدان حد که بحق او را می توان «اسوه هجرت» دانست. تبلیغ و گسترش معارف دینی، از اهم دغدغه های ایشان بود. وی پس از هجرت به قم در دوران تحصیل و تدریس به حسب امر آیت الله حسین بروجردی جهت تبلیغ به یکی از روستاهای حومه کاشان (وادقان) اعزام گردید و مدت ۲۵ سال برای تبلیغ دین به همان منطقه مسافرت نمود. تلاش های او باعث شد تا به مرور زمان، بهائیان از آن منطقه کوچ نمایند. سپس به یاری مردم مسلمان آن روستا، حمام مخصوص و غسالخانه برپا گردید.

ایشان همچنین در مدت سکونت در شهرستان خوانسار، شب‌های ماه رمضان را با بیان تفسیر قرآن و معارف همراه با نوای دلنشین دعای ابوحمزه ثمالی تا سحر با طلاب احیا می کرد.

فعالیت سیاسی

آیت الله تقدیری در عرصه های گوناگون سیاسی، قبل و پس از انقلاب، فعال بود. پس از ارائه دیدگاه حکومت اسلامی از سوی امام خمینی (ره) در سال ۱۳۴۲ ش، ایشان نیز به تبلیغ و ترویج اندیشه های امام راحل و موضع گیری صریح در برابر نظام طاغوت پرداخت. به این جهت، چند ماه از سوی مأموران ساواک دستگیر و به زندان قزل قلعه تهران منتقل گردید.

در سال ۵۶ با اوج گیری نهضت، با امضای نامه ها و اعلامیه های افشاگرانه جامعه مدرسین قم بر ضدّ سیاست های نظام طاغوت، به تکلیف شرعی و انقلابی خود عمل می کرد.

مسئولیتها

آیت الله تقدیری پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با پذیرفتن مسئولیت های کلیدی، خدمات بسیاری به نظام اسلامی ارایه دادند؛ از جمله:

  • ریاست دادگاه های شهرستان میانه، سمنان و خمین.
  • بازرسی قضایی قوه قضائیه.
  • امامت جمعه شهرستان سُنقر کلیائی (استان کرمانشاه) به مدت دو سال.
  • کرسی استادی و رسالت دینی؛ به دلیل روحیات علمی و تحصیلی از سال ۶۲ جهت تدریس در حوزه علمیه خوانسار دعوت شد و تا لحظه رحلت، در خدمت حوزه علمیه بود.

وفات

مرحوم آیت الله تقدیری سرانجام در ماه رجب ۱۴۱۷، (۲۸ آبان ۱۳۷۵) دار فانی را وداع گفت. پیکر مطهر ایشان پس از تشییع باشکوه و اقامه نماز میت توسط آیت الله شبیری زنجانی، در صحن اتابکی حرم مطهر حضرت معصومه (علیهاالسلام) مدفون گردید.

منابع